pizzę. Tym razem jednak jest bez mięsa i na plackach pełnoziarnistych! Szybki obiad, szybka pizza - smaczna, choć trochę oszukana! Składniki (na jedną porcję): 2 placki tortilli, Żółty ser(najlepiej starty), Mozzarella, Mieszanka salat, Ketchup, Koncentrat, Zioła - bazylia, oregano Jak przygotować? Na wyłożony na blaszce papier układamy pierwszy placek tortilli, posypujemy startym serem(według własnych preferencji). Nakładamy
Chocolate Stop Temptingarbuza. Dziś jednak zatrzymam się na białym melonie i bardzo szybkiej i pysznej sałatce. Czego potrzebujemy? -kawałek melona, obrany i pokrojony w łódkę -kiełki rzodkiewki -pieczywo żytnie -gorgonzola -żółty ser edamski. Sos: -łyżka syropu brzoskwiniowego -łyżeczka octu balsamicznego -łyżka oliwy -mała szczypta soli Z pieczywa robimy dwie kanapki (mini panini); środek nadziewamy serem żółtym i gorgonzolą, na górę również dajemy
BaRepasSKŁADNIKI: 200 g makaronu (np. kokardki) 1 pojedyncza pierś z kurczaka pół opakowania mrożonego szpianku 100 g sera lazur 100 ml śmietanki 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz KROK 1: Makaron ugotować w osolonej wodzie Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę Szpinak rozmrozić, dokładnie odsączyć z wody Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć kurczaka dopóki(...)dodać szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek KROK 2: Zmniejszyć ogień, dolać śmietankę i chwilę gotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając Doprawić do smaku, po czym dodać ser pokrojony w kostkę, dokładnie wymieszać KROK 3: Ugotowany i odsączony z wody makaron dodać do sosu na patelni, dokładnie wymieszać, tak by sos dokładnie obkleił makaron. SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby
smacznieinatematprzygotowuję ją dziś na jutrzejszy obiad- jutro tylko do piekarnika przed podaniem i gotowe. SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka, 0,5 kg. pieczarek, 2 małe cebule, 10 dag. sera żółtego, kuleczki młodej mozzarelli(150gr.), przyprawy:sól, pieprz, chili, papryka słodka, włoskie zioła WYKONANIE: filet tniemy skośnie, lekko rozbijamy, posypać solą, pieprzem, chili, papryką słodką, włożyć do miski, przykryć folią(...)łyżce klarowanego masła 3-5 min. z każdej strony(chodzi o to żeby zamknąć mięso), naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy na dno filet, następnie rozkładamy pieczarki, posypujemy startym żółtym serem, wkładamy pokrojone w cząstki pomidorków koktajlowych, kulki mozzarelli kroimy w ćwiartki układamy na wierzchu, posypujemy włoskimi ziołami i do piekarnika 200 stopni do rozpuszczenia się mozzarelli
Kuchnia Beatygalaretka nam dobrze zastygnie na naszym serniku. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy ser, dokładnie ucieramy ( miksujemy ) na jednolitą masę. Pod koniec ucierania wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy, aby galaretka dokładnie połączyła się z masą serową. Wsypujemy namoczone wcześniej rodzynki we wrzątku i lekko(...)biszkoptami jeden obok drugiego lub kładziemy upieczony i przestudzony cienki biszkopt. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę serową , układamy połówki świeżych tryskawek, odstawiamy, aby masa serowa całkiem zastygła. Na zastygnięty ser wylewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Po zastygnięciu galaretki kroimy ciasto na nieduże trójkąciki. Podajemy na małych talerzykach. Ciasto smakuje wyśmienicie ! Polecam ! :-) Zamiast truskawek możemy oczywiście
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 6 jajek 100g zołtego sera 200g szynki (u mnie pomorska, ale może być np. ogonówka itp.) majonez sól, pieprz por 1 puszka ananasa Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo. 2. Seler dobrze odsączyć z zalewy. 3. Na dno miski wyłożyć połowę selera i 100g pokrojonej w kostkę szynki. Cienko posmarować(...)5.Do sałatki dodać pół pokrojonej cienko pory, pół puszki odsączonej kukurydzy i pół puszki pokrojonego w mniejsze części ananasa. 6. Wszystkie powyższe warstwy powtórzyć. 7. Na wierzch sałatki zetrzeć ser. 8. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny
A Ty Smakuj Mniekarkówki lub zestaw ulubionych przypraw do mięs olej do marynaty 1 cebulka 1 łyżka (kopiasta) majonezu 1 łyżka (kopiasta) ostrej musztardy 2-3 łyżki (kopiaste) keczupu garść startego sera żółtego 1. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięsko. Schować do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 2. Mięsko ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać pokrojoną w cienkie piórka(...)majonez i musztardę dokładnie wymieszać. Polać mięsko. 4. Piec pod przykryciem ok 1h10min - 1h20min (w zależności od grubości mięsa w 180*C). Po tym czasie naczynie odkryć, posypać serem, a gdy się rozpuści wyłączyć grzanie i poczekać kilka minut żeby mięsko się "uspokoiło". Obiad po męsku to i porcja solidna:) Jak pisałam ostatnio, fanpage bloga na facebooku już
Kto ugości moich gości?łyżek mąki ziemniaczanej , 1 szklanka mleka + odrobina do posmarowania bułek, 4 dkg świeżych drożdży , 2 łyżki cukru , 1,5 łyżeczki soli , 1 jajko , 4 łyżki masła , kawałeczek żółtego sera do posypania bułek. Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dolać ciepłe mleko, niecałą szklankę mąki i wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia na około 10 minut(...)Jeśli opisałam to mało zrozumiale, to piszcie :) Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed pieczeniem posmarować delikatnie mlekiem i posypać startym serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - do lekkiego zrumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno, zamiast tradycyjnej kanapki. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaprozdrowotnym śniadaniem które na pewno Wam zasmakuje! Polecam z razowym chlebem ze słonecznikiem (takim ciężkim a nie dmuchanym)! Składniki dla 3-4 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 220g sera białego typu klinek 5 łyżeczek z górką śmietany 18% tł Garść świeżej rukoli 7 pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli himalajskiej (1,5 jeśli lubisz słone) Pieprz czarny
Kuchnia PROzdrowotnaSKŁADNIKI: 1 brokuł 1 opakowanie sera feta 5 jajek 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz KROK 1 z brokułu wydzielić różyczki (jak na zdjęciu obok), ugotować w osolonej wodzie na al'dente (lekko twarde), ostudzić jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić na 4 części KROK 2 ser feta odsączyć z zalewy, pokroić
smacznieinatematpysznych świeżych warzywach z dodatkiem rewelacyjnego kurczaka z dipem czosnkowym, a całość podana w apetycznej tortilli. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 100 gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej, 1 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 3 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 cytryny, 1 bakłażana, 4 placków tortilli, 200 gram płatków kukurydzianych(...)delikatnie podgrzałem na patelni. Na każdym placku ułożyłem liście sałaty rzymskiej, plasterki podsmażonego bakłażana, plasterki pomidora, kawałki papryki i cebuli. Całość posypałem startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem. Na wierzchu ułożyłem kawałki kurczaka w panierce, które polałem sosem czosnkowym, po czym zawinąłem tortille
Wyprawy kulinarnepomyślałem o kwintesencji polskich smaków czyli pesto o polskim charakterze, domowe i wyjątkowo zdrowe. Wracając do domu myślałem o polskich zamiennikach dla wersji genovese i o to one: Pietruszka, ser wędzony rolada ustrzycka, żurawina, miód, orzechy laskowe, czosnek i cebula. Efekt jest bardzo interesujący - ostry i wyrazisty smak z drobnymi nutami naszych wspaniałych Polskich dodatków. Obecnie mamy świetny wybór Polskich(...)zbóż. Poleciłbym takie o to pesto Polskie z wybornym makaronem. Składniki na ok. 200ml pesto Czas przygotowania: Kilka minut Składniki: Garść świeżej pietruszki bez łodyg 30-35g sera wędzonego rolada ustrzycka Łyżka suszonej żurawiny Łyżeczka miodu wielokwiatowego Łyżeczka mielonych orzechów laskowych 3 ząbki Polskiego czosnku Pół małej cebuli łyżeczka soli himalajskiej Przygotowanie: 1/ Miksujemy wszystkie składniki
Kuchnia PROzdrowotnaprzypalić Do czosnku dodajemy łososia, smażymy do zmiany koloru ryby na bardziej kremowy, dodajemy suszone pomidory. Smażymy chwilę wszystko razem i dodajemy mascarpone* i cukinię. Gdy ser się rozpuści, a wszystkie składniki połączą-doprawiamy (nie przesadzamy z solą, bo wędzony łosoś sam w sobie jest słony), dodajemy koperek. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Gotowy makaron odsączamy(...)smakuje również na zimno-można spakować je do pojemniczka, zabrać ze sobą do szkoły/pracy i cieszyć się pysznym i sycącym lunchem. Jest miłą alternatywą dla popularnych kanapek z serem i szynką, dlatego zgłaszam je do akcji "Zabierz ze sobą posiłek
Zawsze głodna!Lubicie połączenia smaków słodkich i słonych? Ja bardzo :) Od jakiegoś czasu "chodziła za mną" jakaś pyszna tarta z owocami i serem. Początkowo miały być figi. Niestety, nie udało mi się ich dostać na zakupach, więc musiałam improwizować. Padło na gruszki. A jeśli gruszki, to koniecznie ser pleśniowy. A do tego gęsty sos balsamiczny. I pyszny obiad/kolacja/przekąska gotowe :) Ciasto
Zawsze głodna!