pieczywa, które pochodzi z Włoch. Jest podstawą do pizzy. Można ją podawać na ciepło z oliwą lub na zimno jako dodatek do innych potraw. Ja swoją focaccię upiekłam z serem cheddar, a ułożyłam na niej czarne i zielone oliwki, posypałam solą alpejską i suszonym rozmarynem. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Domowe pieczywo". Bardzo mi zasmakowała focaccia i pewnie jeszcze(...)świeżych drożdży gruba morska lub alpejska sól 4 łyżki oliwy z oliwek + do formy i skropienia ciasta 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli (płaskiej) 1/2 szklanki startego sera cheddar po kilka sztuk czarnych i zielonych oliwek suszony rozmaryn Sposób przyrządzania: Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą. Drożdże
Zakątek rozkoszy kulinarnychRicotta świetnie sprawdza się nie tylko w wersji na słodko. Włoski ser, jeden z moich ulubionych, podałam wczoraj jako dip, do pierogów ze szpinakiem. Delikatny ser, kremowy, w połączeniu z cytrusową skórką, płatkami chili i ziarenkami chili to rzeczywiście był dobry pomysł! Taki dip można wykorzystać do pieczywa, przekąsek włoskich lub nadziać ravioli i inne nie tylko włoskie pierogi
Moja smaczna kuchniabazylii) suszone pomidory ( używam tych z Lidla "Baresa") ok. 5 czubatych łyżek pomidorów pokrojonych w kostkę. czosnek - 1 ząbek pieprz, sól 1 pierś z kurczaka olej ( ten z pomidorów) ser żółty do starcia. Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem (możemy też dodać trochę papryki słodkiej) i pieczemy albo(...)blenderem, dodajemy 3 łyżki oleju z pomidorów. Mieszamy z odcedzonym makaronem i chwilę gotujemy wszystko mieszając żeby makaron się nie przypalił. Wykładamy na talerz, układamy kurczaka i posypujemy startym serem żółtym
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Sałatka kalafiorowo- brokułowa Składniki : brokuł mały - 1 szt kalafior - 1/2 szt ser feta - 1 opak jajka - 4 szt pomidor - 2 szt sos czosnkowy w słoiku - 180 g SPOŁEM sól i pieprz szczypiorek pokrojony - 2 łyżki Przygotowanie : Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, al dente. pomidory umyć, osączyć, pokroić na ćwiartki. Ser feta pokroić w kostkę
Kuchnia Danusikąpieli wodnej,z polewą chałwową,cóż dodać-kremowy jak masło i przepyszny ,polecam również tym co nie lubią chałwy... SKŁADNIKI: 130 g herbatników 40 g masła 800 g sera twarogowego na sernik 200 g cukru 40 g cukru waniliowego 4 jajka 1 szkl. śmietanki 30 % 40 g mąki ziemniaczanej 450 g chałwy o smaku waniliowym PRZYGOTOWANIE: ciastka rozdrobnić(...)blenderem na piasek,,masło rozpuścić przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami, następnie wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę(ja użyłam sześciokątnej ) wyrównać i docisnąć, ser zmiksować z cukrem,cukrem waniliowym i dodać mąkę,cały czas mieszając dodawać po jednym jajku,i połowę śmietany, 300 g chałwy rozdrobnić widelcem i połączyć z masą serową,całość wylać na ciasteczkowy spód
Swojskie jedzonkoSernik z dodatkiem pasty tahini i fantastyczną polewą czekoladową - sprawdzi się idealnie na każdą okazję :) Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki na masę serową: 600 g sera trzykrotnie mielonego (np. z Lidla) 100 g pasty tahini 1/2 szklanki brązowego cukru 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na spód: 150 g ciastek zbożowych(...)pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski razem z pastą tahini, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej
Emcia PichciPierogi palce lizać! Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko szklanka gorącej wody Farsz: 250 g chudego sera białego 2 szare renety łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru szczypta cynamonu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy, w razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru soku. Ser biały rozdrabniamy widelcem, mieszamy z jabłkami. Na każdy kawałek ciasta umieszczamy farsz serowo-jabłkowy, zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem
R'n'G Kitchentortowej 14 dag masła 8 dag cukru pudru 2 jajka 4 łyżeczki rumu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 dag jabłek Składniki na masę serową: 25 dag tłustego białego sera 5 dag masła 8 dag cukru pudru 1 jajko 1 opakowanie budyniu waniliowego 6 dag gęstej śmietany 1 cukier waniliowy 1 żółtko do smarowania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto(...)posiekać nożem, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce. W międzyczasie obrać jabłka i drobno posiekać. Ciasto rozwałkować, przenieść na przygotowaną blachę i podpiec na złoto. Ser dokładnie zmielić, masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń i cukier waniliowy. Następnie całość ucierać około 20 minut na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie wyłożyć jabłka, a na nie masę serową, którą
