zostawiając ciasto w piekarniku by się upiekło. Po kwadransie serwujemy na ciepło pyszne, chrupiące przekąski. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie parówek opakowanie szynki wędzonej lub boczku kilka plasterków żółtego sera Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty. Na każdym z nich układamy kawałek szynki. Na to kładziemy żółty ser. Następnie układamy parówkę po skosie i zawijamy ruloniki. Całość wstawiamy na kwadrans
Kolizje Smakówupodobań smakowych) 6 łyżeczek żelatyny w proszku 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady ( najlepiej dużej zawartości kakao) 100 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka masła Ser z wiaderka dzielimy na trzy równe porcje po mniej więcej 330 gram. Do każdej z nich dodajemy około 50 gram cukru pudru ( lub mniej według upodobań). Najciemniejszą (gorzką) czekoladę rozpuszczamy(...)rozpuścić. Śmietanę kremówkę dzielimy na 3 części po około 130ml. Pierwszą część ubijamy na sztywno. W około 1/5 szklance wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Pora na łączenie składników. Do sera z cukrem pudrem dolewamy czekoladę i miksujemy. Następnie przy pomocy łyżki dokładamy ubitą pianę, a na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Wylewamy sernik do małej formy tortownicy (można ją wcześniej wyłożyć
Kolizje SmakówPeas & Their Pod i chciałam je przygotować jak najszybciej. Zastanawiałam się również, jakie inne wytrawne nadzienia mogłabym przygotować do takiej tarty i oto propozycje: z duszonego szpinaku, sera feta i orzeszków pinii z duszonego szpinaku, niebieskiego sera pleśniowego i orzechów włoskich z ricotty i plasterków cukinii (przepis - klik) z pora i jarmużu (przepis - klik). Prezentowanie dziś galette okazało się
Chilli Czosnek i Oliwadymki lub 1 mała cebula, posiekane 1 papryka zielona i 1 czerwona, pokrojone w drobną kostkę 3 ugotowane ziemniaki 5 jaj 75 g kwaśnej śmietany 150 g świeżo startego sera o wyrazistym smaku (z hiszpańskich może być roncal lub machego, dobrze się nada również włoskie pecorino) sól, pieprz oliwa dodatkowo: prostokątna forma do zapiekania, wykałaczki, oliwki do ozdoby Przygotowanie(...)nieco zmiękną), po czym przełóż je do miski i pozwól przestygnąć. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w misce z warzywami. Jajka rozmąć z kwaśną śmietaną i startym serem. Wrzuć do nich przestudzone warzywa, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Żaroodporną formę natłuść oliwą lub masłem, piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Masę jajeczną przełóż do formy, wygładź powierzchnię
Chilli Czosnek i Oliwasię na ten mały przekręt mając na uwadze słowa mojego Męża -"tarta to tylko na słodko", a ciasto francuskie akurat bardzo mu odpowiada. Kolejna modyfikacja tradycyjnego przepisu dotyczy sera - w oryginale używano sera o nazwie prescinseua, który w naszych warunkach najlepiej zastąpić ricottą. Zamiast szpinaku możecie wykorzystać botwinę, boćwinę lub inną zieleninę. Tylko pamiętajcie, aby naprawdę porządnie
Chilli Czosnek i Oliwaposypana solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną(...)gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię. Z zieleniny można przygotować również sfugato, czyli omlet (coś na wzór przygotowywanego przez ze mnie francuskiego omletu z boćwiną La Trouchia
Chilli Czosnek i Oliwadowolnej zieleniny, u mnie pęczek botwinki i ok. 250 g szczawiu, świetnie nada się szpinak 4 cebulki dymki po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 200-400 g sera, wedle gustu, ja dałam kostkę fety (200 g) i uzupełniłam startym parmezanem ok. 3 łyżki kaszki manny/semoliny sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta filo (ok. 10 arkuszy) olej lub oliwa(...)przyda się też pędzelek kuchennyPrzygotowanie: Zieleninę dobrze oczyść, umyj, usuń twarde łodyżki i drobno posiekaj. Wrzuć do miski razem z posiekanymi dymkami, pietruszką i koperkiem. Dodaj pokruszony lub starty ser, kaszkę i dobrze wymieszaj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem. Farsz musi być smaczny, dobrze doprawiony. Duży arkusz papieru do pieczenia (trochę większy od arkusza ciasta filo) zgnieć
Chilli Czosnek i Oliwajest nieco grubszy niż w pizzy i mięciutki, co pewnie przypadnie do gustu miłośnikom "pizzy w stylu amerykańskim", ale uwaga - zgodnie z hiszpańską tradycją na cocę nigdy nie kładziemy sera!Coca, przystrojona typowo hiszpańskimi dodatkami i pokrojona w zgrabne kwadraty, posłużyła nam jako świetna przekąska do piwa w czasie oglądania sobotniego meczu. Mi kojarzy się ona z typowo imprezowo-przekąskowym(...)bardziej pulchne (jak w focacci), formuje się je na kształt wydłużonego owalu i jada na zimno. Jeżeli chodzi o dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz uwielbianego na pizzy sera! Coca z karmelizowaną cebulą, papryką i hiszpańską kiełbasą butifarra, z oliwkową tapenadą, szpinakiem i anchois, z pieczarkami, z bakłażanem, z cebulą i miodem to tylko niektóre warianty. Ważne - składniki powinny
