ser - 16500 przepisów (strona:625/1100)

PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM 151

wyraźną nutą czosnku, i na to "wisienka na torcie" w postaci... zmielonych orzechów. Piekarnik już za nią tęskni. A nie, to żołądek.SKŁADNIKI:- szpinak (opakowanie - może być mrożony),- ser sałatkowy w kostce (u nas akurat PATIOS bazylia i oregano)- czosnek (2-3 główki w zależności od tego co lubicie)- pstrąg łososiowy - filety,- garstka orzechów,- przyprawy wg uznania - u nas czarny(...)pieprz i vegeta,- odrobina masła,/folia aluminiowa się przyda/WYKONANIE:1. Szpinak: wrzucamy go na rozgrzane masło i cały czas mieszając odparowujemy.Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzucamy ser, mieszamy.Szpinak gotowy - nie podjadać!! :))) 2. Rybkę wykładamy na ułożoną folię aluminiową.3. Szpinakową kołderkę nakładamy na pstrąga.4. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika,5. Pieczemy 20 minut (góra-dół

Wypisz Wymaluj
PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z WINOGRONAMI I CZOSNKIEM, PODAWANA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI. 160

stołu, i zachęcamy: Zróbcie to!SKŁADNIKI:- pierś z indyka,- 2 główki czosnku,- przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, bazylia,- odrobina oleju,- winogrona (3-4 małe kiście),- 3 plasterki żółtego sera,- trochę leniwych pierogów ('wczorajsze' się świetnie nadają),SKŁADNIKI NA WARZYWA KARMELIZOWANE:- 2 marchewki,- papryki (żółte, zielone, ostre-czerwone),- 3 łyżki masła,- 3 łyżki cukru trzcinowego,- sok z brzoskwiń,- 2 duże cebule(...)gotujemy.Odwracamy indyka. Pod koniec pieczenia dorzucamy leniwe pierogi, które obtaczamy w 'sosie własnym' jaki wyprodukował nam związek ptaszyska z przyprawami i czosnkiem. Na leniwki wrzucamy wypestkowane winogrona i posypujemy serem. Chwilę jeszcze zapiekamy.No i co nam z tego wychodzi? REWELACJA! Smak nie jest jednolity, to podróż po smakowej krainie. Przy pierwszym zderzeniu z warzywami wyczuwa się słodycz, ale po chwili

Wypisz Wymaluj
OWSIANE BUŁECZKI DOMOWE (bezglutenowe). 361

drożdże -  pół kostki - 50 g,- mleko - 200 ml,- cukier - 2 łyżeczki,- sól - płaska łyżeczka,- masło - 5-6 łyżeczek,- zioła i dodatki (u nas: bazylia, oregano, siemię lniane, pokrojony ser wędzony)WYKONANIE:Rozczyn - drożdże, cukier, mała ilość ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozcieramy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu.Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło(...)termoobiegiem. Gdy bardzo się rumienią zmniejszamy temperaturę.Te bułeczki z powodzeniem można robić na wiele sposobów, dopierając do nich odpowiednie dodatki. My postawiłyśmy tym razem na ziołowy smak, wzbogacony serem wędzonym, ale myślimy, że i słodka wersja przypadnie Wam do gustu. U nas, takie bułki to było prawdziwe wyzwanie. Nasz domowy Młody - bezglutenowy, zawsze ze smutkiem patrzył w stronę

Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe. 183

miejscu: "PRZEPISY",A jeśli o temat pierogowy chodzi, zapraszamy jeszcze na:1. Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe)2. Pierogi ze szpinakiem i ciągnącym się serem pleśniowym.3. Pierogi z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym,Ps. będzie nam bardzo miło, jeśli zostawisz tu po sobie małe co nieco

Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 177

jeśli pierogowe szaleństwo Cię pochłonęło, to co powiesz na:1. Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe) (Danie Bezglutenowe - DB)2. Pierogi ze szpinakiem, ciągnącym się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ (DB)3. Pierogi z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ (DB)4. Pierogi z mięsem (indyk & kaczka) /ciasto zwykłe

Wypisz Wymaluj
PASCHA - bakaliowy sernik na zimno. 129

święta) nastroju wbijamy łyżeczki w delikatną, naszpikowaną bakaliami paschę i zapominamy o bożym świecie. Jeśli macie ochotę na "chwilę zapomnienia" - nasz przepis czeka...SKŁADNIKI:- 1 kg sera 3-krotnie mielonego,- opakowanie serka mascarpone,- laska wanilii,- 6 żółtek,- 40 dag cukru pudru,- 3 łyżki żelatyny,- 6 łyżek masła,- pół szklanki śmietanki kremówki (my dajemy więcej),- bakalie (do wyboru). My dałyśmy(...)porządnie sparzyć wrzątkiem.2. żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż się rozpuści.3. Masło ucieramy do białości z cukrem pudrem, dodając powoli ser, serek mascarpone i miąższ wanilii. Na koniec, gdy składniki się połączą dodajemy utarte żółtka i ubitą na puch śmietanę. Dokładnie miksujemy.4. Gdy mamy gładką masę wrzucamy bakalie cały czas miksując

Wypisz Wymaluj
Smakowite siekane kotlety z piersi z kurczka z suszonymi pomidorami 210

Składniki, 10 sztuk: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku 3 plasterki żółtego sera 10 suszonych pomidorów 3 jajka sól i pieprz do smaku 4 listki bazylii 1 łyżka bułki tartej 1 papryczka chili (dla lubiących ostre potrawy) bułka tarta do obtocznia Przygotowanie: Piersi z kurczaka zmielić przez maszynkę lub posiekać nożem. Przełożyć do miski(...)Cebulę, żółty ser, papryczkę posiekać bardzo drobno i dodać do mięsa. Dodać zmiażdżony i posiekany czosnek oraz pokrojone w słupki suszone pomidory Do całości dodać posiekane listki bazylii, sól, pieprz, łyżkę bułki tartej i 1 jajko (pozostałe dwa będą do panierki). Całość dobrze wymieszać. Obtoczyć w jajku, bułce tartej. Smażyć z jednej i drugiej strony na rumiany kolor. Ja swoje

cooklife
Ruskie jak u mamy 170

pierogów: Ciasto: 500 g mąki pszennej 370 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli 40 g masła Farsz: 400 g ziemniaków (po obraniu) 300 g sera białego półtłustego lub tłustego 1 cebula pieprz ziołowy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Masło roztopić w gorącej wodzie, ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dolewać wodę z masłem, sól, oliwę(...)Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć na 30 minut. Ziemniaki obrać ze skórki, ugotować do miękkości. Odlać wodę i roztłuc je tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Ostudzić.  Biały ser wymieszać dokładnie z ostudzonymi ziemniakami. Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na cienki placek około

cooklife
Pasta serowa - na zdrowie! 311

Gdy łapie choróbsko najlepszy jest czosnek. A, że mnie właśnie złapało, postanowiłam zastosować się do tej rady. Kiedy byłam dzieckiem mama często w okresie jesienno-zimowym

chwile dla mnie
Super sernik Sądeckiego PTT Beskid 198

Prezentuję dzisiaj przysmak z przepisu Ewy, który towarzyszy górskim wędrówkom Sądeckiego PttNS Beskid. Najlepszy sernik jaki jadłam, kocham ten przepis za to, że nie muszę mielić sera, a smak jest wyśmienity.  Lekko wilgotny, pod bezowo - kokosową pierzynką, na kruchym spodzie, a do tego garść żurawiny, wiśni lub innych bakali, (wiśnie mile widziane z posmakiem wiśniówki :).Składniki na ciasto(...)masa będzie zupełnie gładka. Na koniec dodajemy bakalie i łączymy z masą serową. Jeśli nie macie blendera to wystarczy zwykły mikser z ostrą nakładka do rozdrabniania, aby dobrze rozdrobnić ser. 2. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 40 minut, następnie na wierzch wylewamy bezowo - kokosowa polewę i pieczemy jeszcze

Apetyczna babeczka
SURÓWKA WIOSENNA 806

baby2 jajkakilka rzodkiewekop.sera feta apetina z ziołamipęczek szczypiorku wraz z cebulkąpół świeżego ogórkakilka małych koktajlowych pomidorkówsólkoperek lub natkaWykonanie:Sałatę rwiemy na małe kawałki. Ugotowane jajka kroimy w dużą kostkę. Ser także. Ogórek i pomidor kroimy w kostkę, odrobinę solimy w celu puszczenia soków i pozostawiamy na osobnej miszeczce na ok 1/2h. Jeśli chce nam się "bawić" najlepiej usunąć jeszcze część(...)podcieknie nieestetycznie wodą. Dodajemy jeszcze tylko pokrojoną rzodkiewkę,doprawiamy do smaku pieprzem, koperkiem lub sporą ilością natki i chłodzimy w lodówce ok godziny.Ponieważ apetina jest słona (jak każdy ser feta) surówki już nie solę

Walijskie Pichcenie
KIESZONKI SCHABOWE Z FARSZEM 216

poradzi.Jeśli tylko posiada w lodówce:Składniki:schab (nie podaję ilości bo jest ona uzależniona od ilości domowników i naszego apetytu)przyprawa do schabupapryka słodkamajeranekpieprzsólsłodka papryka2 jajkabułka tarta3 plasterki sera żółtego4 plasterki szynki1 spora cebula1 mała marchewkazieleninaWykonanie:Schab kroimy na ok 12mm plastry (taki dobry centymetr). Kostrą końcówką noża nacinamy w naszych plastrach kieszeń i oprószamy je przyprawami (ulubionymi).Przygotowujemy(...)cebulkę pokrojoną w kostkę, szynkę i poszatkowaną na najdrobniejszych oczkach małą marchewkę.Dodajemy do farszu przyprawy:sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy).Tak wyglądał u mnie gotowy farsz.Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór wykałaczką. Panierujemy

Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA Z CHLEBA,PIECZAREK I KIEŁBASY 227

oleju. Ja dodałam jeszcze 1 zieloną paprykę - akurat miałam w lodówce :-) Pod koniec smażenia dorzucić pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę wszystko podsmażyć. Chlebek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce, dodać  jajka, łyżkę śmietany. odrobinę soli i pieprzu, wymieszać.W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba oraz masą jajeczno-serową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem

Walijskie Pichcenie
FRITTATA 142

sól, pieprz i paprykę. Wylewamy na podsmażone warzywka. Nie mieszamy, tylko delikatnie podważamy brzegi frittaty, aby masa jajeczna spłynęła pod spód.Posypujemy startym parmezanem i szczypiorkiem. Przykrywamy pokrywką, aby ser się roztopił, a masa z góry ładnie ścięła, i smażymy na jak najmniejszym ogniu

Walijskie Pichcenie
ROLADKI DROBIOWE Z KURKAMI I FETĄ 154

padł na kurki :-), dla zaostrzenia smaku tych delikatnych grzybków dodałam słonawą fetę. Bardzo fajna kompozycja smakowa.Składniki:1kg piersi z kurczaka0.5kg kurek (ja miałam mrożone)1 duża cebula ser fetasklarowane masło sól, pieprzprzyprawa do kurczakaśmietana 18%łyzka mąki do zagęszczenia sosubulion warzywnyliść laurowyziele angielskietrochę mleka do podduszenia kurekoliwa lub olej do smażeniaWykonanie:Pierś z kurczaka  rozbijamy(...)kurki i smażymy ok 15minut na małym ogniu. Solimy, pieprzymy.Część podsmażonych kurek przeznaczymy na farsz, a część na sos. Farsz wykładamy na rozbitych filetach, obok kurek kładziemy słupek sera feta. Zawijamy roladki, spinając je wykałaczką lub obwiązując nitką.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy nasze roladki z każdej strony, aż do zrumienienia. Pozostałe podsmażone kurki przekładamy do garnka

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania