piersi z kurczaka sól ziołowa olej do smażenia sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 1-2 garście startego żółtego sera Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą ziołową i usmażyć na oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku z dodatkiem soli i cukru, dobrze osączyć(...)szklanki mleka. Sos doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje i nabierze konsystencji gęstej słodkiej śmietanki. Gotowy sos zestawić z ognia, dodać starty ser żółty i wymieszać aby się rozpuścił. Sosem polać przygotowane składniki w naczyniu żaroodpornym. Następnie naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 20 minut
Monia miesza i gotujepolska mortadela trochę się różni od ich extra wurst ale jak znajdzie się łagodną mortadele to się nada SKŁADNIKI: 35 dag mortadeli pół cebuli 2 jajka 10 dag żółtego sera 2 łyżki,oleju 2 łyżki octu 120 ml wody niegazowanej sól pieprz PRZYGOTOWANIE: mortadelę kroimy w jak najcieńsze paseczki,ser ścieramy na tarce,jajka gotujmy na twardo i kroimy
Swojskie jedzonkokapusty pekińskiej mięsko o i obiad gotowy. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 ml śmietany (dałam 30%) 2 łyżki masła 1 szczypta gałki muszkatołowej 100 g żółtego startego sera sól pieprz Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Masło rozpuścić w garnku dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do zapiekania ułożyć plasterki ziemniaków(...)zalać śmietaną. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w 200 stopniach C około 1 godziny. Odkryć folię i sprawdzić widelcem czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak posypać je startym serem i ponownie zapiec w piekarniku około 10-15 minut. ziemniaki gratin
O kuchni z uczuciemskładniki na masę serową: 300 g serka białego 25 g masła 100 g cukru 1/2 opakowania budyniu waniliowego 1 jajko 100 ml mleka wykonanie: Ser mielimy dwa razy. Białko oddzielamy od żółtka. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtko, budyń oraz ser i miksujemy na gładką masę. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy
Domowy Smak Jedzeniacukru pudru 1 op. budyniu smietankowego (ja użyłam waniliowego) 100 g masła (lub margaryny) śliwki cukier puder do posypania Wykonanie: Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ser i zmiksować. Następnie dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) tortownicy o średnicy(...)wykorzystałm tortownicę o śr. 21 cm). Na serze ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pierwsze 15 minut, a następnie temp. obniżyć do 160 stopni i piec jeszcze przez ok. 40 min. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem. Smacznego
MyCookBook.plnikomu nie trzeba tłumaczyć, jak są pyszne (bo każdy to wie), i że smakują zawsze, o każdej porze dnia i nocy :) My najbardziej lubimy naleśniki na słodko z białym serem, polane musem truskawkowym lub dżemem, a Wy? Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 jaja 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 1 łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia(...)Nadzienie: 0,5 kg sera (najlepiej twarogu sernikowego) cukier (do smaku) Wykonanie: Mąkę należy przesiać, a mleko wymieszać z wodą. Jaja miksujemy (lub roztrzepujemy) na puszystą masę, dodajemy do niej mąkę i mleko wymieszane z wodą. Starannie mieszamy całość, aby pozbyć się grudek. Na koniec dodajemy cukier i szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 20 minut, aby „odpoczęło
MyCookBook.plBardzo prosta i smaczna sałatka z minimalną ilością składników :) Do tego soczyście zielona i sycąca. Połączenie brokułów z zielonym groszkiem i roztapiającym się serem w chrupiącej, ziołowej panierce jest naprawdę wyjątkowe. Wypróbujcie! Składniki: 500 g różyczek brokułów 10-15 szt. kuleczek mini-mozarelli pół puszki zielonego groszku lub 100 g groszku mrożonego Panierka: 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej(...)puszki wystarczy tylko dobrze osączyć go z zalewy. W międzyczasie wyjmujemy z zalewy mozarellę. Jajko roztrzepujemy i dodajemy do niego mąkę, zioła prowansalskie oraz pieprz i sól. Każdą kuleczkę sera najpierw dokładnie obtaczamy w masie jajeczno-mącznej, potem w bułce tartej, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej (najlepiej jeśli będzie go tyle, aby kulki mogły się zanurzyć). Smażymy tylko
