ser - 16500 przepisów (strona:621/1100)

Oponki serowe 264

moja propozycja na Tłusty Czwartek! Oponki! To szybkie pączki serowe. Będziecie zaskoczeni jak łatwo można je przygotować. Ciasto powstaje z połączenia mąki, sera, żółtek i śmietany. Spulchniaczem nie są tu, jak w przypadku tradycyjnych pączków, drożdże, a soda oczyszczona. Nie trzeba więc czekać, aż ciasto wyrośnie. Składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, wykroić oponki i usmażyć. Szybko, łatwo i przyjemnie(...)Miłego ucztowania Wam życzę!Przepis pochodzi ze strony Ivkawkuchni.pl Składniki:500g sera białego półtłustego500g mąki pszennej100g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka rumu lub spirytusu250ml gęstej śmietanyDodatkowo:1 l oleju do smażeniamały kieliszek spirytusu (dodajemy do zimnego oleju)cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Na blacie obsypanym mąką wałkujemy ciasto na grubość

Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz ze szpinakiem, fetą i orzechami 157

Składniki:4 filety z dorsza,400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)ser feta2 ząbki czosnkusól, pieprz2 łyżki oliwy2 łyżki orzechów włoskich, posiekanychPrzygotowanie:Szpinak przesmażamy na 2 łyżkach oliwy, dodajemy do niego posiekane ząbki czosnku,odrobinę soli i pieprzu. Umyte i osuszone filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy farsz szpinakowy, pokrojony w kostkę ser feta i posypujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z botwinką i masełkiem koperkowym 198

Składniki:Farsz:pęczek botwinki (liście i łodygi)1-2 ząbki czosnku100 g twarogu150 g sera typu feta2 łyżki posiekanego koperkugarść posiekanych pistacji lub orzechów włoskichłyżka masłasól, pieprzCiasto na pierogi:250 g mąki pszennej typ 5001 szklanka ciepłej wodyMasło koperkowe:1/2 kostki masłamały pęczek koperkuszczypta soliPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania farszu. Dokładnie myjemy i siekamy łodygi i liście botwiny. Na patelni rozgrzewamy(...)łyżkę masła i smażymy na nim botwinkę około 8 minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje.Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy na jego środek najpierw 3/4 szklanki ciepłej wody, a kiedy w trakcie wyrabiania

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z białymi szparagami 105

prostu pyszne! A przygotujecie je w niespełna pół godziny. Składniki:230 g ryżu do risotto1 litr bulionu warzywnego1 mała cebula2 x 30 g masła500 g białych szparagów60 g sera grana padano1 kieliszek białego wytrawnego winasólpieprzPrzygotowanie:Drobno siekamy cebulę i smażymy na maśle, na niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Szparagi obieramy i kroimy na 3-4 części każdy. Dodajemy do smażącej(...)wlewamy bulion porcjami, tak by risotto cały czas się gotowało. Uzupełniamy bulion do momentu, aż ryż zmięknie, ale pozostanie al dente. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy starty ser i drugą porcję masła, doprawiamy solą i mieszamy, aż risotto uzyska kremową konsystencję. Podajemy z grana padano, odrobiną czarnego pieprzu i kieliszkiem białego wina. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z jabłkiem, gorgonzolą i kurczakiem 176

Składniki:150 g roszponkijabłko100 g sera gorgonzolapieczona pierś kurczakagarść orzechów włoskichgarść suszonej żurawinygarść kiełków rzodkiewkiDressing:saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazyliąsok z cytrynyłyżeczka musztardysól, pieprzPrzygotowanie:Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy roszponkę z pokrojonym jabłkiem, pokruszonym serem, żurawiną i kiełkami

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów 132

zupa z dyni to świetny sposób na rozpoczęcie dyniowej przygody w kuchni. Składniki:700 g dyni3 duże pomidory6 ząbków czosnku w łupinkach1 cebulaoliwasólbiały pieprz1 litr bulionu warzywnegobazylia i ser Grana Padano do podaniaPrzygotowanie:Pomidory i dynię myjemy. Dynię kroimy na kawałki i układamy w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pomidory kroimy w ćwiartki i układamy na dyni. Na warzywach układamy(...)Wlewamy bulion i płyn z naczynia w którym piekliśmy warzywa. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, a następnie miksujemy na jednolity krem. Dodajemy przyprawy do smaku. Zupę podajemy posypaną tartym serem i bazylią

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa meksykańska 197

patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Zupę podajemy z tartym serem, posypaną natką pietruszki. Jako dodatek świetnie się sprawdzą gorące grzanki z oliwą natarte czosnkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z kasztanami 155

smakowite desery.Składniki:30 kasztanów jadalnych2 x 50 g masła2 drobno posiekane szalotki300 g ryżu do risotto1 kieliszek białego wytrawnego wina800 ml bulionu warzywnego1 pikantna papryczka50 g tartego sera grana padanoświeża bazyliasól, pieprzPrzygotowanie:Kasztany nacinamy w spory X na zaokrąglonej części i gotujemy 10 minut. Sztuka po sztuce wyjmujemy z wrzątku i jeszcze gorące obieramy. Na maśle dusimy szalotkę(...)zeszklą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Mieszamy. Wlewamy wino, gdy odparuje dodajemy kasztany i wlewamy partiami bulion. Gotujemy do miękkości ryżu. Dokładamy na patelnię drugą część masła i starty ser. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami bazylii

