mnie się dzieli, ja lubię różowe w środku, a Najcierpliwszy dobrze wysmażone (co dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec smażenia na wierzch burgera kładę plaster żółtego, dobrego sera. Odstawiam, żeby soki w mięsie się uleżały. Burgery wymagają sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik(...)Bułkę smaruję lekko olejem lub masłem i grilluję z wewnętrznej strony. Składanie burgera i dodatki – na dolną część bułki daję odrobinę dobrego ketchupu, liść sałaty rzymskiej, mięso z plastrem sera, zrobiony przez siebie sos, plaster pomidora, dwa krążki grillowanej cebuli, dwa plastry ogórka kiszonego. Bułkę, którą będę przykrywać, smaruję od wewnątrz sosem. Składam, jem, brudzę siebie i wszystko dookoła, świat
ladykitchencudownie pyszny, słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski i pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta (ale ta prawdziwa), mozzarella – jaki lubicie łyżka miodu łyżka octu balsamicznego jabłko sól, pieprz, majeranek olej rydzowy bądź kujawski z suszonymi pomidorami i bazylią Buraki gotujemy(...)wrzucamy pokrojone buraki, łyżkę octu, łyżkę miodu i ząbek czosnku. Delikatnie mieszamy żeby buraki pokryły się pyszną glazurą, doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Odstawiamy. Na talerzu układamy rukolę, buraki, ser, i pokrojone w kawałeczki jabłka. Posypujemy orzechami i pestkami dyni. Skrapiamy olejem. Smacznego
ladykitchenJeśli Szwajcaria to zegarki, ser i banki. Takie są nasze pierwsze skojarzenia. Trudno ugotować coś z zegarka, chociaż słynną zupę „na gwoździu” już podobno się da. Bank też jakoś tak mało kulinarnie się kojarzy. Co z kuchnią? Przecież nie samym serem człowiek żyje. Do zagłębienia się w kuchnię Szwajcarów skłonił mnie konkurs i ostry nożyk Victorinox. Tematem konkursu były „Inspiracje
ladykitchenSzwajcarów pokazała, że są jeszcze torty. Dużo tortów z dodatkami wszelakich owoców, orzechów, karmelu i czekolady. Nie umiem piec tortów wymyślnych. Ale postanowiłam połączyć dużo czekolady, karmel, owoce i ser. Moja wersja czekoladowego tortu Potrzebujemy: dwie tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady 200g masła 5 jajek ½ szklanki cukru pudru 140g (ok 7 łyżek) mąki pszennej 0,5 kg dobrej jakości twarogu(...)jajka z cukrem 4. łączymy obie masy jajeczną i czekoladową i wkręcamy 6 łyżek mąki 5. powstałą masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy z kajmakiem i dwoma jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście
ladykitchenzdrowa potrawa. Składniki: na 1 porcję 1 łyżeczka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 plasterki sera mozzarella, 1 łyżka kukurydzy, mix sałatowy – sałata rzymska, radicchio, pekińska, rukola, itp. ½ malej marchewki pokrojonej w paski, 2 krążki cebuli, 4 oliwki zielone lub czarne, 1 łyżka posiekanego szczypiorku(...)plasterki, oczy i nos z ziaren pieprzu, a ogon ze szczypiorku. Łączymy ze sobą składniki: mix sałatowy, kukurydzę, oliwki, marchew, cebulę i polewamy sosem winegret. Na sałacie układamy: ser mozzarella, na nim myszki z jajek, całość posypujemy szczypiorkiem i gotowe. Smacznego
Moniki Smakołykiniego dodamy, to już tylko i wyłącznie nasza inwencja. Zachęcam do testowania i próbowania ! Pesto z natki pietruszki i orzeszków Składnik na słoiczek:1 pęczek pietruszki100 g dowolnego sera pleśniowego4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonychokoło 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV2 ząbki czosnkuWykonanie:Wszystkie składniki blendujemy w mikserze. Jeśli pesto wyjdzie nam za gęste możemy dodać więcej oliwy.Ja nie dodaję(...)pesto soli, ser pleśniowy jest na tyle słony, że nie ma już takiej potrzeby
Kulinarne przygody Gatitypóźniej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plasterki cukinii, posypuję serem i skrapiam oliwą.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 20 minut.Po wyjęciu posypuję listkami oregano
Kulinarne przygody Gatitybardzo łatwa do zrobienia, nawet dla niewprawnego kucharza ! Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek pieczonych pomidorów 15 dag startego żółtego sera suszone oregano suszona bazylia suszone płatki chili sól oliwa z oliwek Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto(...)Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy straty żółty ser a na nim upieczone pomidory. Wszystko posypujemy przyprawami i delikatnie skrapiamy oliwą. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut
Kulinarne przygody GatityDzisiaj wracam do jednego z moich smaków z dzieciństwa. Niewątpliwie jest nim pasta z makreli i białego sera. Doskonała na drugie śniadanie, lunch czy jakąś drobna przekąska w ciągu. Pomyślałam, że może też pojawić się na karnawałowych kanapeczkach czy tartinkach. Przygotowanie tej pasty to dosłownie chwila, natomiast jeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie rozgnieść(...)ciemnym domowym pieczywem, dziś był to chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu. Rybna pasta twarożkowa Składniki:1 wędzona makrela o wadze 250 g250 g białego sera półtłustego3 łyżki śmietany 18 %1/2 cebulisólświeżo zmielony pieprz Wykonanie:Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy do miski blendera, dodajemy pozostałe składniki oprócz cebuli i miksujemy. Cebulę obieramy
Kulinarne przygody GatityProporcje na 3-4 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 6-7 liści sałaty dębolistnej 200 g groszku cukrowego 150 g bobu 80 g sera typu bałkańskiego kilkanaście jadalnych kwiatów nasturcji olej Kujawski z saszetki z czosnkiem i bazylią ocet winny sól pieprz zmielone płatki chili Wykonanie: Groszek i bób płuczemy(...)minut. Gdy bób lekko przestygnie obieramy go z łupinek. Sałatę dokładnie płuczemy i osuszamy. Na talerzu układamy liście sałaty, a na nich groszek cukrowy, bób, pokrojony w kostkę ser i układamy kwiaty nasturcji. Całość polewamy olejem, skrapiamy winnym octem i posypujemy przyprawami
Kulinarne przygody Gatityjako lunch do pracy lub szkoły. Składniki: Opakowanie selera naciowego (kilka łodyg w zależności od wielkości) Puszka ananasa Puszka kukurydzy 1 nieduży podwójny filet z kurczaka 15 dag sera żółtego Przyprawa Gyros Sól Pieprz Olej 2 łyżki jogurtu naturalnego Czubata łyżka majonezu Przygotowanie: Selera naciowego umyć, pokroić w drobne paski. Kukurydzę odcedzić, dodać do selera, a ananasa pokroić na małe(...)kawałki, ser pokroić w kostkę. Wszystko dodać do reszty. Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć oraz obsypać przyprawą Gyros. Usmażyć na oleju. Ostudzonego kurczaka przełożyć do reszty. Sałatkę posolić i popieprzyć do smaku oraz wymieszać z majonezem i jogurtem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówśmietanki 30%4 jaja4 łyżki mleka2 łyżki śmietany (u nas firmy Polmlek )garść posiekanych listków rozmarynu300g pomidorków koktajlowychkilka marynowanych papryczek czereśniowych (30g)niepełna garść czarnych oliwek (ok.30g)100g sera twarogowego Capresi pół szklanki startego parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera1 duży ząbek czosnkuświeżo zmielona sól i pieprzodrobina świeżo starej gałki muszkatołowej, kurkumy i suszonego imbirumasło do wysmarowania formy*jako(...)świeżo startą gałkę muszkatołową i całość jeszcze chwilę energicznie mieszamy by uzyskać bardzo napowietrzoną konsystencję. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na wyłożonych wcześniej składnikach układamy warstwę pokruszonego sera Capresi i całość zalewamy masą śmietanowo jajeczną, którą finalnie posypujemy startym parmezanem. Clafoutis pieczemy 30-35 minut na środkowej półce piekarnika - wypiek musi obficie urosnąć i się przyrumienić, będzie gotowy
Symfonia Smakówwynika. On lubi z bułką i już teraz toczymy spór, o to jak będziemy je serwować Małemu w przyszłości. Jestem przekonana, że bez bułki ;-) Potrzebujesz:pół kilo sera białego półtłustegojajko1/2 - 3/4 szklanki mąki jogurt do polania i cukier do posypaniaCo robić? 1. Rozgnieść porządnie ser, lub przemielić go maszynką do mięsa2. Dodać jajko, mąkę i zagnieść3
Matka Żywicielkabędzie "normalnie" dlatego trzeba mieć coś, co będzie trzymać taką mamę przy życiu. Mnie jak na razie trzymają słodkie kalorie. A dziś dokładnej sernik. Potrzebujesz: 1 kg sera białego (w kubełku taki aksamitny, lub zwykły przemielony przynajmniej 2 razy) półtłustego pół kostki masła 6-8 jajek 30 dag cukru 2 łyżki kaszy manny Co robić? 1. Nagrzać piec(...)góra dół 2. Utrzeć żółtka z cukrem do białości, jak kogel-mogel 3. Dodać miękkie masło i dalej mixować 4. Zwolnić obroty mixera i dodawać po trochu ser 5. Dodać 2 łyżki kaszy 6. Ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać 7. Formę do ciasta wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boki również wyłożyć papierem
Matka Żywicielkaczasem do garów. Dziś będzie szybko. Potrzebujesz: 1 cukinię kilka pomidorków koktajlowych makaron wstążki NA PESTO 1 dużą doniczkę bazylii 5-6 garści łuskanego słonecznika 1/3 trójkącika sera Parmigiano-Reggiano oliwę z oliwek Co robić?1. Do blendera wrzucić umyte liście bazylii, 5-6 garści łuskanego słonecznika, starty parmezan i podlać oliwą z oliwek. Mixować do uzyskania(...)dość gładkiej masy. Posmakować i jeśli jest za mało słone - dodać sera, jeśli za suche - oliwy.2. Cukinię pokroić na ćwiartki i w plastry, zeszklić na oliwie z odrobiną soli.3. Ugotować makaron w osolonej wodzie.4. Połączyć pesto, cukinię i makaron w jednym naczyniu,a na wierzch położyć kilka pokrojonych na pół pomidorków
Matka Żywicielka