ser - 16500 przepisów (strona:615/1100)

Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 169

którą wykonałam w woku:400 g mielonej wołowiny (dobrego gatunku)2 młode cukinie 2 białe papryki2 woreczki ugotowanego al dente brązowego ryżu1 mały fenkuł1/4 papryczka chili100 g sera mozzarella1 mała cebula1 ząbek czosnku1 wiązanka natki pietruszkisól, pieprzolej rzepakowy do smażeniaCukinie i papryki myjemy, osuszamy a następnie wydrążamy z nich miąższ, tworząc łódki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez(...)oraz papryki. Na wierz układamy tartą mozzarellę. W ten sposób nafaszerowane warzywa, układamy w woku i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do max. 160 stopni. Pieczemy do momentu roztopienia się sera. Czyli około 10 minut. Nadziewane cukinie możemy podawać z pomidorowym sosemWok granitowy non-stick Ballarini GRANITIUM mile mnie zaskoczył, głównie dlatego, że wbrew mojej wyobraźni na temat

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemnaczana z mięsem mielonym 216

średnich ziemniaków250 g mielonego mięsa1 duża cebula1 jajko 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego  200 ml gęstej śmietany 18% 100 g sera żółtego goudy2 łyżki oleju  sól, pieprzchili, ulubione zioła (u mnie prowansalskie)2 łyżki kaszy manny szczypta mielonego kminku i gałki muszkatołowejSposób przygotowania:1. Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupkach. Jeszcze ciepłe(...)dodajemy jajko i kaszę manną, dokładnie mieszamy.4. Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy na zakładkę warstwę ziemniaków, na to mięso i znów ziemniaki. 5. Śmietanę mieszamy z startym żółtym serem, szczyptą gałki muszkatołowej i kminku, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i zalewamy zapiekankę. 6. Całość wstawiamy do nagrzanego do ok.180 st. C piekarnika i pieczemy przez

Kuchnia domowa Ani
Żurek 195

koniec dodajemy do żurku 2 łyżki śmietany z 1 łyżką mąki i odrobiną wody dokładnie razem wymieszane.5. Żurek podajemy z pokrojonymi wędlinami, gotowanym na twardo jajkiem, chudym białym serem lub serem "gomółką". Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Leniwe pierogi ruskie 208

inna wersja pierogów ruskich bardzo mnie zachęciła przede wszystkim dlatego, że robi się je dość szybko.Składniki:60 dag ugotowanych ziemniaków25 dag sera białego 1 cebula1 jajkoolejsól, pieprzszczypioreksmażona cebula mąka (ok. 2 szklanki)Sposób przygotowania:1. Obraną i posiekaną cebulkę zrumienić na oleju.2. Ser i ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z cebulką i doprawić solą

Kuchnia domowa Ani
Knedle serowe z truskawkami 166

knedli znalazłam w Biblioteczce Poradnika Domowego pt. Specjały kuchni domowej. Jest dość oryginalne ponieważ ucieramy je mikserem. Może dzięki temu jest takie delikatne w smaku :)Składniki:Ciasto:25 dag sera białego15 dag masła2 jajka10-15 dag mąki (lub więcej, jeżeli ciasto jest klejące)sól do smaku   +truskawkiSposób przygotowania:1. Masło utrzeć mikserem z serem, jajami, solą. Dodać tyle mąki

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z tortellini 390

sałatek. Oto moja wersja :)Składniki:1 opakowanie tortellini z mięsem1 puszka kukurydzy1 świeża papryka (u mnie pół zielonej i pół czerwonej)1 mały świeży ogórek3 ogórki kiszone100 g sera żółtego100 g szynki drobiowej w plasterkachsiekany szczypiorek2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odlać wodę, przelać zimną wodą i ostudzić.2. Świeżego(...)ogórka obrać i pokroić w kosteczkę.3. Paprykę, ogórki kiszone, ser żółty, szynkę pokroić w kostkę.4. Kukurydzę odsączyć.5. Wszystko wymieszać, dodać szczypiorek, majonez i jogurt, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.6. Schłodzić przez podaniem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Konfitura z mandarynek 160

się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sernik gotowany 207

zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym wyjąć, podzielić na 3 części i upiec 3 placki (190 st C na złoty kolor).2. Do garnka włożyć ser, dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać mleko wymieszane z mąką (lub budyniem) i wlać do sera. Wymieszać i zagotować

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Cielaczek 323

proszkiem i sodą. Dolewamy partiami mleko i olej oraz dodajemy odrobinę aromatu śmietankowego. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka.3. Ser wykładamy na ciasto kakaowe. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i ciasto pieczemy

Kuchnia domowa Ani
Frittata z papryką i twarogiem 184

Lubię jeść coś ciepłego na śniadanie. To była moja pierwsza frittata, ale z pewnością nie ostatnia.Składniki:4 jajka2 łyżki mleka2-3 łyżki mąkisól, pieprzkilka plasterków sera żółtego100 g wędzonego twarogusiekany koperek1 mała czerwona paprykaSposób przygotowania:1. Jajka wymieszać trzepaczką z mlekiem, mąką, solą i pieprzem.2. Ser żółty pokroić w kosteczkę, a wędzony twarożek pokruszyć.3. Paprykę pokroić w kosteczkę

Kuchnia domowa Ani
Pieczarki faszerowane 164

cebulka4 plasterki szynki4 plasterki żółtego sera1 jajkosiekana natka pietruszkisól, pieprz1 łyżka bułki tartejolej Sposób przygotowania:1. Umyć pieczarki, wydrążyć nóżki. Kapelusze lekko posolić i odłożyć na bok.2. Szynkę i ser żółty pokroić w drobną kosteczkę.3. Nóżki z pieczarek i cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem.4.Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, bułkę tartą, siekaną natkę(...)pietruszki, doprawić do smaku.5. Farszem nadziać kapelusze pieczarek, na wierzch można dodatkowo wyłożyć tarty żółty ser (pominęłam).6. Pieczarki zapiekamy w 180 st. C przez 25-30 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Mix sałat z tuńczykiem i fetą 367

gotować, dlatego zapraszam Was na szybką pyszną sałatkę.Składniki:1 opakowanie mieszanki sałat1 garść zielonych oliwek1 puszka tuńczyka w kawałkach (w wodzie lub sosie własnym)150-200 g sera typu feta2 pomidory 1 owoc granatu2 łyżki olejuprzyprawa do sałatekSposób przygotowania:1. Ser i pomidory pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy, nasiona granatu oddzielić.2. Wszystko umieścić w dużej misce

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na słodkości 2199

jabłkamiCiasto św. JakubaCiasto kruche z brzoskwiniami  Ciasto kruche ze śliwkami i budyniemCiasto kruche z morelamiCiasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką Ciasto kruche z rabarbaremCiasto kruche z serem, truskawkami i rabarbarem Ciasto makowe z kremem Ciasto ShrekCiasto tortoweCiasto truskawkowo-kawoweCiasto ZebraCiasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonkąCiasto z brzoskwiniami i pianką Ciasto(...)Sernik na zimno z brzoskwiniamiSernik na zimno z owocamiSernik orzechowy z brzoskwiniamiSernik szachownica Sernik z brzoskwiniamiSernik z mlekiem i kokosem Sernik z pomarańczową piankąSeromakowiec Strucla drożdżowa z serem i jagodami Szarlotka idealna Szarlotka krucha Szarlotka Sióstr DuchaczekSzarlotka sypanaSzarlotka tatrzańska Śmietanowiec z galaretkamiTiramisuTorcik serowo-truskawkowyTort brzoskwiniowyTort czekoladowyTort czekoladowy z wiśniami Tort kajmakowy Tort kawowo-makowy z masą kawową

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z twarożkiem, warzywami i szynką 175

Zamiast kanapki można zjeść na śniadanie taką fajną sałatkę.Składniki:100 g chudego twarogukilka plasterków szynki drobiowej 1 zielony ogórek1 pomidor2-3 łyżki oliwekszczypta soliSposób wykonania:1. Ser rozdrobnić widelcem.2. Ogórka, pomidora, szynkę i oliwki dowolnie pokroić.3. Wszystko wymieszać z serem, doprawić do smaku.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sernik gotowany na miodowym cieście 374

szklanki mąki + 2-3 łyżki jeśli się klei podczas wyrabiania2 łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/2 szklanki cukru pudru3 jajka3-4 łyżki miodu1/2 kostki margarynyMasa serowa:1 kg białego sera trzykrotnie mielonego lub gęstego sera z wiaderka (używam firmy Włoszczowa)3/4 szklanki cukru10 dag masła (rozpuścić)1 cukier waniliowy4 jajka1 budyń waniliowy1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mlekaNa wierzch: polewa kakaowa

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania