ser - 17000 przepisów (strona:645/1134)

SAŁATKA CAPRESE 163

Podać ją można na wiele sposobów, ale smak jest zawsze ten sam :) Zawsze tak samo pyszna :) UwielbiamSkładniki:1 ser mozzarellakilka pomidorków koktajlowychkilka listków bazyliisól morska z pieprzem Kamisbazylia suszona Kamis- 2 łyżeczki2 łyżki oliwy z oliwekWykonanie:Ser kroimy w plastry, układamy na talerzu, przekładamy listkami bazylii, pomidorki przekrajamy na pół. też układamy na talerzu. Do oliwy dodajemy sól z pieprzem

Z Majeczką w kuchni
WIOSENNE TOSTY 194

tostów tyle plastrów żółtego seratyle ile tostów tyle plastrów ulubionej wędlinypęczek rzodkiewek1 długi ogórek wążmasłoWykonanie:Jedną kromkę chleba tostowego smarujemy masłem, posypujemy przyprawą Podravki,układamy plaster wędliny, zółtego sera, plastry pomidory,cebuli, ogórka,rzodkiewek. Drugą kromkę posypujemy przyprawą, przykrywamy tosta, zapiekamy albo grilujemy.Bardzo fajne zestawienie przypraw do tostów (czosnek,sól, majeranek,cebula,cukier, koperek ,natka pietruszki, pieprz czarny,tymianek, bazylia

Z Majeczką w kuchni
SERNIK NA ZIMNO 261

Najprostszy przepis na pyszny serniczek. Jesli potrzeba chwili żeby zrobić cos pysznego polecam ten przepis!Składniki:1kg sera waniliowego w wiadereczku2 galaretki owocowe( u mnie truskawkowa)3 łyżki żelatyny1/3 szkl. gorącej wody1 opakowanie biszkoptówWykonanie:Na dno tortownicy wykładamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie,studzimy. Miksujemy z z serem. Masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI 210

smaku... nie oceni ten kto nie próbował, więc nie czekajcie, składniki ogólnodostępne, próbujcie !Składniki:2 garście rukoligarść orzechów włoskich Bakallandpól szklanki migdałow w płatkach Bakalland5 truskawekkilka kostek sera fety3 łyżki octu winnego1 łyżka soku z cytrynysól, pieprz- opcjonalnieWykonanie:Na talerzu układamy rukolę, na niej pokrojone  w plastry truskawki. Kruszymy ser feta, rozdrabniamy orzechy, posypujemy sałatkę. Na suchej patelni podprażamy

Z Majeczką w kuchni
GRECKI OMLET 213

Coś pysznego dla miłośników oliwek, fety oraz innych aromatycznych dodatkówSkładniki:3 jajkakilka gałązek natki pietruszki2 nieduże pomidory10 oliwek czarnych z zalewy słonej1 czerwona cebula10 dag sera fetasól morska Kamispieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dorzucamy pokrojone na ćwiartki pomidory oraz wydrylowane oliwki. Mieszając co chwilkę podsmażamy ok 3 minut. Jajka rozkłócamy, dodajemy(...)sól, pieprz, posiekana natkę pietruszki, mieszamy. Wylewamy na patelnię, kiedy maa się zetnie przewracamy na druga stronę. Gotowy omlet obsypujemy obficie pokuszonym serem feta

Z Majeczką w kuchni
WIEJSKI OMLET 158

szczypiorku1/3 szkl mlekaWykonanie:Jajka rozkłocamy, dodajemy sól, pieprz, wrzucamy posiekany szczypiorek. Na rozgrzany olej wrzucamy pokojoną kiełbasę i wędlinę, dodajemy posiekana cebulę, zrumieniamy.Dodajemy ćwiartki pomidora, chwilkę dusimy.Dodajemy kosteczki zóltego sera, szybko mieszamy, wylewamy masę jajeczną. Jak się zetnie, przewracamy na drugą stronę

Z Majeczką w kuchni
SERNIK Z MALINAMI 226

Niebo w gębie!  Składniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych1 kg sera z dodatkiem wanilii ( w wiaderku)2 jajka3 łyżki żelatyny+ 100 ml gorącej wody150 g cukru60 dag malin galaretka malinowa Wykonanie: Tortownicę o srednicy 26 cm wykładamy biszkoptami. srodek wykładamy podwójną warstwą. Jajka miksujemy na puch z cukrem, dodajemy ser, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy,studzimy

