prosto W sam raz dla zapracowanych... Pomidory najlepiej malinowe sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki. Do tego dodałam pokrojone, dojrzałe awokado i plasterki cebulki. Ser mozzarella i koryciński z bazylią pokroiłam w kostkę. Posypałam bazylią,kolorowym pieprzem i solą. Polałam oliwą z oliwek i skropiłam octem winnym. Na wierzchu można posypać dymką bądź szczypiorkiem
potrawyregionalnezarumieni dodaję pokrojone świeże, obrane ze skórki pomidory i przecier pomidorowy . Duszę wszystko około 15 minut,żeby nadmiar sosu odparował. Nadziewam środki bakłażana farszem i posypuję serem mozzarellą. Wstawiam danie w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą do piekarnika, na około 40 minut w temp.180 stopni. Danie w sam raz na tę porę roku.... róbcie szybko
potrawyregionalnebardziej smakuje i wygląda kolorowo. Skład dowolny ;-) Ja preferuję: sałata lodowa, obrane ze skórki pomidory czerwone i żółte ,papryka, oliwki,czerwona cebula, dymka,ogórek zielony,ogórek kiszony. Pokrojony ser feta bądź mozzarella. SOS oliwa z oliwek ocet winny łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu zioła,bazylia,sól,pieprz.granulowany czosnek,czerwona papryka Sos mieszam aż uzyska gęstą konsystencję. Polewam
potrawyregionalnemleko,mąkę,odrobinę soli i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam i odstawiam na ok.15 minut. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać wody gazowanej. Smażę na teflonowej patelni bez tłuszczu. Ser biały półtłusty rozcieram z cukrem waniliowym,śmietaną lub jogurtem. Smaruję nim naleśniki,składam w trójkąty i podsmażam na maśle na patelni. Na wierzch polewam jogurt i posypuję owocami
potrawyregionalnepieprzu. Na sos wykładamy warstwę mięsa,następnie znów makaron,beszamel i mięso. W zależności od wysokości naczynia-warstw można robić dowolną ilość. Na samą górę posypałam starty żółty ser-najlepiej mozzarellę. Włożyłam lasagne do piekarnika w temp.180 stopni na około 30 minut. Polecam wszystkim to włoskie danie! Robiłam również jakiś czas temu lasagne z warzywami a można również
potrawyregionalneoliwie z oliwek starte trzy ząbki czosnku. Dodałam makaron i sos. Wszystko wymieszałam. Po nałożeniu na talerz posypałam danie parmezanem. Można go zastąpić innym drobno startym i twardym serem. Smacznego
potrawyregionalneoczywiście używam świeżych) dodałam do nich starty czosnek,oregano, bazylię,zioła prowansalskie,sól i pieprz. Pokroiłam w kawałki salami (można peperoni), suszone pomidory,czarne i zielone oliwki i ser mozzarellę. Nadzienie nałożyłam na jednej stronie placka. Jego brzegi zwilżyłam wodą i złożyłam go na pół. Brzegi zawinęłam i dobrze docisnęłam, żeby nadzienie w czasie pieczenia nie wypłynęło. Calzone wstawiłam
potrawyregionalnegąbka. Posypałam każdy z plastrów ziołami prowansalskimi,czosnkiem, bazylią,oregano i pieprzem. Grillowałam je aż do uzyskania złotego koloru. Następnie kolejno układałam na nich po plasterku pomidora i sera mozzarella lub jak ktoś woli fetą, również posypując je ziołami. Można poddusić pomidory na patelni i polać nimi bakłażany. Dla mięsożerców polecam np.podsmażone na chrupko plasterki wędzonego boczku, które możecie
potrawyregionalneGnocchi grysikowe z serem i tymiankiem są łatwe do przygotowania. Sama polenta nie ma określonego smaku,za to przyjmuje aromat dodanych ziół i czosnku. Można ją przygotować na różne sposoby i podawać na zimno lub na gorąco z pikantnymi albo słodkimi dodatkami. We Włoszech polenta jest cenionym dodatkiem
potrawyregionalnełyżkę musztardy dijon wyciśnięty sok z połowy pomarańczy i startą skórkę z owoca doprawiłam solą,pieprzem i wymieszałam Polałam sosem sałatkę i posypałam startym parmezanem. Proponuję,żeby zamiast startego sera dodać cienkie kawałki. Na wierzch w zależności od gustów polecam uprażyć orzechy włoskie i posypać nimi sałatkę. Smacznego
potrawyregionalnewyglądu. Układałam na blasze. Nie trzeba papieru do pieczenia. Wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika. Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni. Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może się przypiekać. Podobne paluchy robiłam na Święta. Zamiast ziół i czosnku użyłam kminku i soli. PALUCHY DROŻDŻOWE Z KMINKIEM DO CZERWONEGO BARSZCZYKU Wówczas użyłam większej ilości składników. Smacznego
potrawyregionalneZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA MAKARON ZAPIEKANY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM BROKUŁAMI I MOZZARELLĄ Składniki: (ilość dowolna) makaron pierś z kurczaka pieczarki cebula śmietana czosnek przyprawy: bazylia, tymianek,papryka, pieprz, sól, gałka muszkatołowa ser mozzarella olej Pokrojoną pierś z kurczaka posypałam przyprawami i startym czosnkiem. Zalałam odrobiną oleju i odstawiłam żeby się przegryzło. Cebulę drobno posiekałam. Pieczarki umyłam,obrałam i pokroiłam na cienkie plasterki
potrawyregionalneciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają. Smacznego! Polecam rogaliki drożdżowe z serem Polecam ciasteczka serowe z rabarbarem
potrawyregionalnePyszne czekoladowe naleśniki z białym serem z dodatkiem wanilii i świeżymi truskawkami. Idealne na śniadanie, podwieczorek, lub jako pyszny przysmak dla najmłodszych. Polecam również naleśniki: kokosowe z mango w syropie pomarańczowym z syropem klonowym i serkiem mascarpone ze szpinakiem Składniki na ciasto: 250 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki gorzkiego
potrawyregionalneserka można dodać właściwie wszystko na co macie ochotę. Ale koniecznie dodajcie listków świeżej mięty. Nadaje ona rewelacyjną świeżość i jakże inny smak naszemu serkowi. Składniki: opakowanie białego granulowanego sera / oczywiście możecie użyć innego dowolnego połowa świeżego zielonego ogórka 3-4 szt. rzodkiewek dymka świeży tymianek parę listków świeżej mięty sól świeżo zmielony czarny pieprz grzanki do serka Do miseczki
potrawyregionalne