takich "poprawiaczy smaku"? Prędzej spodziewałabym się dodatkowych porcji sosów barbecue czy aioli, a nie, zapomniałam, przecież taki dodatek kosztuje 5 zł. Lubburger (wołowina, sałata rzymska, marmolada z cebuli, bekon, ser kozi, sos aioli) Najpierw otrzymaliśmy piwa, a po ok. 10-15 minutach nasze zamówione burgery. Podane były na drewnianych deseczkach, a frytki w emaliowanych kubkach. Od razu zauważyłam że bułki(...)wyczułam sosu aioli, ale poza tym było całkiem nieźle. Wołowina choć wysmażona, była świeża, a dodatki naprawdę dobre jakościowo. Na uwagę zasługuje zwłaszcza marmolada z cebuli i dodatek koziego sera. Mąż natomiast miał nadzieję, ze burger będzie ostrzejszy, a wołowina mniej wysmażona, miał także zastrzeżenia do rozpadającej się bułki i braku sztućców. Ale podobnie jak ja zauważył dobrą jakość składników
Pasja Smakutortownicę 26cm.Składniki na ciasto:- 100g masła-- 1 szkl mąki orkiszowej( z czubkiem) białej- 1 żółtko- 2 łyżki kakao- 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru)Składniki mas serowych:- 1000g sera ( użyłam z wiaderka-gęsty)- 65g masła- 5 jajek- 100ml mleka- 100-120g ksylitolu- 260g kajmaku- 1 budyń waniliowy bez cukru+ dodatkowo:3-4 łyżeczki pudru trzcinowegokilka kropli olejkukilka łyżeczek kremówki2(...)dokładnie wyrobić ręcznie lub malakserem. Wykleić ciastem spód tortownicy( wyłożonej papierem, boki posmarowane).Miękkie masło utrzeć z ksylitolem na puszystą masę, dodać po jednym jajku, po łyżce ser i proszek budyniowy . Dokładnie połączyć. Połowę otrzymanej masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód. Do drugiej połowy dodać kajmak rozmieszany w mleku. Wylać trzecią warstwę.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.150
Smaczne Zdrowemorskiej- 460ml ciepłej wody (nie gorącej)- 6 łyżek oliwy z oliwek (lub zwykłego oleju)Dodatkowo:- świeże lub suszone oregano- tarta mozarella do posypania- ulubione dodatki: szynka, pieczarki, salami, papryka, ser pleśniowy itp.Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy.W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i wyrobić(...)utworzyć spód do pizzy. Na każdy spód wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, na nim układamy swoje ulubione dodatki, np.sery, szynka, salami,pieczarki,papryka, cebula,ananas,itp.itd.Wierzch posypujemy serem i lekko oregano. Brzegi pizzy można posmarować oliwą, wówczas będą bardziej chrupiące. Pizze wkładamy do nagrzanego do 230*C piekarnika i pieczemy ok.12-13 minut, ja piekę na 3 poziomach równocześnie
Smaczne Zdroweszklanki mąki - u mnie mąka do pizzy* centymetrowy pasek drożdży* pół szklanki ciepłej wody* szczypta soli* szczypta cukru* łyżka oliwy z oliwekDodatkowo : sos pomidorowy, grillowana cukinia, plasterki chorizo, tarty ser żółty Przygotowanie :Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn dodać do mąki ze szczyptą soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić(...)wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem pomidorowym, ułożyć plasterki cukinii oraz chorizo, posypać serem żółtym Piec 20 minut w najwyższej temperaturze piekarnika
Magiczne Życie MartyŻółtka miksujemy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną margarynę,1 szkl. mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno, oraz boki tortownicy. Masa serowa : 1 kg sera twarogowego z wiaderka typu Philadelphia 4 jajka 50 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu 3/4 szklanki cukru białego 100 ml śmietany(...)szklanka* śmietany 18% ¼ szklanki* cukru 1 łyżeczka Domowy ekstrakt waniliowy Frużelina jagodowa do dekoracji płatki czekoladowe * szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie masy serowej: W misie robota miksujemy ser z białym cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, oraz 3 łyżkami mąki ziemniaczanej . Dodajemy stopniowo po 1 jajku i po trochę śmietanki kremówki, cały czas miksując na najmniejszych obrotach. Masło rozpuszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępoczątek spore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta pekińska ,ser feta, ,pomidor, ogórek, cebula, czarne oliwki ) --15 zł + do sałatki 4 gorące paluch drożdżowe Punktualnie o 13.00 ( bo tak zamawiałam) dostarczono mi zamówienie
Buniabaje w kuchniłyżki stołowe śmietany 18% 130g zimnego masła pokrojonego w cienkie plasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół mąka do podsypywania dodatki: 300 g fasolki szparagowej 100g sera feta (pół kostki) ok. 10 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych garść świeżych listków kolendry śmietanowo-jajeczna pierzynka: 2 całe jaja 200g śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 dość spore ząbki(...)gotujemy w dość małej ilości osolonej wrzącej wody aż do półmiękkości początkowo bez przkrycia, kolejno przykrywamy garnek pokrywką (fasolka nie musi być bardzo miękka ponieważ będzie jeszcze kolejno zapiekana). Ser feta kroimy w średnią kostkę. Piekarnik nastawiamy do 180*C (termoobieg). Na upieczony spód wykładamy fasolkę (w kształt słoneczka(:), fetę i pomidorki (na krzyż). Sporządzamy masę jajeczno-śmietanową
Symfonia Smakówoliwek i ocet balsamiczny v Na balkonie swieże zioła: mięta, bazylia, majeranek, tymianek cytrynowy, pietruszka i szałwia. v Lodówka informuje, że tu się jada: jogurty, sery bardziej lub mniej dojrzale, jaja, mleko, sezonowe owoce i warzywa. v W zamrażarce: porcje kurczaka, krwiste wołowe steki, pare żeberek i kiełbasek na grilla, oraz niesmiertelne frytki! Moja kuchnia/spiżarnia(...)Pewnie byłoby dla mnie lepiej kolacji w ogóle nie jadać, bo i metabolizm już nie ten( niestety!) i troszkę mam za dużo tu i tam)) bazą kolacji są wszelakie sery (click): od mozzarelli, przez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie
Mia Cucina Sofietanaszej codziennej diecie - nie zapominajcie o ich spożywaniu! Serdecznie zapraszamy do spróbowania! (; Składniki: 1kg młodych, średniej wielkości ziemniaczków 250g nasion ciecierzycy (trochę ponad pół opakowania) 3/4 opakowania sera feta 3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 2-3 średnie ząbki czosnku pół natki pietruszki garść ulubionych świeżych ziół pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki słodkiej(...)ostudzoną ciecierzycę rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, do uzyskania konsystencji pasty. Ostudzone ziemniaczki przekrawamy na połówki, wydrążamy z nich upieczony miąższ i dodajemy go do rozdrobnionej ciecierzycy. Ser feta rozdrabniamy na mniejsze części, i dodajemy do farszu wraz z jogurtem lub śmietaną. Czosnek, natkę pietruszki oraz ulubione świeże zioła kroimy na bardzo drobno, wsypujemy do farszu. Wszystkie surowce dokładnie
Symfonia Smakówmoich ulubionych warzyw. Do tego daje tyle mozliwosci. Chce sie wiec cieszyc nia jak najdluzej.Tarteletki z cukiniaskladniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 duza cukinia1 zabek czosnku1 cebula1 pomidor1 jajko50g sera gouda - startego na duzych oczkachsol, pieprzokolo 0,5 lyzeczki chilitymianekoreganowykonanie:Tarteletki wykladamy ciastem francuskim, na ktorym ukladamy papier do pieczenia, wysypujemy np grochem i tak podpiekamy okolo 10 minut w piekarniku(...)cebule i posiekany czosnek. Calosc dodajemy do cukini.Z pomidora sciagamy skorke i wydrazamy pestki. Kroimy w kostke pozostaly miasz i rowniez dodajemy do cukini.Doprawiamy chili, pieprzem, dodajemy ziola, starty ser i dobrze roztrzepane jajko. Dokladnie mieszamy. W razie potrzeby solimy, ja nie solilam poniewaz cukinia byla juz wystarczajaco slona.Wystudzone tarteletki napelniamy farszem i ponownie wkladamy do piekarnika. Zapiekamy
Przysmaki Karolkijeść. Tym razem zamiast je kupić postanowiłam zrobić własne domowe, wykorzystując przepis Karoliny i Eweliny. Nie są to jednak klasyczne lubelskie wypieki bo nie dodałam maku, za to dałam ser. Ciasto jest pyszne, łatwo się je robi, bułeczki wyszły idealne. Będzie powtórka ale ze zmiennym nadzieniem, bo jest tyle możliwości ze szkoda pozostać tylko przy cebuli. A na drugie śniadanie(...)kolacje dla dzieci idealne. Można także przygotował je jak te ślimaki - zwinąć w zawinięty rulon, nafaszerowany cebula i serem i pocięty na kawałki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdość długo... no bo co jeszcze można wymyślić?... a jednak .... pomyślałam ze nie musi by tylko zupa bo jeśli zrobimy ją wyjątkowo gęstą z dużą ilością sera cudownie roztopionego na jej powierzchni to możemy zjeść ja na sposób jak fondue. Oczywiście na koniec i tak trzeba wziąć łyżkę, ale sama przyjemność jedzenia widelczykami czy chlebowymi grzankami jest na pewno ciekawsza(...)szczególnie dla dzieci które lubią taki ciągnący się, roztopiony ser. Pomyślcie zatem o tym. Do zupy wykorzystałam "Pomysł na Winiar", kory jest dobra alternatywa dla osób, które nie maja czasu gotowania oryginalnej zupy francuskiej lub nie umieją ale wy możecie zrobić zupę domowym sposobem, wykorzystując ten przepis albo ten. Przepis dodaje w ramach konkursu na "Pomysł
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżki startego żółtego seraoliwki nadziewane paprikasałata pekińska4 łyżki majonezu1 łyżeczka bazyli1 łyżeczka soku z cytryny1 ząbek czosnkusól, pieprz Wykonanie:Tortelloni ugotować według instrukcji na opakowaniu.Kroimy paprykę, sałatę, ścieramy ser. Dodajemy parę oliwek.Po ugotowaniu czekamy by tortelloni ostygło.Gdy tortelloni jest już chłodne, mieszamy wszystkie składniki. Dip:Majonez, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek I bazylię mieszamy w miseczce.Doprawiamy solą I pieprzem
Smaki EdytyCały cymes w glazurze - smaruję kiełbaski i pieczywo i tak piekę Czas : 15 minut Składniki : 2 kiełbasy śląskie gruby plaster sera Chedar 1 bułka typu pita Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao pieprz grubo mielony 2 łyżki oleju marynowane warzywa - pikle sałata - kilka listków Kiełbaski ponacinać delikatnie tak by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć kawałki sera Chedar . Przez kiełbaski
Buniabaje w kuchnidomowy wyrób. Taka feta idealnie nadaje się do sałatek, kanapek i nadziewania np. naleśników bądź mięsa. Składniki :* kostka domowej fety* szklanka domowej oliwy z czosnkiem i chili Przygotowanie :Ser pokroić w kostkę. Ułożyć w słoiku, zalać oliwą tak by przykryła ser. Odstawić na trzy dni do lodówki
Magiczne Życie Marty