Z Majeczką w kuchni
Chleb razowy pesto na starterze Tang Zhong 220

też - wystarczy do chleba razowego Tang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na chlebek jest cieniutko pokrojona szynka wędzona, równie bardzo smakuje z wędzonym serem, niezależnie czy jest to ser biały czy żółty.Niestety więcej możliwości nie udało się wypróbować, bo chlebek zniknął, a współkonsumentka stwierdziła, iz chlebek smakuje Włochami... Tego nie wiem, we Włoszech

Grahamka, weka i kajzerka
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 340

Składniki:1 duże opakowanie muszli ( ok 40 sztuk)250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny)150 g pieczarek3 ząbki czosnku1 cebulapuszka pomidorów bez skórki2 łyżki masła1 szklanka bulionu300 g sera ( użyłam goudy)1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki0,5 łyżeczki chillisól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Makaron należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente), następnie wyłożyć go tak aby się(...)albo naczynie przeznaczone do pieczenia smarujemy oliwą, każdą muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze. Natomiast pozostałym rzadkim sosem polewamy ułożone muszle i posypujemy je startym serem.   Muszle pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 175 C przez 35-50 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Tiramisu 162

Składniki / Ingredients: 4 żółtka / 4 egg yolks 1/2 szklanki cukru / 1/2 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 1 szklanka mocnej posłodzonej kawy / 1 cup of black coffee wiht sugar 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu waniliowego / 2 drops of vanilla flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits(...)nutcracker or cognac kakao / cocoa Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 - 4 godziny, ilość porcji: 8Najpierw ucieram żółtka z cukrem, cukrem waniliowym. Potem dodaję stopniowo sera mascarpone, aromat i dalej ubijam na gładką masę. Kawę zaparzam i studzę. Później do kawy dodaję orzechówki i mieszam. W tortownicy o średnicy 24 cm układam warstwami nasączone kawą biszkopty i krem

Projekty ze smakiem
Lasagne 209

Ingredients: makaron / pasta500 g mięsa mielonego / 500 g minced meat1 szklanka koncentratu pomidorowego / 1 cup of tomato paste1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine50 g sera żółtego startego (Gouda) / 50 g grated cheese (Gouda)50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesanszczypta soli / pinch of salt szczypta pieprzu / pinch of papper300 g groszek(...)dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania składników (2 warstwy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i dalej

Projekty ze smakiem
Pieczona dynia 163

Odkryłam cudowną potrawę z dyni.Z kupionej , dwu kilowej dyni zrobiłam krem-zupę z imbirem i mlekiem kokosowym oraz 1/4 upiekłam.Potrzebujemy dynię i ser parmezan.NASZĄ DYNIĘ OCZYSZCZAMY, KROIMY W KOSTKĘ.Im większa kostka tym dłuższy czas pieczenia.Ja pokroiłam w kostkę ok 1 cm.Solimy według naszych upodobań i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 30 minut.Jeżeli(...)mamy drobną kostkę ten czas będzie krótszy.Najprościej jest zaglądać do naszej dyni co jakiś czas. Kiedy będzie miękka posypujemy utartym parmezanem. Ja lubię dużo sera i posypałam sporo.Pieczemy jeszcze 10 minut. Wspaniała przystawka lub przekąska w ciągu dnia.SMACZNEGO

Pasje Jolki
Cannelloni 202

masło z mąką. Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić.Na rurki wlej najpierw sos czerwony. Zetrzyj po wierzchu ser grana padano. Albo parmezan. Jeśli nie masz- na pewno nic się nie stanie.Poukładaj na wierzchu sera edama Ryckiego w plasterkach, otuli on nasze rureczki podczas zapiekania i nada łagodnego

Z Kuchni Do Kuchni
Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach 165

małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a w tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Na koniec doprawiamy do smaku. Podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki i serem

Moja smaczna kuchnia
Warzywne racuchy 165

Składniki:3 szkl. mlekaok. 3-4 szkl. mąki (ma być gęsta konsystencja) 2 jajka1 duża czerwona papryka lub 1 mała żółta i 1 mała czerwona25 dag sera żółtego20 dag szynki2 łyżki przyprawy do pizzy (dałam przyprawę gyros, paprykę słodką, pieprz i sól)2 łyżki octu2 łyżeczki proszku do pieczeniasól do smakuPrzygotowanie:Mąkę, mleko, jajka, ocet i proszek(...)jednej miski i miksujemy. Dodajemy sól i przyprawę do pizzy (u mnie przyprawa gyros, papryka słodka, sól, pieprz). Paprykę przekroić na pół, usunąć środek i pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroic w kostkę i wszystkie te składniki wrzucić do ciasta i wymieszać łyżką. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju niewielkie

charlotte gotuje