rozkosz dla kubków smakowych. Składniki: 200 g kurek 1 prostokątny arkusz ciasta francuskiego 250g 100 g serka mascarpone 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 100 g ostrego sera żółtego 1 jajko 1 zółtko szczypiorek listki pietruszki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ciasto wyjać z zamrażarki i odczekać(...)papierem na blachę. Rozbełtać w piseczce żółtko i pędzelkiem posmarować wszystkie powstałe po nacięciu ranty. W miedzyczasie w misce, wymieszać mascarpone, śmietanę, 1 jajko i starty zółty ser. doprawić solą, pieprzem, gałką. Wrzucić drobno pokrojony szczypiorek i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić na nie umyte, osuszone kurki i listki pietruszki, doprawić wyciśnietym przez praskę
Gosia gotujegęste, że stoi w nich łyżka, więc nic nie stoi na przyszkodzie, aby sobie od czasu do czasu zrobić takie pyszne jedzonko. Zapraszam po przepis. Składniki: 250 g białego sera półtłustego 100 g kwaśnej gęstej śmietany 1 jajko 150 mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej olej do smażenia Dodatkowo: cukier puder ulubiony dżem(...)Sposób przygotowania: Biały ser rozdrabnić widelcem, dodać śmietanę, jajko, sodę, mąkę i cukier. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć masę formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor na bardzo małym ogniu, tak, aby racuchy miały czas podrosnąć. Gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru
Gosia gotujewięc idealnie się zawija, efektownie wygląda i równie dobrze smakuje. Składniki: 2 małe cukinie sól i pieprz 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka masła olej Farsz: 250 g sera mozzarella 1 łyżeczka kaparów 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę pieprz do smaku 100 g łososia wędzonego świeży koperek Sposób przygotowania: Cukinie umyć, odkroić z obu stron końcówki(...)siebie paski cukini. Posypać przyprawami i dusić z obu stron po około 2 minuty. Warzywo powinno być miękkie, ale zarazem jędrne. Wyjąć na ręczniki papierowe i pozostawić do ostygnięcia. Ser połączyć z rozgniecionym czosnkiem i kaparami, dodać pieprz i pokrojony drobno koperek.Wymieszać i nakładać na paskach cukini. Delikatnie zwinąć po czym w środek każdej roladki włozyć kawałek łososia
Gosia gotujepolewa dodaje niezwykłego smaczku. SKŁADNIKI: CIASTO: 3 żółtka 1/2 kostki margaryny 1 i 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki cukru MASA SEROWA: 1kg. sera 3x mielonego 4 jajka + 2 żółtka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru 3/4 szkl. mleka PIANA: 5 białek 3/4 szkl. cukru POLEWA(...)margaryny 2 czubate łyżki kakao 3 łyżki mleka 1/2 szkl. cukru WYKONANIE: Produkty na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy na blachę, jajka i żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkami ser, mieszamy na wolnych obrotach, dodajemy olej i na końcu mleko, masa jest rzadka, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra/dół) na 30 min., białka ubijamy z cukrem
Kuchnia Beatymamy dostępu do świeżych grzybów leśnych możemy je z powodzeniem zastąpić pieczarkami. SKŁADNIKI: 6 sztuk średniej wielkości ziemniaków, 20 dag grzybów leśnych świeżych lub mrożonych, 1 cebula, 5 dag sera żółtego, 1/4 kostki masła, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki dokładnie myję pod bieżącą wodą. Zalewam wodą, solę i gotuję na półtwardo. Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Razem(...)cebulą podsmażam na maśle. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. W ugotowanych ziemniakach wydrążam środki tworząc miseczki. Wgłębienia wypełniam grzybami. Na wierzchu każdego z ziemniaków układam pokrojony w paski ser. Ziemniaki oprószam solą oraz pieprzem. Skrapiam oliwą. Układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam około 20 minut w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiZielono, zdrowo i dietetycznie! Brokuły zapieczone z serem mozzarella są idealne na lekką kolację po treningową lub jako niskokaloryczna przekąska. Czy może być coś lepszego niż warzywa na ciepło z ciągnącą mozzarellą i aromatycznymi przyprawami? :) Składniki: 150 g brokułów (mrożonych lub świeżych) 4 plastry mozzarelli oregano, suszone pomidory, bazylia Dużą ilość wody zagotować z dodatkiem pół łyżeczki soli. Wrzucić(...)brokuła i gotować 8-10 minut. Wyjąć, odcedzić. Przełożyć do miski, położyć plastry mozzarelli i posypać przyprawami. Całość zapiec w opiekaczu przez ok. 5 minut (do stopienia sera). Smacznego
Chocolate Muffin BlogPesto jest tradycyjnym włoskim sosem przygotowywanym z świeżej bazylii, oliwy, parmezanu lub innego twardego sera i orzeszków piniowych. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw z szczególnym uwzględnieniem makaronów. Pesto w Polsce możemy kupić w większości sklepów w małych słoiczkach których cena początkowo może przerazić, jednak dobre pesto jest tak intensywne że stanowi całkiem tanie jedzenie. Jest ono również bardziej wyszukanym(...)włoskiej powinien zostać połączony z sosem. Jeśli jest taka potrzeba dosalamy i pieprzymy do smaku. Wykładamy wszystko na talerz i jeśli jesteśmy burżujami możemy posypać po wierzchu startym żółtym serem. Kolor razowego makaronu zakrył zieloność pesto ale uwierzcie mi że ona tam jest. Na zdjęciu widać porcję przygotowaną z niego więcej niż 100g makaronu. Koszt: 6zł PS. Dodatkowym atutem pesto
Tanie przepisy studenckiewarzyw 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 2-3 łyżki oleju roślinnego ok. 80g żółtego sera w plasterkach Kaszę quinoa przepłukuję na gęstym sitku, wrzucam do rondla, zalewam wywarem i gotuję ok. 20-25 minut do miękkości. Trzeba pamiętać, że kasza ta ma bardzo specyficzną(...)przeciskam przez praskę. Wszystko podsmażam na odrobinie tłuszczu, wraz z posiekanymi pieczarkami. Następnie dodaję do odcedzonej kaszy, mieszam i doprawiam. Przygotowanym farszem nadziewam kapelusze, układam po kawałku żółtego sera i wstawiam do nagrzanego pieca. Piekę przez 25 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikatar :( będzie więc obiadowe wspomnienie... Weekend obfitował w dania wszelkiej maści. Spora inspiracja była dla mnie marcowa KUCHNIA. Dla Małżona wykonałam pyszną i sycącą zapiekankę. Jeśli lubicie boczek, ser i ziemniaki polecam! Zapiekanka ziemniaczana z cheddarem boczkiem 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula pokrojona w piórka 800 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków po 1 łyżce listków tymianku(...)rumiano i chrupiąco. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę. Boczek i cebulę oraz zioła dodajemy do ziemniaków. Wlewamy mleko, przyprawiamy sola i pieprzem. Przekładamy do formy do zapiekania i posypujemy serem. Pieczemy ok 15-20 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryodległych czasach. Makaron kolanka z sosem pomidorowym : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu kolanka 1 koncentrat pomidorowy 1/2 kostki bulionu warzywnego 100 g jogurtu pieprz sól oregano bazylia ser żółty Makaron gotujemy al dente. W tym czasie do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki(...)makaron wlewamy nasz sos i dobrze mieszamy, makaron ma nieco pływać w sosie. Chodzi o to, aby dobrze wypełnił kolanka :) Teraz przekładamy na głęboki talerz i posypujemy tartym żółtym serem :) Yummy :) Dzieciaki będą szczęśliwe ! Pozdrawiamy i miłego wieczoru
vegetaniekotlecikami z jajek i pieczarek (4 osoby) Składniki: 6 jajek tarta bułka zmieszana z otrębami żytnimi do panierowania 5 dużych pieczarek łyżka pokrojonego szczypioru duża cebula łyżka tartego żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, zioła prowansalskie Sos: 1 opakowanie passaty 2 łyżki kukurydzy 1 mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek oregano, bazylia, pieprz Przygotowanie sosu: Cebulę zeszklić na rozgrzanej(...)cebulą pokroić i usmażyć na tłuszczu. 5 jajek ugotować na twardo, ostudzić i razem z pieczarkami oraz cebulą zemleć w maszynce lub posiekać w drobną kostkę. Dodać żółty ser, szczypiorek, wbić 1 jajko, przyprawić do smaku, dodać bułkę tartą, aby uzyskać ścisłą konsystencję kotletów. Masę dobrze wyrobić, formować kotleciki i obtoczyć w bułce zmieszanej z otrębami. Smażyć na rozgrzanej oliwie
vegetaniepomidor 1 ogórek konserwowy kukurydza konserwowa kilka oliwek, najlepiej czarnych 1 mała cebula 1 mała papryczka chili 1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepszy w stylu greckim suszone pomidory żółty ser sól, pieprz, tymianek, oregano oliwa z oliwek szczypiorek Jajka rozbijamy do miski, dodajemy pieprz, sól, zioła i łyżkę jogurtu. Całość mocno mieszamy trzepaczką, aby wpuścić jak najwięcej powietrza do masy jajecznej(...)jeszcze podlać oliwą, jeśli zauważycie, że nie ma już nic na patelni. Jednak nie przesadzajcie z ilością, żeby omlet nie był zbyt tłusty. Na koniec posypujemy całość startym żółtym serem. Delikatnie, to nie pizza :) Wyłączamy gaz i posypujemy przed podaniem szczypiorkiem i oregano. My lubimy delikatnie całość skropić oliwą chili, nadaje miłej ostrości :) Omleta kroimy na 4 kawałki i podajemy
vegetaniedanie kuchni szwabskiej (ze Szwabii, czyli południowo-zachodnich Niemiec) Przepyszne tradycyjne kluseczki odpowiadające naszym kładzionym kluskom. Najczęściej podawane jako dodatek po ugotowaniu podsmażane jedynie na maśle. Czasem posypane górskim serem Almkäse , ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasami na słodko. Spaetzle (cz."szpecle") z gulaszem z warzyw. (4 osoby) Składniki: 300 g mąki 3 jajka(...)wody sól 20 dkg boczku 1 cebula 50 gramów twardego żółtego sera (najlepiej parmezanu) Mąkę, jajka, wodę i trochę soli wymieszać w misce i wyrobić dużą, drewnianą łyżką na gęstą, jednolitą masę. Ciasto powinno się dobrze rozciągać i nie rozrywać. W dużym garnku zagotować wodę, wcześniej ją trochę posolić. Nóż i deskę do krojenia namoczyć w wodzie, nałożyć na nią
vegetaniepowstałe kwadraty nakładamy farsz i przykładamy drugim kawałkiem ciasta oraz dociskamy całość widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem pomidorowym posypane żółtym tartym serem. Farsz: 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1/2 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukini 1/2 papryki czerwonej 1 duża cebula 1 serek wiejski tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny, sambal oelek Kaszę(...)już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe :) Ugotowane ravioli polewamy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem. Trochę pracy ta propozycja wymaga i zajmie Wam jakieś półtorej godziny, ale warto bo efekt smakowy jest super :) Smacznego
vegetanie