średnie pomidory 5 jajek 1 młoda cebulka majonez (dla dzieci proponuję wersję bez majonezu, a jeśli sałatka będzie za sucha, można ją skropić oliwą) pieprz ziołowy 50g żółtego sera (najlepiej goudy) kilka gałązek koperku Jajka gotujemy na twardo, zaraz po ugotowaniu zostawiamy na co najmniej 5 minut w zimnej wodzie, po czym obieramy ze skorupek. Pomidory myjemy i wykrawamy zdrewniałą(...)warstwy cebulkę. Pomidory i jajka kroimy w małą kostkę. Cebulę przekrawamy na cztery i kroimy w cieniutkie plasterki. Wszystko mieszamy i przyprawiamy według uznania. Wierzch sałatki posypujemy startym żółtym serem i poszatkowanym koperkiem. Smacznego! Jak wiadomo Matka Polka zanim się ze wszystkim ogarnie, pozostała część rodziny zdąży już swoje porcje zjeść. Więc kiedy zasiadam do stołu, oni już ocierają radośnie
Przepysznik - BLW i nie tylkozrobić rozczyn) 175 ml mleka 80 g masła 2 łyżki cukru pół płaskiej łyżeczki soli 2 jajka do ciasta plus 1 jajo do smarowania Dodatkowo; sałata, wędlina, rzodkiewka, ser biały w plastrach, kiełki , kilka goździków Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ciasto. Masło możemy rozpuscic w mleku.Jeśli używamy świeże drożdze wtedy, mleko należy podgrzać, dodac łyzke cukru(...)ładnie się zrumienia. Kiedy bułeczki już nam przestygną, przekrawamy je na pół,smarujemy masłem i wkładamy na co tylko mamy ochote. Ja podałąm składniki których uzyłam. Z białego sera wykroiłam kółka na oczy a w srodek wbiłam goździki, z nich również zrobiłam nos. Bułke przykrywamy i gotowe. Dekorujemy kiełkami. Smacznego! śniadanie bądź kolacja w idealnych humorach
Radość kipiąca uśmiechem.mniej smaczne ;-) Polecam! Składniki; 5- 6 małych ugotowanych ziemniaków 2 łyzki oleju 1 mała cebula pół pęczka szparagów 7 jajek lekko roztrzepanych pół szklanki mleka 10 dag sera feta sól, pieprz 1 łyzka przyprawy z suszonymi pomidorami Ziemniaki kroimy na cwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy drobno posiekana cebule oraz pokrojone ziemniaki(...)około 5 min. Po tym czasie odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą. Każdy szparag kroimy na pół a potem wzdłuż na cienkie plastry. W misce mieszamy jajka ,mleko, pokruszony ser, sól, pieprz, przyprawę, pokrojone szparagi a na koncu dodajemy podpieczone ziemniaki i cebule. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewmy na patelnie. Smazymy na srednim ogniu do momentu az jajka się
Radość kipiąca uśmiechem.Takie muffiny proponuję Wam na śniadanie bądź na kolacje. Alternatywa dla jajecznicy. Wypróbujcie koniecznie! Składniki na 3 muffiny : 3jajka 1 kabanos 3 rzodkiewki ser feta pieprz swieża bazylia przyprawa z suszonymi pomidorami Foremki na muffiny smarujemy lekko oliwa z oliwek. Ja używam silikonowych i takie sa najlepsze ponieważ później nie ma problemu z wyjęciem. Kabanosa kroimy na 2 cm. kawałki(...)rzodkiewke w plasterki. Na dno foremki wkładamy kabanosa i rzodkiewki, wbijamy jajko a na wierzchu posypujemy pokruszonym serem feta. Posypujemy pieprzem i przyprawa a na końcu posiekaną bazylia. Nozem delikatnie "powiercic" w foremce aby jajko rozlało się po całej powierzchni. Wstawic do nagrzanego piekarnika do 180C i piec około 15 min , az jajka się zetna. Gotowe! Podajemy z pieczywem
Radość kipiąca uśmiechem.jest już miękkie, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej ;-) Ja podałam udka z sałatą z feta i pomidorami, Skłądniki; kilka lisci zielonej sałaty pomidor ser feta sos; wycisniety sok z jednej cytryny 4 łyzki oliwy z oliwek 1 łyzka miodu 1 łyzka musztardy sól i pieprz do smaku Sałate myjemy, rwiemy na małe(...)kawałki, pomidora kroimy, ser również. Układamy w salaterce i zalewamy przygotowanym sosem
