ser - 17000 przepisów (strona:641/1134)

Saltim bocca 153

danie - saltim bocca, którego nazwa pochodzi od włoskich salta in bocca co znaczy skacze do ust.Składniki do wykonania kurczaka:1 podwójna pierś z kurczaka1 ząbek czosnkuświeża szałwiaszynka parmeńskażółty ser w kawałkusól, pieprzSkładniki do przyrządzenia kaszy:szklanka kaszy jęczmiennejczosnekświeża szałwiaoliwa z oliwek30 ml białego wytrawnego wina (jeśli nie macie akurat w domu, nie jest ono konieczne)suszone pomidorysól, pieprzSkładniki sosu(...)stronę (nie za długo, bo kurczak dojdzie jeszcze w piekarniku, a lepiej żeby nie był za suchy). Kurczaka odkładamy na blachę wyłożoną papierem i na każdym jego kawałku układamy ser w plasterkach. Kiedy będziemy mieć prawie gotową kaszę i sos wtedy wkładamy kurczaka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na dosłownie 5 minut (z funkcją termoobiegu).Sposób przyrządzenia kaszy

upichcic
Bułki ze szpinakiem i fetą 126

takiej wprawy, że te bułki czy chlebki pieką się jakoś tak przy okazji i same :D No a skoro lubię własnoręcznie upieczone bułki, kocham szpinak i sery, to powstał na pomysł połączenia tego w całość. I tak stworzyłam bułki nadziewane szpinakiem i fetą :)Składniki:ok. 40 dkg. mąki,3 dkg drożdży,1 szklanka mleka,ćwierć kostki(...)masła lub margaryny,ćwierć łyżeczki soli,łyżka cukru,opakowanie świeżego szpinaku (chyba ok. 400 g ;) ),4 spore ząbki czosnku,2 - 3 łyżki oliwy do smażenia,ser feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.Szpinak opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i zeszklić na niej czosnek. Na to wyłożyć szpinak (ja nie kroiłam go) i poddusić przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą 168

wiele sposobów: panierowany, duszony, obsmażany, w zalewach i tak dalej. Ja - z racji sympatii do zapiekanych warzyw - przygotowałam go podobnie jak bakłażana, czyli zapiekłam go z mięsem i serem feta. Należy tylko zwrócić uwagę, aby kabaczek był "młody" z delikatną skórką. Jeśli jest lekko zdrewniała czy łykowata, wtedy wystarczy ją cieniutko obrać. Składniki:kabaczki,mięso mielone,odrobina oleju(...)obsmażenia mięsa,odrobina koncentratu pomidorowego,ser feta,sól, pieprz, zioła prowansalskie,cebula,czosnek,świeży tymianek - opcjonalnie,pomidor.Kabaczki umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć z pestek. Jeśli skóra jest gruba i łykowata, wtedy należy ją cienko zdjąć.Tak przygotowanego kabaczka solimy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy z niego wodę i jest gotowy do nadziewania. (Jeśli kabaczek jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki a'la Diva 337

blisko siebie, wtedy uda się je idealnie przekroić.Farsz:pierś z kurczaka,świeża czerwona papryka,cebula,olej do obsmażania,słodka papryka, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek,sól,ser mozzarella w zalewie,masło.Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę lub cienkie słupki. Przyprawić ulubionymi przyprawami. Ja użyłam soli(...)równomiernie rozsmarować.Górną część bułek nałożyć na dolną, również przesmarować ją lekko masłem, lekko docisnąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około 10 minut - ser powinien się roztopić lekko.Po zapieczeniu, bułki rozdzielać pomagając sobie ostrym nożem. Podawać na gorąco lub na zimno, z ulubionym sosem.Nie traktujcie mojego przepisu jako coś, czego musicie się dokładnie trzymać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko - Październikowe Wyzwanie Blogerek 163

Wałki spłaszczać lekko i zakręcać w spiralę. Układać na blasze wyłożonej papierem, smarować rozmąconym jajkiem i posypywać dowolnymi dodatkami: grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, sezamem, czarnuszką, drobno startym serem, etc.Piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Paluchy powinny być lekko zrumienione.Moje paluchy upiekłam z grubo mielonym pieprzem, serem i sezamem. Ciasto z dodatkiem piwa jest kruche lecz delikatne. Piwo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik gotowany na kruchym cieście makowym 4179

Sernik gotowany na kruchym cieście makowym to kolejna propozycja ciasta świątecznego, które łączy w sobie dwa ulubione przeze mnie składniki: mak i ser. Nie jest to tradycyjny seromak (który pojawi się niedługo na blogu), więc jeśli szukacie nowych ciast, do tego w świątecznych smakach i oprawie, serdecznie polecam poniższy przepis.Na blogu znajduje się już przepis na sernik gotowany, który(...)twaróg zmielony w domu, nada on masie serowej zwartej konsystencji bez dodatku dużej ilości mąki, a sernik nie będzie miał mazistej, lekko budyniowej konsystencji jak wtedy, gdy skorzystamy z sera wiaderkowego.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm.Sernik gotowany na kruchym cieście makowymSkładniki:kruche ciasto makowe360g mąki pszennej160g masła120g cukru pudru100g suchego maku1 jajko1 żółtko3 łyżki (60g) śmietany 18%3/4 łyżeczki

Smakołyki Bereniki
Sakiewki z kaszanką 194

masła-4 jajka-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży-szczyptę soli          na nadzienie:-4 kaszanki-jedną dużą cebulę-5 plasterków żółtego sera-warzywko-barbecue-olej   Drożdże rozcieramy z 0,5 łyżeczki cukru i 2 łyżeczkami wody.Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dolewamy drożdże (nie muszą rosnąć)i zagniatamy ciasto(...)paseczki.   Na ciasto nakładamy kaszankę, zbieramy rogi kwadratu i na górze ściskamy, tworząc sakiewkę. Sakiewkę obwiązujemy paseczkiem ciasta.      W wersji z serem na ciasta nakładamy plasterek sera.Tak wygląda gotowa sakiewka.Układamy sakiewki na blaszce z papierem do pieczenia,i smarujemy roztrzepanym jajkiem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. C na ok. 15 minut.Po upieczeniu

Maminek kulinarny
Kotleciki Tereski 153

Zestawienie składników może nieco szokować, ale nie oceniajmy, zanim nie skosztujemya warto, bo to niesamowita uczta dla podniebienia.Składniki:-filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg)-por (20 dkg)-ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki)-2 jajka-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki majonezu-sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku-olej do smażenia   Pierś(...)Pora kroimy w talarki.   Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem a pora delikatnie posypujemyprzyprawą warzywną.   Mieszamy mięso z porem, dodajemy ser,następnie mąkę ziemniaczaną a po wymieszaniu jajka i majonez.   Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.   Na patelni z rozgrzanym olejem układamy łyżką porcje kotlecików.   Smażymy

Maminek kulinarny
Sałatka ze szprotem 179

Bogata w witaminy i minerały sałatka ze szprotem.   Składniki:-2 puszki szprota w oleju ( można zastąpić sardynkami lub tuńczykiem )-puszka kukurydzy konserwowej-10 dkg sera sałatkowego-kilka kiszonych ogórków-kawałek selera-kawałek pora-odrobina szczypiorku-2-3 łyżki ziaren słonecznika-przyprawa warzywna   Kukurydzę odsączamy, dodajemy słonecznik i tarty na grubych oczkach seler.   Pora kroimy

Maminek kulinarny
Naleśniki z mięsem i pieczarkami 327

pieczarkowym farszem a dodatkowo w chrupiącej panierce.   Składniki na farsz:-1/2 kg mielonego mięsa-6 pieczarek lub 15 dkg pieczarek mrożonych-cebula-5-7 dkg żółtego sera-sól, pieprz, przyprawa do mięs-olej lub masło klarowane do smażenia   Składniki na ciasto naleśnikowe:-2 szklanki mleka-1,5 szklanki mąki-2 jajka-2 łyżki oleju-szczypta(...)następnie dodajemy pokrojone pieczarki.   Kiedy pieczarki się podsmażą dodajemy nasze mięso.Chwilę smażymy razem.   Przekładamy do miski i studzimy a następnie dodajemy tarty żółty ser i mieszamy.   Teraz przygotowujemy ciasto na naleśniki.   Miksujemy wszystkie składniki i ciasto gotowe.    Na rozgrzanej patelni smażymy placki naleśnikowe.   Placki przekładamy na talerzi

Maminek kulinarny
Ryba zapiekana z pieczarkami 341

sprawdziliśmy i jest świetne.Składniki:-6 dużych pieczarek-6 filetów rybnych ( np. z mintaja )-1 cebula-3 jajka-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej-szczypior-3 łyżki pokrojonego drobno żółtego sera-przyprawa do ryb-przyprawa warzywna-pieprz, sól-olej   Pieczarki obieramy i oddzielamy nóżki.Rybę osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do ryb i skrapiamy olejem.W kostkę kroimy nóżki(...)ilości oleju podsmażamy rybę, dodajemy cebulkę a kiedy się zeszkli dokładamy pieczarki.   Przez chwilę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia.  W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy szczypiorek, ser i mąkę.Przyprawiamy do smaku.   Dodajemy zawartość patelni.   W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy pieczarki.Wypełniamy je przygotowanym farszem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Zapiekanka warzywno - mięsna 181

wszystko idealnie połączy.Składniki naszej zapiekanki:-5 ugotowanych ziemniaków-2 plastry wędzonego boczku-por-20 dkg piersi z kurczaka-1/2 kg fasolki szparagowej-3 łyżki startego żółtego sera-3 jajka-3 łyżki mąki ziemniaczanej-3 łyżki majonezu-sól-warzywko-pieprz   Pora kroimy na drobne kawałki.   Fasolkę gotujemy 10 minut w osolonej i przyprawionej warzywkiem wodzie(...)kroimy w plasterki, boczek i fileta z kurczaka w dość dużą kostkę.   W misce roztrzepujemy jajka, przyprawiamy wstępnie warzywkiem i pieprzem, dodajemy pora i fasolkę, dodajemy majonez, ser i mąkę ziemniaczaną i mieszamy.   Dodajemy ziemniaki i mięso i mieszamy.Doprawiamy do smaku.   Wykładamy do formy.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Koreczki na melonie 152

okazji zamiast tortu przygotowaliśmy koreczki na melonie.( pomysł podpowiedziany przez Beatkę B. którą serdecznie pozdrawiamy)   Składniki:-melon lub arbuz-papryka-pomidorki koktajlowe-winogrona-śliwki-salami-kabanosy-sery   Melonowi dla utworzenia podstawy odcinamy spód bez naruszania miąższu.Ustawiamy go na talerzu.Wędliny, sery, warzywa i owoce kroimy dowolnie.   Nakładamy na wykałaczki i wbijamy w melon.Potem

Maminek kulinarny