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowe risotto- risotto alla zucca 233

sposób na przygotowanie risotto czyli ryż z dynią SKLADNIKI300g dyni400 g ryżu1 l bulionu warzywnegopor lub cebulanać pietruszkipapryczka chilioliwaz oliweksól4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym4 łyżki startego sera ParmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować 1 l posolonego bulionu warzywnego ( ugotować w 1 l wody dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię ze skóry i pokroić w grube kostki(...)Dodać 4 serki w plasterkach i ponownie wymieszać aż do calkowitego ich rozpuszczenia się.  Posypać serem Parmezan i gotowe :)SMACZNEGO :)                                                  Jesień kojarzy mi się nie tylko ze zmianą kolorów matki natury, ale także

zielonacukinka
Cukinia z czapeczką 188

SKLADNIKI 2 okrągłe  cukinie50g kiełbasy2 łyżki tartego żółtego sera ( np Parmezan)Ząbek czosnkuświeża bazyliaoliwa z oliwek                                SPOSÓB PRZYGOTOWANIAOdciąć końcówkę cukinii zachowując cześć z łodygi  ( jak na zdjęciu  ) i wydrażyć środek. Na patelni podsmażyć na 1 łyżce  oliwy(...)oliwek ,kiełbasę i wydrążony miąższ cukinii. Przełożyć  całość do miseczki a następnie dodać starty ser, jajko, szczyptę soli , listek świeżej bazylii.  Wypełnić nadzieniem cukinie i za pomocą wykałaczki połączyć "kapelusz" z cukinią . Do szybkowaru dodać ząbek czosnku , 1 łyżkę oleju z oliwek, 1 szklankę wody, szczyptę  soli oraz wcześniej przygotowane cukinie . Zamknąć szybkowar i gotować

zielonacukinka
Makaron z sosem pomidorowym, mielonym mięsem i marchewką - pasta rigatoni con la salsa bolognese 175

ugotowanie makaronu, który gdy jest już gotowy odlewamy i jeszcze gorący wrzucić do garnka z sosem. Dodać świeży listek bazyli i dokladnie wymieszać. Podawać gorący posypany łyżką startego sera Parmezan.SMACZNEGO

zielonacukinka
Calzone z mięsem mielonym 185

ciepłej wody- szczyptę soli- 1/4 szklanki ciepłego mleka* Do farszu:- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego- 3/4 czerwonej papryki- nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej- dużą cebulę- 20 dag sera tartego mozarella- 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych- pieprz, sól- chilli, słodka papryka- zioła prowansalskie, czosnek granulowany* dodatkowo:- żółtko do posmarowania- olej do smażenia Przygotowanie:Drożdże rozrabiamy(...)parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz

W poszukiwaniu inspiracji
Kurczak w sosie miodowo-musztardowym 162

Są takie dania, które powalają smakiem a nie wymagają dużego wysiłku. Dziś umieszczam przepis na jedno z nich. :-) Robi się praktycznie samo, sos można przygotować wcześniej

Szefowa kuchni
Frykadelki orkiszowe z sałatką 144

Frykadelki orkiszowe z sałatkąSkładniki.10 dag ziaren orkiszu  grubo zmielonych100 ml wywaru z jarzyn1 cebulka1 jajko1/2 łyżeczki soli1 łyżka natki pietruszki5 dag sera żółtego2 łyżki oleju2 garście sałaty mix1 pomidorsólpieprz1 łyżeczka oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytrynycukier do smakuWykonanie.Ziarna orkiszu zmielić grubo, zalać wywarem i gotować stale mieszając, na małym ogniu i w odkrytym garnku, aż zmiękną(...)rozkleją się. Trwa to 20-30 minut. Odstawić do ostygnięcia.Dodać posiekaną cebulkę, jajko, sól, pieprz i pietruszkę, wymieszać. Dodać starty ser i dobrze wymieszać.Uformować kotleciki.Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu.Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty i polać sosem  z oliwki i cytryny. Oprószyć pieprzem.Usmażone frykadelki podawać z sałatką.Orkiszowe

Kulinarny karnet Christophera
Na pyszne śniadanie we dwoje 199

będziemy się cieszyć swoim towarzystwem, wypijemy butelkę wina, a następnego dnia będziemy spać do południa. Walentynkowego poranka nie spędzimy razem - ja w pracy od szóstej, zjem kanapkę z żółtym serem i pomidorem zastanawiając się, czym C. uraczy mnie później. Jeśli jednak Wy jesteście w tej szczęśliwej sytuacji, że ten najczerwieńszy ze wszystkich poranków spędzicie z ukochaną osobą, proponuję uraczyć(...)czosnek uwielbiam, doszłam do wniosku, że do bułeczek też będzie pasował. A że akurat w domu miałam kolorową paprykę, postanowiłam ją również wykorzystać. Bułeczki naprawdę świetnie smakują z żółtym serem i pomidorem - mówię Wam, nikt się nie oprze. Idealne na leniwe śniadanie we dwoje.Ciasto nieco się klei - ja odrobinę podsypywałam mąką, ale moim zdaniem nie warto dodawać jej więcej

Pożeraczka, czyli raz adobrze