ser - 17000 przepisów (strona:498/1134)

Papryka faszerowana 139

nadal trwa, dlatego polecam go jak wypróbować. Składniki : 4 spore podłużne papryki romano 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 300ml przecieru pomidorowego (passaty) łyżka natki pietruszki żółty ser słodka i ostra papryka zioła - oregano, bazylia sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Papryki umyć i przecią wzdłuż na pół, usunąć delikatnie gniazda nasienne, oczyścić. Jeżeli papryki są bardzo nieregularne(...)nieco zgęstnieje.  Papryki ułożyć na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, delikatnie napełnić je farszem i zapiekać przez około 10 minut. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem i oprószyć ostrą papryką. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami 507

warzywnej Relish-można zastąpić zwykłym ketchupem sól morska do smaku czubryca czerwona do smaku pieprz do smaku przyprawa do ziemniaków do smaku 1 szklanka słodkiej śmietanki 22% 15 dag sera żółtego pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Ziemniaki skrobiemy, myjemy kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w piórka, karkówkę kroimy na pięć równych plastrów, lekko rozbijamy. Pieczarki kroimy na grubsze(...)posypujemy piórkami cebuli, układamy pieczarki, na wierzch dajemy mięso, które smarujemy pastą warzywną relish, posypujemy solą i pieprzem oraz czubrycą czerwoną. Na mięso wylewamy śmietankę, posypujemy pokrojonym lub startym serem. Naczynie przykrywami i całość pieczemy około 1 godziny, na kilka minut przed końcem pieczenia, zapiekankę odkryć i lekko zrumienić. Przed podaniem posypać grubo, posiekaną natką pietruszki. Smacznego życzę

Wanilia i Kardamon
Kurczakowe kule z warzywami i serem 675

Rewelacyjne mięsne kule z warzywno  serowym nadzieniem. Są świetnym pomysłem na obiad jak i rodzinne imprezy. 500 g filetu z piersi kurczaka 150 g żółtego sera 150 g pieczarek 1 cebula 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki Słodka czerwona papryka Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Olej Filet z piersi kurczaka kroimy na 6 płatów (jak na schabowe). Pieczarki, cebulkę(...)oraz papryki kromy w kosteczkę. Szklimy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Warzywa dusimy pod przykryciem, wtedy będą bardzo miękkie.  Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i przyprawą do kurczaka. Układamy farsz na mięsie i formujemy kulę. Najłatwiejszym sposobem jest wykorzystanie foremek do babeczek. Wykorzystałam te silikonowe. Wypełnione farszem

VioletoweKucharzenie
Sernik z brzoskwiniami ( łatwy ). 148

Składniki : Masa serowa : 1 i 1/2 kg mielonego sera białego 35-40 dkg cukru kryształu 12 jajek 1 i 1/2 kostki margaryny ( miękkiej ) 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 duży cukier waniliowy Przygotuj również : cienki blat biszkoptowy jasny lub cienki blat z ciasta kruchego  1 puszka brzoskwiń Sposób wykonania :   B laszkę wyściel(...)ucieraj. Teraz wbijaj po 1 żółtku, dalej ucieraj ( białka wlej do czystej miski, później ubijesz je na sztywno ). Gdy wszystkie składniki są już dokładnie wymieszane dodaj do masy zmielony ser, dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z budyniem i wsyp do ucieranej masy serowej, wymieszaj. Na końcu dodaj ubite białka na sztywno, delikatnie wymieszaj, ale nie za długo

Przepisy i porady kulinarne
SEROWO-KRUCHE PIEROŻKI Z JAGODAMI 160

Nadzienie możemy modyfikować wg uznania, bo równie smaczne są z marmoladą lub nadzieniem z jabłek :)) Składniki: 1,5 szkl. mąki  pszennej 100g roztopionego masła  100g białego sera 1 całe jajko i 1 żółtko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. cukru Na nadzienie jagodowe: jagody + cukier +  1 łyżka mąki ziemniaczanej - mieszamy Lukier: cukier(...)łyżka soku z jagód Wykonanie: Jajko i żółtko ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy pokruszony ser, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175st

Walijskie Pichcenie
Melon z chorizo i brie 125

firmie i generalne porządki w mieszkaniu) postanowiłam dokonać fuzji kuchni hiszpańskiej i francuskiej :) Składniki : kilka młodych listków mizuny, musztardowca lub endywii ok. 10 plasterków chorizo pół melona pół sera brie oliwa truflowa gruba sól Z melona pozbyć się pestek (wydłubać łyżką). Obrać owoc ze skóry. Pokroić w kostkę. W podobną kostkę pokroić ser brie. Rozłożyć na melonie. Rozrzucić plasterki chorizo

