ser - 16500 przepisów (strona:580/1100)

KRUCHE DOMOWE KRAKERSY 174

mamy ochotę pochrupać coś siedząc przed telewizorem, bądź jako dodatek do wszelakich dipów.  Smak krakersów możemy wzbogacić baaardzo dowolnie: u mnie był to dodatek czarnuszki, sezamu, startego ostrego sera oraz papryki :-)  Polecam gorąco, bo taka domowa przekąska jest o wiele zdrowsza niż wszelakie chipsy kupowane w sklepie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek(...)szklanki wody 1 płaska łyżeczka soli Ponadto u mnie: 2 łyżki roztopionego masła czarnuszka, sezam, ostra papryka, starty ser. Wykonanie:  Mieszamy w misce mąkę z oliwą, wodą i solą. Zagniatamy, do momentu, aż uzyskamy gładkie ciasto. Na posypany mąką  blat stołu, przekładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy dowolne kształty (ja użyłam małego kieliszka

Walijskie Pichcenie
Jem zdrowo: Bakłażan z jarmużem 160

document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Jarmuż dusimy na maśle, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oscypek kroimy w plastry układamy na jarmużu i przykrywamy (aż ser stopnieje) Bakłażana kroimy w plastry i podsmażamy z dwóch stron na suchej patelni. Przyprawiamy. Układamy jarmuż z serem, obok bakłażana.   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest

CoolinarniePL
Rolada z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Łososiem 479

dobra. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zwiniętego w rulon Około 200 g wędzonego łososia w plastrach około 400 g szpinaku 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej ¼ opakowania sera feta 1 łyżka śmietany 2 łyżki masła Przygotowanie: Jeśli używamy mrożony szpinak wkładamy go do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, jeśli mamy świeży szpinak dodajemy do łyżkę wody(...)również podgrzewany go na małym ogniu. Dodajemy masło i gałkę muszkatołową. Czosnek miażdżymy i dodajemy go do szpinaku. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy pokruszony ser feta i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje, zostawiamy by trochę ostygł. Rozwijamy ciasto francuskie. Na ciasto nakładamy równomiernie przygotowany szpinak, a następnie plastry łososia. Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźną roladę, żeby

Mama Gotuje
Rolowane Małe Kanapki 170

Niestety żeby się trzymały trzeba je przygotować dzień wcześniej ale warto. Świetna przekąska która nie wymaga wiele pracy. Składniki: 1 bagietka masło mix sałat kilka plasterków szynki kilka plastrów sera   Przygotowanie: Bagietce odciąć końce i podzielić ją na 4 części. Naciąć bagietkę wzdłuż w taki sposób by ją nie przecinać do końca (naciąć jak bułkę na hot doga(...)Wydrążyć wnętrze bagietki. Posmarować wewnętrzną część bagietki masłem, następnie równomiernie rozłożyć sałatę, szynkę oraz ser. Zwinąć bagietkę jak roladę bardzo ściśle, dobrze, mocno owinąć folią spożywczą. Tak przygotowane bułki włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień odwinąć folię, pokroić w plastry i gotowe. Smacznego

Mama Gotuje
Drożdżowe Ślimaki 133

łyżka cukru 300g mąki pszennej 130g miękkiego masła   Pozostałe składniki: 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 – 3 łyżki oregano 3 – 4 plastry szynki 5 – 7 plastrów sera 10 – 12 oliwek 8 – 9 suszonych pomidorów pieprz Wykonanie: Do śmietany dołożyć cukier oraz drożdże, mieszać tak długo aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać przez sito, dodać masło. Masło rozetrzeć z mąką(...)wyrośnięcia. Pomidory pokroić w paski. Oliwki pokroić w plastry. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować cienko w prostokąt. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać pieprzem i oregano, równomiernie rozłożyć szynkę, ser, oliwki i pomidory. Ściśle zwinąć ciasto w roladę. Pokroić w plastry o grubości około 1 – 2 cm. Uwaga! Żeby ładnie pokroić roladę potrzeba ostrego noża. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Mama Gotuje
Naleśniki Nadziewane Gotowanym Mięsem i Warzywami 187

szklanki mleka 2 łyżki oliwy 2 jajka szczypta solio szczypta cukru Pozostałe składniki: ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka, seler, burak ugotowane mięso np. królik 1 jajko 2 łyżki śmietany Pieprz Ser żółty do posypania naleśników oliwa Wykonanie naleśników: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut. Jeszcze(...)naleśników: Naleśniki rozłożyć na płaskiej powierzchni. Na środek naleśnika nałożyć równomiernie farsz. Zawinąć przeciwległe boki naleśnika i zwinąć go jak roladę. Naleśniki ułożyć w nasmarowanej oliwą formie i posypać serem. Zapiekać w temperaturze 180 o C przez około 30 minut

Mama Gotuje
Jajko Zapiekane w Kajzerce 119

poranki. Łatwo je zrobić, jest ciekawie doprawione i pyszne. W przepisie składniki na 2 porcje. Polecam. Składniki: 2 jajka 2 kajzerki ketchup 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka startego sera 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Wykonanie: Z kajzerek ściąć wierzch, dół wydrążyć by powstała miseczka. Masło utrzeć z serem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Tak przygotowanym masłem wysmarować wnętrze

Mama Gotuje
Sałatka Siekana 186

dobrać według własnego uznania. Moim zdaniem sałatka się udała. Składniki: pomidorki winogronowe - małe opakowanie 1 czerwona papryka 1 szalotka 5 - 10 dkg salami 1 szklanka ciecierzycy 5 - 10 dkg sera edam 2 cykorie 1 sałata rzymska suszone oregano sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego 2 łyżki sosu wostershire 1 łyżka cukru pudru 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek(...)moczyć przez noc w dużej ilości wody a następnie ugotować tak żeby była miękka. Pomidorki przekroić na pół,  paprykę pokroić w paski, szarotkę pokroić w kostkę, salami i ser edam pokroić w paski. Cykorię i sałatę rzymską posiekać i dodać do pozostałych składników. Dodać ciecierzycę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą

Mama Gotuje
Ciasto orzechowe z masą mascarpone 181

tego zachodu. Składniki: Podkład: 8 jajek 25 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru 3 kopiaste łyżki bułki tartej sok z 1 cytryny szczypta imbiru szczypta soli Krem: 50 dkg sera mascarpone 200 ml śmietanki 30% 6 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny 3 opakowania cukru waniliowego (48g) 3 łyżki startej czekolady Dodatkowo: wiśnie w zalewie mocna herbata kieliszek wódki(...)białek i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut. Gotowy podkład ostudzić. 2. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Ser mascarpone ubić z mlekiem i cytryną, dodać ubitą śmietanę i startą czekoladę, delikatnie wymieszać. 3. Podkład przekroić na 2 lub 3 blaty. Każdy blat nasączyć mocną herbatą z wódką

Mama Gotuje
Ciasto z nadzieniem szpinakowym 138

Kolejne danie ze szpinakiem w roli głównej. Tym razem farsz ze szpinaku i białego sera zapiekany w cieście. Ciasto ciekawe i doskonale nadaje się na obiad. Składniki: - Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 jajko 6 łyżek oleju 8 łyżek wody szczypta soli - Farsz: 1 kg szpinaku 300 g twarogu 1 średnia cebula 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki masła(...)Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Następnie dodać szpinak, zmiażdżony czosnek oraz gałkę i dusić przez chwilę lub do momentu aż nadmiar płynu odparuje. Do szpinaku dodać pokruszony ser, posiekaną natkę i 2 jajka. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Tortownicę posmarować masłem. Odkroić ⅓ ciasta i wyłożyć nim formę tak żeby ciasto trochę wystawało poza formę. Ciasto

Mama Gotuje
Tort naleśnikowy 142

danie wszystkim, którym znudziły się tradycyjne naleśniki a mają akurat trochę czasu żeby przygotować ten tort. Ja na pewno jeszcze go przygotuje. Składniki: 7 grubych naleśników starty żółty ser do posypania tortu ½ pęczka natki pietruszki nadzienie ze szpinaku: 1 kg świeżego szpinaku 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz nadzienie pieczarkowe: ½ kg pieczarek 2 cebule olej sól(...)sosem beszamel, połowa farszu szpinakowego, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu z pieczarek, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu pomidorowego. Ostatni naleśnik posmarować sosem beszamel i posypać startym żółtym serem. 8. Piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut. 9. Upieczony tort posypać posiekaną natką pietruszki

Mama Gotuje
Zupa cebulowa 137

serowe grzanki. Składniki: 5 dużych cebul 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 l wywaru z warzyw pieprz sól bułka lub bagietka masło do posmarowania bułki starty żółty ser Wykonanie: Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na maśle. Następnie cebulę oprószyć mąką, zarumienić i wymieszać. Do cebuli wlać trochę zimnego wywaru i wymieszać. Cebulę przełożyć do reszty(...)małym ogniu przez 20 minut. Przygotować grzanki: Bułkę pokroić na kromki, posmarować masłem i posypać startym serem.Bułki przełożyć na blaszkę i zapiekać w temperaturze 180 o C aż ser się roztopi a grzanki zrobią się chrupiące. Zupę i grzanki podawać według własnego uznania, osobno lub razem

Mama Gotuje
Tarta z mięsem 128

zimnej wody - farsz: 3 cebule 2 ząbki czosnku ½ mielonego mięsa 2 papryki 1 puszka pomidorów 1 jajko 5 łyżek śmietany sól pieprz oregano tymianek papryka słodka papryka ostra starty ser do posypania tarty Wykonanie: - Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło i wodę a następnie szybko zagnieść do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto owinąć w folię(...)Dodać jajko i śmietanę, całość wymieszać. Można jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem. - Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę. Do ciasta włożyć farsz, posypać startym serem. - Piec w temperaturze 180 o C przez 45 minut

Mama Gotuje
Rolada z kremem z tuńczyka 170

wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest bardzo dobry. Składniki: ciasto: 4 jajka 1 łyżka mąki sól pieprz krem z tuńczyka: 150 g tuńczyka w oleju 70 g sera mascarpone 1 łyżka majonezu 1 pęczek natki pietruszki1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Przygotować ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka(...)minuty i ściągnąć delikatnie papier z ciasta. Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z pergaminem i odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta. Przygotować krem: Od tuńczyka odlać olej. Rybę, ser mascarpone, majonez, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pietruszkę włożyć do melaksera, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na jednolity krem. Ostudzone ciasto rozwinąć zostawiając je na pergaminie. Ciasto posmarować

Mama Gotuje
Deser z truskawkami, mascarpone i herbatnikami 774

deser nie tylko dobrze wygląda, ale jest naprawdę bardzo dobry. Do tego robi się go szybko i bardzo łatwo. Polecam wszystkim. Składniki: 150 g herbatników 250 g sera mascarpone 200 g śmietany 30% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 - 400 g mrożonych truskawek 2 łyżeczki cukru starta gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: Herbatniki pokruszyć, można to zrobić wałkiem, drewnianą(...)śmietaną i cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę. Truskawki trochę rozmrozić i zmiksować razem z cukrem. W kieliszku lub w pucharku układać na przemian warstwę z biszkoptów, sera mascarpone i truskawek, tak by były po 2 warstwy każdego składnika. Wierzch posypać herbatnikami i startą czekoladą. Deser podawać od razu lub przechowywać w lodówce

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania