innej wersji. Wystarczy kilka składników aby wyczarować tak pyszny obiad. Idealnie smakują z sosem, ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. 1 kg schabu 300 g pieczarek 3 cebule 100 g sera feta 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej Piątnica ( (kupisz tutaj) 1 łyżeczka mąki pszennej + 50 ml wody Schab dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm plastry(...)przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na każdym płacie mięsa układamy płasko farsz oraz kawałki sera feta. Zwijamy w rulon. Mięso panierujemy w jaku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu. Z reszty pozostałego farszu możemy przygotować sos. Na patelnię po smażeniu mięsa
VioletoweKucharzeniemielone 1/2 kg, szpinak świeży 1 pęczek, cebula 1 średnia, ząbki czosnku 4 sztuki, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ser kozi 270 gram/opakowanie, przyprawa Tzatzik Prymat 1 opakowanie, jogurt gęsty 400 ml, ogórek zielony 1 średni, szczypiorek 1 pęczek pęczek szpinaku dobrze opłukać pod wodą i liście na durszlaku przelać(...)wody, w rozdrabniaczu rozdrobnić - mieloną łopatkę wieprzową wymieszać z jakiem, tartą bułką, szpinakiem, kucharkiem, pieprzem na kleistą masę na dłoni zrobić placuszek z mielonego i nałożyć czubatą łyżeczkę koziego sera lub jak lubisz to fety, nakryć porcją mielonego i uformować kotlety-kule prawie jak piłka tenisowa układać w naczyniu do pieczenia posmarowanego olejem piekarnik nagrzać na 180 C, termoobieg
W Mojej Kuchni Lubięsałatka - w sam raz na kolację lub do zabrania na wynos w lunchboxie. SKŁADNIKI: 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki oliwek 2 grubsze plastry sera żółtego 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu/jogurtu naturalnego ewentualnie sól i pieprz do smaku 1. Jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę, a oliwki w plasterki. 2. Wszystkie składniki
Kto ugości moich gości?cztery żółtka oraz jedno całe jajko i mieszamy z ok. 80 g pecorino, solą i pieprzem. Jednocześnie gotujemy makaron. Zrumienione mięso przesypujemy z patelni do naczynia z jajkami i serem. Dodajemy odcedzony makaron, posypujemy resztą sera, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Do smaku można dodać pietruszkę. Smacznego
Bon Ton Italiaprzypadku marchewki i rzodkiewki. Marchewkę, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na podłużne paski. Rzodkiewkę po umyciu ścieramy na tarce na cienkie plastry. Pomidora kroimy na drobne kawałki. Ser parmezan ścieramy na tarce. Potem lekko podsmażamy tortille na patelni. Najpierw na tortilli układamy sałatę, potem kilka plastrów pomidorów i rzodkiewki. Następnie kładziemy ogórka i marchewkę. Wszystko polewamy sosem i serem
Projekty ze smakiemmnie w domu zawsze nazywaliśmy je kluskami ziemniaczanymi i dopiero później dowiedziałam się, że są również nazywane kluskami szarymi czy przecierakami. Nam najbardziej one smakują podawane z białym serem i podsmażanym boczkiem i cebulą i oczywiście popijane maślanką. Czasami zjadamy je z dodatkiem młodej kapusty albo jako dodatek do mięs. Zawsze kluski ziemniaczane robię z dużej porcji, bo wyśmienicie smakują(...)Składniki: 2 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 2-3 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki soli dodatkowo: 2-3 cebule około 300 g boczku wędzonego biały ser Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić pieprzem i dusić aż cebula będzie miękka. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
UgotujmyTo.plregionalnych potraw, wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych, dawniej robiony na wszystkie święta i uroczystości. No to jemy...a jutro pójdę kupić większe jeansy:) Składniki: 4 ziemniaki ugotowane 25 dag sera białego tłustego 10-15 dag kaszy gryczanej prażonej 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić. Ziemniaki rozgnieść, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony(...)ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno z dodatkiem kefiru, maślanki
Anioły w kuchniczasu do czasu... Dziś wersja ze szpinakiem! Składniki: 1 jajko 1 garść młodego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 pomidorki koktajlowe sól, pieprz szczypiorek / młoda cebulka 1 łyżka tartego żółtego sera Sposób wykonania: 1. Szpinak opłukać, osuszyć, udusić na patelni z odrobiną oleju i zmiażdżonym czosnkiem. 2. Kokilkę posmarować masłem, na dnie ułożyć szpinak, dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, ostrożnie(...)wbić jajko, oprószyć solą i pieprzem, dodać ser żółty i posiekany szczypiorek. 3. Całość zapiekać w 180 st.C ok 10-15 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Aniłyżki gorzkiego kakao 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zimnego masła 1 jajko Masa: 500 g białego sera 125 serka waniliowego 1 laska wanilii 1 budyń waniliowy w proszku 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko Rabarbar: 3 łodygi rabarbaru 4 łyżki cukru(...)dużej misce) , dodać zimne masło i siekać. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Moje wyszło cudnie miękkie - sama byłam zdziwiona :-) następnie formować z niego kulkę i włożyć do lodówki. Ser zmiksować za pomocą blendera, dodać serek waniliowy. Miksować na jednolitą masę, dodać budyń, ziarenka z 1 wanilii, cukier puder, jajko i ponownie miksować do uzyskania jednolitej masy. Rabarbar obrać
pieprzny smaczektylko na popołudniowy obiad, ale również jako szybka i smaczna zakąska na "stancjowe imprezki". Składniki 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jaja 10 parówek 20 dag starego żółtego sera Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania oraz olej do smażenia Sposób Mąkę łączymy z mlekiem i jajkami, aby uzyskać ciasto o średnio gęstej konsystencji. Usmażyć placki naleśnikowe i zawinąć(...)parówki wraz ze startym serem, gotowe ruloniki obtoczyć w jajku i bułce. Obsmażyć z 2 stron na rumiany kolor. Przed podaniem polać keczupem, serwować z dowolną surówką
Kuchenne aromatylitrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej 0,5 kg pieczarek (mogą być również mrożone) 2 duże cebule pieprz mielony, sól 20- 30 dag żółtego sera (opcjonalnie) Dodatkowo: bułka tarta i jajka do panierki olej do smażenia Kapustę wyjmujemy ze słoika, odduszamy z niej wodę, rozdrabniamy, kiedy jest zbyt kwaśna należy ją obgotować w wodzie przez(...)pokroić w kosteczkę, usmażyć razem z pieczarkami. Gotowe pieczarki i cebulę przełożyć do miski, wymieszać z kapustą, dodać pieprz, sól oraz potarty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Na usmażone naleśniki nakładać farsz, zawijać wszystkie boki do środka w kwadrat. Gotowe obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Przed spożyciem polać sosem
Kuchenne aromatyduże pory 30 dag pieczarek 6 plastrów szynki 2 łyżki masła sól pieprz Sos 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 20 dag tartego żółtego sera 2 żółtka kucharek sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie ciasta Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, dodajemy zimne masło, całość rozdrabniamy, dolewamy wody i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki(...)masło, przyprawy, całość zagotowujemy, do gotującego się mleka wlewamy naszą zasklepkę, powstałą z rozrobienia części zimnego mleka z mąką. Po przestygnięciu sosu wbijamy do niego żółtka, dodajemy utarty żółty ser. Całość mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut (aż góra zetnie się i odrobinę zrumieni). U mnie po 20 minutach góra zrumieniła się troszkę bardziej
Kuchenne aromatynajwyższe miejsce zajmowały u mnie ziemniaki, teraz jest wręcz odwrotnie. Widać gusta się zmieniają. Składniki 60 dag mięsa mielonego 1 puszka groszku 400 g makaronu penne 30 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 duże cebule 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu majeranek, oregano, bazylia, proszkowana papryka słodka, pieprz 0,5 szkl. wody margaryna do smażenia Sposób Mięso(...)mielone podsmażyć na margarynie razem z przyprawami, cebulą pokrojoną w kosteczkę i roztartym czosnkiem. Następnie dodać koncentrat, ketchup, wodę, groszek oraz potarty na tarce o dużych oczkach żółty ser, który zagęści nam cały sos. W osolonej wodzie ugotować makaron, gotowy odcedzić i wymieszać razem z sosem. Smacznego
Kuchenne aromatysamo co te polne soczyste i aromatyczne, ale całość wyszła apetycznie. Składniki 1 główka sałaty lodowej 6 pomidorów 3 ogórki (latem 6-7 ogórków gruntowych) 1 opakowanie sera feta sos grecki do sałatek (można zastąpić ziołami prowansalskimi i oliwą) można dołożyć też fioletową cebulę pokrojoną w pióra, oraz oliwki Sposób Ogórki obieramy ze skóry, kroimy w pół plastry, pomidory(...)kroimy na ćwiartki.. Sałatę lodową myjemy, następnie rwiemy na kawałki. Wszystko wrzucamy do miski, na sam koniec dodajemy ser feta pokrojony w kostkę oraz sos grecki przygotowany według przepisu na opakowaniu (3 łyżki wody + 3 łyżki oleju + zawartość torebki) całość delikatnie zamieszać
Kuchenne aromaty