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik dyniowy z figami 160

piekarniku, by był gotowy. Składniki na spód ciasta: 8 sucharków pełnoziarnistych 2 łyżki masła 2 garstki orzechów laskowych 2 łyżki mielonych orzechów laskowych Składniki na masę serową: 500 g sera 3 x mielonego 300 g puree z dynii ( z tego przepisu ) 2 jajka pasta z wanilii 2 łyżki mączki kukurydzianej lub budyń waniliowy 180-200 g cukru lub ksylitolu dodatkowo(...)masło. Zmiksować tak, by pozostały widoczne większe kawałki orzechów. Masę orzechową wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ucisnąć łyżką i wstawić tortownicę do lodówki, by masa stężała ser wymieszać z cukrem, mączką kukurydzianą i puree z dynii. Do masy dodać po jednym jajku miksując tylko do połączenia składników masę serową wyłożyć na przygotowany spód orzechowy, wyrównać szpatułką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kasza jęczmienna w sosie dyniowo-orzechowym z papryką 211

łyżka oleju (u mnie kokosowego) - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki chili *opcjonalnie: ugotowana cieciorka, ser Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy kosteczkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na łyżce oleju, aż cebula się zeszkli. Wszystkie składniki: puree, masło orzechowe, mleczko(...)dyniowo-orzechowym sosem przekładamy na patelnię do smażącej się cebuli z czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy do sosu ugotowaną kaszę jęczmienną ponownie mieszając. Podajemy np. z serem lub cieciorką. Smacznego

Be Fit Be Strong
Kotlety z jajek z natką pietruszki . 158

Składniki : 9 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka  pęczek  natki  pietruszki  4, 5  łyżek bułki tartej do kotletów  1/2 szklanki startego sera żółtego 1 cebula sól, pieprz do smaku olej do smażenia około 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów jako dodatek  Zasmażana kapusta firmy Orzech(...)tarce jarzynowej o małych oczkach. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Natkę pietruszki myjemy , osuszamy i drobno siekamy.  Wszystkie składnik przekładamy do miski , dodajemy starty ser  roztrzepane jajka i mieszamy . Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem . Jeszcze raz mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju lub maśle jak wolicie .  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym 204

Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli ok. 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 250 g surowego łososia bez skóry Sos Koperkowy:   3 łyżki drobno posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka mleka(...)ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) okrągłe spody na pizze.  Na środek pizzy wykładamy sos koperkowy. Następnie posypujemy tartą mozzarellą, startym żółtym serem i wykładamy plasterki pokrojonego łososia.  Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta.  Pizzę warto piec na niższej wysokości piekarnika, wtedy ciasto

Słodka Strona
Sałatka Cezar 423

liście, umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Filet z kurczak umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem. Parmezan pokroić w cienkie plastry (najlepiej specjalnym nożem do sera). Plastry wędzonego boczku pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię wrzucić kawałki boczku i podsmażać, aż staną się złociste i chrupiące. Zdjąć z patelni(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 2 spore porcje sałatki. Sałatę rzymską mini można zastąpić innymi gatunkami sałat np. dębową, lodową itp., a parmezan innym, twardym, dojrzewającym serem podpuszczkowym np. grana padano.  Można użyć grzanek z innego przepisu lub gotowych, kupnych. Źródło przepisu:   Polki.pl

Gospodyni Miejska
Cebularze lubelskie (cebulaki). 677

duże jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli NADZIENIE: 3-4 cebule 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki startego żółtego sera mak do posypania       Ciasto. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Z cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn i wlewamy do mąki, przykrywamy(...)minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Wyrośnięte placki spłaszczamy w środku, wciskając w nie dno szklanki, a w powstałe wgłębienie nakładamy porcję nadzienia, posypujemy tartym serem i makiem. Pieczemy do zarumienienia (około 10 minut). Gotowe!      Ciasto to nadaje się również jako baza do pysznych pizzerek, wystarczy placuszki posmarować łyżeczką keczupu, poukładać ulubione dodatki

Rozpustne gotowanie
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 190

garnku roztapić masło, dodajać mąkę i podsmażyć przez chwilę energicznie mieszając. Dolać lekko podgrzane mleko i dokładnie wymieszać. Powinien powstać gęsty, aksamitny sos. Dodać jajko oraz połowę startego sera. Sos wyłożyć na zapiekankę i posypać pozostałym serem. Zapiekać przez około 50 minut w temperaturze 180ºC. Smakuje wyśmienicie podawana z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Źródło: kulinarne.info linkwithin_text='Zobacz również inne

Świat Domowej Kuchni
Krem z pieczonego buraka na soku jabłkowym 138

soku buraczkowo- jabłkoweg 200 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietanki 30% lub jogurtu naturalnego sól i pieprz sok z 1/4 limonki do podania: kleks z jogurtu naturalnego, ulubione pieczywo, ser pleśniowy Buraki owijamy folia i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie, soku jabłkowym i soku buraczkowo-jabłkowym(...)ponownie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietankę lub jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Jeśli jest taka konieczność ponownie doprawiamy szczyptą soli. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego lub ulubionym serem pleśniowym oraz kromką pieczywa bądź grzankami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania