Pyszna sałatka dla miłośników łososia wędzonego w równie smacznym towarzystwie.SKŁADNIKI2 garście rukoli125g wędzonego łososiaw kawałku (u mnie z koperkiem)100g sera bluekilka suszonych pomidorów z zalewypieprz cytrynowyoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIERukolę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i przekładamy na półmisek/do miski.Łososia dzielimy na kawałki, oprószamy pieprzem cytrynowym, dodajemy do rukoli.Ser kroimy w kostkę, pomidory na ćwiartki
Moje Kuchenne Rewelacjeciepłej wody1/2 kostki drożdżyłyżka soliłyżka cukru1/3 szklanki olejuSos do pizzy:używam takiego ze słoikówhttp://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/09/przecier-z-cukinii.htmldodatki:40 dag piersi z kurczakapuszka kukurydzy1 czerwona cebula8 ogórków konserwowych- ja użyłam z chili1 ser mozzarella classic Mlekovita30 dag pieczarekpomidory z czosnkiem i bazylią- przyprawa PiątnicaWykonanie:Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do gyrosa. Obsmażam na rozgrzanym oleju.Pieczarki kroję w plastry smaże(...)pieczarek,wykładam połowę pieczarek, ogórka pokrojonego w kostkę, cebuli pokrojonej w piórka, kukurydzy. Posypuję pomidorami z czosnkiem i bazylią dośc obficie. Zapiekam 15 minut w 170 stDo pizzy użyłam sera mozzarella classic Mlekovita:Całośc doprawiłam jedynie za pomocą Pomidorów, czosnku i bazylii z Piątnicy:idealny zestaw przypraw jak dla mnie do pizzyWszystkie produkty firmy znajdziecie tutaj:http://piatnica.net/Zapraszam również
Z Majeczką w kuchnidanie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne, efektowne. Jednym słowem polecam.SKŁADNIKI2 duże podwójne piersi z kurczaka50 dag pieczarek2 łyżki pasty z suszonych pomidorów1 cebula1 marchewka 1/2 pora1 opakowanie sera mozzarellanici do związania mięsa1 łyżka masła klarowanego2 łyżki sosu sojowegoprzyprawa do kurczakasól, pieprz do smakuWYKONANIEFilety wrzucić do miski, dodać sos sojowy i pół przyprawy do kurczaka wymieszać(...)pokroić w poprzek. Cebulę w kostkę. Na patelnię dodać łyżkę masła, dodać pieczarki- poddusić, doprawić solą pieprzem.Rozbity filet posmarować pastą z suszonych pomidorów nałożyć łyżkę farszu, na wierzch plaster sera. Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc płatki gwiazdy.Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone
W kuchennym oknie Ewywięcej…)ok. 300 g pieczarek1 cebula2 papryki3 ząbki czosnku2 puszki pomidorówbazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru, oliwa do smażeniaser do posypania (ja użyłam trochę mozzareli i startego sera żółtego) Makaron gotuję w osolonej wodzie tylko, żeby zrobił się odrobinę plastyczny- nie może być ugotowany ani nawet al dente bo po upieczeniu będzie zbyt miękki. Przelewam go zimną(...)żaroodpornego układam kiełbasę z papryką, na to wykładam ugotowany makaron, podsmażone pieczarki, a na to sos pomidorowy.Zapiekam ok. 30 minut w temp. 160 stopni po czym na wierzch posypuję ser i jeszcze zapiekam aż do rozpuszczenia sera.Smacznego Post Zapiekanka z makaronem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pldyni (kawałki dyni ugotowane do miękkości na parze, w wodzie lub upieczone pod przykryciem w piekarniku, zmiksowane blenderem i lekko odciśnięte z nadmiaru wody)1 cebula3 ząbki czosnku200 g sera fetyszczypta gałki muszkatałowej, rozmaryn, sól, pieprz, 1 łyżeczka paprykioliwaDo polania:masło, ser parmezanszałwia (opcjonalnie) Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiająć
UgotujmyTo.plłyżka oleju z pestek dyni1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżka miodu2 łyżki soku z cytrynyWszystko wymieszać. Polać sałatkę. Sałatka z kurczakiem i bakłażanem – składniki:pierś z kurczakabakłażankawałek sera feta1-2 pomidory suszonesałata i/lub rukolasól, pieprz, paprykaoliwa z oliwek firmy Biolevitaocet balsamicznyKurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem i papryką. Obsmażam na patelni.Bakłażan kroję na plastry i posypuję solą(...)minut. Po tym czasie opłukuje, osuszam papierowym ręcznikiem i lekko smaruję oliwą a następnie griluję.Na talerzu układam pokrojone, ostudzone kawałki kurczaka na rukoli. Dodaję ostudzone plastry bakłażana, rozdrobniony ser i pomidory.Do tej sałatki użyłam mojego ulubionego zestawienia octu balsamicznego i oliwy z oliwek ale myślę, że każdy z pozostałych produktów firmy Biolevita też by się doskonale do niej nadawał
