niepowtarzalnego smaku. Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Składniki:spód:3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mielonych migdałów1/4 szklanki cukru pudru90 g schłodzonego masła masa serowa:500 g sera ricotta330 g twarogu sernikowego1 i 1/3 szklanki cukru pudru4 jajka20 ml soku z cytrynyłyżeczka otartej skórki z cytryny1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1,5 łyżki mąki kukurydzianej + 1,5 łyżki wodySernik
Słodka Stronawody barwniki spożywcze w proszku:fioletowygranatowyniebieskizielonyżółtypomarańczowy biszkoptygalaretka truskawkowa/malinowa/wiśniowa Tęczowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu - studzimy.Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Ser miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, powoli wlewamy rozpuszczoną i dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce ubijamy śmietanki i dodajemy do twarogu. Masę serową dzielimy na 6 części. Do każdej
Słodka StronaSernik "Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki: ciasto:1/2 szklanki mąki krupczatki1/4 szklanki mąki zwykłej pszennejmałe jajko60 g masłałyżka miodu2 łyżki cukrucukier waniliowy1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa:375 g twarogu sernikowego1/4 szklanki
Słodka StronaSkładniki:4 jajka2 łyżki majonezupolowa cebuliok. 20 g żółtego serałyżeczka masłasol pieprzPasta Jajeczna - Sposób przygotowania:Jajka gotujemy na twardo. Następnie jaja i cebulę kroimy w drobna kostkę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy wszystkie składniki na pastę jajeczną i przyprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu.Podajemy z pieczywem. Kanapeczki można posypał ściętym szczypiorkiem lub połączyć z innymi
Słodka Stronawino w proporcjach, jakie nam najbardziej odpowiadają. Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy go do zupy.Zupę gotujemy, aż cebula będzie miękka.Podajemy wraz z grzankami z żółtym serem lub zapiekamy z czapą z ciasta francuskiego. Możliwości jest wiele.Myślę, że każdy kto lubi cebulę, zakocha się w tej zupie :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu dodatek do grillowanego mięsa. Farsz przypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania! Składniki:5 średniej wielkości ziemniaków150 g wędzonego boczku2
Smakowity Blog Kulinarnymąki pszennej- 75 g mąki kukurydzianej- opakowanie drożdży suszonych- 80 ml wody- 50 ml wytrawnego białego wina- 100 g oleju- pół łyżeczki soli- 4 jajka- 70 g sera feta- 8 łyżek zielonych lub czarnych oliwek- 2 łyżki pestek dyniDodatkowo (jeśli lubicie):- można dodać 2 łyżki suszonych pomidorówPrzepis: Mąkę mieszamy z drożdżami, wodą, winem, olejem i solą. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy
W poszukiwaniu inspiracjiważne, to jedzonko robi się bardzo szybko :-)Składniki:Makaron świderki lub penne (około 8 łyżek)1 średni ziemniakfasolka szparagowa (około 10-15 sztuk)około 50g świeżego pesto bazyliowego z serem grana padano (ja użyłam tego z biedronki)sólWykonanie:Ziemniaka kroimy na malutką kosteczkę i wrzucamy do osolonej wody. Po około 3-5 minutach dorzucamy fasolkę szparagową. Gdy ziemniak zmięknie
Anielska Kuchnia Aniesencjonalnym sosie z pieczonych warzy, najlepszych jesienią.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 4 Składniki:RACUSZKI:125 g serka Kremowego Apetina INDIA,125 g miękkiego indyjskiego sera panir (tu przepis),4 łyżki tartego parmezanu,1 jajo,2-3 łyżki mąki,Skórka otarta z jednej cytryny,½ łyżeczki kurkumy,gałka muszkatołowa, Sól i pieprz Cayenne do smaku
SzczyptaSmaQbabci, aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka (zapach bardziej intensywny od tymianku), idealnie pasująca do grzybów i sera. Jeśli szukacie prostych i zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie
SzczyptaSmaQUwielbiam szybkie desery, które zawsze się udają :). Należą do nich kakaowe serniczki.Serniczki można podać ze słonym karmelem, lodami waniliowymi, gorącym sosem owocowym lub tylko posypać cukrem
SzczyptaSmaQminut.Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. wysypując na papier fasolę), piec 10 minut.W między czasie przygotować farsz: jaja zmiksować z serami, przyprawami i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać szpinak i odsączoną fasolę, wymieszać.Wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier i fasolę, na ciasto wylać farsz. Piec w piekarniku nagrzanym do 195 stopni
SzczyptaSmaQtartej/kaszy mannej smażony na maśle** z własnego ogródka :D onomnom <3Pomysł zaczerpnięty z Włoch, kiedy to w hotelu na lunch podali nam właśnie takie tosty w panierce nadziane serem. Pomysł trochę uzdrowiony bo smażony na mniejszej ilości tłuszczów i podany z odrobiną warzyw, tak tęskniłam, nawet za tymi głupi pomidorami :P .... Wenecja. Taka mała, niepozorna
More food, love and dreamsKasza jaglana zapiekana z białym serem,żurawiną, jabłkami i kruszonkąinspiracja Myślałam, że będzie trochę bardziej zwarte, dlatego chciałam wyciągnąć, no i w ten sposób powstała taka jedna wielka "papka" na talerzu :P Ale jaka dobra *.* Moja "teoria" jest taka, że jabłka były dość twarde, nie zmiękły i nie pociły soku, przynajmniej tak mi się wydaje :P Następnym razem chyba
More food, love and dreamskiedy wrócę, generalnie nie wiem nic xd no, ale dobrze będzie :P Przepis:50g mąki pełnoziarnistej70g ricottyjajkołyżka roztopionego masłacoś do posłodzeniaaromat waniliowymleko do konsystencji1/2 proszku do pieczeniaJajko miksuję z serem i dodaję przesianą mąkę i resztę składników. Dolewam do konsystencji mleka. Piekę, w rozgrzanej i wysmarowanej gofrownicy przez kilka minut.Zostałam nominowana LBA, za co bardzo dziękuję, a tutaj macie
More food, love and dreams