szklanki mąki-szklanka ciepłej wody-2 łyżki oleju-szczypta soli-jajko do smarowania Składniki do wypełnienia:-pierś z kurczaka-papryka-suszone pomidory-cebula-plastry żółtego sera-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-olej Pierś kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i papryką.Odstawiamy na czas przygotowania ciasta(...)smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy mięso, pozostawiając wolne brzegi ciasta. Na mięsie układamy plastry cebuli, suszone pomidory i paprykę. Przykrywamy plastrami żółtego sera i drugim, ponacinanym prostokątem ciasta.Sklejamy brzegi ciasta.Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Ci pieczemy ok. 30 minut.Wyjmujemy, kroimy na porcje i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnymakaron i pyszne ,aromatyczne danie gotowe !Z pomoca przyszły Makarony Polskie i ich cudna forma Kolanka z Falbanką!Makaron , włoskim zwyczajem ,ugotowałam al dente.Wyłożyłam na talerz i dodałam sera topionego Gouda Lactima.Pod wpływem gorącego makaronu i gulaszu, ser wspaniale się roztopi i jego kremowa konsystencja doda wykwintności całości.Podgrzałam gulasz .Dodałam do makaronu, posypałam obficie zieloną pietruszką.Dodałam prażonych
Z Kuchni Do KuchniRok 2014 był dla mnie rokiem przełomowym. Pracowałam, obroniłam magistra, wyprowadziłam się ponad 1000km od domu. Wiadomo, że czasem popełniamy błędy, ale wierzcie mi, nic nie
Kitchens Alphabetjabłek2 łyżki oleju roślinnego2 łyżki sosu Worcestershire2 łyżki chili w proszku1 łyżka płatków czerwonej papryki1 łyżeczka soli1 łyżeczka czarnego pieprzu1 łyżeczka tabasco (opcjonalnie)na sos: 1 szklanka pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego2/3 szklanki kwaśniej śmietany½ szklanki majonezu2 łyżki stołowe mleka2 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżeczki sosu Worcestershiresól i pieprz do smakuPrzygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć razem i dobrze wymieszać. Skrzydełka z kurczaka(...)umieścić w dużym zamykanym naczyniu i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na około 2-6 godzin. Przygotowanie sosu: Połączyć ser pleśniowy, śmietanę, majonez, czosnek i sos Worcestershire. Do sosu dodawać mleko, tak aby sos uzyskał konsystencję ciasta naleśnikowego. Sos do smaku doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć i przechowywać w lodówce przez minimum 1 godzinę przed użyciem. Rozgrzać grilla, skrzydełka
naRuszciegładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Do jednej miseczki wbić jajka, dodać cukier i ubić na gładką masę.Do drugiej miseczki przełożyć ser, zmiksować go na gładką masę i dodawać ubite jajka.W trzeciej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną z cukrem wanilinowym - dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować.Do masy serowej dodać bakalie.Do zrobienia
Serce zamknięte w formie pysznościProsta, minimalistyczna, a smak naprawdę zaskakujący...Składniki:1 duży świeży brokuł lub paczka mrożonychopakowanie sera fetajogurt grecki 200ml1 łyżka majonezu2 ząbki czosnku słonecznikpieprz, sól Wykonanie: Brokuły podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo i ostudzić.Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić pieprzem. Wszystkie składniki przełożyć
Anioły w kuchnitakże sylwestrową). Polecam jest pyszna...:-)Składniki:- rucola , ok.1/2 opakowania (lub dowolnie)- roszponka, ok.1/2 opakowania (lub dowolnie)- po 1/2 strąka papryki: czerwonej, pomarańczowej i żołtej- 3 pomidorki rzymskie (lub dowolne)- ser feta (u mnie owczy) lub inny twardy- zielone oliwki (u mnie olbrzymie greckie z "L", są obłędnie cudowne)- 3-4 łyżki prażonych ziaren słonecznika- świeżo mielony pieprz- oliwa z oliwek(...)ocet balsamicznyDo miski wkładamy rucolę, roszponkę, pokrojone w kostkę papryki, pomidorki, przekrojone na pół (lub na mniejsze kawałki) oliwki, pokrojony na kawałki ser. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, świeżo mielonym pieprzem i całość polewamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek.Przed podaniem całość mieszamy.Smacznego
Smaczne ZdrowePo świątecznym jedzeniu miło jest zjeść coś innego niż np. sałatkę :) Dlatego dziś propozycja na śniadanie z jajkiem w roli głównej.Składniki:1 parówka1 duże jajko
Kuchnia domowa Anipieczarkami, ale dziś będzie pyszna pizza w wersji śródziemnomorskiej. Idealna na sycącą kolację lub późny obiad. Potrzebujemy:- 1 porcję ciasta na pizzę- 3 łyżki keczupu- garść tartego żółtego sera- opakowanie mozzarelli- 16 plasterków salami- garść zielonych oliwek- 1-2 pomidory suszone z zalewy- zioła prowansalskie- dużą garść rukoliPrzygotowanie:Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Smarujemy keczupem, zostawiając(...)krawędzi. Następnie posypujemy serem żółtym. Następnie układamy salami, pocięte na połówki oliwki i pocięte w mniejsze kawałki suszone pomidory. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry i układamy na wierzchu, po czym posypujemy ziołami prowansalskimi. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20-25 minut. Rukolę myjemy i dokładnie suszymy. Gdy pizza jest gotowa, układamy na niej rukolę
W poszukiwaniu inspiracjiraczej nie mogę sobie pozwolić na żadne posty, bo zaraz mam dziurę w żołądku!Musiało być smacznie, szybko i syto !Kanapki!Grzanki!Składniki-chleb lub bułka-Emmentaler ser topiony plastry Lactima-Gouda ser topiony Lactima-szczypiorek-parówka drobiowa-natka pietruszki-ketchup-pomidorki koktajlowe-oliwki zielone-imbir marynowany * do sushi dostepny TUTAJ-glassa sojowa- Słoneczne
Z Kuchni Do KuchnipieczarkamiPatatas alioliPieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiemMini pizze na zaczynie poolishPissaladiereRoladki z francuskiego ciasta z łososiemDrożdżowe bułeczki z pieczarkamiDrożdżowe bułeczki z rzodkiewkąSzybka tarta z warzywamiTarta ze szpinakiem i serem pleśniowymFocaccia z oliwkamiPate z wątróbki z dzikaJajka faszerowane pastą łososiowąPasztet z dzikaMasło czosnkowo-ziołowePasztet mięsnyPasta rybna w wersji lightTwarożek zwany bryndząPasta twarożkowa z pstrągiemPate z drobiowych wątróbekPasta z tuńczykiemPasta łososiowaRybna(...)orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasieFocaccia z pieczoną dynią i rozmarynemChlebki z patelni IINormandzki chleb jabłkowyBagietki pszenno-żytnieLavas, turecki chlebek z patelniChlebek pita z patelniBagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynemChleb francuski pieczony w garnkuNa słodkoChrupiące ciasteczka imbirowePierniczki lebkuchenDrożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąŚwiąteczne markizyImbirowe gwiazdki z kremem czekoladowymPierniczki katarzynkiSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiBrownie
Kulinarne przygody Gatitysałatki takie możemy przygotować na 1000 sposobów i zawsze są świetne. Składniki:150 g świeżej roszpunki 200 g piersi kurczaka100 g orzechów laskowych100 g suszonej żurawiny80 g sera gorgonzola1 łyżeczka słodkiej papryki, curryszczypta chili sól, pieprz, sos2 łyżeczki musztardy dijon30 ml oliwy z oliwek2 łyżeczki płynnego miodupołówka soku z cytrynysól, pieprz do smakuWszystkie składniki dobrze(...)sobą mieszamyPrzygotowanie:Kurczaka myjemy i tniemy na małą kosteczkę, doprawiamy mieszanką przypraw i grillujemy na patelni grillowej bez tłuszczu. Roszponkę myjemy, osuszamy, orzechu kroimy na mniejsze kawałki, ser tniemy na małą kosteczkę, dodajemy żurawinę, z grillowanego kurczaka. Wszystko polewamy sosem i delikatnie mieszamy.Smacznego
Niezły Młynekszklanki mąki,10 g świeżych drożdży,1 łyżka oleju,60 ml mleka,60 ml wody,dwie szczypty cukru,szczypta soli.dodatki:1/2 puszki pomidorów z bazylią,50 g żółtego sera,kilka różyczek brokuła,6 brykietów mrożonego szpinaku,1/4 fety,kilka czarnych oliwek. Przygotowanie:Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy, aż drożdże(...)formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, różyczki brokuła. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Wkładamy
Aga w kuchniciężki tydzień jaki przed nami. I tu najlepsze jest śniadanie które spożywa się w co drugim brazylijskim domu.Składniki jakie będą nam potrzebne nie będzie trudno zdobyć: masło, ser żółty, szynka i z chlebaka: kawałek bułki paryskiej lub bułki.Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła (nie obiecywałam że będzie dietetycznie) i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 2 jajka możemy zostawić(...)postaci tzw. sadzonego jajka lub lekko rozbełtać do postaci jajecznicy. To była wersja podstawowa.Teraz wersja dla tych lepiej zaopatrzonych w lodówce: plaster żółtego sera na jajka. Na boku na patelni podsmażamy plaster/plastry szynki (można by i bekonu ale wtedy to już by było lekko po angielsku).Tak smakowicie przygotowany wsad przerzucamy na naszą bułeczkę podpiekaną na na patelni
Smaki Brazyliisię nam farsz, czas zabrać się za ciasto na empanada:Składniki ciasta:1) 2 jajko2) 1 szklanka mleka3) 1 szklanka oliwa4) 2 szklanki mąki najlepiej tortowej5) 3 łyżki startego sera żółtego (o ostrym smaku)6) łyżeczka drożdży w proszku7) sólSkładniki wrzucamy do miksera i miksujemy. Sprawdzamy konsystencję pod względem smaku (powinniśmy poczuć smak sera) jak i "leistości". Ciasto nie powinno
Smaki Brazylii