Radość kipiąca uśmiechem.wcześniej przygotowanym sosem z pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy równomiernie rybę zalaną sosem. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Jeśli nie lubimy bardzo spieczonego sera, danie posypujemy serem około 15 min przed koncem. Dodatkowo rybę przed ułożeniem w foremce możemy natrzeć przyprawami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.wypróbowałam przepis na kotleciki jednak zostane przy nim. Mało pracy a smak bardzo przypomina ten właśnie kalafior z dziecięcych lat. Składniki; 1 mały kalafior pół brokuła 3 łyzki startego sera zółtego 2 jajka sól, pieprz ok szkl. bułki tartej 1 cebula olej do smażenia Kalafiora i brokuła gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy aby przestygło. Cebule kroimy(...)oleju. Kiedy warzywa przestygły bierzemy tłuczek do ziemniaków i tłuczemy. Jednak nie na papke, a staramy się aby małe rózyczki były wyczuwalne. Do warzyw dodajemy podsmazona cebule, starty ser, jajka i doprawiamy do smaku. Na samym końcu dodajemy tyle bułki tartej aby można było formować kotleciki. Wielkość kotletów zostawiam Waszym upodobaniom ;-) Gotowy kotlet panierujemy w bułce tartej i układamy
Radość kipiąca uśmiechem.żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga .Jesli ciasto jest za rzadkie dodac mąki jeśli za geste, dolac mleka. Odstawic na kilka minut. Nadzienie; 1 kostka sera białego (30 dag) 1 szklanka czarnych porzeczek 4 łyzki cukru Porzeczki opłukać w wodzie, odsaczyc i wyłozyc na sucha patelnie. Wsypac cukier (każdy doda wedle swego upodobania) Mieszac(...)łyzką delikatnie je rozdrabniając aby powstał mus. Smazyc jeszcze chwilke i odstawić do przestygnięcia. Ser rozgnieść widelcem i dodac do niego pół musu z porzeczek, drugą połowe zostawić do dekoracji naleśników. Jesli uważamy ze masa serowa jest za mało słodka możemy ja jeszcze dosłodzić odrobiną cukru. Nalesniki smażymy na rumiano z każdej strony na odrobinie oleju. Smarujemy masa serowa
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: - 1 kg cukinii - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 150 g pieczarek - 1 łyżka masła - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki - 3 jajka - 140 g bułki tartej - 100 g żółtego sera - sól, pieprz - szczypta chili Forma keksówka o wymiarach 30×10 cm. Na maśle podsmażamy cebulę drobno posiekaną wraz z czosnkiem. Do tego dodajemy obrane i starte na tarce(...)możemy użyć do tego malaksera. Starte warzywa lekko solimy i pozostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie odciskamy wodę. Do cukinii i marchewki dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, ser żółty starty na tarce oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Wsypujemy po trochu bułkę tartą i mieszamy. Na koniec ubijamy z białek pianę i delikatnie mieszamy z masą cukiniową
Kuchenne Wariacjegości, bo składniki do tej sałatki mamy zazwyczaj w domu. Składniki: 1 duży por, bądź 2 średnie puszka ananasa puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 150-200 g żółtego sera 2 łyżki majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Białe części pora kroimy cienko w ćwierć plasterki. Przekładamy do miski i solimy. Odstawiamy na 15 minut, by por nam lekko skruszał(...)czasie odsączamy fasolę, kukurydzę, ananasa kroimy w większą kostkę. Żółty ser kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, pieprz, ewentualnie solimy. Sałatkę odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę, aby wszystkie składniki się przegryzły. Smacznego
na moim stole...Część z nich mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji towarzyszącej prezentacji nowych win z Hiszpanii i Portugalii. Makaroniki zawierały bardzo smaczną marmoladą. Mnie najbardziej smakowała ta cytrynowa. Silną reprezentację miały sery. Chorizo oraz Iberico salami jak zwykle pokazały klasę. Od solonych migdałów nie sposób było się oderwać. Drobne przekąski przygotowane przez restaurację Dwie Trzecie mediterranean fusion(...)bardzo smaczne. Jest bardzo aromatyczne. Wyczuwamy w nim wyraźne aromaty jabłkowe, cytrynowe i melonowe. Usta są przyjemnie kwasowe. Wino jest orzeźwiające z przyjemnym słonawym finiszem. Do wstążek cukinii z serem, szynką serrano i gruszką Michał Jancik polecał Garayes Verdejo Rueda 2014 ( 14,99 zł) W nosie dominują tu aromaty owocowe ( jabłko, mango, gruszki). W smaku sporo goryczki, kwasu i nieco
królestwo garówwszelki wypadek” a składniki na tą przekąskę znajdują się w każdej lodówce. Zapraszam!!! Składniki: 4 szt. tortilli, 3 łyżeczki musztardy Sarepskiej, 4 łyżki majonezu, 16 plastrów szynki, 8 plastrów sera, garść posiekanej natki pietruszki, olej lub oliwa Wykonanie: Musztardę mieszamy razem z majonezem. Gotowym sosem smarujemy placki tortilli następnie posypujemy natką pietruszki. Na każdą tortillę układamy 4 plastry szynki(...)plastry sera. Zwijamy w rulonik. Na wierzchu smarujemy oliwą lub olejem. Zapiekamy w piekarniku w 170C przez ok. 10-15 min. Po wypieczeniu kroimy w mniejsze kawałki. Smacznego
Passion of CookingCałe szczęście wszystko wyszło jak należy, a obiad udał się świetnie. :) 5 dużych pieczarek (dostępne w Lidlu) ok. 350g mięsa mielonego z łopatki 150g mrożonego szpinaku siekanego 4 plastry sera 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 2 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu worcestershire (można pominąć, w zastępstwie używamy 1 łyżki soku z cytryny lub limonki) sól(...)cytryny, by nie ściemniały. Po godzinie faszerujemy każdą pieczarkę mięsem, na nie nakładamy odciśnięty szpinak. Chciałam, by zachował swój smak, więc nie doprawiałam go i tylko przykryłam serem. Nadziane grzyby pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny, w zależności od sprzętu, którym, dysponujemy. Podawać można je jako przystawkę na oddzielnych talerzach lub z frytkami i surówką, jak kotlety
Kuchenna Kontrrewolucyasmak) sosem z mozzarellą, pomidorami suszonymi i natką pietruszki. Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Składniki 400 g makaronu wstążki 1 łyżka masła 250 ml śmietany 30% 120g sera mozzarella pęczek natki pietruszki 100 g suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku 100 g rukoli Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Wykonanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Oczywiście gotujemy(...)długo żeby nie był gorzki. Później dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Smażymy przez ok. 1-2 minuty. Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy ser mozzarella pokrojony w kostkę. Dusimy wszystko ok 3-5 minut aż sos zacznie lekko gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Makaron odcedzamy i mieszamy na patelni
Pyza i Surówkapłatki) 80 ml oleju migdałowego (oliwy lub innego dowolnego oleju) 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki oregano 2 czubate łyżki sera Grana Padano (lub Parmezanu) 100 g świeżych niewielkich kurek 1 łyżeczka klarowanego mała gruby makaron Makaron ugotować al' dente w osolonym wrzątku. Umytą rukolę zmiksować z pozostałymi składnikami, dobrze wymieszać(...)poddusić na klarowanym maśle, dodając pod koniec sól i świeżo mielony pieprz. Makaron odcedzić, zostawiając ok. 1/2 szklanki wody. Dodać pesto i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze. Udekorować serem Grana Padano, kurkami i świeżo mielonym pieprzem. Danie podawać ciepłe
Czerwień i błękit