ser - 17000 przepisów (strona:677/1134)

Grzanki z karmelizowaną gruszką i gorgonzolą oraz o tym, dlaczego powinniśmy zrezygnować z nadmiernego spożywania soli 143

przystawkę. Chrupiące grzanki z aromatyczną karmelizowaną gruszką z kuminem, gorgonzolą i orzechami włoskimi, z całą pewnością zaspokoją ochotę na małe  co nieco .  Składniki: 2 gruszki 100 g sera gorgonzola 1 bagietka lub 2 ciabatty 1 łyżeczka kuminu biały pieprz 1 płaska łyżka cukru pudru garść orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni garść liści roszponki lub rukoli Przygotowanie: Nasiona

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta z wędzonego tofu 146

Prezentowaliśmy już różne pasty, ale tym razem naszym głównym składnikiem będzie wędzone tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was, nie musimy pisać, że prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją samemu.  Pasta z wędzonego tofu  Przepis na 200g pasty

Bananowe Pole
Mini tortille ze szpinakiem 200

tortille to idealna przekąska do pracy, szkoły lub też na imprezę.  Do wykonania 8 mini tortilli potrzebujemy: 4 tortilla wraps 1 paprykę 2 garści szpinaku baby 8 plastrów sera żółtego 8 plastrów ulubionej wędliny majonez/sos czosnkowy ketchup folię spożywczą Placek smarujemy majonezem lub sosem czosnkowym, w zależności co wolimy. A następnie układamy na nim składniki. Zwiniętą tortille

Kolejny blog o gotowaniu
PIERSI KURCZAKA W MLECZKU KOKOSOWYM Z CURRY 192

DODAJĘ KAWAŁEK STARTEGO KORZENIA ŚWIEŻEGO IMBIRU. WSZYSTKO PODSMAŻAM I WLEWAM PUSZKĘ MLECZKA KOKOSOWEGO. OSOBIŚCIE LUBIĘ DODAĆ DWIE TRZY ŁYŻKI ŚMIETANY 18%. GOTUJĘ CHWILĘ ,ŻEBY SOS ZGĘSTNIAŁ. NASTĘPNIE KRUSZĘ TRÓJKĄCIK SERA PLEŚNIOWEGO TYPU LAZUR,SOLĘ,PIEPRZĘ. DLA KOLORU DODAJĘ ŁYŻKĘ KONCENTRATU POMIDOROWEGO. NAJLEPIEJ SMAKUJE Z RYŻEM ALE MOŻNA PODAWAĆ  RÓWNIEŻ Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI. SMACZNEGO

potrawyregionalne
POMIDORY Z AWOKADO I MOZZARELLĄ 176

prosto W sam raz dla zapracowanych... Pomidory najlepiej malinowe sparzyłam, obrałam ze skórki  i pokroiłam w plasterki. Do tego dodałam pokrojone, dojrzałe awokado i plasterki cebulki. Ser mozzarella i koryciński z bazylią pokroiłam w kostkę. Posypałam bazylią,kolorowym pieprzem i solą. Polałam oliwą z oliwek i skropiłam octem winnym. Na wierzchu można posypać dymką bądź szczypiorkiem

potrawyregionalne
PIECZONE BAKŁAŻANY FASZEROWANE MIĘSEM I CUKINIĄ 140

zarumieni  dodaję pokrojone świeże, obrane ze skórki pomidory i przecier pomidorowy . Duszę wszystko około 15 minut,żeby nadmiar sosu odparował. Nadziewam środki bakłażana farszem i posypuję serem mozzarellą. Wstawiam danie w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą do piekarnika,  na około 40 minut w temp.180 stopni. Danie w sam raz na tę porę roku.... róbcie szybko

potrawyregionalne
SAŁATKA WARZYWNA Z FETĄ 157

bardziej smakuje i wygląda kolorowo. Skład dowolny ;-) Ja preferuję: sałata lodowa, obrane ze skórki pomidory czerwone i żółte ,papryka,  oliwki,czerwona cebula, dymka,ogórek zielony,ogórek kiszony. Pokrojony ser feta bądź mozzarella. SOS oliwa z oliwek  ocet winny łyżka musztardy francuskiej  łyżka miodu zioła,bazylia,sól,pieprz.granulowany czosnek,czerwona papryka Sos mieszam aż uzyska gęstą konsystencję. Polewam

potrawyregionalne
NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI 158

mleko,mąkę,odrobinę soli i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam i odstawiam na ok.15 minut. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać wody gazowanej. Smażę na teflonowej patelni bez tłuszczu. Ser biały półtłusty rozcieram z cukrem waniliowym,śmietaną lub jogurtem. Smaruję nim naleśniki,składam w trójkąty  i podsmażam na maśle na patelni.   Na wierzch polewam jogurt i posypuję owocami

potrawyregionalne
LASAGNE 165

pieprzu. Na sos wykładamy warstwę mięsa,następnie znów makaron,beszamel i mięso. W zależności od wysokości naczynia-warstw można robić dowolną ilość. Na samą górę posypałam starty żółty ser-najlepiej mozzarellę. Włożyłam lasagne do piekarnika w temp.180 stopni na około 30 minut. Polecam wszystkim to włoskie danie! Robiłam również jakiś czas temu lasagne z warzywami a można również

potrawyregionalne
MAKARON Z SOSEM PESTO 106

oliwie z oliwek starte trzy ząbki czosnku. Dodałam makaron i sos. Wszystko wymieszałam. Po nałożeniu na talerz  posypałam danie parmezanem. Można go zastąpić innym drobno startym i twardym serem. Smacznego

potrawyregionalne
PIZZA CALZONE 121

oczywiście używam świeżych) dodałam do nich starty czosnek,oregano, bazylię,zioła prowansalskie,sól i pieprz. Pokroiłam w kawałki salami (można peperoni),  suszone pomidory,czarne i zielone oliwki i ser mozzarellę. Nadzienie nałożyłam na jednej stronie placka. Jego brzegi zwilżyłam wodą i złożyłam go na pół. Brzegi zawinęłam i dobrze docisnęłam, żeby nadzienie w czasie pieczenia nie wypłynęło. Calzone wstawiłam

potrawyregionalne
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z MOZARELLĄ I POMIDORAMI 179

gąbka. Posypałam każdy z plastrów ziołami prowansalskimi,czosnkiem, bazylią,oregano i pieprzem. Grillowałam je aż do uzyskania złotego koloru. Następnie kolejno układałam na nich po plasterku pomidora i sera mozzarella lub jak ktoś woli fetą, również posypując je ziołami. Można poddusić pomidory na patelni i polać nimi bakłażany. Dla mięsożerców polecam np.podsmażone na chrupko plasterki wędzonego boczku, które możecie

potrawyregionalne
GNOCCHI GRYSIKOWE ZAPIEKANE 124

Gnocchi grysikowe z serem i tymiankiem   są łatwe do przygotowania. Sama polenta nie ma określonego smaku,za to przyjmuje  aromat dodanych ziół i czosnku. Można ją przygotować na różne sposoby i podawać na zimno lub na gorąco  z pikantnymi albo słodkimi dodatkami. We Włoszech polenta jest cenionym dodatkiem

potrawyregionalne
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I MANDARYNKAMI 154

łyżkę musztardy dijon wyciśnięty sok z połowy pomarańczy i startą skórkę z owoca doprawiłam solą,pieprzem i wymieszałam Polałam sosem sałatkę i posypałam startym parmezanem. Proponuję,żeby zamiast startego sera dodać cienkie kawałki. Na wierzch w zależności od gustów polecam uprażyć orzechy włoskie i posypać nimi sałatkę. Smacznego

potrawyregionalne
PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM 133

wyglądu. Układałam na blasze. Nie trzeba papieru do pieczenia. Wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika. Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni. Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może się przypiekać. Podobne paluchy robiłam na Święta. Zamiast ziół i czosnku użyłam kminku i soli. PALUCHY DROŻDŻOWE Z KMINKIEM DO CZERWONEGO BARSZCZYKU Wówczas użyłam większej ilości składników. Smacznego

potrawyregionalne