ser - 16500 przepisów (strona:608/1100)

Pizza na cienkim cieście z dużą ilością pysznych warzyw :) 142

Barmar (500 g) - opakowanie pieczarek w oleju Barmar (375 g) - przyprawy: sól, świeża bazylia, zioła prowansalskie, szczypta tymianku, oregano, pieprz cayenne Dodatkowo: - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - tarta mozzarella light/dowolny ser Przygotowanie: 1. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, olej a także mleko z drożdżami. Wyrób ciasto do momentu odchodzenia od ręki. Odstaw(...)lekko nagrzanego piekarnika na 180* na 25 minut. 4. Następnie ciasto wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym i włóż farszem. Posyp serem/tartą mozzarellą. Piecz chwilkę do momentu roztopienia się sera ok. 3-5 minut. Smacznego! Potrzebne składniki kupisz w sklepie Barmar :) Super ceny za wysokiej jakości produkty! Zapraszam również na profil Barmaru na Facebooku i na bloga Apetyt na zdrowie

Zdrowie na języku :P
Sernik ze śliwkami na kruchym cieście :) 160

działce :) A właśnie, niedługo przedstawię przepis na zdrowy, dietetyczny dżem śliwkowy :) Wracając do sernika. W domu zalegała mi miseczka śliwek zerwnych kilka dni wcześniej, w lodówce widzę 2 kostki sera, a więc postanowione! Robię sernik! Przepis pochodzi ze strony Passionfruit . Zmniejszyłam ilość margaryny w cieście, jednak i tak wyszło jak dla nas zbyt tłuste. Polecam zmniejszyć o kolejne(...)ciasta. Włożyć do zamrażalki na ok. 1 h. 2. Twaróg na początku zblendowałam na gładką masę. Jeżeli nie przeszkadzają wam "grudki serowe" pominąć ten etap. Następnie ser zmiksować z pozostałymi składnikami. 3. Śliwki oczyścić, wypestkować i przygotować w formię połówek. 4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik na 180*. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy i jej boki

Zdrowie na języku :P
Pierogi ze szpinakiem i bryndzą 162

wizycie na "placu" pojawiła się świeżutka bryndza i ogromny pęk szpinaku. Trzeba było więc zakasać rękawy i zabrać się z pierogi.Składniki:20 dkg bryndzy1/2 pęku szpinaku3 łyżki białego sera (musiałam trochę złamać ostry smak bryndzy)2 łyżki masła2 ząbki czosnku cebulasól i pieprz do smaku 1/2 kg mąkiżółtkociepła wodaPrzygotowanie: Szpinak czyszczę i odrywam łodyżki. Umyty szpinak wrzucam(...)podduszam na maśle z przeciśniętym czosnkiem. Podduszony szpinak studzę a następnie siekam i przekładam do miski. Dodaję bryndzę i tym razem ze względu na ostry smak bryndzy biały ser. Mieszam na jednolitą masę dosmaczam solą i pieprzem i wkładam do lodówki.W casicie kiedy masa się chłodzi przygotowuję ciasto pierogowe.Na stolnice wysypuje mąkę, dodaję żółtko i   ciepłą wodę (około

Magiczna kuchnia Darii
Gruziński lawasz z adżapsandałem 206

szklanki mąki pszennej razowej2 łyżki oleju1/2 szklanki letniej wodyADŻAPSANDAŁbakłażan2 czerwone papryki2 żółte papryki1/2 cukinii 4 pomidory2 cebule4 ząbki czosnkuoliwa1/2 papryczki chilliłyżeczka kolendry1/2 łyżeczki kurkumypęczek pietruszkiłyżka posiekanej bazyliiopakowanie sera bałkańskiegopieprz i sól do smakuPrzygotowanie:Z mąki, masła, szczypty soli i wody wyrabiam ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego ( w razie potrzeby można dodać dodać wody). Odstawiam na około 30 minut(...)bazylie drobno siekam dodaję również dodaje do warzyw. Całość duszę około 20 minut z kurkumą i kolendr. Na końcu dosmaczam sola i pieprzem.Placki wypełniam powstałym farszem, nakładam kawałki sera bałkańskiego i składam na pół. Podaję polane sosem jogurtowo czosnkowym i posypane posiekana pietruszką

Magiczna kuchnia Darii
Makaron zapiekany ze szpinakiem i smażonym łososiem 302

mrożonego szpianku200 ml jogurtu greckiego4 ząbki czosnku40 dkg świeżego łososia30 dkg makaronu (u mnie rurki)2 szklanki mleka1 czubata łyżka maki2 łyżki masłaSól, pieprz, gałka muszkatołowaSok z 1 cytrynyŻółty ser do posypania PRZYGOTOWANIE:Łososia myje, osuszam i kroję na 3 -4 mniejsze kawałki, które solę, pieprzę wkładam do miseczki i polewam sokiem z cytryny. Wstawiam na 30 minut(...)przygotowanego makaronu przekładam do naczynia żaroodpornego. Na makaron wykładam szpinak, a a następnie łososia podzielonego na małe kawałki. Całość przykrywam pozostałym makaronem i polewam resztą sosu beszamelowego. Posypuje startym serem i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut

Magiczna kuchnia Darii
Wegetariańskie chili con carne w tortilli / Vegetarian chili con carne in a tortilla 188

bulionu warzywnego lub wody2 łyżki oliwy 4 tortillePRZYGOTOWANIEPaner kroję w kostkę przekładam do plastikowego pojemnika zalewam sosem sojowym i sokiem z limonki. Zamykam pojemnik i obracam kilka razy aby ser pokrył się zalewą. Wkładam całość do lodówki. na godzinę.W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej pokrojoną w kostke cebule. Kiedy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek, posiekaną(...)papryczkę chili, czerwoną paprykę, oregano. Podsmażam przez chwilę a następnie dodaję zamarynowany paner. Podsmażam aż ser ładnie się zrumieni. Dodaję pomidory z zalewą i delikatnie całość mieszam. Jeżeli kawałki pomidorów są duże rozdrabniam je łyżką. Duszę pod przykryciem 15 minut. PO tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i dolewam bulion. całość duszę 10 minut po czym dodaję przepłukaną

Magiczna kuchnia Darii
Bolognese wegetariańskie z pulpetami serowo-jaglanymi / Vegetarian Bolognese with cheese - millet's balls 228

Zazwyczaj robiłam z granulatem sojowym, jednak tym razem moje starsze dziecko orzekło, że musi być takie "prawidziwe" z pulpetami.No i masz babo placek:) Jest bolognese z pulpecikami z białego sera i kaszy jaglanej. Pycha!!!SKŁADNIKIsos3 łyżki oliwy1 cebula3 ząbki czosnku2 puszki krojonych pomidorów2 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka brązowego cukru BazyliaSól i pieprz do smakupulpety200 gram białego sera1/2(...)szklanki wody. Przyprawiam solą i pieprze oraz dodaję cukier.W tym czasie przygotowuję "pulpety". Przepłukana i sparzoną wrzątkiem jaglankę gotuję w szklance wody. Ugotowaną i wystudzoną kaszę łączę z białym serem, zmielonymi otrębami, czosnkiem i przyprawami. Wyrabiam całość przez chwilę a następnie formuję z niej nieduże okrągłe pulpety. Tak przygotowane pulpety wkładam do sosu. Całość delikatnie mieszam i duszę pod przykryciem

Magiczna kuchnia Darii
Makaron penne w sosie śmietanowym ze szpinakiem i oliwkami 205

rurki Czaniecki,1 podwójna pierś kurczaka,kilka suszonych pomidorów w oliwie,300 ml kremówki,6 brykietów szpinaku,kilka zielonych oliwek,2 łyżki ziaren słonecznika,3 łyżki startego żółtego sera,sól,pieprz. Przygotowanie:  Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy brykiety szpinaku i mieszamy, aż do rozmrożenia się szpinaku. Następnie dodajemy(...)oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem

Aga w kuchni
Boeuf bourguignon, pampersy i przekąski. Oscypkowe ptysie z awokado. 203

dała radę z pieczeniem ptysi, to każdy sobie poradzi.Potrzebujemy na ciasto:szklanka mąkiszklanka wody½ kostki masła dobrej jakości (100 g)3-4 łyżki startego na drobnych oczkach ostrego sera (u mnie był oscypek, aledziugas, parmezan, ementaler też dadzą radę)4 jajkaCiasto jest proste, ale trzeba pilnować i poświęcić mu trochę uwagi. Do rondla, najlepiej pokrytego teflonem (może być nawet głębsza(...)mąka zaparzyła. Ciasto przekładacie do miski i studzicie. Jak już będzie ostudzone, wbijacie po jajku i mikserem wkręcacie je w ciasto. Robi się fajne, gęste ciasto. Do niego wrzucacie ser i mieszacie. I zaczynacie zabawę w formowanie ptysi. Jeśli macie rękaw cukierniczy to sprawa prosta, zakładacie końcówkę i wyciskacie dowolne kształty. Jak nie macie to też nic się nie dzieje

ladykitchen
Spanakopita 175

ciasto i jak je smarować.  Składniki (na 4 sztuki): ok 190-200 g szpinaku mrożonego (lub 150 świeżego) 80 g serka (w oryginale wiejski, dałam kremowy) 175 g sera feta 2 jajka 12 płatów ciasta filo o wymiarach 22x35 cm roztopione masło  Wykonanie: Jeżeli używamy mrożonego szpinaku należy rozmrozić go na patelni tak, aby odparować większość wody(...)Powinno pozostać nam około 150 g szpinaku.  Jeżeli używamy świeżego to po umyciu siekamy go w blenderze.  Przygotowany szpinak mieszamy z pokruszoną fetą, serem i ubitymi jajkami.  Odstawiamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy płaty ciasta.  Ja używałam takich o wymiarach 47 x 35 cm, więc użyłam sześciu przekrojonych

Sto kolorów kuchni
Rożki z gruszką i powidłami śliwkowymi 110

Już kiedyś robiłam podobne rożki z serem, te też miały takie być, ale w ostatniej chwili pomyślałam - dlaczego nie gruszka? A miałam zapas. A do gruszki bardzo pasują powidła śliwkowe, o tym połączeniu smaków było już na blogu dwa razy:GRUSZKA Z SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHAMIorazDRUGIE ŚNIADANIE Z GRUSZKĄCzytaj więcej

bistro mama
Pierogi rusko-norweskie 298

Zastanawiałam się czy z łososiem to ciągle pierogi ruskie, bo ziemniaki, ser i cebulka pozostają przecież. Czy  może po wprowadzeniu łososia przestają być ruskimi... Może są po prostu pierogami z ziemniakami, serem, łososiem i koperkiem? Jakkolwiek nie dumać by nad nazwą, powiem jedno. Czasami mam wrażenie, że resztki z lodówki specjalnie czekają na swój moment. Tak miałam z łososiem. Kupiłam

bistro mama
Sałatka z serowymi kabanosami 326

dużo kalorii. Dość już łasuchowania! Teraz trochę lżej, bo niedługo czekają nas karnawałowe szaleństwa... Składniki:150 g rukoli60 g kabanosów serowych1 papryka czerwona40 g oliwek zielonych50 g sera fetasos2 łyżki płynnego miodu2 łyżeczki musztardy miodowej1 łyżka soku z cytryny3 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Rukolę myjemy i osuszamy, kabanosy kroimy w małe krążki, paprykę i oliwki(...)kroimy w kosteczkę, ser feta rozdrabiamy ręcznie. Wszystkie składniki sosu starannie mieszamy ze sobą i łączymy z pozostałymi składnikami. Wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego

Niezły Młynek
Tortilla ze szpinakiem i szynką parmeńską 135

SKŁADNIKI:Świeży szpinakSzynka parmeńskaSer bałkański lub fetaTortilla pszennaCzosnekSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak, ser bałkański. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dusimy farsz na patelni do momentu, aż odparuje nam prawie cała woda jaką puścił szpinak.Na tortilli układamy plastry szynki parmeńskiej, a na niej farsz. Zwijamy w ruloni po chwili możemy porcjować

kulinarnyJa
Tagliatelle pesto z suszonymi pomidorami 118

suszone pomidory dorzucamy na samym końcu smażenia sosu. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i dodajemy do sosu, mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.Wykładamy na talerz, posypujemy tartym serem i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Smacznego

kulinarnyJa