ser - 17000 przepisów (strona:666/1134)

Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowo - serowym 218

ulubiony makaron - u mnie pappardelle  * filet z kurczaka * ulubione przyprawy - do kurczaka, gyrosa, czerwona słodka papryka * 2 łyżki oliwy z oliwek * 100ml śmietanki * pół szklanki startego żółtego sera * sól, pieprz do smaku * świeża bazylia  Przygotowanie :Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, dodać oliwę i odstawić na 15 minut do lodówki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kurczaka przesmażyć(...)dodać śmietankę oraz ser. Całość wymieszać z makaronem, bądź wyłożyć na makaron. Posypać świeżo mielonym pieprzem oraz świeżą bazylią

Magiczne Życie Marty
Pizza prawdziwie włoska 142

mąki dodać drożdże, oliwę oraz sól. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki, gdyby się kleiło dodać oliwy. Odstawić do wyrośnięcia. Dodatki :* sos pomidorowy * szynka* pomidory* ser żółty  Przygotowanie : Ciasto rozwałkować bądź rozciągnąć. Przełożyć na blaszkę. Piekarnik rozgrzać na max. U mnie to 250 stopni. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki, posypać żółtym serem. Piec

Magiczne Życie Marty
Sernik gotowany 9844

gdyż masa w niskiej temperaturze zastyga i osiąga odpowiednią konsystencję.Sernik ten można przygotować z twarogu trzykrotnie zmielonego, a także z gęstego twarogu z wiaderka. W zależności od użytego sera, konsystencja masy będzie inna - sernik przygotowany z mielonego twarogu będzie bardziej zwarty, a ten zrobiony z wykorzystaniem gęstego sera wiaderkowego - bardziej kremowy.Dzisiejszy sernik gotowany, który prezentuję Wam na poniższych zdjęciach

Smakołyki Bereniki
Majówka w Zoo. I nadziewane pieczarki. 210

stylu piknikowym!Zapraszam do stołu. NADZIEWANE PIECZARKI. (przepis autorski.) 12 dużych pieczarek, 300g mięsa mielonego, mała cebula, jajko, pęczek szczypiorku, sól, pieprz, spora ilość majeranku, 12 plasterków żółtego sera, Pieczarki umyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam drobno trzonki i to, co wydrążyłam.. Cebulę także drobno posiekałam. Podsmażyłam wraz z trzonkami. Dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam posiekany szczypiorek, wbiłam jajko, doprawiłam(...)wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera.  Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Piekłam godzinę. Podałam z duszonymi ziemniaczkami i brokułem z wody, którego podsmażyłamna maśle z bułką tartą. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 195

zdążyły się ublanszować, widocznie zbyt wcześnie wyjęto je z wody. Sałatka ta podana była do ostatniego dania. POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE ŚLIWKOWO – KORZENNYM, podane z PĘCZOTTO Z MARCHEWKĄI SEREM BURSZTYN oraz SAŁATKA Z UBLANSZOWANYCH WARZYW. Pęczotto to moje dzieło! Mieszałam je i mieszałam, aż w końcu mnie wygonili do kuchni na duży palnik, w małych gazóweczkach na te naboje kończył(...)notorycznie gaz. Sebastian o mnie zapomniał, a jak przybiegł do kuchni, nazwał mnie „Świstakiem”. "- A świstak stoi i miesza pęczotto…" Moja opinia? O sałatce już pisałam, pęczotto smaczne, ale ser mało wyczuwalny. Polędwiczki zbyt słabo doprawione. Sos jednak smakował bardzo dobrze. Pierwsza jednak była zupa. EINTOPF, czyli RUMPUĆ  na bulionie z żeberek, z fasolką szparagową, kalarepką, itd. Smaczna

W kuchni Karmel-itki
W obliczu eksperymentu. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. 160

