masła,1 jajko,1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,szczypta soli,100 g brokuł,ok.15 brukselek,6 plasterków pora,1 cebula szalotka,200 g kwaśnej śmietany 18%,100 g startego sera żółtego,3 jajka,1 łyżka oleju rzepakowego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie:Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na mim cebulę pokrojoną w kostkę i pory(...)wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, przestudzoną cebulkę z porami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową z cebulką i porami.Wstawiamy
Moniki Smakołykijajko-2 czubate łyżki kwaśnej śmietany-1,5 dkg drożdży-1/2 łyżeczki cukru-łyżeczka soli-łyżeczka ostrej papryki mielonej-3 łyżki granulowanej cebuli-10 dkg startego drobno żółtego sera Do mąki dodajemy sól, ser, cebulę i paprykę i mieszamy. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy śmietanę.Do miski z mąką dodajemy masło, 2 żółtka i jajko
Maminek kulinarnywejść w Nowy Rok proponuję lekką sałatkę z tuńczykiem. Po Sylwestrowo -Noworocznym obżarstwie jest idealna :) Składniki:opakowanie mixu sałat z rukoląpuszka tuńczyka w oleju roślinnym10 oliwek czarnychkilka kostek sera Favity sałatkowo- kanapkowego opakowanie sosu francuskiego2 łyżki oleju2 łyżki wodyWykonanie:Miks sałat układamy na talerzu, wykładamy osączonego tuńczyka, oliwkikroimy w plastry, wykładamy na sałatkę. Ser kruszymy po sałatce,polewamy sosem
Z Majeczką w kuchnidzisiejszy obiad.Smaczne i zdrowo!Polecam!SKŁADNIKI:* soczewica czerwona – 1 szkl* pieczarki – ok. 150-200 g* marchew – 1 szt* cebula – 1 szt* ser żółty – 1 garstka* natka pietruszki – 1 pęczek* mąka – ok.3-4 łyżki* jajko – 1 szt* sól, pieprz , papryka – do smaku* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Przepłukaną soczewicę gotujemy al dente w osolonej(...)smażymy drobno posiekaną cebulkę.Do przesmażonej cebuli dodajemy umyte i drobno pokrojone pieczarki, startą marchew, odrobinę soli i smażymy do miękkości.Soczewicę mieszamy z pieczarkami i cebulą, dodajemy garstkę ser żółtego, jajko oraz mąkę.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i posiekaną natką pietruszki.Wszystko razem dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy gorące
Ostra na Słodkoskładniki* 250 g makaronu np kokardki* 1 średni brokuł* 150 g mini marchewek* 1 pomidor* 1 podwójny filet z kurczaka* 200 g sera żółtego* 3 łyżki śmietany 18%* 2 jajka* sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostramarynata do mięsa* 3 łyżki oleju* 3 łyżki sosu sojowego* 1 łyżka miodu* 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę* 1/2 łyżeczki mielonej papryki(...)ęso wraz z marynatą wyłożyć na rozgrzaną patelnię i usmażyć.Pomidora umyć i pokroić w kosteczkę, większe marchewki pokroić na na mniejsze kawałki.Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser, dodać do niego śmietanę, jajka, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.Naczynie do zapiekania wysmarować i wysypać bułką tartą.Na dno wyłożyć 2/3 makaronu, następnie usmażone mięso i 1/2 pokrojonego pomidora
Mix smakupół. Ułożyć na talerzach. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie paseczki i ułożyć na parówkach. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, a cebulkę w półplasterki i również ułożyć na parówkach.Ser zetrzeć na tarce na parówki i tak przygotowane talerze wstawiać do mikrofalówki na 2-3 min. do rozpuszczenia się sera. Następnie polać ketchupem
Mix smakuskładniki* ok. 60 dag ziemniaków* ok. 10 dag mąki* 7 dag żółtego sera* szczypta gałki muszkatołowej* masłoSposób wykonaniaZiemniaki jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Dodać żółtko, starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser, gałkę muszkatołową oraz mąkę i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie zbyt klejące dodać jeszcze nieco mąki, jednak ciasto ma być dosyć luźne. Następnie odrywać po kawałku, rozwałkowywać podsypując
Mix smakuceramicznym.Po tym czasie zdejmujemy groszek i pieczemy jeszcze 5 minut.W międzyczasie miksujemy jajka i powoli dodajemy śmietankę. Dodajemy bazylię i doprawiamy. Gdy ciasto jest gotowe, posypujemy je połową startego sera i wykładamy pomidory. Wylewamy na to kremowy mix. Posypujemy wierzch resztą sera i pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu przycinamy ciasto. Podajemy z sałatą.Smacznego
Kulinarna rozmowałyżka oleju,60 ml mleka,60 ml wody,dwie szczypty cukru,szczypta soli.dodatki:1/2 puszki pomidorów z bazylią,2 łyżki ketchupu Develey, ok. 24 plasterków salami,50 g żółtego sera,1/2 czerwonej papryki,kilka czarnych oliwek,kilka różyczek brokuła. Przygotowanie:Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników(...)lekko rozwałkowujemy na placek.. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem, dodajemy ketchup. Takim sosem polewamy ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami, posypujemy pokrojoną papryką czerwoną i oliwkami czarnymi. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Układamy na pizzach. Pieczemy ok. 17 minut
Aga w kuchniczerwona papryczka chili4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka płynnego mioduSalsa z awokado i żurawiny: 1 średnie awokado 1 łyżka miodu sok wyciśnięty z połowy limonki100g słonego sera typu feta garść żurawiny1/4 szklanki sezamu świeżo zmielony kolorowy pieprzPrzygotowanie:Pierś z indyka dokładnie myjemy, usuwamy białe blonki tłuszczu oraz chrząstki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Kroimy w dość(...)piekarnikowy" to szaszłyki przed włożeniem do lodówki wykładamy np. na talerz.) Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Sporządzamy salsę. Awokado obieramy, pozbawiamy je pestki i wraz ze słonym serem typu feta kroimy w dość drobną kostkę. Kostki przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki oraz oliwę z oliwek i delikatnie mieszamy całość. Finalnie dodajemy sezam, miód oraz suszoną żurawinę
Symfonia Smakówszklanki mąki-szklanka ciepłej wody-2 łyżki oleju-szczypta soli-jajko do smarowania Składniki do wypełnienia:-pierś z kurczaka-papryka-suszone pomidory-cebula-plastry żółtego sera-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-olej Pierś kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i papryką.Odstawiamy na czas przygotowania ciasta(...)smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy mięso, pozostawiając wolne brzegi ciasta. Na mięsie układamy plastry cebuli, suszone pomidory i paprykę. Przykrywamy plastrami żółtego sera i drugim, ponacinanym prostokątem ciasta.Sklejamy brzegi ciasta.Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Ci pieczemy ok. 30 minut.Wyjmujemy, kroimy na porcje i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnymakaron i pyszne ,aromatyczne danie gotowe !Z pomoca przyszły Makarony Polskie i ich cudna forma Kolanka z Falbanką!Makaron , włoskim zwyczajem ,ugotowałam al dente.Wyłożyłam na talerz i dodałam sera topionego Gouda Lactima.Pod wpływem gorącego makaronu i gulaszu, ser wspaniale się roztopi i jego kremowa konsystencja doda wykwintności całości.Podgrzałam gulasz .Dodałam do makaronu, posypałam obficie zieloną pietruszką.Dodałam prażonych
Z Kuchni Do KuchniRok 2014 był dla mnie rokiem przełomowym. Pracowałam, obroniłam magistra, wyprowadziłam się ponad 1000km od domu. Wiadomo, że czasem popełniamy błędy, ale wierzcie mi, nic nie
Kitchens Alphabetjabłek2 łyżki oleju roślinnego2 łyżki sosu Worcestershire2 łyżki chili w proszku1 łyżka płatków czerwonej papryki1 łyżeczka soli1 łyżeczka czarnego pieprzu1 łyżeczka tabasco (opcjonalnie)na sos: 1 szklanka pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego2/3 szklanki kwaśniej śmietany½ szklanki majonezu2 łyżki stołowe mleka2 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżeczki sosu Worcestershiresól i pieprz do smakuPrzygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć razem i dobrze wymieszać. Skrzydełka z kurczaka(...)umieścić w dużym zamykanym naczyniu i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na około 2-6 godzin. Przygotowanie sosu: Połączyć ser pleśniowy, śmietanę, majonez, czosnek i sos Worcestershire. Do sosu dodawać mleko, tak aby sos uzyskał konsystencję ciasta naleśnikowego. Sos do smaku doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć i przechowywać w lodówce przez minimum 1 godzinę przed użyciem. Rozgrzać grilla, skrzydełka
naRuszciegładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Do jednej miseczki wbić jajka, dodać cukier i ubić na gładką masę.Do drugiej miseczki przełożyć ser, zmiksować go na gładką masę i dodawać ubite jajka.W trzeciej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną z cukrem wanilinowym - dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować.Do masy serowej dodać bakalie.Do zrobienia
Serce zamknięte w formie pyszności