ser - 17000 przepisów (strona:506/1134)

Grzybowa tarta na bogato (z wędzoną szynką i porem) 161

świeżych lub mrożonych grzybów ( u mnie prawdziwki i podgrzybki), 300 g wędzonej szynki wieprzowej, jasna część z jednego dużego pora, ½ papryczki chili, 8 – 10 łyżek startego żółtego sera, sól, pieprz, tymianek (świeży lub suszony), olej do smażenia Sposób przygotowania: Z mąki, margaryny, żółtka, wody i soli zagnieść ciasto – najpierw posiekać, następnie wyrobić dłońmi. Z ciasta uformować kulę i włożyć(...)nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiekać przez 15 minut. Po wyjęciu spód wystudzić. Na wystudzony spód wyłożyć nadzienie, posypać papryczką chili i startym żółtym serem. Tartę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 35 – 40 minut. Przed podaniem tartę posypać tymiankiem

Nie tylko w kuchni
Schab faszerowany podgrzybkami 206

została zapakowana w domowej roboty papirus, czyli papier do pieczenia posmarowany olejem i posypany przyprawami. Polecam również przygotować schab faszerowany cukinią . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, 3 plastry sera żółtego sól, pieprz, suszony tymianek 8 podgrzybków 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Umyte i osuszone podgrzybki kroimy w drobną kostkę wraz z cebulką. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię(...)solą, pieprzem i tymiankiem. Dobrze rozbite plastry schabu (po 2 na porcję) układamy bay na siebie zachodziły, doprawiamy od wewnątrz solą, pieprzem i tymiankiem, układamy po 1,5 plastra sera, wzdłuż plastra schabu układamy farsz grzybowy. Schaby zwijamy ciasno jak roladę wołową, układamy na papierze, zawijamy, spinamy wykałaczkami i układamy na suchej patelni, smażymy po 5 minut z każdej strony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka naleśnikowa w sosie pomidorowym 134

dużych pomidorów 1 mała cebula świeża lub suszona bazylia, 1/4 łyżeczki tymianku, majeranku sól, pieprz 1/4 łyżeczki cukru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki oliwy Dodatkowo na wierzch zapiekanki ser żółty WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest z rzadkie dodajemy mąkę , jeśli za gęste wodę lub mleko. Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni ( ja smaruje pędzelkiem i olejem(...)Nakrywamy i na małym ogniu dusimy ,aż się rozgotują i powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą pieprzem cukrem. Na koniec dodajemy czosnek pokrojony w drobną kostkę. Naleśniki zalewamy sosem, posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 20 min przykryte folią aluminiową i potem jeszcze odkryte ok 15 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój

W kuchennym oknie Ewy
Pizza bezglutenowa z figami i gorgonzolą 151

agawy 2 pełne łyżki mąki gryczanej 50 ml ciepłej, przegotowanej wody Ciasto: 270 g mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli + rozczyn Dodatki: 4 świeże figi 150 sera gorgonzola 2 czerwone cebule Pasta pomidorowa 1 łyżka suszonego oregano   Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąkę i syrop klonowy, i odstawiamy do wyrośnięcia(...)kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy i przekładamy na papier do pieczenia.  Smarujemy pastą pomidorową, posypujemy oregano, układamy pokrojone na 4 części figi, pokruszony ser oraz krążki cebuli. Pieczemy około 15 minut w 220 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Parówkowe buły 127

mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych ( 7g ) 2 szklanki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli reszta: 10 cienkich parówek w typie berlinek kawałek startego żółtego sera papier do pieczenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski lub najlepiej do maszyny do chleba i wyrabiamy na gładką masę . Wyjmujemy , przekładamy do miski oprószonej mąka i odstawiamy(...)bułki . Piekarnik rozgrzewamy do 150 C , wkładamy buły i zwiększamy temperaturę do 220 C . Pieczemy około 20-30 minut , aż się zrumienią , w połowie pieczenia prószymy po wierzchu tartym serem . Podajemy na gorąco z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego . Na zimno drugiego dnia także są pyszne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego " class="wp-smiley" style

Ogrodnik w podróży
Pasta z sardynek i białego sera 172

kuchennych co teraz , ale za to dzieci miały więcej zabawy przy pomocy w kuchni :) ) Składniki : 2 puszki sardynek w oleju (  łącznie 220 g - po odsączeniu 150 g ) kostka sera białego 200 g jedna cebulka kilka łyżek keczupu najlepszy Pudliszki sól pieprz ewentualnie ogórek kiszony lub konserwowy Wykonanie : Sardynki odcedzamy cebulkę kroimy w drobną kostkę możemy ją sparzyć jeśli(...)lubimy zbyt mocnego smaku dodajemy kostkę sera białego  (twarożku) doprawiamy do smaku keczupem solą i pieprzem Dokładnie łączymy wszystko widelcem lub blenderem możemy dodać ogórka pokrojonego w drobną kostkę Smacznego

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Sernik kawowy 213

kawiarni... a może zamiast tego sernik kawowy? Sernik dla zabieganych smakoszy kawy :-) Dwa w jednym! Sernik na kruchym czekoladowym spodzie z nutką cynamonu, do tego obłędnie pachnąca kawą warstwa sera i czekoladowy wierzch... Brzmi zachęcająco? Zapewniam, że sernik zasmakuje każdemu kto kocha kawę . Po takim kawałku ciasta na pewno nie dopadnie Was senność :-) Polecam! Składniki: Ciasto: 180 g mąki pełnoziarnistej(...)wrzątku  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać. Następnie po trochu dodawać ser. Wlać wystudzoną kawę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.  Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Masę serową przełożyć do tortownicy. Piec około

maniapieczenia
Kurczak nadziewany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim 396

gotowe. Danie świetnie smakuje i  wspaniale prezentuje się na talerzu. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 1 cebula 250 g pieczarek sól,pieprz 2 plastry żółtego sera 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) jajko do posmarowania Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać starte pieczarki i smażyć(...)wodę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka naciąć tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na dno każdej kieszonki włożyć złożony na pół plasterek sera a następnie pieczarkowy farsz. Ciasto francuskie rozwinąć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekroić na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nadzianą pierś kurczaka. Ciasto

Monia miesza i gotuje
MAKARON Z DYNIĄ I GRZYBAMI W KREMOWYM SOSIE 173

zastąpić je świeżymi grzybami i zamiast zalewać je gorąca wodą, tak jak w przypadku suszonych, przesmażyć je z cebulką przed dodaniem dyni. Parmezan też spokojnie możecie zastąpić innym, tańszym serem, ważne by był twardy i miał ostrzejszy smak. Jestem pewna, że te proste i pyszne danie Was zachwyci :) SKŁADNIKI: 350-400 g makaronu (użyłam tagliatelle) 500 g dyni (ważona(...)masła 40 g suszonych grzybów (lub 150 g świeżych, np. podgrzybków albo borowików) 1 szklanki gorącej wody 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 50 g parmezanu (lub innego twardego, ostrego sera) szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki siekanego świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Grzyby zalej gorącą wodą

Słodko-Słony Świat Ilony
Kotlety zapiekane z serem, oliwkami i suszonymi pomidorami 149

Jednak zawsze chce się coś urozmaicić w daniu, dlatego postanowiłam zapiec kotlety z piersi z kurczaka z kilkoma dodatkami :) Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 jajko, kilka plasterków cienkiego sera żółtego, 4 oliwki czarne, 2 suszone pomidory w oliwie, sól, pieprz, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia Olandia Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy(...)rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony po 2 minutki. Na każdy kawałek kotleta układamy plasterek sera, kilka plasterków oliwki i kawałki suszonego pomidora. Zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach. Podajemy z makaronem polanym masełkiem i posypanym świeżą natką pietruszki

Aga w kuchni
Warzywne babeczki - zdrowy lunch 191

babeczek: 1 opakowanie małych marchewek 150 g ( Marwitek z firmy Marwit) 3 duże jajka 100 g twarogu 1/2 małej cukinii 2 garście świeżego szpinaku 2 plasterki żółtego sera sól, pieprz Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka zmiksować. Następnie dodać do nich twaróg, pokrojony żółty ser, starte marchewki, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię oraz garść szpinaku. Całość

Ugotować
Nadziewane pieczarki pieczone 154

pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła sól do smaku pieprz do smaku 4 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Pieczarki umyć, obsuszyć i delikatnie wyciągnąć trzonki. Następnie trzonki posiekać, wymieszać z zmiażdżonym czosnkiem, natką pietruszki, drobno pokrojoną cebulą i orzechami. Dodać masło i przysmażyć przez 5 minut(...)wolnym ogniu, po czym wymieszać z startym serem. Napełniać farszem kapelusze pieczarek i złożyć po dwa razem. Ułożyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopi na blaszce posmarowanej tłuszczem. Skropić masłem i piec przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 200

gołąbków czyli mięsko mielone i ryż. składniki: 4-5 sztuk czerwonej papryki 1 duża cebula 600 g mięsa mielonego z łopatki 1 woreczek ryżu (100 g) sól,pieprz majeranek ser żółty do posypania woda do podlania Ryż ugotować i wystudzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju następnie dodać mięso mielone. Smażyć ok 10 minut. Dobrze doprawić solą(...)majerankiem. Gdy mięso będzie gotowe dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Papryki przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Gotowe papryczki podałam z sosem pomidorowym.  Sos pomidorowy

Monia miesza i gotuje
Sernik Bounty 3245

cudowny, lekko kokosowy smak i mleczna czekolada... Bajka! SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm) SPÓD:     1 op.  czekoladowych Hitów (najlepiej wersja XL ok 250 g) SER:   1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki)   1 szkl cukru   5 jajek (M)   2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)godziny (a można nawet na całą noc). 2. Ciastka dokładnie pokruszyć (dosłownie na piasek - ja robię to malakserem) i wysypać na spód tortownicy. Wyrównac i lekko ugnieć. 3. Ser ubić z cukrem, dodawać pojedynczo jajka, następnie mąkę i na końcu wiórka z likierem - cały czas miksując.   4. Całość wylać na spód z ciastek, piec

Kto ugości moich gości?
Naleśniki z serem i śliwkami 161

Proste, szybkie i sezonowe naleśniki z serem z cukrem i zmiksowanymi śliwkami. Pyszne na piątkowy obiad. Naleśniki podałam na talerzyku  New Hollis Platin PORCELANA BOGUCICE Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jajka Dodatkowo: 250 g półtłustego twarogu 1,5 łyżki cukru 2 szklanki śliwek (świeżych lub z kompotu) - moje z kompotu Składniki na ciasto naleśnikowe(...)okrągłe naleśniki. Twaróg ucieramy z cukrem. Musi nam powstać gładka masa serowa. Śliwki możemy użyć świeże lub z kompotu. Blednujemy je na gładki krem. Na każdym naleśniku układamy ser oraz śliwki, zwijamy w dowolny sposób

VioletoweKucharzenie