Wchodzę do kuchni. Na blacie widze kilka kostek sera, kilka tubekmleka zagęszczonego karmelowego. Szukam podstępu, haczyka, podtekstu.Może jakaś karteczka z wymaganiami odnośnie deseru? Albo jakaś bliższa wskazówka?Dzwoni telefon.- Jesteś już w domu?- Mhm, właśnie wróciłam.- Upiecz coś. Inwencja własna, mam ochotę na coś słodkiego.   Postanowiłam się pobawić. Zdjęłam kurtkę, buty i myk do kuchni.Bez przepisów, bez myślenia(...)natłuszczoną tortownicę.  Podpiekłam 5 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek, które ubiłam  na sztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym,  mąką i budyniem. Delikatnie, bez użycia miksera, wmieszałam pianę z białek  i wylałam na podpieczony spód. Wstawiłam do gorącego pieca. Piekłam godzinę

W kuchni Karmel-itki
O moim Sylwestrze.. POMIDORY ZAPIEKANE FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ. 216

coś sylwestrowego. POMIDORY FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ/autorski;/ /15 sztuk/ 15 dorodnych pomidorów 400g kaszy jaglanej 2 łyżki masła 2 papryki czerwone 1 papryka żółta i 1 zielona 300g sera feta (kostka) 1 por (biała część) duża cebula przyprawa "jarzynka" Pomidory myjemy, osuszamy. Odcinamy "czapeczkę", a następnie wydrążamy środek. Kaszę jaglaną odmierzamy na szklanki, dodajemy podwójną ilość wody (na 1 szklankę(...)Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni podsmażamy ją wraz z porem. Dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy i dorzucamy do kaszy. Ser feta rozdrabniamy, dodajemy. Dokładnie mieszamy, ugniatamy masę jak ciasto do dokładnego połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba. Tak powstałym nadzieniem faszerujemy wydrążone pomidory, przykrywamy czapeczkami

W kuchni Karmel-itki
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 241

odsączonymi kaparami. Najlepiej smakuje na drugi dzień.W lodówce może być  przechowywany w zakręconym słoiczku nawet do 3 tygodni. PASTA SEROWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW. /autorski;/ 1/2 kostka białego sera 150g jogurtu naturalnego (gęstego) słoiczek suszonych pomidorów z ziołami (u mnie Ole!) Pomidory wyjmuję ze słoiczka i odsączam na ręczniczku papierowym z oleju. Ser, pomidory oraz jogurt miksuję za pomocą

W kuchni Karmel-itki
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 176

temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki barwnika czerwonego w proszku w oryginale: 1 słoiczek (około 30 ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu krem:1kg serka typu Philadelphia (ewentualnie jakiś mocno gęsty ser wiaderkowy) 2 szklanki mleka 2 łyżeczki żelatyny szklanka cukru pudru dodatkowo: 2 opakowania świeżych truskawek (bardzo dużych) ok. 20 małych bezików Spody: Miękkie masło ucieram z cukrem i ekstraktem(...)trzech,  ten który został, zawinęłam w folię spożywczą. Krem: Jedną szklankę mleka podgrzewam dość mocno, ale nie zagotowuję.  W ciepłym mleku rozpuszczam żelatynę i studzę.  Ser miksuję z cukrem pudrem i pozostałym mlekiem. Dodaję wystudzoną żelatynę. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia - szczególnie boki tak, by wystawał papier ponad obręcz.  Na spód wykładam jeden blat, nakładam krem

W kuchni Karmel-itki
Pierogowe Warsztaty ze Smakfonią - 7-8.06.2013. 196

okazała się bardzo przyjemna i łatwa.Pierwszym farszem były typowe ruskie. Prawdziwe polskie pierogi, z ziemniakami ugotowanymi, twarogiem uleżałym oraz podsmażoną cebulą.Istotne jest, by ziemniaki i ser były kilkudniowe, wyschnięte, uleżałe. Farsz będzie mniej kleisty i zyska wyrazisty smak.   Kolejne pierogi, czyli orientalne. Do ciasta pierogowego blogerzy dodali kurkumy, co dało piękny, żółty kolorek. Na nadzienie składały sięnastępujące(...)orientalnego charakteru, blogerzy lepili urocze sakiewki. Trzecia wersja powstała z pozostałego ciasta podstawowego i inwencji własnej. Wielu robiło na słodko, z rabarbarem. Postanowiłam jednak, by wykorzystać kaszę quinoa oraz ser lazur. Powstał ciekawy duet smaków. Popołudniu, obładowani pierogami blogerzy, pożegnali się ze sobą i rozjechali do swych domów. Reasumując: nauczyłam się robić pysznych pierogów, zawijać falbankę, spędziłam przyjemne chwile przy

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 171

aniżeli warsztaty, więc poszukała studia,jak się okazało, znajdującego się kawałeczek za Dworcem Centralnym.Całe studio to po prostu przerobione mieszkanie do tychże celów, w starej warszawskiej byłej fabryki serów na drugim piętrze,pośród zabudowań i magazynów innych firm, gdzie potworzyło wię mnóstwo różnych małych lokali takich jak np., studio craftczy tym podobne, co teraz jest na topie. Wnętrze samego(...)początku zapoznali się wszyscy z menu, bardzo zresztą atrakcyjnym. Pełno aromatów i smaków łączyło się ze sobą, w sposób blogerom znany, ale również zupełnie nowy, nietypowy. MENU: KOZI SER Z MŁODYMI BURACZKAMI, OLIWĄ   TRUFLOWĄ I OCTEM BALSAMICZNYM GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU  (z wieprzowiny) fot. Madame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. 194

ubijam następnie na pianę, dodając pod koniec ubijania połowę cukru kryształu. Dzięki temu białka będą lśniące, zwarte i trwalsze niż zazwyczaj. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem kryształem. Dodaję pokruszony ser (można zmielić, jeśli ktoś nie lubi drobinek sera w cieście), mleko, cukier puder i miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy  szpatułki, wmieszałam białka. Masę podzieliłam na dwie

W kuchni Karmel-itki
"MUSZTARDA" Z JABŁEK. 199

naprawdę zauroczona efektem. Wyszło coś na kształtwytrawnego musu z jabłek, który smakiem przypomina miodową musztardę. Świetnie będzie komponować się z pieczystym,np. z drobiem czy wieprzowiną, czy też z serami pleśniowymi. "MUSZTARDA" Z JABŁEK. / inspiracja: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na ok. 500 ml musztardy 1 kg mączystych jabłek 1/4 szklanki octu jabłkowego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli(...)góra do tygodnia. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, np. z drobiem czy wieprzowiną, schabem, szynką, pieczenią itd. Również świetnie pasuje do wędlin  czy też serów pleśniowych. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 235

dziwi ani nie budzi zachwytu. Mimo to, łapie za serce swoim smakiem,oszałamia zapachem i intryguje różnością w konsystencji każdego"elementu". Miękki, papkowaty szpinak, kawałkirozpływającego się w ustach sera, miękka i delikatna ryba, a także chrupkie ciasto francuskie. Tak podanego łososiamogę zjeść hoho i jeszcze więcej. Pysznie, acz klasycznie. I wiadomo, że większości z konsumentów zasmakuje. ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM(...)SZPINAKIEM I FETĄ. na 8 sakiewek 250 g świeżego łososia (część środkowa) 400 g szpinaku (może być mrożony) 200 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko Łososia pozbawiam skóry, kroję na osiem równych kawałków. Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na 4 szerokie pasy. Szpinak wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję zmiażdżony, przeciśnięty przez

W kuchni Karmel-itki
PYRY Z GZIKIEM. 206

ZIMNYMI NÓŻKAMI.Przepisy na wielkopolskie potrawy można znaleźć tutaj: http://www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/. PYRY Z GZIKIEM. /tradycyjna kuchnia wielkopolska;/ dla 2-3 osób pół kilograma małych młodych ziemniaków kostka białego sera szklanka kwaśnej śmietany (najlepiej 18%) pęczek szczypiorku duża cebula sól, pieprz, Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, odcedzam. Cebulę kroję w drobną kostkę, szczypiorek siekam, mieszam wszystko z serem, śmietaną

W kuchni Karmel-itki