bazą pysznego dania.Składniki:- 3 pory (białe części)- 1 litr bulionu warzywnego- 100 g masła- 2 łyżki mąki- 1 łyżka śmietany- sól, pieprz - chleb do zrobienia grzanek- twardy starty ser do posypania Przygotowania zaczynamy od bulionu - jeśli robimy go z warzyw, musi być gotowy wcześniej, w sumie jeśli z kostki to też - w czasie dodawania składników musi być
Kulinarne zapędy Kokosapołową. Albo nie używajcie jej wcale :D Składniki: - 200 g makaronu spaghetti - ok. 50 ml oliwy / oleju z pierwszego tłoczenia - dwa duże ząbki czosnku - ok. 40 g startego twardego sera - pęczek posiekanej natki pietruszki - opcjonalnie - papryczka chilli Przygotowanie całości jest wręcz obrzydliwie proste - gotujemy makaron, a gdy będzie już prawie miękki, na głęboką patelnię wlewamy oliwę, na nią wrzucamy przeciśnięty(...)patelnię odcedzony ugotowany makaron, mieszamy przez chwilę, po czym dorzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki (trochę zostawiamy sobie do posypania ;)). Ja na końcu do gotowego aglio e olio wmieszałam jeszcze ser, przez co nie posypywałam gotowej potrawy nim z wierzchu, jak nakazuje tradycyjna receptura, ale gwarantuję Wam, że tak też jest pysznie :) Polecam również pastę aglio, olio e pomodoro :) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosaoleju.Składniki: - 200 g makaronu(u mnie tym razem tagliatelle) - ok. 50 ml oleju z pomidorów - dwa ząbki czosnku - 4 suszone pomidory - papryczka jalapeno (ilość według uznania) - tarty ser do posypania - bazylia, oregano Zasadniczo przygotowanie tej wersji aglio e olio nie różni się zbyt wiele od poprzedniej. Ważne jest użycie oleju, w którym siedziały wcześniej suszone pomidory - u mnie oryginalnie(...)dość grubą kostkę pomidory oraz drobno posiekaną papryczkę. Gdy wszystko razem ładnie się podsmaży, wrzucamy na patelnię odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i można wykładać :) Gotową potrawę posypujemy tartym serem. Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 1/4 małej dyni hokkaido 1/2 cukinii kilka kromek czerstwego chleba kilka plasterków sera, pokrojonego w paski 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, cukinię w półplastry, wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 40 minut w temp(...)czasie chleb kroimy w kostkę, na 5 minut przed końcem pieczenia warzyw, na wierzchu układamy chleb i posypujemy serem. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 mały cukier waniliowy, 1 kg ser sernikowy wiaderko,1 opakowanie budyń waniliowy,1 szklanka rodzynki sparzone, 200 gram herbatniki petit beurry,1/2 kostki miękkie masło, 8 sztuk śliwki bez pestek, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa żółtka z cukrem i cukrem waniliowym dobrze ubić na kogel-mogel do masy jajecznej dodać ser z wiaderka
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki vegeta, 1 szklanka mleko, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1,5 szklanki smażone pieczarki z cebulą na oleju rzepakowym, 150 gram ser feta pieczarki obrane ze skórki pokrojone w kostkę usmażyć na 2 łyżkach oleju z porem niedużym pokrojonym drobno, do smaku dodać na koniec smażenia maggi, 1 łyżeczka papryka ostra mielona(...)wszystko chwilę podsmażać na większym ogniu i ostudzićjajka, mleko, olej, cukier, vegetę dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, dodać pieczarki i ser feta pokrojony w kosteczkęteraz wszystko "byle jak" wymieszać na gęste ciastonakładać prawie do pełna do foremek silikonowych 7x4 cmpiec z 25 minut w 200C do suchego patyczkatakie muffinki lubimy z barszczykiem do picia
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg ser typu homo gęsty, 20 dag biszkopty okrągłe, 1 litrowy słoik gruszki z kompotu, 1 tabliczka czekolada gorzka, 2 opakowania galaretka cytrynowa, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, 1/2 szklanki cukier drobnyser typu homogenizowany bezsmakowy z wiaderka przełożyć do miski i mikserem ubić z cukrem gruszki z kompotu pokroić w kostkę i na sitko aby odciekły z soku
W Mojej Kuchni Lubięjakiś czas mieszającgotować do miękkiego makaronu i odlać na sitona łyżce masła podsmażyć 6 pałek z rosołu, podsmażone wyjąć z garnkawlać ze 3 szklanki rosołu, dodać 10 dag starty ser, 2 łyżki gęstej śmietany 18% i zagotować mieszając do rozpuszczenia sera, można przelać sos przez sitko i włożyć pałki do sosu do smaku dodać maggi, pieprz gotowy makaron jest smaczny
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki duże jajka lub 6 sztuk mniejsze, 1/2 szklanki cukier drobny, 1 opakowanie budyń waniliowy, 1 kg/wiaderko ser waniliowy na sernik, 150 gram wiórki kokosowe, 200 gram biszkopty, 1 sztuka galaretka pomarańczowa, 100 gram owoce kandyzowane żółtka i cukier utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy dać ser waniliowy z wiaderka i mikserem wymieszać do masy wsypać wiórki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 1 kg ser waniliowy wiaderko, 1 opakowanie budyń waniliowy, 200 gram biszkopty okrągłe, 1 puszka brzoskwinie w puszce, - ile potrzeba cukier puder z białek o temperaturze pokojowej ubić sztywną pianę żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać budyń i ser z wiaderka i mikserem dobrze wymieszać dodać ubitą pianę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka 3/4 szklanki cukru. 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg wiaderko ser na sernik,1 opakowanie budyń śmietankowy, 180 gram biszkopty, 2 szklanki zmiksowane podprażone orzechy laskowe,10 sztuk jabłek + 1/2 szklanki wody + 2 łyżki cukru + 1 opakowanie kisielu cytrynowego, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - posypka czekoladowa ile potrzeba białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno żółtka utrzeć(...)cukrami mikserem na kogel mogel dodać ser z wiaderka, budyń i dobrze utrzeć mikserem dodać pianę i na wolnych obrotach miksera powolnym ruchem mieszając połączyć z masą sernikową tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym obrane orzechy laskowe na patelni podprażyć i w rozdrabniaczu je rozdrobnić jabłka obrane ze skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka 3/4 szklanki cukru. 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg wiaderko ser na sernik,1 opakowanie budyń śmietankowy, 180 gram biszkopty, 2 łyżki kakao, 3/4 szklanki wyparzonych rodzynek, - cukier puder ile potrzeba białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno żółtka utrzeć z cukrami mikserem na kogel mogel dodać ser z wiaderka, rodzynki, budyń i dobrze utrzeć mikserem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka 3/4 szklanki cukru. 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg wiaderko ser na sernik,1 opakowanie budyń śmietankowy, 180 gram biszkopty, 1 puszka ananasy w plastrach + 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 50 dag masy makowej, - cukier puder ile potrzeba białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno żółtka utrzeć z cukrami mikserem na kogel mogel dodać ser z wiaderka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 5 sztuk jajka, 1 szklanka cukier, 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg/wiaderko ser na sernik, 2 opakowania budyń śmietankowy, 3 czubate łyżki kaszka manna, 3 czubate łyżki śmietana gęsta DODATKI: 200 gram biszkopty okrągłe, 1 duża pomarańcza słodka, 1 opakowanie polewa czekoladowa gotowa, - ile potrzeba posypka kolorowa całe jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel dodać(...)ser z wiaderka, budynie, kaszkę manną, śmietanę i mikserem dobrze połączyć wszystko pomarańczę sparzyć wrzątkiem, ściąć skórkę bez białej części i posiekać na drobno wsypać do masy serowej i łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować obraną pomarańczę pokroić w plastry i ułożyć na biszkoptach na dnie blaszki masę serową przełożyć do blaszki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 3/4 szklanki bułka tarta, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 2 łyżki natka pietruszki, 25 dag/opakowanie makaron nitki, 15 dag ser żółty, - ile potrzeba olej rzepakowy makaron nitki najlepiej ugotować dzień wcześniej i w przykrytej misce schować do lodówki do makaronu dodać jajko, kucharka, ostrą paprykę, ser żółty jaki masz pokrojony w kostkę, natkę pietruszki
W Mojej Kuchni Lubię