UgotujmyTo.plDobrze docisnąć i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Na wierzch ułożyć ugotowane, ostudzone i dobrze odsączone gruszki. Jeśli nie chcą stać można podciąć podstawę. 3. Zmiksować razem sery, cukier, olej, jajka i wanilię. Dodać makę ziemniaczaną i zmiksować. Dodać kwaśną śmietanę i po zmiksowaniu dodawać po trochu czekoladę mieszając łyżką (rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną) Masę wylać
UgotujmyTo.ploliwa, suszony tymianek, płatki chillina grzanki czosnkowe: 8 kromek bagietki, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 3 ząbki czosnku obrane i pokrojone na plasterki, trochę startego na tarce żółtego sera, najlepiej GruyerePrzygotowanie:W średnim garnku umieść wodę, czosnek, szałwię, listek laurowy, sól i pieprz i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż czosnek będzie miękki(...)oddał swój smak). Usuń czosnek z patelni (ja go nie wyrzucałam, tylko dodałam do zupy), a umieść na nim grzanki i obsmaż z obydwu stron. Grzanki posyp startym żółtym serem (możesz go dodatkowo roztopić pod górną grzałką piekarnika).Spróbuj zupę i w razie potrzeby dopraw. Zupa jest dość "cienka" (brak bulionu), dlatego możesz dodać do niej oliwy dla większej "tłustości
Chilli Czosnek i Oliwabiałego wina (opcjonalnie, ja nie dałam)SOS BESZAMELOWY:5 łyżek masła4 łyżki mąki600 ml mleka 3/2 %0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej3/4 łyżeczki soliDODATKOWO:15 płatów lasagne150-200 g startego sera (parmezanu albo innego ulubionego)150 g tartej mozzarelli1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka soliwodaWYKONANIE:SOS BOLOŃSKI: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną w drobną kostkę(...)stopni C.W naczyniu żaroodpornym o wymiarach 19x30cm ułóż trzy platy lasagne. Na to wyłóż 1/4 porcji sosu bolognese.Polej sosem beszamelowym i posyp odrobiną parmezanu (lub innego startego sera) wymieszanego z mozzarellą.Powtórz wszystkie czynności jeszcze 4 razy - do wyczerpania składników (na samej górze nie kładź jednak mięsa).Zapiekankę wsadź do piekarnika i piecz około 25-30 minut. Jesli góra
Słodko-Słony Świat Ilonysuchych (8 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml ciepłego mlekaNadzienie:1/2 kg pieczarek 200 g pikantnej kiełbasy1 czerwona papryka10 g oregano1 czerwona cebula80 g startego sera żółtegoolej do smażeniaSos:200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany)pieprz trochę cukru do smakuZ podanych składników można uzyskać 4 sztuki calzone. Mąkę przesiać(...)Każde koło posmarować sosem, pozostawiając odstęp od brzegu około 3 cm. Następnie na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając również 3 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut
Świat Domowej Kuchnisię placki "rozpadać").Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser i podsmażone (przestudzone) mięso. Całość dobrze wymieszać.Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną. Smacznego
Świat Domowej Kuchnipiersi z kurczakaprzyprawa do drobiusól200 g rukoli200 g żółtego sera w plastrach (np. morskiego)1 papryka czerwonaolej do smażeniaDzisiaj ponownie danie z drobiu. Już od dawna miałam ochotę na jakieś danie z wykorzystaniem rukoli. Jej orzechowy aromat, doskonale komponuje się z mięsem drobiowym.Paprykę zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut(...)posypać z każdej strony przyprawą do drobiu. Rukolę umyć, odsączyć z nadmiaru wody i drobno posiekać.Brać pojedynczo płaty kurczaka i układać na nich kolejno: posiekaną rukolę, plaster żółtego sera i paprykę. Następnie delikatnie zawijać roladki. Dla zabezpieczenia, żeby nam się nie rozpadły w trakcie smażenia można owinąć nitką, którą później bez problemu można zdjąć.Przygotować patelnię teflonową. Wlać olej
Świat Domowej Kuchnimięsa mielonego1 opakowanie Fix Pikantne Bolognese z chili firmy Knorr1 cebula1 marchewka200 g ugotowanych ziemniaków1 opakowanie ciasta francuskiego3 łyżki margaryny4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar)100 ml śmietany30 ml oliwyKiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy(...)każde wgłębienie. Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty (około 10 x 10 cm) i wyłożyć nimi wgłębienia. Następnie nałożyć mięso i poprzykrywać ziemniaczanym puree.Wierzch każdej porcji posypać startym serem i nałożyć odrobinę margaryny.Formę z niespodziankami piec w 180ºC przez 25-30 minut. Podawać zaraz po upieczeniu.Źrodło: przepisy.pl
Świat Domowej Kuchnibulionu. Piec 45-50 minut w temp. 200°C, ustawiając piekarnik na grzanie dolne. 5 minut przed końcem pieczenia, farsz w paprykach posypać startym żółtym serem i dokończyć pieczenie. Smacznego
Świat Domowej Kuchni