Chilli Czosnek i Oliwafetą to doskonałe połączenie smakowe, chyba już nikomu nie trzeba o tym mówić . Dlatego szybko przechodzimy do przygotowania. Każdy z Was może użyć papryk i sera w ilości takiej jakiej każdemu z Was będzie potrzebna. My użyliśmy dla nas dwoje 4 papryki i 100 g sera feta Przygotowanie Paprykę płuczemy i kroimy na pół
cookplznam długo to nie potrwa. Póki co wrzucam śniadanie z soboty. Takim się raczyliśmy. Bo teraz to tylko woda i marchewki będą ;) jajko parówka kromka chleba pełnoziarnistego żółty ser w plastrach liść sałaty pomidor ogórek zielony Parówkę przekroiłam wzdłuż, nacięłam jeszcze po długości i wygięłam na kształt serducha, którego końce spięłam wykałaczką. Podsmażyłam z jednej strony. Przewróciłam na drugą(...)następnie delikatnie wbiłam w środek "foremki" jajko. W tym czasie zrobiłam tosty z chleba i sera. Całość podałam jak widać: jajko sadzone w parówce na liściu sałaty na serowym toście z mini sałatką pomidorowo- ogórkową oprószoną pieprzem i solą. I kawa. Z mlekiem koniecznie. Voila! Serdecznie zapraszam Was do akcji, której motywem przewodnim jest JAJO. A konkretnie śniadanie
bastalenaPizza 2xM :) Oto nasza ulubiona pizza ! ☺ Składniki: Pół puszki kukurydzy 1 filet z piersi kurczaka Pół kg pieczarek 25dag sera żółtego Pół czerwonej papryki Przyprawa curry 1cebula Wykonanie: Zrobić ciasto oraz sos. (przepis do nich znajdziecie w poprzednich wpisach ☺) Ciasto posmarować sosem. Kurczaka pokroić w małą kostkę i usmażyć w curry Pieczarki podsmażyć z cebulą Paprykę drobno posiekać(...)nałożyć kurczaka, pieczarki, kukurydzę, paprykę oraz starty żółty ser Piec w 180 stopniach przez 20min Bon appetit ! <3Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMSpaghetti to niegdyś moja ulubiona potrawa. Zwłaszcza z żółtym, ciągnącym serem i dodatkiem w postaci kiszonego ogórka. No i jak z tego zrezygnować? Na pewien czas można, ale z czasem chęć jest bardzo silna. Dlatego postanowiłem nieco odchudzić, a przede wszystkim "uzdrowić" klasyczne spaghetti. Na początek wymieniłem makaron - użyłem pełnoziarnistego, a konkretniej "świderek" gdyż tak jest wygodniej (moim zdaniem). Poza(...)makaronu nie ma znaczenia. Kolejnym krokiem była zamiana mięsa mielonego - z wieprzowego na indycze. No i na koniec żółty ser zastąpiłem mozzarellą. A teraz po kolei.Do jednej porcji potrzebujemy: 100g mięsa mielonego z indyka 50g makaronu pełnoziarnistego puszka pomidorów (całych) trochę cebuli ząbek czosnku zioła prowansalskie liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) 20g mozzarelli 1. Pierwszym krokiem było "podsmażenie" mięsa
All My Fit Lifepłatów makaronumożecie kupić gotowe lub przygotować wg mojego przepisu na makaron (patrz: tutaj)Sos beszamelowy:- 40 g masła- 60 g mąki pszennej- pół litra mleka- sól- pieprz- gałka muszkatołowa- ser zółty do posypania- naczynie żaroodporne do zapiekania (25x35cm)Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone.Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy(...)zakryły go całkowicie.Trzecią warstwą jest sos beszamelowy.Wylewamy go na płaty makaronu.Składników powinno wystarczyć nam na jeszcze dwie warstwysosu bolońskiego i dwie sosu beszamelowego.Wierzch lasagne posypujemy obficie tartym serem żółtym, całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.Po upieczeniu pozostawiamy lasagne na około 10 minut by "odpoczęła".Następnie kroimy na porcje i podajemy. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniczym... Co jest potrzebne na 2 Burgery: - 2 bułki (kupuję w Auchan są na prawdę świetne) - 250g mielonego mięsa wołowego - 2 plastry boczku wędzonego - ogórek kiszony - pomidor - ser żółty - sos I tutaj jest tajna receptura :) 2 łyżki majonezu, następnie wkrajany bardzo drobno cebulę, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy angielskiej (albo bardzo ostrej), jeden ząbek czosnku (wciśnięty), pół małej łyżeczki(...)posiekany. wszystko starannie mieszamy i sos jest gotowy. Kotletów niczym nie doprawiamy, uformowane smażymy na patelni grillowej z plastrami boczku, bułkę obsmażamy ok 1 min. Proponuje następującą Kolejność: bułka, ser, sałata, kotlet, sos, boczek, pomidor, cebula, ogórek, bułka. Smacznego
Niezły Młynekupalne dni cały czas korzystam z owoców i robię z nich dosłownie wszystko. Dzisiaj mini serniczki jagodowe. Porcja dla 4 osób. Spód: 150 g herbatników Masa: 500 g sera twarogowego 250 g jagód 3 łyżki cukru pudru ( tutaj zależy od Twojego smaku) 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Herbatniki kruszymy i wsypujemy na dno do czterech szklanek. Żelatynę(...)rozpuszczamy w 4 dużych łyżkach wrzątku, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jagody dobrze myjemy i miksujemy do jednolitej konsystencji miksując dodajemy cukier, ser i żelatynę. Gotową masę wlewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki na 2h. Do przyozdobienia wystarczy mała śmietana 36%- kremówkę ubijamy na sztywno dodając do smaku cukier puder aby bita śmietana nie była
Niezły Młynek