MyCookBook.plśmietany kremówki (30%) Wykonanie: Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu, zużywając do każdej połowę wymaganej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy ser i ponownie miksujemy. Serową masę rozdzielamy na 3 równe części. Ostudzone galaretki (lekko tężejące) łączymy z serem. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia
MyCookBook.plDziś zapraszam Was na owocowe danie na zimno, idealne podczas upałów, które możecie zaserwować np. na podwieczorek lub lekką kolację. Makaron z serem i truskawkami przywodzi mi na myśl czasy dzieciństwa. Wprost za nim przepadałam, a dziś przyrządzam go swojej córeczce, która też go uwielbia :) Jedyną zmianą jaką wprowadziłam jest razowy makaron pszenny, dużo zdrowszy od zwykłego, zawierający sporą ilość(...)Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Następnie do truskawek dodajemy twaróg i ponownie dokładnie blendujemy (możemy też zmiksowane truskawki po prostu wymieszać z serem łyżką). Na koniec dodajemy cukier i raz jeszcze mieszamy. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, który polewamy kilkoma łyżkami serowo-truskawkowej masy. Dekorujemy pokrojonymi na kawałki truskawkami i listkami mięty. Smacznego
MyCookBook.plwięcej - od dziś taki oszukany sernik jest u mnie numerem 1! Nie tylko smakuje mi o wiele bardziej (a uwielbiam serniki), ale też jest o połowę tańszy! Sera na taką blaszkę potrzebujemy 1 kg. Za wiaderko dobrego sera (100% naturalnego) zapłacimy około 13-14 zł. Plus niemal te same dodatki (w zależności jaki pieczemy). Ja korzystając z promocji
Kolorowy Przepisownikdodać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem czarnym i papryką ostrą. Całość dusić na małym ogniu przez około 20 - 25 minut. Sos posypać posiekaną natką pietruszki i wymieszać. Ser biały przetrzeć przez sito. Mąkę, biały ser, ricottę, jajka włożyć do dużej miski i zagniatać ciasto dłońmi przez około 3 minuty. Blat posypać mąką, przełożyć ciasto i jeszcze zagnieść
Zakątek rozkoszy kulinarnychCiasto: 400 g mąki pszennej 220 ml wody łyżka oleju szczypta soli pół łyżeczki kurkumy (jeśli chcemy uzyskać żółty kolor pierogów) Farsz: 400 g boczku wędzonego 270 g białego sera półtłustego łyżka śmietany 18% 2 cebule sól, pieprz Przygotowanie Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła lub oleju, dodajemy boczek i podsmażamy kilka minut, następnie wsypujemy(...)cebulę i smażymy aż się zeszkli. Odstawiamy do wystygnięcia. Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną, dodajemy boczek z cebulą i przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie. Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej. Wodę podgrzewamy, aby była dość ciepła, ale nie gorąca. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy
e-PrzepisyKulinarnekilkoma kroplami oleju lub roztopionego masła, wtedy się nie skleją. Następnego dnia podsmażamy je na patelni, też są boskie. Kluski leniwe Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g sera białego twarogowego tłustego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki masła cukier mąka do podsypywania Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy(...)wodę. Biały ser przeciskamy przez praskę, wkładamy do miski, dodajemy jajko, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto. Ciasto wykładamy na omączony blat, odkrawamy z niego po kawałku i formujemy wałek o średnicy ok.2 cm. Wałek lekko spłaszczamy i odcinamy nożem romby o szerokości 2 cm. Musimy pamiętać, że w trakcie gotowania kluski nam urosną. Kluski wkładamy porcjami na gotująca się
Kulinarne przygody Gatitysmakuje. Rolada makowo-orzechowa Składniki: Biszkopt : jajka - 5 szt mak mielony suchy - 3/4 szkl mąka - 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka orzechy włoskie tarte - 4 łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada(...)piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut. Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę. MASA SEROWA: Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: 1 cukinia 1 opakowanie jarmużu olej rzepakowy w sprayu (polecam ten KLIK ) drobno starty ser dojrzewający szczypta soli czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Warzywa umyć i osuszyć. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać olejem. Jarmuż rozłożyć równomiernie, doprawić czosnkiem, solą i serem. Na koniec spryskać olejem. Cukinie pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć jeden obok drugiego
ClauditteMissCooking