jabłkamiCiasto św. JakubaCiasto kruche z brzoskwiniami Ciasto kruche ze śliwkami i budyniemCiasto kruche z morelamiCiasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką Ciasto kruche z rabarbaremCiasto kruche z serem, truskawkami i rabarbarem Ciasto makowe z kremem Ciasto ShrekCiasto tortoweCiasto truskawkowo-kawoweCiasto ZebraCiasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonkąCiasto z brzoskwiniami i pianką Ciasto(...)Sernik na zimno z brzoskwiniamiSernik na zimno z owocamiSernik orzechowy z brzoskwiniamiSernik szachownica Sernik z brzoskwiniamiSernik z mlekiem i kokosem Sernik z pomarańczową piankąSeromakowiec Strucla drożdżowa z serem i jagodami Szarlotka idealna Szarlotka krucha Szarlotka Sióstr DuchaczekSzarlotka sypanaSzarlotka tatrzańska Śmietanowiec z galaretkamiTiramisuTorcik serowo-truskawkowyTort brzoskwiniowyTort czekoladowyTort czekoladowy z wiśniami Tort kajmakowy Tort kawowo-makowy z masą kawową
Kuchnia domowa AniZamiast kanapki można zjeść na śniadanie taką fajną sałatkę.Składniki:100 g chudego twarogukilka plasterków szynki drobiowej 1 zielony ogórek1 pomidor2-3 łyżki oliwekszczypta soliSposób wykonania:1. Ser rozdrobnić widelcem.2. Ogórka, pomidora, szynkę i oliwki dowolnie pokroić.3. Wszystko wymieszać z serem, doprawić do smaku.Smacznego
Kuchnia domowa Aniszklanki mąki + 2-3 łyżki jeśli się klei podczas wyrabiania2 łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/2 szklanki cukru pudru3 jajka3-4 łyżki miodu1/2 kostki margarynyMasa serowa:1 kg białego sera trzykrotnie mielonego lub gęstego sera z wiaderka (używam firmy Włoszczowa)3/4 szklanki cukru10 dag masła (rozpuścić)1 cukier waniliowy4 jajka1 budyń waniliowy1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mlekaNa wierzch: polewa kakaowa
Kuchnia domowa AniCiasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaNadzienie:80 dag ziemniaków35 dag sera białego2 szt. cebulisólpieprzKiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej w świece nie mamy ochoty na ich robienie - zachęcam do poszukania alternatywy. Zdecydowanie polecam formę krokietów. Dzisiaj przedstawię przepis na krokiety z nadzieniem, takim samym jak w ruskich puerogach. Po odsmażeniu ich na maśle(...)uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników.Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Na wcześniej przygotowane naleśniki nakładać około
Świat Domowej KuchniPulpety zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i
Szefowa kuchniProsta, tania kolacja, czyli tak zwana bułka po studencku :)~ Bułka zapiekana z jajkami, szynką serem żółtym i szczypiorkiem ~Składniki:duża bułka2 jajkaszynkaser żółtyszczypiorekprzyprawy: sól, pieprz, czosnekBułkę przecinamy w 1/3 wysokości i ugniatamy środek, tak, aby powstał mały koszyczek. Do środka wkładamy plasterki szynki, wbijamy jajka, posypujemy przyprawami, startym serem i szczypiorkiem. Składamy bułkę w całość, owijamy w sreberko i wkładamy
Kuchenny Skrawek Niebafety, przepis tutaj. Najlepsze jadłam w tawernie na Zakinthos w Zakinthos. Dostałam nawet przepis , ale gdzieś zaginęła karteczka..... składniki3 cukinie1 jajko + jajko do panierowania10 dkg żółtego sera startego10 dkg fety pokruszonej1/2 startej cebuli, odciśniętej1/2 szklanki tartej bułki + bułka do panierowaniamięta świeża lub suszonanatka pietruszkisól pieprzprzygotowaniecukinie umyć, nie obierać , zetrzeć pół na pół na grubych i drobnych(...)oczkach. Posolić , wymieszać i odstawić na sicie na 30 min aby puściła sokPo tym czasie cukinię dobrze odcisnąć . W misce wymieszać cukinię, 1 jajo, sery, cebulę 1/2 szklanki bułki tartej, miętę , pietruszkę , sól i pieprz. gdyby masa była zbyt rzadka - dodać bułkę tartą Z masy formować placuszki , panierować w jaku i bułce i smażyć
Stare Garypapryka, nasiona usunąć i drobno pokroić1 czerwona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroićok 200 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę 5 jajek100 ml kwaśnej śmietany180 g żółtego sera - np Chedar, Parmesan, Gouda - startego na drobnej tarcepęczek szczypiorku drobno pokrojonysól, pieprzopcjonalnie50 - 70 g wędzonego boczku , pokrojonego w kostkę przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Foremkę (piekłam(...)ziemniaki i szczypiorek. Jeżeli dodajemy boczek, należy podsmażyć go na patelni, odsączyć z tłuszczu i przestudzony dorzucić do mieszanki warzyw. Do dużej miski wbić jaja, roztrzepać, dodać śmietanę, żółty ser. Dobrze wymieszać i dodać warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na 30 - 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się
Stare Garyblog, dotyczył co prawda malutkich młodych ziemniaków ale bez problemu dało się go zastosować do dużych.składniki (dla 3 osób)6 ziemniaków podobnej wielkości80 g boczku pokrojonego50 g żółtego sera (np chedar) startego 2 duże łyżki śmietany pęczek szczypiorkusólpieprzoliwaprzygotowanieZiemniaki umyć i bez obierania włożyć do garnka z wodą . Gotować ok 10 min od zagotowania wody, mają być(...)miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ przełożyć do miski, dodać 2 łyżki śmietany, posiekany szczypiorek, podsmażony boczek, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Farszem napełniać wydrążone ziemniaki. Wierzch każdego posypać serem. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 st.C przez ok 30 minut aż ziemniaki ładnie się zrumienią. Smacznego
Stare Garystronę Eating Well. Polędwiczka wyszła bardzo smaczna i efektowna. I wbrew pozorom - szybka w przygotowaniu. Polecam!składniki1 polędwiczka ok 600 g250 g świeżego młodego szpinaku100 g żółtego sera np cheddar'a, starty na małych oczkachok 70 g kiełbasy chorizo lub salami4 ząbki czosnkuoliwa z oliweksól, pieprzprzygotowaniePolędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki znajduje się(...)tarce o małych oczkach. Chorizo pokroić w małą kostkę.Szpinak opłukać , włożyć do garnka, przykryć, podgrzać aż zmięknie, wyłożyć na sito, odcisnąć. W misce wymieszać lekko posiekany szpinak, ser, chorizo, 1/4 łyżeczki soli.W małej małej miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek z 1 - 2 łyżkami oliwy i 1/4 łyżeczki soli. Odstawić na bok.Jeżeli odcięliśmy tzw główkę
Stare Garyząbki czosnku, w plasterkach 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowe do polaniasok z połowy cytryny sól morska i świeżo zmielony pieprzkilka cienkich płatów twardego sera (typu pecorino) przygotowaniejarmuż gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 4-5 minut do miękkości, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć gruby środkowy(...)plasterki czosnku w oliwie z oliwek, aż będą miękkie, ale przypieczone. Dodać jarmuż i smażyć przez minutę. Wycisnąć sok z cytryny,doprawić solą i pieprzem. Na grzanki położyć jarmuż, ser, skropić oliwą z oliwek i natychmiast podawać. Smacznego
Stare GaryRobiłam w domu ser a'la koryciński z 5 litrów mleka. Zostało mi sporo serwatki ( ok 4 l). Na forum mniam mniam w komentarzach znalazłam przepis na serek z serwatki, podany przez p.Ewę. Wyszedł delikatny w smaku serek.składnikiserwatka pozostałość po robieniu serka korycińskiego (z 5 l mleka)0,5 l mlekasok z 1 cytrynyprzygotowaniedo serwatki
Stare Garywszystkie składniki wyrobić w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na 20 -30 minut.Przygotować nadzienie serowe: W misce wymieszać parmezan, ser, majonez, cebulę, tymianek, pieprz do smaku - podzielić na dwie części.Pomidory pokroić w plastry, podzielić na dwie części.Wyjąć kawałki ciasta z lodówki. Na posypanym mąką blacie, rozwałkować każdy(...)wygodniej. Rozwałkowane, leżące na papierze ciasto przenieść na blachę do pieczenia razem z papierem. Na każde koło nałożyć masę serową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu, ser posypać boczkiem (jeżeli używamy) następnie rozłożyć pomidory.Brzeg ciasta założyć na pomidory. Posmarować ciasto śmietaną . Wstawić blachę z plackami do piekarnikaPiec przez 50 do 60 minut lub do momentu, ciasto
Stare Garyłyżka oliwy1 duża cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej papryki1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego150 - 200 g szpinaku2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)200 g fety, pokruszona100 - 150 g żółtego sera np cheddara, pokrojony w drobną kostkęcytryna do podaniaprzygotowanieciasto:Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienieniaDo dużej miski przesiać mąkę z solą. Zrobić(...)kolei rozwałkowywać każdy kawałek na prostokąt ok 20 cm x 34 cm. gr 3 mm. Na połowę każdego prostokąta rozłożyć 1/4 masy szpinakowej , zostawiając wolny 1 cm brzeg, posypać serami, złożyć i mocno skleić brzegi.Rozgrzać patelnię grillową. lekko posmarować oliwą. Smażyć po jednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na dużą deskę lub talerz
Stare Garypieprz* oliwa- do smarowania foremkiSos pomidorowy:* pomidory- 2 bardzo duże* czosnek- 1 ząbek* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka* przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprzDodatki:* brokuły* pieczarki* mozarella* pomidorki koktajlowe* szynka parmeńska* ser- (u mnie gouda) do posypaniaZaczynamy od robienia sosu.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad 30 min.).Pod koniec gotowania dodać(...)min.Spód wyciągnąć z piekarnika, wyciągnąć z foremki i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki i pieczemy 15-20 min.Pod koniec pieczenia posypujemy serem i pieczemy, aż się rozpuści.Smacznego! :) * ciasto z tej formy jest dosyć grube- ponad 1 cm, jeżeli zależy Wam na cieńszym spodzie, to należy użyć większej formy
Kraina Miodem Płynąca