ser - 16500 przepisów (strona:484/1100)

Sernik z czekoladą i żurawiną 132

dokładnie połączyć na jednolitą masę. Wyłożyć na dno wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm), dokładnie ugnieść i docisnąć przy brzegach. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Ser trzykrotnie zemleć. Jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę, dodać do niej ser oraz budyń i zmiksować. Następnie dodać żurawinę i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.  Masę

Nie tylko w kuchni
Placuszki z cukinii z żółtym serem 136

sosem z posiekanym koperkiem, mogą też być dodatkiem do sosów z mięsem. Polecam wypróbować, dla mnie pyycha:) Składniki na ok 15 placuszków: dwie młode cukinie (razem ok 70dkg) 20dkg sera żółtego  2 jajka 1 mała cebula 4łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki (ok 3 łyżki) olej do smażenia Cukinie umyć(...)grubych oczkach", posolić ( ok pół łyżeczki ) i zostawić na ok10 min aż puści sok. Odcisnąć a sok wylać. Dodać jajka, obydwie mąki, posiekaną na drobno cebulę, natkę pietruszki, starty ser i ewentualnie sól i pieprz do smaku. Smażyć na rumiano z obu stron. Smacznego

Maślane ciasteczko
Kolorowa sałatka z roszponką 129

Wiosna i lato na talerzu. Kolorowo, smacznie i zdrowo! Składniki ( na dwie porcje): 2 – 3 garści sałaty roszponki, 150 g szynki, 150 g żółtego sera, ½ puszki kukurydzy, ½ czerwonej słodkiej papryki, 1 mała cebula, 1 pomidor, 1 ogórek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa Sposób przygotowania: Sałatę opłukać i osuszyć. Kukurydzę odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórka, pomidora, paprykę pokroić(...)nieduże kawałki, ser i szynkę w małą kostkę. Na talerzu rozłożyć roszponkę, a na niej pozostałe składniki. Całość oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skropić oliwą. Smacznego

Nie tylko w kuchni
Pomarańczowy sernik z zapiekaną polewą kawową. 137

Chociaż ten sernik piecze się bardzo długo, to efekt jest wart czekania. Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory upiekłam. Składniki:   Na masę: 60 dag sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego, 25 dag serka mascarpone, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu, 2 łyżki mąki pszennej, ½ cukru waniliowego, 1/3 szklanki śmietany kremówki(...)lekko ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę, kawę, jajko i zmiksować. Przelać masę do tortownicy i odstawić na czas przygotowywania masy serowej.   Przygotować masę. Ser, serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną lub budyń, mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać śmietankę, zmiksować. Na koniec dodać

Nie tylko w kuchni
Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi 165

mleka, 1/4 szklanki wody, 2 jajka, 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki soli Na nadzienie: około 300 - 350 g małych maślaków, 1 cebula, około 60 - 70 g żółtego sera, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, Dodatkowo: 2 jajka i bułka tarta na panierkę, olej do smażenia Sposób przygotowania: Przygotować naleśniki - mleko i wodę wlać do miski, dodać(...)patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, grzyby i dodać przyprawy. Smażyć do czasu zeszklenia się cebuli.Zdjąć z ognia i przestudzić. Na naleśniki nałożyć po porcji grzybów i żółtego sera ( startego lub w plastrach), założyć brzegi i zwinąć. Krokiety zamoczyć w rozskłóconym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podawać na gorąco. Smacznego

Nie tylko w kuchni
Roladki ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim w pikantnym sosie warzywno grzybowym 132

kuchni miało być.  A teraz czas na roladki w pysznym sosie, które przygotowałam na niedzielny obiad. Zapraszam! Składniki: Na roladki: 600 g schabu bez kości, 6 plasterków żółtego sera, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, 2 - 3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Na sos: czerwona słodka papryka, żółta słodka papryka, papryczka chili, 3 cebule, 400 g pieczarek lub grzybów leśnych(...)przyprawą do zup i sosów w płynie. Zdjąć z ognia. Schab pokroić w plastry i cienko roztłuc, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na kotletach ułożyć po plasterku sera i posypać czosnkiem niedźwiedzim.  Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami, umoczyć w skłóconym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na rumiano

Nie tylko w kuchni
Ciasto czekoladowo serowe z wiśniami i migdałami 171

szklanki cukru pudru, 5 jaj, 4 czubate łyżki kakao, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka oleju, 500 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych, Masa serowa: 1000 g sera z wiaderka, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 1 szklanka cukru, 4 jaja, 100 g płatek migdałowych, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jajka, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować.  Mąkę(...)wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane wiśnie.  Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra dół) i podpiec przez 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem, jajkami, budyniem i proszkiem do pieczenia. Na spód piekarnika wstawić dużą blaszkę wypełnioną wodą (masa serowa nie będzie pękała w trakcie pieczenia).  Masę wyłożyć na podpieczony spód, wstawić

Nie tylko w kuchni
Grzybowa tarta na bogato (z wędzoną szynką i porem) 154

świeżych lub mrożonych grzybów ( u mnie prawdziwki i podgrzybki), 300 g wędzonej szynki wieprzowej, jasna część z jednego dużego pora, ½ papryczki chili, 8 – 10 łyżek startego żółtego sera, sól, pieprz, tymianek (świeży lub suszony), olej do smażenia Sposób przygotowania: Z mąki, margaryny, żółtka, wody i soli zagnieść ciasto – najpierw posiekać, następnie wyrobić dłońmi. Z ciasta uformować kulę i włożyć(...)nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiekać przez 15 minut. Po wyjęciu spód wystudzić. Na wystudzony spód wyłożyć nadzienie, posypać papryczką chili i startym żółtym serem. Tartę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 35 – 40 minut. Przed podaniem tartę posypać tymiankiem

