ser - 16500 przepisów (strona:497/1100)

Roladki z tortilli. 178

swoje ulubione składniki. Moim ulubionym połączeniem jest sos majonezowo czosnkowy (przepis na sos majonezowo czosnkowy znajduje się tu  - należy jedynie zrobić bardziej gęsty), sałata, pomidory, oliwki i starty ser żółty. Sposób wykonania: Placek tortilli posmarować sosem majonezowo czosnkowym.  Położyć umyty i osuszony liść sałaty.  Następnie położyć cienko pokrojone pomidory. Poukładać cienko pokrojone zielone oliwki.  Lekko posypać(...)startym serem żółtym. Zwinąć w rulon i pokroić, wbijając w każdą roladkę wykałaczkę. Smacznego

W kuchni u Moniki
Krokiety z kaszą gryczaną 156

Składniki (na 8 krokietów) : Farsz: 100g kaszy gryczanej, 350g pieczarek, 1 cebula, 120g suszonych pomidorów, odsączonych, 60g startego sera żółtego, olej do smażenia. Ciasto: 400gmąki pszennej, 1 jajko, 250ml wody, 400ml mleka, sól. Panierka: 2 jajka, odrobina mleka, bułka tarta, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Farsz: Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dobrze odsączyć i ostudzić(...)Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i popieprzyć. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać razem z serem żółtym. Doprawić do smaku. Ciasto : Wszystkie składniki na ciasto razem wymieszać (zmiksować). Usmażyć naleśniki. Krokiety: Naleśniki zawinąć razem z farszem ( sposób zawijania tak jak  tu kliknij ). Jajka roztrzepać z odrobiną mleka

W kuchni u Moniki
Faszerowana pierś z kurczaka w cieście francuskim. 294

Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, 300g pieczarek, cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, sól, pieprz, jajko. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić w półksiężyce. Podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę na niedużej ilości oleju lub oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu pozostawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić(...)pół, ale nie nacinać do końca - zrobić tak zwane kieszonki. Położyć na cieście francuskim. Ciasto przeciąć na pół i po bokach ponacinać paski.  Ostygnięty farsz oraz starty ser żółty włożyć do środka piersi z kurczaka. Z wierzchu mięso posolić i popieprzyć,  Kolejno paski ciasta francuskiego zakładać na mięso. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego

W kuchni u Moniki
"Ślimaczki" ze szpinakiem w cieście francuskim. 164

Składniki: 200g  świeżego szpinaku, 1 łyżka śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opakowanie ciasta francuskiego, łyżka masła, 1 jajko, 1 plasterek sera żółtego. Przygotowanie: Szpinak umyć i usunąć ogonki. Włożyć do durszlaka i trzy razy przelać wrzącą wodą. Odsączyć i posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła do momentu odparowania wody. Dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól(...)całkowitego ostygnięcia. Rozłożyć ciasto francuskie (ja nie doczytałam i trafiłam na ciasto w kawałku, które musiałam rozwałkować). Na ciasto położyć farsz i mniej więcej równomiernie go rozprowadzić. Plasterek sera podzielić na kilka pasków i rozłożyć wzdłuż na środku ciasta. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić. Przygotować blachę do pieczenia i rozłożyć na niej papier do pieczenia. Układać obok siebie "ślimaczki

W kuchni u Moniki
Szparagi w cieście francuskim 177

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 28 szparagów ( u mnie to były dwa pęczki), 2-3 garście startego sera żółtego, sol, pieprz, 1 jajko. Przygotowanie: Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić w paski. Ser żółty rozsypać po cieśćie. Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Posolić i popieprzyć, a następnie zawijać w paski ciasta francuskiego. Zawinięte szparagi układać na blaszce wyłożonej papierem

W kuchni u Moniki
Kulki ryżowe 149

więcej niż 1/2 szklanki), 1 łyżka masła, 1 cebula, 2 i 1/2 szklanki wody, sól, pieprz, 140g papryki konserwowej ( najlepiej takiej bez skórki), 60g suszonych pomidorów ( odsączonych), 110g startego sera żółtego ( dwie garście), garść zielonej pietruszki, jajko, mąka, bułka tarta, olej. Przygotowanie: Cabulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Gdy już zmięknie dodać ryż i zalać wodą. Posolić(...)najlepiej gdy będzie lepki. Odstawić do ostudzenia. Paprykę i pomidory suszone pokroić w kostkę - dodać do ryżu. Pietruszkę posiekać i również dodać do ryżu. Na koniec dodać jeszcze starty ser żółty. Wszystko razem wymieszać. W razie potrzeby posolić jeszcze i popieprzyć.  Formować kulki, które obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć do zarumienienia

W kuchni u Moniki
Obiadowa sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczoną piersią z kurczaka 165

Składniki: (na 4 porcje) Piersi z kurczaka: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, sól, pieprz, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, oliwa z oliwek. Sałata: mix sałat ( 200g), 200g sera feta, kilkanaście pomidorków koktajlowych, kilka suszonych pomidorów z zalewy, olej ze słoika od pomidorów suszonych. Sos: 175g gęstego jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz. Ziemniaki: 750g małych ziemniaków(...)odkryłam). Sos:  Jogurt naturalny wymieszać z ketchupem, wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą oraz pieprzem. Surówka: Sałatę umyć, osuszyć. Dodać do niej przekrojone na pół pomidorki, pokrojony w kostkę ser feta, pokrojone suszone pomidory. Polać olejem ze słoika po suszonych pomidorach i wymieszać. Gotowa potrawa:  Na talerz wykładać kolejno: surówkę, pokrojoną pierś z kurczaka, ziemniaki i polać sosem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Półmisek pomidorów. 135

pomidory, 2 kulki mozzarelli, 1/2 świeżego ogórka, pęczek szczypiorku, 2-3łyżki majonezu, 1-2 łyżki śmietany 18%, 4-5 ząbków czosnku, sól, pieprz, kilka listków bazylii, kawałek sera żółtego (  2 plasterki). Przygotowanie: Sos majonezowo czosnkowy: majonez, śmietanę wymieszać z odrobiną soli i pieprzu oraz wyciśniętymi ząbkami czosnku. Ogórka, pomidory oraz mozzarellę pokroić w plastry. W koło półmiska poukładać(...)przemian pomidory, ogórki i mozzarellę. Posypać pokrojonym szczypiorkiem. Na środek poukładać na płasko plastry pomidora - polać je sosem majonezowo czosnkowym oraz posypać startym serem żółtym. Listki bazylii powkładać między warzywa. Na koniec posolić i popieprzyć. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ślimaczki szynkowe ( przepis drugi) 146

post :) Składniki: 130g gotowanej szynki lub innej wędliny, 1 cebula,  garść zielonej pietruszki,  szczypiorek,  2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%,  1 jajko,  140g startego sera żółtego,  3 kawałki czerwonej papryki konserwowej,  pieprz i sól do smaku, opakowanie ciasta francuskiego. Przygotowanie:  Przygotować wszystkie składniki: Białko oddzielić od żółtka. Paprykę, szynkę i szczypiorek pokroić(...)Cebulę pokroić w mniejszą kostkę. Natkę pietruszki posiekać. W misce wymieszać razem starty ser żółty, paprykę szynkę, szczypiorek, natkę pietruszki, śmietanę, białko. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem. Ciasto francuskie rozłożyć i nałożyć na nie farsz. Zawinąć w rulon i wycinać ślimaczki. Układać na blaszce, ale tak by nie dotykały się. Włożyć do nagrzanego

W kuchni u Moniki
Krokiety z chleba tostowego (przepis drugi) 167

Składniki: 4 kromki chleba tostowego, 4 plasterki sera żółtego, 4 plasterki wędliny, 2 kawałki czerwonej papryki konserwowej - pokroić w paseczki, 1-2 ogórki kiszone - pokroić w paseczki, 2 jajka, bułka tarta, olej. Przygotowanie: Odciąć skórkę od chleba i każdą kromkę cienko rozwałkować. Na każdą kromkę położyć plasterek sera, plasterek wędliny, kawałek ogórka i papryki. Chleb z położonymi na nim składnikami

W kuchni u Moniki
Rolada serowa z piersią z kurczaka 243

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 400g pieczarek, 1 cebula, 250g startego sera żółtego, 3 jajka, 2-3 kawałki papryki czerwonej konserwowej, 1-2 ogórki kiszone, 1/4 szklanki majonezu, olej, sól, pieprz. Przygotowanie: Ser żółty i majonez wymieszać z roztrzepanymi jajkami. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wylać na nią masę, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni. Włożyć do piekarnika nagrzanego

W kuchni u Moniki
Warstwowa sałatka z makaronem w kształcie ryżu. 510

Składniki: szklanka makaronu w kształcie ryżu, 250g rzodkiewek,  4 jajka, 150g startego sera żółtego, 1 świeży ogórek, 300g szynki gotowanej w plasterkach, puszka kukurydzy, majonez, 1 mały por, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo - gotować w osolonej wodzie, ok. 7-8min. od zagotowania się wody(...)grubych oczkach jajka. Rzodkiewka pokrojona w plastry. Kukurydza - z której należy odlać wodę. Szynka pokrojona w paski. Drobno pokrojony por. Majonez. Posolić i popieprzyć. Starty na grubych oczkach ser żółty. Smacznego

W kuchni u Moniki
Piersi kurczaka w cieście naleśnikowym 219

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 jajka, 1-2 garście startego sera żółtego, garść natki pietruszki, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki majonezu, 3/4 szklanki mleka, sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy mielony, olej. Przygotowanie: Jajka, posiekaną natkę pietruszki, ser żółty, majonez, mąkę, mleko dokładnie wymieszać z pieprzem (czarnym mielonym). Piersi kurczaka pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć (pieprzem ziołowym

W kuchni u Moniki
Sałatka z cieciorką 125

Składniki: 12 małych pomidorków, szczypiorek, 10 rzodkiewek, puszka cieciorki konserwowej ( 240g po odsączeniu), 200g sera feta, 9 kawałków suszonych pomidorków, 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych lub oliwy z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie: Pomidorki pokroić na 4 kawałki, rzodkiewki pokroić na 8 części, ser fetę pokroić w kostkę, suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z odsączoną cieciorką

W kuchni u Moniki
Sałatka z krewetkami 156

ugotowanych i obranych), - 2 garście zielonej pietruszki, - 1 łyżka masła, - 4 ząbki czosnku, - 200g mieszanki sałat, - 15 kawałków suszonych pomidorów, - 150g oliwek z fetą, - 140g oliwek z czosnkiem, - 200g sera feta, - 40g grzanek,, - sól, pieprz, - olej z suszonych pomidorów lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Krewetki należy podsmażyć na maśle z 4 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Podczas smażenia posolić i popieprzyć(...)odstawić do całkowitego ostygnięcia. Sałatę wyłożyć na duży półmisek, Oliwki z fetą są większe więc pokroić na trzy części. Oliwki z czosnkiem poprzekrajać na pół. Pomidory pokroić na kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wyłożyć na sałatę. Polać olejem z pomidorów lub oliwą z oliwek i popieprzyć. Gdy krewetki ostygną wymieszać je z posiekaną natką pietruszki

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania