soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem.Smakują wszystkim a najbardziej dzieciom :) Składniki na 8 roladek : - 2 duże podwójne piersi z kurczaka - szynka ( najlepiej konserwowa ) 8 plastrów - ser żółty 8 plastrów - 2 jaja - mąka, bułka tarta - czosnek mielony - domowa wegeta Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na kotlety ( każdą pojedynczą pierś na dwa ), rozkładam folię spożywczą i rozbijam(...)cienkie płaty. Na kazdy kawałek mięsa wykładam plaster szynki i sera. Zwijam w roladki. Panieruję w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. ( jajka doprawiam obficie czosnkiem i wegetą ). Smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik i po usmażeniu roladek, wkładam je na kilka minut ( aby doszły) do lekko nagrzanego piekarnika.Po takim potrzymaniu w piecu, są najsmaczniejsze
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki - duża cukinia, lub dwie srednie ( po obraniu ze skórki, wypestkowaniu, starciu na tarce mają być 3 - 3.5 szklanki ) - cebula 3 średnie sztuki - jajka surowe 3 szt. - 10 dkg. sera żółtego - 1/4 szklanki oliwy z oliwek - 1,5 szklanki bułki tartej - sól, pieprz,domowa wegeta, gałka muszkatołowa - pęczek pietruszki Wykonanie Cukinię obieram ze skórki, usuwam pestki i ścieram na tarce(...)solą, odstawiam na ok. pół godziny aż cukinia i cebula puszczą sok. Po tym czasie dokładnie odsączam cukinię i cebulę z soku, sok wylewam. Do warzyw dodaje starty żółty ser, bułke tartą, oliwę, jaja, przyprawy i pokrojona natkę. Dokładnie mieszam do połączenia składników. Całość przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą keksówki. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki - 2 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 1/4 szklanki wody - 1 jajko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - domowa wegeta ( ew.sól i pieprz ) - przyprawa do pizzy - kilka plastrów szynki - ser żółty ok.10-15 dkg - kawałek czerwonej papryki - kilka pomidorków koktajlowych - zielona cebulka - olej do smażenia Wykonanie Mąkę, mleko,wodę, jajko i proszek do pieczenia miksuję jak na ciasto naleśnikowe(...)jest ono dużo gęstsze. Do ciasta dorzucam pokrojoną w kosteczkę szynkę, paprykę,cebulkę i pomidorki plus starty na duzych oczkach tarki żółty ser. Doprawiam przyprawami i mieszam dokładnie łyżką. Na patelni rozgrzewam olej, nabieram łyżką porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję zazwyczaj na ciepło,ale na zimno
Kuchnia z widokiem na ogródmnie na blogu już ich kilka i wszystkie szybkie i smaczne. Dziś kolejna smaczna, szybka w wykonaniu i tania pasta. Doskonała na śniadanie, czy kolację. Polecam :) Składniki - biały ser 25 dkg. - puszka filetów z makreli w oleju ( mogą być też filety śledziowe ) - cebulka dymka 2-3 szt. ( zielona i biała część ) - majonez - domowa wegeta ( ew. sól i pieprz ) Wykonanie(...)Rybę wraz z olejem przekładam do miseczki,dodaję pokruszony biały ser i całość dokładnie rozdrabniam widelcem, dodaję drobniutko pokrojone cebulki, spora łyżkę majonezu i doprawiam do smaku. Mieszam. Odstawiam do lodówki na ok.pół godziny. Podaję z pieczywem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródkwasy omega-3 i omega-6, które to chronią nasze serce i mózg. Dziś proponuję bardzo łagodną pastę z dodatkiem twarożku. Polecam :) Składniki - wędzone brzuszki z łososia 30 dkg. - ser biały twarogowy 15 dkg. - majonez - limonka lub cytryna - zielona pietruszka ( może być suszona ) - opcjonalnie: sól, biały pieprz Wykonanie Brzuszki łososia obrałam ze skóry, pokroiłam na mniejsze kawałki przełożyłam do miseczki(...)łososia dodałam pokruszony biały ser i całość zblendowałam na gładka masę. Do masy dodałam kilka kropel soku z limonki ( może być sok z cytryny ), łyżkę majonezu, łyżeczkę suszonej pietruszki i ciut białego zmielonego pieprzu. Jeśli łosoś jest mało słony można dosolić do smaku. Całośc dokładnie wymieszałam i odstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie składniki się " przegryzą " i pasta
Kuchnia z widokiem na ogródKolejna błyskawiczna przekąska, przy tym bardzo smaczna, idealna na przykład na zbliżającego się Sylwestra :) Polecam. Składniki - pomidory - ser feta - bazylia - pieprz cytrynowy - sól morska gruboziarnista Wykonanie. Pomidory i ser feta kroję w grubsze plastry, układam naprzemiennie na talerzyku, przyozdabiam porwaną na mniejsze kawałki bazylią, posypuję cytrynowym pieprzem i odrobiną soli gruboziarnistej. Gotowe, smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródsamodzielnie świetnie zastępują niezdrowe czipsy i tym podobne przekąski. Wykonanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a efekt jest bardzo smaczny :) Polecam :) Składniki - 20 dkg miękkiego masła - 20 dkg sera żółtego np.typu gołda - 20 dkg mąki pszennej Dodatkowo - 1 całe jajko - 2 łyżki mleka - kminek Wykonanie Miękkie masło, starty na tarce ser żółty i mąkę zagniatam na gładkie ciasto, rozwałkowuję
Kuchnia z widokiem na ogródobiadu bez sałatki lub surówki. Dla mnie są one dopełnieniem drugiego dania. Tym razem z kiszonym i fetą. 1 czerwona cebula 1 duży kiszony ogórek 2 pomidory 100 g sera feta 1 łyżka majonezu Sól Pieprz Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę, kiszonego ogórka i pomidory kroimy w kosteczkę. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Na samym końcu delikatnie(...)dokładamy pokrojony ser feta. Sałatka sprawdzi się również jako dodatek do ryb czy dań grillowych
VioletoweKucharzeniełyżeczki ziół prowansalskich Przyprawa do kurczaka Sok z 1/2 limonki Dodatkowo: 1 czerwona papryka 200 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką 1 czerwona cebula Pomidory Ogórki Ser żółty Opcjonalnie majonez, keczup Bułki z sezamem: Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy sól. W garnku rozgrzewamy mleko z cukrem (musi być letnie nie gorące), rozkruszamy drożdże. Przelewamy do mąki(...)czasie grillujemy na patelni grillowej. Na tej samej patelni grillujemy warzywa na patelnię. Burgery przekładamy kurczakiem, warzywami z patelni i ulubionymi dodatkami: czerwoną cebulą, ogórkami, pomidorem, czerwoną papryką, żółtym serem. Możemy dodać również keczup lub majonez
VioletoweKucharzeniewykonaniu, z kilkoma składnikami, które zawsze znajdą się w domu. 1 kg ziemniaków 3 jajka Sól Pieprz Tymianek 3 łyżki śmietany 18% 2 cebule 2 ząbki czosnku 150 g sera Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w delikatnie posolonej wodzie. Następnie kroimy je w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Jajka rozbijamy i mieszamy ze śmietaną. Cebulkę kroimy w kosteczkę(...)praskę i szklimy na patelni. Mieszamy z ziemniakami. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy jajkami ze śmietaną. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200*C. Pod koniec posypujemy startym serem
VioletoweKucharzeniełyżeczki keczupu 1 łyżeczka miodu Przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka liści lubczyku Sól Pieprz Warstwa szpinakowa: 1 łyżka masła 250 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 250 g sera fety Pieprz Karmelizowana cebula: 2 cebule 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy keczup, miód, odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy(...)często mieszamy, gdyż cebula może łatwo się przypalić. Smażymy do miękkości mięsa (pod przykryciem). W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu kruszymy ser feta i doprawiamy pieprzem. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Na talerzu układamy warstwę ze szpinaku. Na nim pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystko polewamy karmelizowaną cebulą. Podajemy
VioletoweKucharzenietaki że wszystkie składniki można kupić w każdym sklepie i są one tanie jak to tylko możliwe, więc dzisiaj "przepis" na proste i o dziwo całkiem zdrowe danie. Składniki: - ser biały (twaróg) 100g - makaron 100 g - cukier Przygotowanie: Makaron przy pomocy garnka i kuchenki należy ugotować według przepisu z opakowania. Po dokładnym odcedzeniu posypujemy makaron pokruszonym serem i odrobiną
Tanie przepisy studenckieporów (biało i jasnozielone części) - 1 duża marchew lub 2 mniejsze - ok. 200 g kalafiora (u mnie mrożone różyczki) - 3-4 ząbki czosnku - ok. 50 g tartego sera mozzarella (ale sprawdzi się też zwykły żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego(...)powstałego sosu. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę talarków i reszty podsmażonych warzyw. Dodać kolejno kawałki łososia, rozdrobniony kalafior i ostatnią warstwę ziemniaków. Polać resztą sosu. Na koniec podsypać startym serem mozzarella. Piec przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z funkcją góra-dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Smacznego
Kuchnia EllieSpróbujecie? ;) Szybka pizza na cieście francuskim - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 biała cebula - 150g boczku wędzonego parzonego - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta Na sos pomidorowy: - 1 puszka pomidorów z puszki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego - suszony tymianek, bazylia - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki soli - świeżo(...)blaszce. 3. Przygotowujemy sos pomidorowy: wszystkie składniki łączymy ze sobą i smarujemy obficie ciasto. 4. Boczek kroimy w większą kostkę, cebulkę w piórka, papryczki w krążki, a ser kruszymy po wierzchu. Wszystko dowolnie układamy i wrzucamy do piekarnika. Zapiekamy przez 12 minut w 220 stopniach C i zajadamy
Sajkofanka smakuwielkości, 3 łyżki mąki, 3 łyżki śmietany (najlepiej w miarę gęstej), 2-3 żółtka, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 1 mała cebulka, kurkuma (do woli), 40-50 g startego sera typu parmezan, kilka listków estragonu (świetnie komponuje się z cukinią), sól i pieprz. Przepis: Umyć cukinię, zetrzeć na tarce, posolić i pozostawić na 15-20 minut tak, by puściły wodę(...)środka wbić żółtka, śmietanę i ponownie wymieszać. Małymi porcjami, najlepiej ręką dodawać startą cukinię. Uprzednio wycisnąć z niej (nad zlewem) nadmiar wody. Wymieszać. Dorzucić drobno posiekaną cebulkę, starty ser, kurkumę. Jeżeli macie, możecie dorzucić listki estragonu. Za pomocą łyżeczki rozłożyć tak uzyskaną masę (w postaci małych placuszków) na formie idącej do piekarnika (wyłożonej papierem do piecznia). Zapiekać przez 20 minut
MODA NA BIO