Cukinia grillowana z wkładką. 189Składniki : 1 średnia cukinia1 opakowanie sera koziego lub feta1 puszeczka filecików z anchovies2 pomidory dojrzałe1 mała cebula25 g parmezanubazyliasól, pieprzoliwaCukinię pokroić wzdłuż na plastry i posolić.Sos cukiniowo - pomidorowy.Pierwszy i ostatni plaster razem ze skórką pokroić i przesmażyć na oliwie z pokrojoną cebulą .Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki ,pokroić ,połączyć z przesmażoną cukinią i cebulą.Dodać starty(...)parmezan ,listki bazylii ,sól ,pieprz i zmiksować. Na każdy pasek cukinii położyć kawałek sera i filecik anchovies ,przewiązać szczypiorkiem lub spiąć wykałaczką i grillować z wszystkich stron. Podawać z przygotowanym sosem .Cukiniowe roladki smakują równie dobrze na zimno
Kulinarny karnet Christophera
BIG pierogi z kurkami . 197kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką
Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 323karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa rodzaje sałatek np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję(...)stołu i iść da tego stołu wiejskiego, po kawałek wędliny. Jeszcze na pewno ktoś zapyta, a ile ma być tych mięs pieczonych, wędlin, ryb. Mięsa pieczone, wędliny i sery - po 3 dag z każdego asortymentu na 1 osobę. Ta ilość w zupełności wystarczy, daje to ok. 30 dag na osobę, do tego pozostałe ryby, tymbaliki , marynaty
Kulinarny karnet Christophera
Watruszki z ziemniaków z warzywami. 221ziemniaków 1 jajko 20 dag kalafiora 2-3 marchewki 3 łyżki groszku zielonego 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki wody sól, pieprz 3 łyżki sera żółtego tartego Sos beszamel 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 150ml mleka sól, gałka muszkatołowa Zrobić zasmażkę z mąki i masła ,po czym rozprowadzić ją stopniowo wlewanym, gorącym mlekiem. Doprawić do smaku(...)moment do wrzątku. Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube,2-2,5 cm placki. W każdym zrobić duże wgłębienie i wypełnić je warzywami. Polać sosem i posypać startym serem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiec w temp.200stop,do lekkiego przyrumienienia. Podawać ze szczypiorkiem
Kulinarny karnet Christophera
Ryżowe gruszki. 221Pears with rice Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 1 jajko 25 g parmezanu 50 g sera ementaler 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 liść laurowy 1 pasek skórki cytryny bułka tarta, mąka do panierki frytura do smażenia Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować(...)mieszając od czasu do czasu, chyba ,że będzie to torebka, to nie. Miękki, ale jędrny odcedzić i odstawić. Sery zetrzeć, jajka ubić ze szczyptą soli, gałką i pieprzem i wymieszać wszystko z ryżem,1 łyżką bułki tartej i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej
Kulinarny karnet Christophera
Sandacz po polsku z wody. 219mała cebulka posiekana 1 łyżka kolendry świeżej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 30 g sera cheddar startego 40 g miękiszu z chleba, posiekanego Pomidory bez skórki i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem(...)cytrynowym i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć rybę posmarowaną sokiem cytrynowym z masłem i pieprzem. Na wierzchu ułożyć masę pomidorową i posypać serem wymieszanym z drobno posiekanym miękiszem chlebowym. Wstawić do pieca ,temp.180stop. i piec 15 min. Podawać z cytryną
Kulinarny karnet Christophera
Rolowana polędwica wieprzowa. 210Pork tenderloin Składniki: 0,5 kg polędwica wieprzowa 3 plastry ser żółty gouda 3 plastry szynka wieprzowa 5 dag masło liście szpinaku sól pieprz sambal oelek Wykonanie: Polędwicę oczyścić z błon, rozciąć wzdłuż, rozklepać przez folię na prostokątny płat. Posolić, oprószyć pieprzem i posmarować masłem. Dodać odrobinę sambal oelek. Na połowie polędwicy rozłożyć ser, szynkę i świeże liście szpinaku
Kulinarny karnet Christophera
Pory zapiekane z parówkami. 215eleganckim porem . Składniki. 2 duże pory 30 -40 dag pieczarek 1 jabłko kwaskowate 5 parówek 3 łyżki masła 2 łyżki żurawiny suszonej 125 ml śmietanki słodkiej 5 dag ser ementaler 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie. Umyte i dobrze oczyszczone pory pokroić w grubsze plastry ,parówki, bez osłonek, również w plasterki..Jabłko ,bez skórki w kostkę. Pory smażyć(...)dodać pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut. Dosypać żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek .Zalać śmietaną z ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu. Zapiekać 15 min w temp.190 stopni. Można podawać ,jeśli nie starczy sama zapiekanka, z grzankami z razowego chleba
