ser - 17000 przepisów (strona:481/1134)

pstrąg pieczony w folii nadziewany serem feta 121

składniki: 4 pstrągi opakowanie sera feta pęczek świeżego koperku czosnek cytryna sól masło folia aluminiowa sposób wykonania: Pstrągi umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić na zewnątrz i w środku, natrzeć świeżym czosnkiem i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.  Ser feta podusić, dodać czosnek i 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku.  Do miękkiego masła dodać posiekany koperek

Darcia w kuchni
KORECZKI Z TORTILII 119

Szybka karnawałowa przekąska :) Do przygotowania koreczków potrzebne będą: placki tortilii plastry szynki sałata świeży ogórek świeża papryka ser żółty majonez i kethup Sposób wykonania: Placek tortilii posmarować cienko majonezem, ułożyć plastry szynki. Położyć sałatę, posmarować kethupem. Posypać serem żółtym startym na dużych oczkach. Na brzeg tortilii położyć słupek świeżego ogórka i papryki ( na całą długość placka). Ciasno zwinąć w rulon

Darcia w kuchni
rolada drobiowa. 161

Składniki: świeży kurczak przyprawa pikantna do drobiu ser żółty 100 g pieczarki 6 szt papryka świeża 1 szt olej Sposób wykonania: Kurczaka oczyściłam umyłam a następnie wytrybowałam. Rozcięłam na pół i uformowałam prostokąt. Mięso posypałam pikantną przyprawą do kurczaka. Na patelni podsmażyłam pokrojone na drobno pieczarki i paprykę. Mi ęs o po sypa łam potarkowanym serem żółtym pieczarkami i papryką

Darcia w kuchni
Keks pieczarkowo - warzywny 105

Składniki: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 5 jajek 20 dag żółtego sera 20 dag wędliny 1 czerwona papryka 1 pczek natki pietruszki 1/2 kostki masła 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pieprz, sól Sposób wykonania: Pieczarki oczyścić pokroić, cebulę obrać pokroić w kostkę paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na odrobinie oleju, przestudzić. Natkę posiekać(...)ser żółty potarkować na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z żółtkami , dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo resztę składników. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej keksówki. (moja miała 27 x 8 cm)  Piec w temperaturze 180 stopni Celcjusza przez

Darcia w kuchni
risotto z kurkami 147

Składniki: 2 szklanki ryżu  ok. 300 g świeżych kurek 4-5 szklanek domowego bulionu 3 - 4suszone grzyby 2 cebule masło świeżo tarty ser ( ilość wg uznania) sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki dokładnie opłukać i osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do bulionu wrzucić suszone grzyby  (ja je roztarłam na proszek grzybowy ) i podgrzać. Na dużą, rozgrzaną patelnię dać(...)porcje wlewać, gdy poprzednia zostanie całkowicie 'wciągnięta' przez ryż (risotto ma mieć dość kremową konsystencję, ale ryż nie może być rozgotowany, trzeba kontrolować jego stan). Pod koniec dodać tarty ser. Do smaku doprawić solą i pieprzem

Darcia w kuchni
Pizza z fetą i szpinakiem 154

oleju 1/2 łyżeczki soli 2,5 szklanki mąki 1 szklanka letniej przegotowanej wody olej do posmarowania blachy Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 1opakowanie sera feta masło sól,pieprz Sposób wykonania: Do miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam olej,sól i drożdże rozpuszczone w szklance letniej wody, dokładnie wymieszałam. Wyrabiałam tak długo, aż ciasto zaczęło odchodzić(...)placek. Blachy posmarowałam olejem,ułożyłam placki. Szpinak zblanszowałam, odcedziłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, solą i pieprzem, przestudziłam. Na placki rozłożyłam startą mozarellę, szpinak i ser feta. Piekłam w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut

Darcia w kuchni
pierogi z fetą i szpinakiem 131

Składniki: Farsz : 500 gram świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 1 czubata łyżka ugotowanych zmielonych ziemniaków sól ,pieprz, masło,  2 ząbki czosnku Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko łyżeczka oleju ciepła woda Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne(...)wymieszałam.  Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam ( wzorek robiony widelcem ). Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem posypałam serem żółtym, polałam masełkiem

Darcia w kuchni
Kotlecik drobiowy z pieczarkami i żółtym serem 143

Danie dla 5 osób. Składniki: Podwójna pierś drobiowa 5 - 6 pieczarek 30 g sera żółtego masło przyprawy: sól, pieprz, vegeta, olej do smażenia Do panierowania : mąka , 2 jajka, bułka tarta Sposób wykonania: Pieczarki oczyściłam pokroiłam w plasterki, podsmażyłam na odrobinie oleju, wystudziłam. Pierś kurczaka umyłam , pokroiłam na części formując 5 kotletów, rozbiłam, posypałam solą, pieprzem i odrobiną vegety. Na środek(...)każdego kotlecika położyłam podsmażone pieczarki, starty żółty ser i odrobinę masełka, ciasno zwinęłam. Panierowałam najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku z dodatkiem przypraw a na końcu w bułce tarte. Smażyłam na wolnym ogniu z obu stron na rumiano

Darcia w kuchni
PIERSI NA RYŻU 145

Danie dla 4 osób. Składniki: 4 piersi drobiowe kubek ryżu suchego ( o pojemności 330 ml ) pół kostki sera feta 3 łyżki orzechów włoskich 50 gram śliwki suszonej puszka pomidorów ( około 400 gram ) 2 kubki rosołu najlepiej drobiowego sól papryka słodka mielona tłuszcz do smażenia formy Sposób wykonania: Mięso opłukałam , odsączyłam, ponacinałam przez środek tworząc kieszenie, natarłam solą i papryką słodką(...)Śliwki i orzechy posiekałam , wymieszałam z serem feta i śmietaną , tak przygotowanym farszem napełniłam kieszonki. Ryż opłukałam, odsączyłam wymieszałam z rozdrobnionymi pomidorami. Blachę wysmarowałam olejem, Na spód ułożyłam ryż, na nim filety. Każdy filet udekorowałam orzechem i suszoną śliwką. zalałam rosołem. Piekłam pod przykryciem 1 godzinę w temperaturze 220 stopni (najlepiej tak długo aż w ryż wsiąknie cały rosół

Darcia w kuchni
Pierogi z żółtym serem i szpinakiem 124

Farsz : 500 gram świeżego szpinaku 300 gram żółtego sera sól ,pieprz,gałka muszkatołowa, masło,  2 ząbki czosnku Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko łyżeczka oleju ciepła woda Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się(...)posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem tak długo aż odparował. Doprawiłam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam potarkowany na małych oczkach żółty ser, wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam. Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem polałam masełkiem

Darcia w kuchni
Zapiekanka z dorsza z ziemniakami i brokułami 160

Składniki: 500 gram filetów z dorsza 700 gram ziemniaków 1 brokuł 100 gram sera żółtego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oliwa z oliwek, mąka sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos beszamelowy: Masło roztopiłam, wsypałam mąkę i wymieszałam, lekko podsmażyłam. Cienkim strumieniem dodawałam mleko, ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Doprawiłam(...)ugotowałam na parze ( około 4 minuty ) W naczyniu żaroodpornym ułożyłam ziemniaki, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Na nich położyłam dorsza, następnie brokuł. Całość zalałam sosem beszamelowym. Wierzch posypałam żółtym serem. Zapiekałam pod przykryciem przez 30 minut w temp. 190 stopni

Darcia w kuchni
karkówka zapiekana w majonezie i kethupie 161

składniki: 1,2 kg karkówki 1 szklanka majonezu 1 szklanka pikantnego kethupu przyprawa do mięsa knorr 4 średniej wielkości cebule 100 gram sera żółtego łyżka octu oliwa Sposób wykonania: Karkówkę pokroiłam w plastry, posypałam z obu stron przyprawą do mięsa knorr, dodałam oliwę i ocet, wymieszałam. Na noc pozostawiłam w lodówce. Na suchej patelni podsmażyłam mięsko. Cebulę pokroiłam w piórka(...)karkówki. Do naczynia żaroodpornego włożyłam część podsmażonej cebulki, na niej ułożyłam karkówkę. Każdy plaster mięsa posmarowałam majonezem i oblałam kethupem. Czynność powtórzyłam. Wierzch posypałam resztą cebuli i żółtym serem. Wlałam 1/2 szklanki wody. Piekłam w temp. 190 stopni przez 1 godzinę. Podawałam z pieczonymi ziemniakami

Darcia w kuchni
Płaski chlebek pełnoziarnisty z kabanosami 149

cienkich kabanosów Nove – produkt wsparła Natura, 25 g świeżych drożdży, 300 g mąki z pełnego przemiału, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego, 100 g startego sera żółtego, ½ łyżeczki cukru, 250 ml wody, 1 łyżeczka całego kminku, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 100 g mąki, przykrywany(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy sól, kminek, pieprz, ser, siemie lniane i całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki. Na początku możemy wszystkie składniki mieszać mikserem, końcówką świder (póki ciasto daje się mieszać), a po dodaniu pozostałej części mąki należy ciasto wyrabiać rękoma. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Ciasto przekładamy

Moniki Smakołyki
Sernik jabłkowo-cynamonowy 248

cytryny (chyba że macie bardzo słodkie jabłka to sok z całej cytryny) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru opakowanie budyniu waniliowego bez cukru łyżeczka cynamonu masa sernikowa: 500 g sera z wiaderka 100 g cukru 2 jajka opakowanie budyniu waniliowego bez cukru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cynamon przesiać. Wymieszać(...)zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny, masło i cukier i kilka minut posmażyć. Na koniec dodać budyń i cynamon, wymieszać i zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Ser zmiksować z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i budyniem. Na koniec dodać po jednym jajku, po każdym, krótko zimiksować.  Na zimne podpieczone ciasto wykładamy zimną masę jabłkową, na jabłka

na moim stole...
Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem 136

łyżka śmietany 15 dkg masła 1/4 łyżeczki soli 1 jajko Farsz: 30 dkg gotowanego mięsa z kurczaka 1 cebula 3 łyżki oleju, masła lub oliwy do smażenia 15 dkg sera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy, jeśli chcemy mieć pikantne paszteciki ( np. gyros , do pizzy lub ostrą paprykę) Dodatkowo(...)rąk, dodać resztę mąki. Odłożyć do lodówki co najmniej na pół godziny. W tym czasie zrobić farsz. Cebulę posiekać, zeszklić na tłuszczu i zmielić razem z mięsem. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa, wymieszać, dodać zieleninę i przyprawić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać koła, nakładać farsz  i dokładnie sklejać.  Układać

Maślane ciasteczko

Proponowane wyszukiwania