Tradycyjna Kuchniawidu ;) Buły giganty z piekarni... Choroba mnie dopadła, to już nie miałam siły na domowe bułki :( Na jednego hamburgera potrzebne będą: bułka 250 g antrykotu 2 plastry sera cebula pomidor ogórek (taki jaki lubimy) sałata lodowa lub pekinka zielona pietruszka sól, pieprz Sos hamburgerowy: łyżka majonezu łyżka musztardy łyżka ketchupu (wystarczy połączyć składniki) Mięso mielimy, pół cebulki kroimy(...)dół z termoobiegiem). Mięso smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu lub lekko przesmarowanej olejem, po 4 minuty z każdej strony, jak przewracamy na drugą stronę posypujemy solą i kładziemy ser na kotleta. Bułki smarujemy sosem hamburgerowym, kładziemy kotleta i dodatki, polewamy sosem, zamykamy drugą częścią i gotowe
Pelusiowa Kuchniaduży por 1 pomidor 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos: 4 jajka 1 szklanka mleka 2% 15 dag sera mozzarella w bloku sól do smaku pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie dania: Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, tak samo umytego pora. Na patelni rozgrzewamy masło(...)farsz z mięsem i porem, na wierzchu posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem. Sos: Jajka miksujemy z mlekiem doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wrzucamy starty na tarce ser mozzarella, sosem zalewamy zapiekankę. Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, zapiekamy 20 minut, podajemy gorącą po wyjęciu z pieca. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonSkładniki: 2 mniejsze pojedyncze piersi z kurczaka ( 300g ), 215g ulubionego sera żółtego, puszka ananasa ( 260g po odsączeniu ), puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), 6 ząbków czosnku, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie: Pierś z kurczaka zalać sokiem z nanasa i dolać wody, tak by piersi były przykryte. Ugotować ( wodę również posolić i popieprzyć(...)ugotowaniu piersi wyjąć z wody i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ser żółty pokroić w mniejszą kostkę, a ananasa i piersi z kurczaka na kawałki. Do pokrojonych składników dodać odsączoną kukurydzę, wyciśnięte ząbki czosnku, jogurt, majonez, sól, pieprz i wymieszać. Smacznego
W kuchni u Monikiszklanki ugotowanych ziemniaków ( przeciśniętych przez praskę lub zmielonych w maszynce do mięsa ) 4 jajka 4 łyżki mąki 1/2 strąka czerwonej papryki 1/2 strąka zielonej papryki 5 dkg ostrego, twardego sera sól pieprz mielony olej do smażenia Sposób wykonania : P aprykę umyj, usuń gniazda nasienne, posiekaj nożem w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć pokrojoną paprykę i mieszając(...)trochę przesmaż, następnie ostudź. Ugotowane ziemniaki wymieszaj z jajkami,mąką , serem, podsmażoną papryką. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj gorące z ulubioną surówką
Przepisy i porady kulinarneczym podać te angielskie bułeczki ? Scones lubią hummus, kremowy serek, gęsty jogurt oraz przeróżne pasty. Składniki: 250 g mąki pszennej tortowej 75 g zimnego masła 50 g sera cheddar 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1/2 pęczku drobnego szczypiorku 10-12 zielonych oliwek około 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zimne(...)masło pokroić w drobną kostkę i dodać do mąki - rozetrzeć składniki, tworząc grudki. Ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek i oliwki drobno pokroić. Wszystko dodać do mąki z masłem. Dolewać mleko i zagniatać szybko ciasto. Masło w cieście nie musi, a nawet nie powinno zostać idealnie wymieszane. Wskazane jest, aby grudki masła pozostały. Wymieszane ciasto rozwałkować, formując koło średnicy około 20cm
kolorowotorcikowokoktajlowych 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu teryiaki 1 łyżeczka octu ryżowego 2 łyżki oliwy Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku sól Dodatkowo: 10 dag sera żółtego, najlepiej wędzony lub inny o zdecydowanym intensywnym smaku 1. Mięso myjemy, oddzielamy od skóry i kości, kroimy każdy udziec na 3-4 kawałki, marynujemy w sosie sojowym i teryiaki(...)macerowania. Nie dodajemy soli. Gotowe mięso przesmażamy na oleju aby lekko się zrumieniło. 2. Przygotowujemy lekki dressing do sałaty z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i szczypty soli. Ser ścieramy na wiórka, na suchej patelni formujemy małe serowe placuszki, przypiekamy na rumiano z dwóch stron. 3. Na dużym płaskim talerzu układamy większą część sałaty, rumiane wysmażone mięso, pokrojone w połówki
Apetyczna babeczkaDyniowe Gnocchi ! :) Składniki: jedna średniej wielkości dynia 10 średnich ziemniaków mąka pszenna 4 łyżki mąki ziemniaczanej jedno jajko oliwa z oliwek 3 łyżki masła rukola marynowana dynia rozmaryn sól ser podpuszkowy np. Gran Biraghi Przygotowanie: Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Układamy ją na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy rozmarynem. Pieczemy(...)osolonej wodzie. Gdy wypłyną odcedzamy je i rozpuszczamy w tym samym garnku masło. Wrzucamy gnocchi do masła. Podajemy na rukoli i posypujemy pokrojoną w kostkę dynią marynowaną i podpuszczkowym serem. Smacznego! :) bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g - dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu
Taste Therapy