Kulinarny karnet Christophera
Zupka "Zielono mi". 224Szybka smaczna zupa, do ugotowania w sytuacji podbramkowej. Składniki. 1 l bulionu warzywnego 1 puszka groszku 1 cebulka 3 plasterki imbiru sól, pieprz 250g Sacchettini z serem Ricotta i szpinakiem Wykonanie. Groszek razem z zalewą i zeszkloną na 1 łyżeczce masła cebulką ,zmiksować. Połączyć z bulionem ,dodać imbir, zagotować i doprawić do smaku. Ja podałem z malutkimi pierożkami ,nadzianymi(...)farszem z sera Ricotta i szpinaku. Ciekawa jest wersja, kiedy do zielonej zupki dodamy kukurydzę z puszki. Kukurydzy nie miksujemy. Tutaj możemy dodać tylko grzanki. Smacznego
Kulinarny karnet Christophera
Makaron w cytrynie i śmietanie. 232pieczonego indyka. Awokado z gorgonzolą. Takie awokado może stanowić samodzielną ,bardzo pożywną przekąskę. U mnie dzisiaj zastąpiło jarzynkę do makaronu w cytrynie i śmietanie. Składniki. 1 awokado 40g sera Gorgonzola Dolce 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanych pistacji pieprz do smaku Wykonanie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę ,skropić sokiem z cytryny. Delikatnie wydrążyć miąższ ,najlepiej łyżeczką(...)Przełożyć do miseczki. skropić cytryną, posypać pieprzem. Dodać pokrojony w kosteczkę ser łagodny gorgonzola. Wszytko delikatnie wymieszać i przełożyć do łupin awokado. Posypać posiekanymi pistacjami. Dobrze smakuje z grzanką
Kulinarny karnet Christophera
Japońskie kule na patykach. 462Japanese balls on a sticks. Składniki. 1 pierś z kurczaka 2 plastry sera ementalera 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz 2 paski papryki 2 paski ogórka 50 g bułki tartej 4 patyki Ciasto. 50g mąki 1 żółtko 2 łyżki wody sólOlej do frytury. Wykonanie. Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster położyć(...)ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie. Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół
Kulinarny karnet Christophera
Peynirli Sigara Boregi - cygara tureckie. 197się do potraw wytrawnych, a cieńsze do wytrawnych i deserów. W Turcji można kupić je wszędzie. Świeżutkie, mięciutkie i delikatne. Składniki. 4 trójkąty ciasta yufka 100g sera białego słonego 2 łyżki natki pietruszki Olej do smażenia Wykonanie. Ser wymieszać z posiekaną pietruszką. Na każdy trójkąt ciasta ,równolegle do górnego boku.ułożyć wałeczek nadzienia grubości palca.Ciasto zwinąć
Kulinarny karnet Christophera
Borek z nadzieniem mięsno-serowym. 210tych ,którym znudził się klasyczny borek z serem i szpinakiem, proponuję nadzienie mięsne. Ja zrobiłem borek z obydwoma .Mój borek jest bardzo syty, taki obiadowy. Składniki. 6 płatów ciasta yufka 30dag mięsa zmielonego 1 cebula 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 pomidorków koktailowych przyprawa Kucharek majeranek sól, pieprz olej do smażenia100g sera feta 3 garście szpinaku
Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. 190wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawę sumak(...)naczyniu w którym będziemy piec. Podlać bulionem, nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC. Wytworzony płyn zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec dodać zielony pieprz i posiekane włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu. Buraczki wyszorować szczoteczką
Kulinarny karnet Christophera
Szparagi z szynką w ciście francuskim. 253Asparagus with ham in puff pastry. Składniki. 1 rolka ciasto francuskie 0,5 kg białe szparagi 10 dag szynka gotowana 4 jajka 10 dag ser mozzarella 50 ml śmietana 36% 1 łyżka listki lubczyka sól cukier oliwa z oliwek Wykonanie. Szparagi obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, około 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć. Ciasto francuskie wyłożyć(...)widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika, piec 10 minut. Ciasto wyjąć, rozłożyć szparagi, pokrojoną w paski szynkę konserwową. 2 jajka roztrzepać, dodać śmietanę i starty ser mozzarella, wymieszać i polać nim szparagi z szynką. Posypać listkami lubczyka i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Po około 10 minutach na wierzch wbić 2 jajka
Kulinarny karnet Christophera