Wykonanie: Boczek pokroić, obsmażyć na patelni i wyjąć. Cebulę i paprykę pokroić i podsmażyć na tłuszczu z boczku. Dodać z powrotem podsmażony boczek, odsączoną fasolkę, pokrojony pomidor, kawałki sera i przyprawy do smaku. Następnie podlać winem, przytrzymać na wolnym ogniu pod przykryciem do rozpuszczenia się sera. Podawać na ciepło z pieczywem
Tradycyjna Kuchniapesto scroll down for English Proponowana przeze mnie mieszanka jarmużu, bazylii, czosnku, orzechów i nasion to nie prawdziwe pesto. Brakuje nie tylko orzeszków piniowych, ale też oliwy i sera. W smaku jest jednak wyśmienite, a do tego napakowane witaminami i składnikami odżywczymi, a zarazem niskokaloryczne. Może stanowić świetną alternatywę dla pesto genovese, musi być wtedy jednak bardziej wilgotne(...)końcu wrzucając bazylię i rozgnieść. Wszystko należy przerzucić do blendera, dorzucając jarmuż i odrobinę oliwy. Gotową pastę wyłożyć na wierzch łososia, usuwając wcześniej plasterki cytryn. Całość posypać świeżo startym serem i zapiekać 10 minut. Smacznego! *Można od razu wszystkie składniki wrzucić do blendera, smak pesto nie będzie miał jednak już takiej głębi. Baked salmon with kale pesto Difficulty
Bazując na smakuKolejne maminkowe zapiekanki. Tym razem ziemniaczano-serowa z cebulką. Składniki: -0,5 kg obranych ziemniaków -0,3 kg białego sera -3 jajka -3 duże cebule -ok. 1 szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej -ok. 5 dkg masła -bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Cebulę kroimy(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju i łyżkę masła i podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy do przestudzonych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 4 części, jedną odkładamy, wsypujemy mąkę, dodajemy 2 całe jajka i dodatkowo pół jajka roztrzepanego, 3 łyżki podsmażonej cebulki, czosnek niedźwiedzi i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy
Maminek kulinarnymąki pszennej 40 g drożdży 1/2 l mleka lub wody 2 żółtka 1 płaska łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli masło do smarowania jajka ser kozi lub koryciński Zrobić ciasto drożdżowe. Do miski wsypać mąki, w kruszyć drożdże, 2 żółtka dobrze ubić z cukrem, dodać do mąki, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto. Gdy ciast jest wyrobione(...)wlać rozpuszczone masło, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wsypać sól i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto podzielić na pięć części, rozwałkować i uformować chaczapuri. Do środka włożyć ser i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 60 st po tym czasie powinno trochę wyrosnąć nastawić piekarnik na 220 st i piec na złoty kolor. Wyjąć wbić jajko
harrisasłoik mieszanki marchew, groszek, kukurydza Jamar 1 puszka kukurydzy Jamar 5 jajek ugotowanych na twardo 4 kabanosy drobiowe orzechowe 15 dag polędwicy z piersi kurczaka 15 dag żóltego sera pól pęczka natki pietruszki 3 łyżki majonezu sól,pieprz Wykonanie: Ser żólty oraz wędlinę kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, tak samo postępujemy z jajkami. Natkę pietruszki drobno siekamy
Z Majeczką w kuchnibliziutko J Sos czosnkowy pożarły od razu moje łakomczuchy do nuggetsów, tak im smakował, a ja postanowiłam zrobić z sosu curry pastę do smarowania pieczywa –uwielbiam ten smak! Delikatny ser, jakim jest mozzarella, dodatek jajka, ananasa i sosu curry stanowi delikatną ale jednocześnie wyraźną w smaku pastę do smarowania pieczywa, polecam jako dodatek do śniadania. Sosy są pyszne polecam(...)czystym sumieniem! Składniki: 15 dag sera mozzarella w bloku 3 jajka 3 plastry ananasa z zalewy kawałek pora 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki sosu Kieleckiego curry Społem 1 łyżka jogurtu naturalnego sól morska do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, ścieramy na tarce jarzynowej, osaczonego z zalewy ananasa drobniutko siekamy
Wanilia i KardamonLekkie Sałatki taką właśnie jest Sałatka ze Świeżym Szpinakiem i Tuńczykiem, otulony lekkim sosem jogurtowo musztardowym. Idealna. Tuńczyk na Świeżym Liściu Szpinaku Składniki: 1 Papryka Zielona 10 dag sera żółtego tartego 1 puszka tuńczyka z wody 1/2 pora 2 jajka ugotowane na twardo 2 garście szpinaku świeżego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka majonezu pieprz,sól(...)Sposób Przygotowania: Paprykę kroję w kostkę Pora kroję i dodaję do papryki Dodajemy tarty Ser Żółty Dodaje Jajko Dodaje Tuńczyka z Wody Dodajemy Sos Sałatkę Kładę na Liściach Szpinaku SMACZNEGO
Gotowanie Patkibądź też jako nietuzinkowy dodatek do obiadu. Składniki: opakowanie rukoli pół słoiczka suszonych pomidorów 100 g szynki szwacwaldzkiej (bądź też innej długo dojrzewającej) garść podprażonych ziaren słonecznika 100 g sera brie sos: łyżka octu winnego 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) sól pieprz Sposób przygotowania: Rukolę umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w kosteczkę(...)szynkę w paski, ser w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki sałatki i wymieszać. Składniki sosu umieścić w sloiczku, zakręcić słoik i energicznie wymieszać wstrząsając słoikiem. Polać sosem sałatkę. Smacznego
na moim stole...się jego bogatym smakiem, harmonijnie połączonym z mięsno serowym farszem. składniki dla trzech osób 3 średnie bakłażany 350 g mięsa wołowego 3 niewielkie cukrowe cebule 6 sporych plastrów sera ( żółtego lub pleśniowego) 1 ząbek czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 2 pomidory 6 łyżek oliwy szczypta bazylii sól, pieprz sposób przygotowania Bakłażany przecinamy wzdłuż i usuwamy(...)piekarnika bakłażanach, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez dwadzieścia minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia na każdym faszerowanym bakłażanie układamy plastry sera. Przed podaniem możemy nasze bakłażany posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki, bazylią, lub szczypiorkiem
Miód i pieprzSernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy. Sernik zrobiłam bez spodu, ale jeśli chcecie aby sernik miał podstawę, wystarczy pokruszyć na pył dowolne ciasteczka (maślane, owsiane, digestive czy herbatniki), połączyć je z rozpuszczonym masłem i wylepić dno okruchami – będzie równie
Poezja smakusię więc nowe inspiracje i nowe, również dla mnie, produkty. Sałatka z rukoli, z figami, gruszką i camembertem Składniki: 3 garście świeżej, najlepiej drobnolistnej rukoli 2 świeże figi 1/2 sera camembert 1/2 świeżej gruszki 2 plasterki szynki 1 garść pokruszonych orzechów włoskich oliwa z oliwek aromatyzowana ziołami, przepis znajdziecie tutaj ocet balsamiczny Przygotowanie: Rukolę rozkładamy na talerzu. Figi dzielimy(...)ósemki, gruszkę i ser camembert kroimy na półplasterki, układamy na rukoli. Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki, całość posypujemy orzechami włoskimi, skrapiamy oliwą z oliwek aromatyzowaną ziołami i octem balsamicznym
Moja smaczna kuchniajajko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Farsz: 250 g świeżych grzybów (leśnych lub pieczarek), 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), 150 g chorizo , 200 g miękkiego sera koziego lub serka mascarpone, 100 g śmietany 30%, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 1 łyżki posiekanej cebuli, 1 łyżka posiekanego tymianku, 2 ząbki czosnku posiekane, 2 łyżki oliwy, sól(...)podsmażyć na patelni, przełożyć na talerz. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać grzyby, smażyć na średnim ogniu do czasu aż odparuje woda (5-10 minut), przestudzić. Jaja, śmietanę i ser kozi zmiksować. Dodać chorizo, szpinak, grzyby, parmezan i tymianek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Farsz przełożyć na podpieczony spód. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut
SzczyptaSmaQSkładniki: ciasto: 250 g mąki pszennej, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 150 ml ciepłej wody, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, pozostałe składniki: 50 g startego sera żółtego, 1 słoiczek golonki ok. 300 g lub ugotowanej 200 g, 1 kopiasta łyżka kapary, 1 łyżka sosu chili, świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku, listki świeżej bazylii. Przygotowanie(...)nadmiaru tłuszczu, galarety i dzielimy na kawałeczki. Ciasto smarujemy sosem chili za pomocą np. sylikonowego pędzla, bardzo cienką warstwę, żeby nie przesadzić z ostrością. Na całe ciasto nakładamy ser, dodajemy golonkę i kapary. Doprawiamy mieloną papryczką. Pizze wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 15 min. Podajemy z świeżą bazylią. Smacznego
Moniki SmakołykiKoper włoski to śródziemnomorskie warzywo w Polsce jeszcze mało popularne, ale ma wiele do zaoferowania. Warto wypróbować. Składniki 2 szt kopru włoskiego 3 pomidory 4 plastry ulubionego żółtego sera 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 cebula sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz kilka listków tymianku Przygotowanie Koper oczyściłem, pokroiłem na części, usunąłem twardy części(...)posiekany tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem do smaku, chwilę dusiłem na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Na pomidorową mieszankę wyłożyłem koper włoski i plastry żółtego sera, oprószyłem solą i pieprzem. Zapiekałem tak przygotowany fenku w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut. Serwować na ciepło
R'n'G Kitchenrodzinie każdy wprost za nimi przepada. Naleśniki na słodko, wytrawnie... Każdy może wybrać coś dla siebie. Dodając ulubione nadzienie zmieniamy ich smak. Jedni lubią naleśniki z dżemem, inny z serem, owocami... wariantów jest wiele, a ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Z czym Wy najczęściej podajecie naleśniki? Smak naleśników można zmienić nie tylko nadzieniem. Zapraszam Was na 3 pyszne i proste(...)propozycje na ciasto naleśnikowe: 1. Sojowe naleśniki waniliowe 2. Kokosowe naleśniki 3. Podstawowy przepis na tradycyjne naleśniki A jeśli lubicie brzoskwiniowe (lub morelowe) smaki i ser, spróbujcie podać swoje naleśniki z owocowym twarożkiem
Słodkie okruszki