Nie tylko w kuchni
Schab faszerowany podgrzybkami 199

została zapakowana w domowej roboty papirus, czyli papier do pieczenia posmarowany olejem i posypany przyprawami. Polecam również przygotować schab faszerowany cukinią . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, 3 plastry sera żółtego sól, pieprz, suszony tymianek 8 podgrzybków 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Umyte i osuszone podgrzybki kroimy w drobną kostkę wraz z cebulką. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię(...)solą, pieprzem i tymiankiem. Dobrze rozbite plastry schabu (po 2 na porcję) układamy bay na siebie zachodziły, doprawiamy od wewnątrz solą, pieprzem i tymiankiem, układamy po 1,5 plastra sera, wzdłuż plastra schabu układamy farsz grzybowy. Schaby zwijamy ciasno jak roladę wołową, układamy na papierze, zawijamy, spinamy wykałaczkami i układamy na suchej patelni, smażymy po 5 minut z każdej strony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka naleśnikowa w sosie pomidorowym 128

dużych pomidorów 1 mała cebula świeża lub suszona bazylia, 1/4 łyżeczki tymianku, majeranku sól, pieprz 1/4 łyżeczki cukru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki oliwy Dodatkowo na wierzch zapiekanki ser żółty WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest z rzadkie dodajemy mąkę , jeśli za gęste wodę lub mleko. Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni ( ja smaruje pędzelkiem i olejem(...)Nakrywamy i na małym ogniu dusimy ,aż się rozgotują i powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą pieprzem cukrem. Na koniec dodajemy czosnek pokrojony w drobną kostkę. Naleśniki zalewamy sosem, posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 20 min przykryte folią aluminiową i potem jeszcze odkryte ok 15 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój

W kuchennym oknie Ewy
Pizza bezglutenowa z figami i gorgonzolą 145

agawy 2 pełne łyżki mąki gryczanej 50 ml ciepłej, przegotowanej wody Ciasto: 270 g mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli + rozczyn Dodatki: 4 świeże figi 150 sera gorgonzola 2 czerwone cebule Pasta pomidorowa 1 łyżka suszonego oregano   Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąkę i syrop klonowy, i odstawiamy do wyrośnięcia(...)kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy i przekładamy na papier do pieczenia.  Smarujemy pastą pomidorową, posypujemy oregano, układamy pokrojone na 4 części figi, pokruszony ser oraz krążki cebuli. Pieczemy około 15 minut w 220 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Parówkowe buły 120

mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych ( 7g ) 2 szklanki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli reszta: 10 cienkich parówek w typie berlinek kawałek startego żółtego sera papier do pieczenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski lub najlepiej do maszyny do chleba i wyrabiamy na gładką masę . Wyjmujemy , przekładamy do miski oprószonej mąka i odstawiamy(...)bułki . Piekarnik rozgrzewamy do 150 C , wkładamy buły i zwiększamy temperaturę do 220 C . Pieczemy około 20-30 minut , aż się zrumienią , w połowie pieczenia prószymy po wierzchu tartym serem . Podajemy na gorąco z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego . Na zimno drugiego dnia także są pyszne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego " class="wp-smiley" style

Ogrodnik w podróży
Pasta z sardynek i białego sera 164

kuchennych co teraz , ale za to dzieci miały więcej zabawy przy pomocy w kuchni :) ) Składniki : 2 puszki sardynek w oleju (  łącznie 220 g - po odsączeniu 150 g ) kostka sera białego 200 g jedna cebulka kilka łyżek keczupu najlepszy Pudliszki sól pieprz ewentualnie ogórek kiszony lub konserwowy Wykonanie : Sardynki odcedzamy cebulkę kroimy w drobną kostkę możemy ją sparzyć jeśli(...)lubimy zbyt mocnego smaku dodajemy kostkę sera białego  (twarożku) doprawiamy do smaku keczupem solą i pieprzem Dokładnie łączymy wszystko widelcem lub blenderem możemy dodać ogórka pokrojonego w drobną kostkę Smacznego

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Sernik kawowy 207

kawiarni... a może zamiast tego sernik kawowy? Sernik dla zabieganych smakoszy kawy :-) Dwa w jednym! Sernik na kruchym czekoladowym spodzie z nutką cynamonu, do tego obłędnie pachnąca kawą warstwa sera i czekoladowy wierzch... Brzmi zachęcająco? Zapewniam, że sernik zasmakuje każdemu kto kocha kawę . Po takim kawałku ciasta na pewno nie dopadnie Was senność :-) Polecam! Składniki: Ciasto: 180 g mąki pełnoziarnistej(...)wrzątku  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać. Następnie po trochu dodawać ser. Wlać wystudzoną kawę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.  Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Masę serową przełożyć do tortownicy. Piec około

maniapieczenia
Kurczak nadziewany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim 392

gotowe. Danie świetnie smakuje i  wspaniale prezentuje się na talerzu. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 1 cebula 250 g pieczarek sól,pieprz 2 plastry żółtego sera 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) jajko do posmarowania Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać starte pieczarki i smażyć(...)wodę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka naciąć tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na dno każdej kieszonki włożyć złożony na pół plasterek sera a następnie pieczarkowy farsz. Ciasto francuskie rozwinąć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekroić na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nadzianą pierś kurczaka. Ciasto

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania