ser - 17000 przepisów (strona:598/1134)

Frittata zapiekana 118

jajek, 1 ząbek czosnku, cebula, 150 – 200 g szynki gotowanej, łyżka tymianku świeżego, 1/2 łyżeczki płatków chilli, sól, oliwa, 15 pomidorków koktajlowych w oliwie , 60 g sera cheddar, Do miski wrzucić tymianek, wbić jajka, dodać łyżkę wody, szczyptę soli, chilli i dokładnie rozbełtać. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie ( używam oliwę z pomidorków) około 5 minut. Dodać rozgnieciony ząbek(...)kolejne 5 minut. Włożyć pomidorki koktajlowe, wlać jajka i zamieszać. Przelać do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Posypać startym serem ( ja użyłam cheddara z szałwią). Gdy nie mamy pomidorków koktajlowych w oliwie można użyć świeże pomidorki. Należy je wtedy dodać do cebuli razem z szynką.   zastawa

królestwo garów
„kebab” po mojemu 297

torebki kardamonu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kuminu, sól, oliwa,   średnia kapusta pekińska 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, chleb pita, 6 plasterków żółtego sera   500 ml jogurtu greckiego, sos słodko kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut. Przyprawy zemleć, wymieszać(...)Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórki odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką. Mięso ostudzić, pokroić w cienkie plasterki. Chleb pita rozciąć na rancie, włożyć do środka plasterek sera i trochę mięsa.  Podgrzać w mikrofalówce – najlepiej przykryte folią spożywczą lub w pojemniku do podgrzewania z niewielką ilością wody, aby chleb nie wysechł. Do ciepłego chleba włożyć surówkę

królestwo garów
Vini Torrevento w HOŻA by mondovino 110

wyraźnie wyczuwalne aromaty owoców egzotycznych, rodzynek oraz suszonych jabłek. Wino doskonałe jako aperitif. Bardzo dobrze sprawdzi się w połączeniu z gotowanymi lub grillowanymi rybami, skorupiakami, owocami morza, drobiem lub serami.   Vigna Pedale Castel del Monte DOC –100% Nero di Troia . Wino spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Winiarze są z niego bardzo dumni, przez kolejne sześć lat wino(...)ciemnych owoców z nutą aromatycznych przypraw. Dobrze zbalansowane, harmonijne tradycyjne wino. Niczego nie udaje. Będzie doskonałym dodatkiem do dań z jagnięciny, dzika, sarny. Na pewno sprawdzi się z twardymi serami oraz wędlinami. Powinno też podkreślić smak tradycyjnej (bez śmietany)carbonary. Bardzo ciekawa prezentacja. Bardzo solidne przyjazne wina. Bardzo klimatyczne zabytkowe wnętrza. I minimalne zainteresowanie (trzy osoby oprócz nas). Bardzo dziwne

królestwo garów
"paszteciki" z pieczarkami, w makaronie 98

pieczarek, 2 cebule, 2 - 3 łyżki oleju, sól, szczypta cukru, 100 g orzechów włoskich łuskanych, 100 g sera żółtego drobno startego, 200 g spaghetti , olej do głębokiego smażenia. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju dodając szczyptę  cukru i soli. Następnie dodać pieczarki. Podsmażyć aż wyparuje cały płyn. Orzechy zmiksować, następnie dodać pieczarki(...)cebulą, zmiksować. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć. Z masy pieczarkowej lepić niewielkie paszteciki, obtaczać w serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju. Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek. Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl

królestwo garów
grillowanie 136

marynaty i sosy pstrąg  z grilla    pstrąg z pieczarkami   stek z tuńczyka pierś z kurczaka z serem z pleśnią niebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka  pierś kaczki pierś z gęsi  kaczka z grilla T-bone z grilla  górka cielęca z grilla żeberka   karkówka karkówka(...)grilla II    polędwiczki wieprzowe schab z grilla comber jagnięcy kaszanka/kapusta kiszona/ śliwki/ miód    ser camembert grillowane warzywa kukurydza z grilla szparagi sałatka z grillowanych buraków    sałatka z grillowanych pomidorów ziemniaki gruszki banany ananas

królestwo garów
Tosty z patelni z pesto 81

chleb tostowy, pesto ze szczypiorku czosnkowego , plastry twardego sera żółtego, oliwa Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać.  Położyć kromki chleba tostowego i zrumienić od spodu. Przyrumieniony z jednej strony chleb, zdjąć i ułożyć na desce stroną przypieczoną do góry, posmarować pesto i przykryć serem. Na patelnie wlać oliwę, kromki ułożyć na patelni i przyrumienić spód. Zamiast pesto ze szczypiorku czosnkowego

królestwo garów
Fiesta i Siesta 98

nieskomplikowane, ale to jest jego siłą (trudno coś zepsuć ) . Odbiega ono również zasadniczo in plus, od oferty okolicznych barów. Znajdziemy tu różne pintxos (małe kanapeczki z wędliną lub serem), wędliny, sery, oliwki, papryki, tortille, chorizo w winie, krewetki, paelle, gazpacho . Do picia Hiszpańskie wina i sangria na szklanki lub dzbanki. Dodatkowo wieczorami we wtorki mają się odbywać degustacje win hiszpańskich

królestwo garów
Tosty z serem kozim, z Kozią Rurą 82

Ser kozi – Kozia Rura od Kaszubskiej Kozy oliwa, czosnek, bagietka, konfitura z orzechów włoskich , pieprz czerwony Bagietkę pokroić w skośne kromki. Podsmażyć na oliwie. Ciepłe grzanki posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku. Na nich ułożyć plasterek sera, plasterek orzecha z konfitury. Posypać rozgniecionym czerwonym pieprzem. zastawa

królestwo garów
ser kozi wędzony - Kozidymek 94

ser kozi wędzony – u mnie – Kozidymek od Kaszubskiej Kozy,   4-5 młodych liści jarmużu, sól, oliwa, gruszka, 3 łyżki cukru, 50 ml miodu pitnego czwórniaka, 80 ml soku z rokitnika, 150 ml wody, 2 łyżki miodu, cukier, 5 g agaru lub żelatyny, przecier żurawinowy Wymieszać sok z rokitnika z wodą, dodać miód i doprawić do smaku cukrem. Zagotować. Agar(...)oliwą, oprószyć solą i dokładnie wymieszać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 15 minut. Wyjąć, ułożyć na ręczniku papierowym. Ser pokroić na cząstki. Galaretkę z rokitnika pokroić w kostkę. Wszystkie elementy ułożyć na talerzu. zastawa

królestwo garów
Schlützkrapfen – Ravioli ze szpinakiem 112

Ciasto: 400 g żytniej mąki 100 g mąki pszennej 1 jajko sól, ciepła woda (ok. 150 – 200 ml) Nadzienie: 300 g szpinaku 200 g sera białego półtłustego, cebula sól, pieprz,  1/2 chili 1 ugotowany ziemniak olej do głębokiego smażenia Zagnieść mąkę, jaja, sól i wodę na gładkie ciasto. Pozostaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić(...)kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Wymieszać ugotowany, posiekany szpinak z rozgniecionym serem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i posiekanym chili. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła. Kółka z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Pierogi smażyć w głębokim tłuszczu lub gotować

królestwo garów
Lidl. Kolekcja win francuskich na święta. Wszystkie smaki świątecznej radości. 114

czasem aromatom wiśni, czarnej porzeczki i ciemnej gorzkiej czekolady. Taniny ładnie wtopione. Dorze zbalansowane. Dekantować przed podaniem. Dobrze będzie smakować w towarzystwie dań z wieprzowiny, wołowiny oraz z serami. Château Andron Blanquet Saint-Estephe 2008 (59,99 zł) Kolejne typowe Bordeaux. Dominują aromaty czarnej porzeczki, dojrzałej wiśni, ciemnej czekolady, suszonych śliwek. „ Poważne wino” podawać do dań z wołowiny a nawet(...)karmelu, suszonych fig, wanilii – eksplozja zapachów. W ustach słodkie, ale dzięki dobrej kwasowości nie męczące. Długie, dobrze zrównoważone. PYSZNE i warte swojej ceny- zdecydowana okazja. My próbowaliśmy je z serami ale będzie idealne również do deserów lub pite niespiesznie samo. Idealne na świąteczny prezent. Podawać schłodzone do temperatury 10-12°C.    Degustowaliśmy na zaproszenie Lidl  fot. materiały

królestwo garów
Lidl – Znad Balatonu i Tokaju – kolekcja win Węgierskich 118

Może nie jest to najlepsze wino słodkie na świecie, ale na pewno warte swojej ceny nawet za butelkę o pojemności 375 ml. Według Michała Jancika będzie doskonałym partnerem do serów np. Camemberta . Warto spróbować. Na koniec już naprawdę słodkie wino. Bodvin Tokaji Cuvée 2013 (24,99 zł za butelkę 375 ml.) ponad 100g/l cukru to oczywiście żadne rekordy, ale już(...)inne słodkie dojrzałe owoce. W ustach pomimo dużej słodyczy jest bardzo dobrze zrównoważone kwasowością dzięki czemu jest świeże a owoce są dobrze wyczuwalne. Można pić samo albo np. do serów. Podsumowując w trakcie zakupów w Lidlu zdecydowanie warto zainteresować się winami węgierskim. Jedni będą mieli okazje przypomnieć sobie młodość, inni poznać być może nowe smaki. Jest to pierwsza na taką

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina 133

Cabernet Sauvignon   Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych, duszonych, smażonych. Do pieczonej jagnięciny, dziczyzny...   Petite Sirah   Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych.   Merlot   Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej.   Pinot Noir   Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego(...)szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim.   Muscat / Moscato   Wspaniałe do owoców i serów.   Pinot Blanc   Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza.   Pinot Gris / Pinot Grigio   Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka

królestwo garów
Pierogi z białym serem, suszonymi pomidorami i kaparami 127

Ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, farsz: 600 g sera białego półtłustego, 6 pomidorów (12 połówek) pomidorów suszonych w oliwie , 2 pełne łyżki kaparów, 1 ząbek czosnku, 1 chili, sok z 1/2 limonki, szczypta cukru (najlepiej pudru), sól, pieprz, Pomidory obrać(...)skórki. Pomidory, oliwki, chili, czosnek posiekać. Wymieszać z serem. Doprawić sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem. Odstawić. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić

królestwo garów
Sernik z melisą i brzoskwiniami (bez glutenu) 180

piernik, nie miodowiec). Nie przepadam jednak za sernikami z ciastem, dlatego przygotowuję bez jakichkolwiek blatów lub spodów. Sama masa serowa najbardziej mi odpowiada. I najlepiej jeśli pachnie cytryną ;) Zazwyczaj ser mielę sama. Dziś jednak serwuję ciasto z gotowego twarogu mielonego (twaróg bez dodatków). Mea culpa. Wybaczcie. Na blogu umieściłam już przepisy na sernik z bakaliami lub oszukany sernik na jogurtach(...)cytryny 5 połówek brzoskwiń z puszki Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser, cały czas ucierając. Dodać budyń i dobrze wymieszać. Do masy serowej dodać skórkę z cytryny i posiekaną melisę. Wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pianę z białek

Weekendy w domu i ogrodzie