Sylwestra :) I już :) Składniki: 1 ciasto francuskie ok. 200 gramów sera mielonego z wiaderka (ja miałam Łowicki) 1 jajko do posmarowania ciasteczek Ciasto pociąć wzdłuż na paski szerokości ok. 1,5 cm Każdy pasek posmarować serem Złożyć na pół... ... następnie znowu na pół... ... i złożyć po raz trzeci Nagrzać piecyk do 190 stopni Przełożyć ciasteczka na blachę wyłożoną papierem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtylko dlatego, że nie miałam. Składniki, które powinny znaleźć się w sałatce:) 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora, ew. 1 mała cebulka 1 jabłko 20 gramów sera żółtego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ziaren słonecznika 1/2 puszki kukurydzy Łodygę selera umyć i pokroić w plasterki. Nie kroić części łykowatej, bo jest niesmaczna - to jest ta część grubsza(...)łodygi Por umyć i pokroić w cienkie plasterki Jabłko umyć i pokroić w kosteczkę wraz ze skórką Ser żółty również pokroić w kosteczkę Dodać ziarna słonecznika i pół puszki kukurydzy Dołożyć dwie łyżki jogurtu naturalnego i wszystkie składniki dokładnie wymieszać Na zdrowie! W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszynkę, kiełbasę wiejską i boczek wędzony - ilość wedle uznania ok. 1 kg ziemniaków 1 duża cebula kawałek pora - opcjonalnie, jeśli cebulka jest mała 1 duża marchew ok. 150 gramów sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach majeranek przyprawa do ziemniaków lubczyk sól pieprz naczynie żaroodporne z pokrywką Nie podaję konkretnych ilości przypraw, ponieważ to już zależy(...)ziemniaków (oprócz tych pierwszych ułożonych na dnie naczynia). Naczynie przykrywamy Wkładamy do piecyka i pieczemy ok. 1 godzinę, a pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i posypujemy danie startym, żółtym serem Można podać z ketchupem, można zrobić sałatę. Ja jednak wolę bez dodatków. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciasto: 250 gramów mąki 125 gramów cukru 10 gramów przyprawy do piernika 2 jajka 100 gramów margaryny Kasi 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na sernik: 1 kg sera w wiaderku 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka cynamonu 200 gramów cukru 100 gramów czekolady z orzechami Masło, cukier, mąkę, proszek(...)stopni Wyłożyć dno formy ciastem, nakłuć widelcem i piec 30 minut - wystudzić Piecyk nagrzać do 170 stopni Aby wykonać masę, należy jajka zmiksować z cukrem do białości Dodać ser i przesiane obie mąki, oraz cynamon. Wymieszać Masę serową wylać na ostudzone ciasto i piec 60 minut Ciasto zostawić do wystygnięcia i dopiero wtedy obsypać wiórkami z czekolady Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcebulka, która znajduje się w słoiku wraz ze śledziami - osobiście wolą właśnie tę ze słoika majonez, najlepiej kielecki, ponieważ jest świetnie przyprawiony sam w sobie 4 łyżki startego żółtego sera 3 listki laurowe 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta soli Buraki gotujemy w wodzie doprawionej listkami laurowymi, solą i pieprzem, a po wystudzeniu należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach Jeśli(...)wykładamy składniki w następującej kolejności: śledzie, cebulka, buraki, majonez, aż do wyczerpania wszystkich składników Majonez można zastąpić śmietaną, ale nie kwaśną Ostatnią warstwę majonezu posypujemy startym, na dużych oczkach, serem żółtym Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 3 cukinie, 40 dag mięsa mielonego wieprzowego, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, 15 dag sera żółtego, bazylia, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone razem z posiekaną cebulą podsmażam na oliwie. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podlewam niewielką ilością wody i duszę(...)oraz bazylią. 2. Cukinie przekrawam wzdłuż na pół. Łyżką wydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Oprószam solą oraz pieprzem. Wierzch posypuję startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. 3. Cukinie układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam oliwą i zapiekam około 40 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasikrewetek koktajlowych 4 ząbki czosnku kawałek chilli 30 ml. wina bialego 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek po 20 gram serów: żółty, gorgonzola, brie, mozzarella, rokpol 100 ml. wody 150 ml. śmietany 12% pestki dyni do posypania Makaron gotujemy. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i chilli. podsmażamy delikatnie wrzucamy krewetki(...)Podlewamy całość winem i smażymy az wino odparuje. Na koniec wrzucamy masło i posiekana natkę...Mieszamy aż masło sie rozpuści. Do rondla o grubym dnie wlewamy śmietanę, dodajemy pokruszone sery mieszamy az wszystko sie rozpuści ( bardzo małym ogniu) jesli jest taka konieczność gdy sos jest zbyt gesty dolewamy wodę. krewetki dodajemy do sosu chwilę gotujemy. Następnie całość mieszamy z makaronem
NaKońcuJęzykasernik i upiec bezę na wierzch ciasta. Wygląda fajnie, może trochę źle się kroi, ale za to dobrze smakuje :) Sernik na zimno z borówkami i bezą 1 kg sera twarogowego 200 g herbatników 150 g masła 200 g śmietanki kremówki 36 % 2 galaretki porzeczkowe 125 g borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru beza 4 białka sól 1 szklanka cukru(...)Herbatniki kruszymy na bardzo drobne kawałeczki, stopione masło wlewamy do pokruszonych ciastek, miksujemy i formujemy spód na tortownicy. Ser miksujemy stopniowo dodając śmietankę kremówkę. Galaretki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy do masy serowej, dodajemy cukier puder cały czas miksując aż składniki dokładnie się połączą. Wrzucamy borówki(zostawiamy tylko trochę do ozdoby na wierzch ciasta) i ponownie miksujemy
noteskulinarnyfigaSiba pochodzi z RPA dlatego nie mogę się doczekać afrykańskich akcentów w jej kuchni. Na razie zapraszam na pyszny deser 400 g herbatników 200 g masła 500 g sera białego półtłustego 770 g słodkiego mleka skondensowanego 250 ml śmietanki kremówki 36% 4 limonki starta skóra z 4 limonek (dodać do masy, trochę pozostawić do dekoracji) Herbatniki pokruszyć na bardzo(...)drobno. Masło rozpuścić i przelać do ciastek.Wymieszać i uformować spód na tortownicy o średnicy 28 cm. Ser zmiksować bardzo dokładnie na krem (użyłam Termomix'a) Dodać mleko skondensowane i miksować mikserem przez chwilę. wycisnąć sok z 4 limonek + zetrzeć skórkę , przelać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Śmietankę kremówkę ubić, ale nie na sztywno. Połączyć z masą serową
noteskulinarnyfigaprofesjonalną książkę kucharską. Zachęcam do wypróbowania roladek , przepis poniżej. Przygotowanie całości jest czasochłonne, ale warto się poświęcić dla oryginalnego smaku, który otrzymamy. 1 kg schabu w plastrach 1 ½ opakowania sera bałkańskiego 600 g ogórków gruntowych 4 ząbki czosnku 3 cebule dymki 1 pęczek świeżej mięty 500 ml ciemnego piwa typu porter 40 g mąki 50 g masła 1 kg marchewki(...)łyżki cukru trzcinowego Przygotowujemy: folię spożywczą, patelnię grillową , tłuczek do mięsa , papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką i wykałaczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C (termoobieg). Farsz do rolad: Ser bałkański kruszymy i wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem, doprawiamy mielonym białym pieprzem i niewielką ilością oleju rzepakowego. Dodajemy 1 dymkę pokrojoną w kosteczkę, 3 drobno posiekane ząbki czosnku i część
noteskulinarnyfigalekkie jedzenie. Oryginalnie do chłodnika zostały dodane pistacje, ja podałam go z pestkami dyni. 50 ml jogurtu naturalnego 200 ml kefiru 1 duży ząbek czosnku 100 g ser typu feta 10 listków świeżej mięty ( ominęłam ten składnik, bo akurat nie miałam mięty) garść pistacji ( ja dodałam pestki dyni) Obrane, pozbawione pestek pokrojone w grubą kostkę ogórki(...)wkładamy do blendera. Dodajemy jogurt naturalny, kefir, ser typu feta, pistacje, 10 listków mięty i 1 rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystko razem miksujemy i wkładamy na 15 minut do lodówki. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Przygotowując chłodnik przekształciłam trochę przepis, zamiast pistacji gotowy chłodnik posypałam pestkami dyni i świeżo startym parmezanem
noteskulinarnyfigaSkładniki: farsz: -1 kg pieczarek -1 średnia cebula -150 g żółtego sera -sól, pieprz -olej do smażenia ciasto: -450 g mąki pszennej -1 jajko -1 szklanka gorącej wody -2 łyżki oleju -1 łyżeczka soli Wykonanie: W naczyniu łączymy mąkę z solą i jajkiem. Wlewamy wodę i drewnianą łyżką energicznie mieszamy ciasto. Chwilkę odczekać (aby się nie oparzyć(...)przykryciem aż cebula zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki najczęściej puszczają dużo wody, dlatego należy je dokładnie odcedzić (to ważne, gdyż uniemożliwi to lepienie pierogów). Dodajemy do nich ser starty na cienkich oczkach i mieszamy dokładnie cały farsz. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy
KasiekGotujeserowo - jabłkowym SKŁADNIKI: 250 g maki pszennej 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru duża łyżka masła 1 żółtko 200 g sera białego 300 g dżemu jabłkowego tłuszcz do wysmarowania formy 1 łyżka bułki tartej PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać w kubku z łyżką mąki, łyżką cukru i letnim mlekiem. Odstawić na 15 minut(...)wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę w misce przykryte ściereczką. Ser biały rozdrobnić widelcem i wymieszać z dżemem jabłkowym. Po upływie godziny ciasto ponownie zagnieść i podzielić na mniejsze kawałki, u mnie było ich 12. Każdy kawałek rozwałkować lub uformować na dłoni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisuszonych pomidorów w oleju 3 młode małe cukinie 2 jajka 2 cebule pół puszki czerwonej fasoli curry pieprz sól opcjonalnie ser żółty PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Cebule obrać i pokroić w kostkę, cukinie umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na małe kawałki(...)Jajka roztrzepać z dodatkiem szczypty soli i zalać nimi całą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie otwieramy, na wierzch nakładamy plasterki sera i zapiekamy aż do jego roztopienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinaszym stole. Łosoś pod camembert z zielonym pieprzem SKŁADNIKI: łosoś - filet około 500 g 8 plastrów cytryny 5 - 6 łyżek oliwy natka pietruszki pieprz zielony marynowany 1 okrągły ser camembert sól morska młynek - do smaku PRZYGOTOWANIE: Łososia filetujemy, następnie kroimy w mniejsze kawałki. Natkę siekamy i mieszamy razem z oliwą i odrobiną soli morskiej. W powstałej(...)folię. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez 20 minut, po tym czasie otwieramy folię i zostawiamy na 5 minut by przyrumienił się z góry. Ser camembert grillujemy do roztopienia - ma być mięciutki. łososia na cytrynie przenosimy na talerz, na wierzch nakładamy kawałki roztapiającego się camemberta i posypujemy zielonym marynowanym pieprzem Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki