ser - 16500 przepisów (strona:476/1100)

Dynia piżmowa faszerowana pieczonym kurczakiem i żurawiną 145

dynia piżmowa 200 g pieczonego kurczaka ( u mnie resztki z obiadu) garść żurawiny pieprz ziołowy staropolski oregano sól pieprz czarny ser typu parmezan lub inny twardy Dynię przekroić na dwie połówki, wydrążyć gniazdo nasienne. Łyżeczką do kulek wydrążyć dynię to uzyskania dwóch łódek. Rozdrobnionego kurczaka wymieszać z żurawiną i przyprawami. Ułożyć ciasno w dyniach, na wierzchu położyć część kulek wyciętych(...)dyni. Posypać serem, oregano i pieprzem. Zapiekać przez ok 40 min. Podać z kaszą kuskus, ewent. z ryżem

Gotowanie jest łatwe
Dynia hokkaido z nadzieniem chlebowo mięsnym 140

dynia hokkaido 300 g mięsa mielonego pół cebuli 3 ząbki czosnku 4 kromki chleba ok 75g 100 g sera żółtego (twardego) szczypta mięty szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej do mięs mleko do namoczenia chleba Dynię umyć, odciąć korzonek tworząc przykrywkę. Wyciąć miąższ by dostać się do gniazda nasiennego. Wyjąć przy pomocy łyżki(...)wszystkie ziarna i oczyścić wnętrze. Mięso włożyć do miseczki, dodać przyprawy, starty ser, posiekaną cebulę i czosnek. Troszkę miąższu dyni który uzyskaliśmy przy wycinaniu również zetrzeć na tarce. Chleb namoczyć przez chwilę w mleku i nie odciskać. Ugnieść dobrze mięsno chlebową masę i nadziać dynię do pełna. Przykryć pokryweczką z korzonkiem, następnie całą dynię nasmarować oliwą i zawinąć w folię

Gotowanie jest łatwe
Filo ze szpinakiem i fetą 136

szpinaku mrożonego  cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pół papryczki chili 100 g sera feta 3-4 płaty ciasta filo 1 łyżka masła tłuszcz do smażenia odrobina sezamu do posypania Szpinak rozmrozić, Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę  posiekaną w kosteczkę i czosnek. Dodać szpinak przyprawy do smaku i chili i odparować. Wystudzić. Do szpinaku dodać pokruszony(...)ser feta i wymieszać. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, po jednej stronie ułożyć pas szpinakowej masy i zwinąć w rulon. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem, posypać sezamem. Wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 st Podawać na ciepło z rosołem lub barszczykiem. Na zimno jako przekąski

Gotowanie jest łatwe
Ciasto filo z grzybami, papryką i serem feta 151

grzybów mrożonych (prawdziwki, podgrzybki) 1 duża czerwona papryka pół papryczki chili 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy bazylia oregano natka pietruszki tłuszcz do smażenia 100 g sera feta 3-4 płaty ciasta filo 1 łyżka masła sezam do posypania Grzyby ugotować, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni przysmażyć cebulę, dodać grzyby(...)paprykę oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. przyprawić do smaku ziołami. Smażyć do odparowania płynów. Wystudzić i wymieszać z pokruszonym serem feta i natką pietruszki. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, nałożyć na jednym boku pas nadzienia i zwinąć w rulony. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem wierzch. Posypać odrobiną sezamu. Piec ok 15 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Polenta 72

szkl kaszy kukurydzianej 3 szkl wody sól 2 łyżki sera typu parmezan Wodę zagotować, wsypać kaszę i sól do smaku, gotować aż kasza wchłonie całą wodę, zdjąć z ognia, dodać ser i wymieszać dobrze. Następnie rozłożyć na grubość do 2 cm w formie. Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Kroić w kwadraty i przysmażyć na tłuszczu

Gotowanie jest łatwe
Schab z patelni, pieczarki w śmietanie i polenta 111

śmietanie ; 150 g pieczarek pół cebuli tłuszcz do smażenia 3 łyżki śmietany 22% sól pieprz natka pietruszki polenta ; 1 szkl kaszy kukurydzianej 3 szkl wody sól 2 łyżki sera typu parmezan Przygotować polentę dzień wcześniej ; Wodę zagotować, wsypać kaszę i sól do smaku, gotować aż kasza wchłonie całą wodę, zdjąć z ognia, dodać ser i wymieszać dobrze. Następnie rozłożyć

Gotowanie jest łatwe
Serniczek red & blue z owocami 118

sera białego 2 szkl mleka 8 łyżek cukru sok z połowy cytryny 400 ml mrożonych malin 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka niebieska lub turkusowa truskawki Galaretkę rozpuścić w połowie szkl gorącej wody. Ser , 1 szklankę mleka, 4 łyżki cukru sok z cytryny zmiksować w kubku blendera, dodać galaretkę i wlać do formy babkowej silikonowej. Do masy zanim zastygnie wetknąć

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki na maślance z jagodami i twarożkiem 99

maślanki pół szkl mleka 1 jajko cukier do smaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia spora garść jagód mąka olej do smażenia nadzienie 1 kostka białego sera śmietana cukier Jajko rozbełtać z cukrem, dodać maślankę i mleko. następnie proszek do pieczenia i stopniowo dodawać mąkę , ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykłe naleśniki, Dodać jagody i wymieszać. Smażyć małe pulchne naleśniki(...)Ser utrzeć z cukrem i śmietaną, Przekładać naleśniki

Gotowanie jest łatwe
Sernik z borówkami 143

ciasto 1,5 szkl mąki 125 g masła pół szkl cukru 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg sera 1 szkl cukru 1 kostka margaryny 6 jajek 1 budyń śmietankowy otarta skórka z cytryny 1 op borówek. ok 100 g Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto.. wykleić dno formy o rozm  30x20. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać(...)jednym żółtku, następnie stopniowo dodawać ser i budyń, oraz skórkę otrzeć z cytryny.  Białka ubić na pianę dodać do masy i na koniec wrzucić borówki, delikatnie wymieszać. Ciasto podpiec w temp 180 st. Wylać masę serową i piec sernik przez godzinę. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki żytnie ze szpinakiem 100

jajko 1 szkl mleka 1,5 szkl wody 1 szkl mąki zytniej 0,5 szkl mąki pszennej sól olej nadzienie 250 g szpinaku sól pieprz czosnek 250 g sera białego Jajko rozmieszać z mlekiem i wodą, dodać mąkę szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju, wymieszać ciasto. Usmażyć naleśniki. Szpinak udusić z czosnkiem i przyprawami, wystudzić, dodać pokruszony ser, wymieszać

Gotowanie jest łatwe
Pesto z natki rzodkiewki 162

natki rzodkiewki 4 łyżki ziaren dyni 4 gałązki melisy 200 ml oliwy sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny 40 g sera tartego typu parmezan W kubku blendera zmiksować ziarna dyni z oliwą, a następnie stopniowo dodawać natkę i miksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i na koniec dodać tarty ser. Pesto można podzielić na porcje

Gotowanie jest łatwe
Placki z wędzoną słoniną i bundzem 115

ziemniaków 100 g słoniny wędzonej 100 g bundzu (ser górski) 1 cebula duża sól pieprz 1 jajko 3/4 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem z cebulą. Słoninę pokroić w drobniutką kostkę , ser zetrzeć na tarce. Dodać do masy ziemniaczanej jajko, makę i proszek do pieczenia, przyprawić do smaku

Gotowanie jest łatwe
Rolada malinowa 111

jajek 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki szczypta proszku do pieczenia 2 szkl malin 250 g sera białego 0,5 szkl mleka 3-4 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny czekolada do polania Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, ciasto ubijać jeszcze przez kilka minut, Wylać na przygotowaną dużą formę wyłożoną papierem. Piec w temp(...)odkleić papier i zwinąć razem ze ściereczką do przestygnięcia. Po ok 40 min można delikatnie rozwinąć by wystygła. Żelatynę rozpuścić w ok pół szkl wrzątku. Do kubka blendera włożyć ser, mleko, cukier i 1 szkl malin, Porządnie zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę i wstawić masę do lodówki by nieco zgęstniała. Kiedy masa jest juz gęsta posmarować roladę, wysypać trochę

Gotowanie jest łatwe
Pieczarki faszerowane bakłażanem duszonym i zapiekane z chipsem z boczku 143

osoby 6 dużych pieczarek 1 bakłażan 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku sól pieprz szczypta oregano żółty ser boczek wędzony w plastrach Bakłażana pokroić w kostkę i posolić, odstawić na kilka godzin by porządnie pozbył się soku. Przepłukać i odcedzić. Pieczarki oczyścić, wyrwać resztki nóżki i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Na patelni przysmażyć z obu stron boczek, aż się przyrumieni(...)ręcznik papierowy. Na tym tłuszczu smażyć bakłażan z papryką przez ok 7-10 min, pod koniec dodać czosnek. Przestudzić a następnie włożyć do wnętrza pieczarek. Posypać niewielką ilością żółtego sera. stawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st. Na ostatnie 5 min pieczenia ułożyć na pieczarkach plastry boczku. Podawać z frytkami i pomidorem

Gotowanie jest łatwe
Kluski kładzione po lubelsku 103

szkl mąki 1 jajko sól woda słonina 1 cebulka biały ser, twaróg natka pietruszki Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, posolić, dolać stopniowo wodę, i łyżką mieszać ciasto by było gęste, kleiste ale nie płynne. W garnku zagotować wodę , osolić, łyżkę zmoczyć w gorącej wodzie i nabierać małe kluski, po czym natychmiast wkładać je do wody. Ugotowane odcedzić. Na patelni(...)stopić słoninę, dodać posiekaną cebulkę i przyrumienić. Polać kluski i posypać rozkruszonym serem i odrobiną natki pietruszki. Doprawić solą i pieprzem

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania