podwieczorek czy drugie śniadanie. Najczęściej potrawa słodka. Tu nastąpiła całkiem długa lista tego, co deserem być może, a na koniec przeczytałam, że niekiedy za deser uważa się także ser, a nawet wypicie kawy. Hmpf... I co Wy na to? Wpadłby ktoś na to, że deser może być niesłodki...? Mi się taka idea w głowie wręcz nie mieści, no chyba(...)zaczęłam się zastanawiać, jak zupełnie inne znaczenia nadajemy tym samym słowom. Dla jednego deser musi być w pucharku, inny powie, że ciasto też, jak najbardziej. Jeszcze inny stwierdzi, że ser na deser to paranoja, mimo, że kolega biesiadnik będzie się zachwycał. Pani dbająca o figurę zje jedną truskawkę, a pan z pokaźnym brzuszkiem rzuci jej ironiczne spojrzenie spod rzęs
Pożeraczka, czyli raz adobrzekruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g zimnego masła1 jajko1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki solimasa rabarbarowa:350 g rabarbaru15 g masła60 g cukru2 łyżki bułki tartejmasa serowa:500 g sera kvark (4,4%)3 jajka120 g cukru100 ml śmietany kremówki (38%)1 opakowanie budyniu waniliowego (39 g)dodatkowo:270 g truskawek1/2 opakowania czerwonej galaretki250 ml gorącej wodyMąkę przesiać do miski, wymieszać(...)włożyć do garnka z masłem i cukrem, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć z garnka pokrywkę, gotować jeszcze 3 minuty, zdjąć z ognia i ostudzić.Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, kremówką i budyniowym proszkiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową.Ostudzony spód równomiernie posypać bułką tartą, na to wyłożyć rabarbar. Całość przykryć masą
Pożeraczka, czyli raz adobrzesolą, cały czas mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, w środku umieszczając nieco sera. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą, obsypać ziarnami słonecznika.Piec w 250 st. C. przez 15 minut.Ostudzi(...)kratce.Smacznego!Pamiętajcie tylko, żeby dobrze skleić każdą bułeczkę, inaczej mozzarella z nich wypłynie... Mi się to przy kilku przytrafiło.Z drugiej strony taki stopiony ser jest naprawdę pyszny... Więc tak czy inaczej, z pewnością nic się nie zmarnuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProsta, kolorowa, szybka do zrobienia i przede wszystkim smaczna.Moja rodzina i przyjaciele ją uwielbiają.Przekonajcie się sami dlaczego!Składniki:Średniej wielkości brokuł o wadze ok. 500 g;Opakowanie sera feta;Puszka kukurydzy;100 g łuskanego słonecznika;MajonezJogurt grecki2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego czosnku;Sól;Pieprz;Szczypta cukru. Sposób przygotowania:Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować na parze(...)przypaleniem.Z majonezu i jogurtu greckiego (wymieszanych w proporcji 1:1), czosnku, soli, pieprzu i szczypty cukru przygotować sos czosnkowy. Sałatkę układać warstwowo, w następującej kolejności: różyczki brokuła, sos czosnkowy, ser feta, sos czosnkowy, kukurydza, sos czosnkowy, uprażony słonecznik.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić gęstą śmietaną o zwartości tłuszczu 18%;Majonez można całkowicie wykluczyć z przepisu, używając
Gospodyni Miejska200g koncentratu pomidorowego;Puszka kukurydzy konserowej;Puszka czerwonej fasoli;Puszka białej fasoli;Czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku;250ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%250g żółtego, potartego sera;Sól;Pieprz;Opakowanie tortilli (1 tortilla na 1 talerz zupy).Sposób przygotowania:Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić do sparzenia na około 10 minut. Po tym czasie odlać
Gospodyni Miejskamiękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut, następnie posypać startą mozzarellą i piec kolejne 5 - 10 minut, aż ser się rozpuści.Szczypiorek drobno posiekać. Zapieczone ziemniaki przed podaniem posypać szczypiorkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ziemniaki mogą stanowić samodzielne danie (wówczas jest to porcja dla 2 - max. 3 osób), lub być dodatkiem(...)piekarnika czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić. Należy sprawdzać patyczkiem czy ziemniaki są już miękkie.Mozzarellę należy dodać dopiero jak ziemniaki będą miękkie.Mozzarellę można zastąpić startym żółtym serem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaKotlety mielone z cukinii...Złocista i chrupiąca skórka na zewnątrz.A wewnątrz delikatna i kremowa cukinia.Zdrowsza odmiana dla tradycyjnego mielonego.Zapraszam! Składniki:1 duża cukinia;100 g startego sera mozzarella;1 jajo;1 duża, zwykła bułka;2 średnie cebule;Sól;Pieprz;Olej;Bułka tarta.Sposób przygotowania:Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dobrze
Gospodyni Miejskadolna) i zapiekać przez 15 minut.Po tym czasie zapiekankę posypać startą mozzarellą i zapiekać przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni (3półka, grzałka górna i dolna), aż ser się rozpuści i zarumieni.Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. świderki, muszelki czy krajanka.Natkę pietruszki można zastąpić szczypiorkiem
Gospodyni Miejskabazie mascarpone.Pycha! Składniki:250 g makaronu penne;250 g mrożonego szpinaku;250 g mascarpone;3 ząbki czosnku;Sól;Pieprz;Czubata łyżka masła;50 g twardego dojrzewającego sera np. grana padano - opcjonalnie. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Szpinak rozmrozić.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na roztopione na patelni masło wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę(...)miękkie.Do podsmażonego szpinaku z czosnkiem dodać mascarpone, podsmażać, aż serek się roztopi i połączy ze szpinakiem. Sos przyprawić solą i pieprzem.Makaron wymieszać z sosem. Podawać oprószony wiórkami twardego sera (opcjonalnie).SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych
Gospodyni Miejskacebula;Puszka pomidorów (waga 400 g);1 łyżka oliwy z oliwek;2 ząbki czosnku;1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety);250 g sera feta;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek szczypiorku;1,5 łyżeczki suszonego tymianku;2 łyżki octu balsamicznego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać, zetrzeć na tarce(...)można pokroić w bardzo drobną kostkę.Suszony tymianek można zastąpić świeżym lub całkowicie z niego zrezygnować.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Fetę można zastąpić kozim serem.Źródło przepisu: Galeria potraw
Gospodyni Miejskachili i łodygę selera naciowego. Papryczkę oczyścić z nasion i pokroić w półplasterki, łodygę selera obrać i pokroić.Wystudzone nachosy posypać pokrojoną chili i selerem.Podawać zapieczone z żółtym serem, z guacamole lub/i salsą pomidorową.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Nachos można podawać zarówno ciepłe jak i zimne.Ja podałam z guacamole i salsą pomidorową, a na stole postawiłam dodatkowo obrane łodygi(...)selera naciowego do maczania w sosach.Nachos można także po upieczeniu oprószyć i zapiec z startym, żółtym serem.Źródło przepisu: Słodkie Słone
Gospodyni Miejskapolewamy go karmelemWERSJA NA SŁONO :- na usmażony naleśnik kładziemy kawałek serka brie i plaster pancetty wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 5 minut do rozpuszczenia sera oraz aby pancetta nabrała chrupkościTaka wersja jest przepyszna a zwłaszcza dla miłośników serów pleśniowych :)Smacznego
Basia w kuchnipodczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny.SKŁADNIKI :na pesto350 g dyni ( tyle miała przed pieczeniem )80 ml pestek słonecznika (można użyć pestek dyni, orzechów włoskich )ok 125 ml startego sera parmezan 70 ml oliwy sól , pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku rozmaryn 3 małe gałązki sól różowa (do posypania dyni przed pieczeniem można użyć morskiej(...)dyni smarujemy oliwą, posypujemy solą i na każdy kładziemy po gałązce rozmarynu- pieczemy ok 20 minut do miękkości - na suchej patelni prażymy słonecznik (lub inne nasze ulubione ziarno)- przygotowany ser parmezan mieszamy z ziarnem słonecznika (wystudzone), wystudzoną dynią (po upieczeniu łyżką wybieram sam miąższ a skórka chroni podczas pieczenia przed przypaleniem ) wraz z rozmarynem z którym się piekło, dodajemy oliwy
Basia w kuchnibardzo zasmakowała mojej rodzince.składniki: 600 g cebulimasło do smażenia0,5 szklanki białego wytrawnego wina0,7 l bulionu ( użyłam bulionu z mięska wieprzowego)tymianekopakowanie ciasta francuskiego 275 gstarty ser żółtyCebulę obrać i pokroić w półprastry. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę, smażyć na wolnym ogniu często mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Cebula musi nabrać brązowej barwy(...)tymianek, ja dałam ok pół łyżeczki i gotować ok 15 minut. Następnie zupę przelać do kokilek, u mnie wyszły 4 o pojemności 250 ml. Na wierzchu zupę posypać startym serem żółtym. Z ciasta francuskiego wyciąć koła o średnicy o 1 cm szerszej niż kokilki. Ciastem nakryć kokilki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20-30 minut
Monia miesza i gotujepraskę czosnek, bazylię, oregano, przyprawę do pizzy i pieprz*. Wszystko mieszamy. *ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.**oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników(...)Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym. Kolejno układamy: cebulę, szynkę, pieczarki, ser żółty, mozarellę. 5. Pizzę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni
Szefowa kuchni