ser - 16500 przepisów (strona:656/1100)

LEKKIE SEROWE PLACUSZKI Z CYNAMONEM 119

rewelacyjny.  Można do nich podawać sezonowe owoce, miód, syrop klonowy  lub posypać jak ja cukrem pudrem.   Składniki:  na 8 placuszków 1 jajko 150-200 g sera ricotty / serek bieluch naturalny 2 - 3 łyżki mąki pół szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru ( ja nie dodałam) 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła

potrawyregionalne
SURÓWKA COLESLAW 416

marchewka 1 duża lub 2 mniejsze czerwone papryki połowa kalarepy 6 rzodkiewek 1 lub połowa niedużego fenkułu czyli kopru włoskiego dymka lub średniej wielkości cebula pół papryczki chili kawałek sera parmezan sok z połowy cytryny opakowanie jogurtu bałkańskiego około 300g 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona) sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowałam

potrawyregionalne
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI 159

posypania 3-4 łyżki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka Składniki na sos: opakowanie śmietany jogurtowej / 125g serka śmietanowego np. Philadelphia 125 ml mleka ser mozzarella 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz do smaku Zacznijmy od filetu z łososia. Należy odciąć z niego skórkę. Pokroiłam go w kostkę. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Skropiłam sokiem

potrawyregionalne
SERNIK KRÓLEWSKI 421

Sernik królewski   należy do jednego z najlepszych serników. Bardzo go lubię.  Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt. Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne. Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie

potrawyregionalne
BABKA ZIEMNIACZANA Z TWAROGIEM 194

Można do niego dodać posiekane listki mięty. Ja zrobiłam to dodając je do warstwy ziemniaczanej. Teraz wystarczy nasmarować formę lub szklane naczynie tłuszczem i  układać warstwami ziemniaki i ser. Najpierw masa ziemniaczana. Teraz masa twarogowa. I na wierzch ponownie warstwa ziemniaczana z dodatkiem posiekanej mięty. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni.   Można

potrawyregionalne
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM 186

żeby nie było grudek. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 30 minut. W czasie gdy pięknie rosły, zajęłam się masą serową. W miseczce roztarłam widelcem biały ser. Wbiłam żółtka i wsypałam cukier. Wymieszałam. To teraz ciasto. Najpierw suche składniki. Do dużej misy przesiałam mąkę. Wsypałam cukier i sól. Wymieszałam. Wlałam rozczyn z drożdży. Wbiłam jaja i wlałam

potrawyregionalne
Placki ziemniaczane z fetą i szpinakiem 166

znacznie rzadziej. Ale tak od czasu do czasu, traktując je jako "cheat meal", który podkręci uspokojony już metabolizm, pozwalam sobie na taką rozpustę. Wersję podstawową uzupełniłam ulubionym szpinakiem i serem feta. Można dodać również suszone pomidory, pasują tu idealnie. Ktoś chętny? :) Składniki: 500 g ziemniaków 1 cebula 100 -150 g liści szpinaku świeżego (lub ok. 350 g mrożonego

bistro mama
Sałatka z tortellini i żółtym serem 318

Przepis na smaczną sałatkę z pierożkami tortellini, które od pewnego czasu są bardzo popularne w Polsce. Szybka i sycąca. Składniki: opakowanie tortellini z dowolnym nadzieniem 200 g sera żółtego puszka kukurydzy 200 g szynki 150 g pieczarek marynowanych 150 g papryki marynowanej 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Tortellini gotujemy w osolonej wodzi wg instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu

e-PrzepisyKulinarne
Syrniki - rosyjskie twarogowe placuszki 6851

Syrniki to smażone placuszki z mąki, sera białego i jajek. Podawane z kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. To tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna w krajach Europy Wschodniej, również w Polsce. Jako dziecko jadłam bardzo często takie placuszki robione przez babcie i nie wiedziałam, że są to właśnie syrniki. To pyszne danie robi się bardzo szybko, bo wystarczy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułów 208

tradycyjnych dań. Ich przygotowanie nie zajmuje sporo czasu, a z połączenia ulubionych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Ja dzisiaj swoje kotleciki zrobiłam z brokułów, kaszy jaglanej i białego sera. Bułkę tartą zastąpiłam odtłuszczonym lnem mielonym i zamiast je smażyć - upiekłam. Z lekka się zarumieniły, a w środku były zwarte i ...przepyszne!  Poniżej przedstawiam ciekawostki na temat głównych produktów

Kuchnia Ellie
Koperty naleśnikowe z krewetkami 144

krewetek to musicie je zalać wrzątkiem na kilka sekund, aż lekko zrobią się różowe, następnie odcedzić dokładnie. Mocno rozgrzać patelnię dodać oliwę o smaku czosnkowym. Najpierw na patelni obsmażyć ser, aż lekko się przypiecze. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki krewetki ( zostawić kilka całych do dekoracji), chilli posiekaną, ząbki czosnku. Skropić wszystko sokiem z cytryny i lekko doprawić solą. Smażyć

Kuchnia Pokoleń
Rolmopsy w delikatnym serku typu feta 153

śledzie ok 6 płatów (marynowane lub solone) 100 g serka sałatkowego (Falvita) 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz szczypta suszonej paprki Ser utrzeć widelcem z jogurtem na jednolitą masę, doprawić do smaku solą, pieprzem , oliwą i octem. Śledzie zwinąć w rolmopsy z otworem w środku. Napełnić serkiem Udekorować oliwkami, papryczką i listkami

Gotowanie jest łatwe
Tarta z bryndzą i cykorią 96

się nie rozpadły, przysmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Ciasto zagnieść z podanych składników, wylepić formę do tarty i podpiec ok 12 min w temp 200 st Ser, mleko przyprawy, jajka i posiekane zioła zmiksować w kubku blendera. Na podpieczonym cieście ułożyć cykorię, zalać masą serowo-jajeczną i ułożyć kilka plasterków pomidora. Zapiec w temp 180 st przez

Gotowanie jest łatwe
Pierś z kurczaka z cukiniowym spaghetti podana z tartym bundzem 99

pierś z kurczaka 1 młoda cukinia 1 średni pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia hyzop oregano majeranek 100 g bundzu słodkiego (ser górki) tłuszcz do smażenia Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórko, czosnek posiekać. Cukinię przy pomocy obieraka pokroić w cieniutkie długie paseczki ze skórką. Pomidora pokroić w ósemki. W woku albo

Gotowanie jest łatwe
Kisz z cukinią i bryndzą 92

pomidorów z oliwy na ciasto 1,5 szkl mąki 120 g masła 1 jajko szczypta soli Ciasto zagnieść, wlepić tortownicę. Cukinię pokroić na cieniutkie wzdłużnie paseczki obierakiem do warzy. Ser, mleko i jajko z przyprawami zmiksować przy pomocy blendera. Spód podpiec w temp 180 st przez ok 15 min. Na podpieczony spód wylać odrobinę masy serowej, ułożyć paseczki cukinii

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania