ziemniaki, to na następny dzień, robię pierogi ruskie. Bardzo lubimy te pierożki, są przepyszne. Pierogi ruskie Składniki: Farsz : ser biały - 350 g cebula - 2 szt ziemniaki ugotowane - 650 g masło- do smażenia sól i pieprz Ciasto na pierogi : woda gorąca - 1 i 1/4 szkl mąka - 4 szkl sól(...)łyżeczka Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony biały ser i cebulkę. Wymieszać składniki z solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto
Kuchnia Danusimarudzić , bo kotlety nie zawierają mięsa . Dobre jako przystawka , dodatek do obiadu lub po prostu samodzielne danie Składniki : około 2 szklanek ugotowanego makaronu z dnia poprzedniego 1 jajko kawałek sera białego – około 100 g ( ja użyłam takiego z dodatkiem pomidorów ale może być zwykły twaróg ) 1 duża cebula 1 szklanka bułki tartej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru(...)Makaron przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach ( zrobią się dość kleiste dżdżownice -tak ma być " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , podsmażoną cebulkę i ser równiez przepuszczamy przez maszynkę . Wszystko wkładamy do miski , dodajemy sól , pieprz, cukier, gałkę muszkatołową oraz posiekany pęczek szczypiorku i surowe jajo . Mieszamy dokładnie do połączenia składników . Teraz nabieramy łyżką naszą
Ogrodnik w podróżynigdy nie byłam to swego czasu urzekło mnie danie, które chciałam Wam dzisiaj pokazać. Gruzińska pizza jak się o niej mówi to nic innego jak placek szczodrze wypełniony mieszanką serów. Ja kupuje je w całości bo uwielbiam dania mączne i ser. Jeśli macie tak jak ja to naparwde polecam spróbować ;) Ta tradycyjna gruzińska
Pyry na Gazciasto: 3 szklanki mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 4 żółtka 1/2 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa serowa: 1,2 kg sera białego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 3 żółtka 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy olejek migdałowy Pianka: 7 białek 7 łyżek cukru kisiel truskawkowy Dodatkowo: 1 słoik(...)dżemu truskawkowego, a na dżem ścieramy ciemne ciasto. 2. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka, można tradycyjnie mielić ser w maszynce, ale schodzi dużo więcej czasu. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. 3. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy kisiel i dokładnie
Apetyczna babeczkaząbek czosnku 100 gram ryżu Arborio 1/2 litra bulionu lub rosołu (lub w ostateczności wody)* 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 70 gram sera parmezanu lub grana padano 2-3 łyżki masła sól, pieprz Na oliwie smażymy drobno posiekany czosnek oraz paprykę. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Chwilę dusimy aż pomidor się rozpadnie(...)wlewamy kolejną porcję bulionu i postępujemy tak samo do wykorzystania całego płynu. Nie powinno nam to zająć więcej niż 20 minut. Teraz doprawiamy risotto solą i pieprzem. Dodajemy starty ser oraz masło. Dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki. Smacznego, Klaudia. *zazwyczaj do risotto dodaję lampkę białego wina, tuż przed wlaniem pierwszej porcji bulionu. Nie jest
Mango Papajadobre! Polecam równie przepis na papryki faszerowane kurkami. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 6 sztuk- papryki żółte około 10 pieczarek 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera sól, pieprz, zioła prowansalskie natka pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 100 g kaszy jaglanej w woreczku układamy na durszlaku, płuczemy pod bieżącą zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem, zostawiamy(...)szklankę wody, gotujemy aż kasza zmięknie i odparuje większość płynu. Doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i ziołami. Gdy przestygnie dodajemy do farszu pokrojony w drobną kostkę żółty ser i pokrojone drobno resztki papryki z czubków. Tak przygotowanym farszem wypełniamy papryki. Układamy faszerowane papryki w żaroodpornym naczyniu, które wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 st z termoobiegiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięheight: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 czerstwe bułki z dnia poprzedniego kawałek wędzonego boczku 4 jajka pęczek szczypiorku -nie duży sól , pieprz do smaku łyżka masła plaster żółtego sera Z bułek ścinamy czubki , wyjmujemy część miąższu ze środka , tak aby zmieściło się nam jajo . Następnie , wbijamy surowe jajko , solimy , pieprzymy , posypujemy siekanym boczkiem . Układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej(...)łyżką masła . Ścięte wierzchołki układamy obok i układamy na nich po kilka paseczków żółtego sera, przydadzą jako czapeczki . Zapiekamy około 6-10 minut z termoobiegiem w temp. około 160 C, w zasadzie czas pieczenia regulujemy w zależności jak miękkie jajo lubimy – my lubimy lejący środek . Po tym czasie wyjmujemy buły posypujemy siekanym szczypiorkiem i możemy serwować ..To tyle " class
Ogrodnik w podróżygłównym składnikiem jest dobrej jakości twaróg. Nie żaden serek z wiaderka czy homogenizowany, nawet nie miękki twarożek. Takie nadają się do innych placków . Syrniki robi się z prawdziwego białego sera. Pochodzą z kuchni wschodniej - ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Podaje się je na słodko, zwykle z kwaśną śmietana i dżemem owocowym lub owocami. Można je podać na śniadanie, ale zwykle przygotowuje(...)się je na podwieczorek lub po prostu jako deser. Z białego sera możecie też zrobić pyszne placki serowo-cytrynowe - są pyszne! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzygotowania tego przepisu w naszym grillu lub wędzarni będziemy potrzebowali wióra lub brykiety do wędzenia o smaku jabłoni. Gruszki przygotowane według tego przepisu smakują wyśmienicie same, podawane z serem mascarpone lub lodami waniliowymi. Składniki: 4 dojrzałe gruszki 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina ½ filiżanki cukru, można dodać więcej 1 ½ szklanki wody 2 paski skórki pomarańczowej, każdy około 1 cm 2 całe(...)wody i cukru. Zdjąć garnek z ognia i dodać ekstrakt waniliowy. Odstawić do ostudzenia na około 20 minut. Gruszki przygotowane według tego przepisu smakują wyśmienicie same lub podawane z serem mascarpone lub lodami waniliowymi. The post Grillowane gruszki z syropem z czerwonego wina appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcietratę z kurkami. Składniki: ciasto francuskie Nadzienie: 30 dkg kurek 2 cebule kukurydza por Sos 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz 30 dkg sera żółtego Przygotowanie: Formę do tarty wykładamy ciastem. Delikatnie nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni. Spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Kurki myjemy dokładnie(...)smażymy na maśle. Następnie wrzucamy kurki oraz kukurydzę. Jajka roztrzepujemy z łyżką śmietany i doprawiamy do smaku. Na podpieczonym spodzie układamy farsz i polewamy je sosem oraz posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego
Podróż w kulinariauzupełnioną w bogate wita miny i minerały. Składniki: filet z kurczaka przyprawa do złotego kurczaka Knorr świeżo mielony pieprz olej – 15 mililitrów 2 pomidory 1 brokuł 2 kulki sera mozzarela makaron Garofalo – rurki Sos: śmietana 5 ząbków czosnku Sposób wykonania: Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy pokrojoną pierś z kurczaka, którą przyprawiamy według uznania. Z brokułu wycinamy(...)różyczki, następnie wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy. Pomidory i ser mozzarela kroimy w plasterki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na makaron układamy w odpowiedniej kolejności pomidor, kurczak, mozzarela, brokuł. Całość możemy zalać sosem czosnkowym. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 200 stopni
Podróż w kulinariarodziny lub ciepłą kolacje dla gości. Nikt nie zdoła oprz eć się pokusie skosztowania tej potrawy. Efektowna i smaczna przekąska. Można dowolnie modyfikować nadzienie dodając na przykład paprykę lub ser. Składniki: 8 gniazd makaronu wstążki 10dkg sera żółtego Składniki na farsz: 50 dkg mięsa mielonego 20 dag pieczarek jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku sól, pieprz
Podróż w kulinariasłonec znik. Kto chętny wypróbować? Składniki: 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania) 2 cebule 50 dkg mięsa mielonego z kurczaka 20 dkg pieczarek 10 dkg sera żółtego pół cukinii 1 torebka ryżu 4 łyżki oleju puszka kukurydzy konserwowej 6 łyżek słonecznika sól pieprz oregano Wykonanie: Cebulę oraz umyte pieczarki drobno kroimy. Następnie dusimy na patelni z niewielką(...)część i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Każdą paprykę doprawiamy od środka świeżo zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane papryki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego możemy dolać troszkę wody albo bulionu. Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Smacznego
Podróż w kulinariaSkładniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Nadzienie: 20 dkg pieczarek 10 dkg sera oliwki kukurydza filet z kurczaka pół papryki żółtej i pomarańczowej oregano/ przyprawa do pizzy pieprz Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 3 łyżki Wykonanie: W głębokiej misce(...)dosypujemy trochę mąki. Od ciasta odrywamy niewielkie kuleczki i wylepiamy nimi foremki, posypujemy szczyptą oregano oraz przyprawami do pizzy, na nie nakładamy po łyżeczce farszu i posypujemy odrobinę startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 minut. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym bądź ketchupem. Czasem wystarczy jeden sos by dopełnić smak potrawy
Podróż w kulinariadzienny obiad lub kolację jak i na eleganckie przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 2 garści świeżego szpinaku Ser Feta Sól, pieprz, oregano 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy na złoty kolor. Rozkładamy ciasto francuskie i na środek kładziemy szpinak, ser Feta, a następnie
Podróż w kulinaria