Składniki ziemniaki, 4 duże sztuki śmietanka 30%, 150ml wywar warzywny, 85ml sok z cytryny, 1 łyżka czosnek, 2 ząbki zmiażdżone ser żółty starty, 5 łyżek bazylia, sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)gotujemy kremówkę i wywar przez 8-10 minut, aż wywar zredukuje się o połowę. Dodajemy sok z cytryny czosnek, bazylię. Masę ziemniaczaną przekładamy do garnka z sosem, mieszamy, dodajemy ser, doprawiamy do smaku. Łyżką nakładamy farsz do wydrążonych połówek. Zapiekamy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180st
Gotowanie moimi oczamiSkładniki białka, 4 sztuki cukier, 150g ser biały twaróg, 80g zmielony kokos, 200g Przygotowanie W misce ubijamy na sztywno białka, pod koniec dodajemy po trochu cukru . Następnie zmniejszmy obroty miksera do minimum i dodajemy ser. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiórki i mieszamy szpatułką. Wykładamy masę na blaszkę w formie małych kupek. Pieczemy na złoty kolor około
Gotowanie moimi oczamiSkładniki gotowe ciasto francuskie, 1 opakowanie brokuł, 1 sztuka filet z piersi kurczaka, 1 sztuka pojedyncza śmietanka 18%, 100ml śmietanka 30%, 100ml jajka, 4 sztuki ser, 150g sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy płat ciasta francuskiego. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy około 7-10 minut(...)gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut. Filet kroimy w małe paseczki, podsmażamy na złoto na łyżce oleju. Jajka miksujemy, dodajemy śmietanki, doprawiamy. Na końcu wrzucamy do sosu ser, mieszamy. Brokuły i mięso wykładamy na podpieczone ciasto, zalewamy sosem. Pieczemy około 40-45 minut
Gotowanie moimi oczamiząbki sól, pieprz śmietana 30%, 300ml woda, 600ml śmietana 12%, 2 łyżki majonez, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki przecier pomidorowy, 2 łyżeczki sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia ser żółty, 100g Przygotowanie Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Formujemy(...)kulce lekko dociskając. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany, wodę, majonez, przecier pomidorowy, mąkę, doprawiamy. Zalewamy sosem klopsiki. Zalewy musi być tyle, żeby makaron był przykryty. Wierzch posypujemy startym serem. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200st. Pieczemy pod przykryciem około 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy tak długo
Gotowanie moimi oczamiseler, 1 b.mała szt cebula, 1 duża szt olej, do smażenia sól, pieprz oregano tymianek jajko, 1 szt Składniki na sos mleko, 200ml jajka, 2 szt sól, pieprz ser żółty, 100g Przygotowanie Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie miksujemy ze sobą. Smażymy naleśniki na dużej patelni, studzimy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę(...)mieszamy. Na naleśniki nakładamy po 2-3 łyżki farszu, zwijamy w ruloniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Mleko miksujemy z jajkami, doprawiamy do smaku, zalewamy naleśniki. Posypujemy wierzch startym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180st przez około 30 minut
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ser twarogowy, 400g mąka pszenna, 300g jajko, 1 szt Dodatkowo bułka tarta masło śmietanka kwaśna miód cynamon cukier Przygotowanie Ser mielimy, albo używamy mielonego sernikowego. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto, formujemy wałeczki i kroimy pod skosem na małe kawałeczki. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 10 minut od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Podajemy z bułką tartą usmażoną
Gotowanie moimi oczamiDoskonała alternatywa zwykłego śniadaniowego omleta Składniki chleb, 5 kromek jajka, 5 szt śmietana 18%, 2 łyżki szynka, 2-3 plasterki salami, 3-4 plasterki ser, żółty starty, 2 łyżki pietruszka suszona, 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st. W naczyniu żaroodpornym (śr. 23cm) układamy kromki chleba, tak aby przykryły szczelnie dno naczynia. Podpiekamy przez około(...)minut. W tym czasie robimy masę jajeczną. Szynkę i salami kroimy w kostkę. Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy pokrojoną wędlinę, starty ser, pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy masę jajeczną na podpieczony chleb. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Omlet będzie gotowy gdy masa się zetnie i będzie delikatnie zrumieniona. Rodzaj chleba do omletu wedle upodobania
Gotowanie moimi oczamiSkładniki tortellini, 100g salami, 5-7 plastrów ser żółty, 200g koperek zielony, 4-5 gałązek majonez, 4łyżki śmietana 12%, 2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Salami kroimy w cieniutkie paseczki, koperek drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ciasto francuskie, 1 opak filet z kurczaka, 500g marchewka, 2 średnie szt brokuł, 200g cebula, 1 średnia szt por, 1/2 małej szt ser żółty, 3-4 plastry przyprawa do gyrosa, 1 opak vegeta, 1 łyżeczka olej, do smażenia jajko, 1 szt zioła prowansalskie, 1 łyżeczka Przygotowanie Mięso kroimy w paseczki lub kostkę, marynujemy w przyprawie gyros, odstawiamy na godzinę(...)Odsączamy i studzimy. Przygotowujemy warkocz. Rozkładamy francuskie ciasto na blacie (papier zostawiamy). Na środku rozkładamy nadzienie. Najpierw wykładamy marchewkę, później mięso, na to wykładamy różyczki brokuła. Całość przykrywamy plastrami sera. Nacinamy ciasto i zawijamy w warkocz (patrz zdjęcie). Ciasto francuskie powinno być prostokątne, moje było okrągłe i też nieźle wyszło. Warkocz smarujemy jajkiem i obsypujemy ziołami. Pieczemy przez około
Gotowanie moimi oczamiSkładniki sznycle z indyka, 5 szt ser żółty, 5 plasterków masełko ziołowe, 5 łyżeczek jajko, 1szt bułka tarta sól, pieprz olej, do smażenia Przygotowanie Sznycle cieniutko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym układamy plasterek sera i łyżeczkę masełka ziołowego. Zwijamy mięso tworząc małe roladki. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju, początkowo na dużym ogniu, później zmniejszamy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki gotowe kruche ciasto, 1 opak ziemniaki, 3-4 duże szt por, 1 średnia szt mleko, 1 szkl jajko, 1 szt ser żółty, 100g czosnek, 2 ząbki przyprawa do ziemniaków, 2 łyżeczki pieprz, sól olej Przygotowanie Do natłuszczonej formy na tartę wkładamy płat kruchego ciasta, lekko dociskamy i nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170st. Ziemniaki obieramy, kroimy(...)kroimy w krążki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju. Na podpieczonym spodzie układamy blanszowane ziemniaki, na wierzch wykładamy por. Całość posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mleko mieszamy z jajkiem. Żółty ser ścieramy, czosnek drobno kroimy, dodajemy do mleka. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy ziemniaki, pieczemy w temperaturze 170st przez około 25 minut
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na naleśniki mleko, 1 szkl woda gazowana, 1 szkl mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl jajka, 2 szt sól, szczypta Składniki na farsz ziemniaki, 1kg ser twaróg, 600g cebula, 1 szt sól, pieprz masło, 1 łyżka Składniki na panierkę bułka tarta jajka, 2 szt sól, pieprz Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy, smażymy cienkie naleśniki na dużej patelni skropionej olejem(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Ser wraz z ziemniakami mielimy w maszynce, dodajemy cebulkę i mocno doprawiamy. Nakładamy po dwie łyżki farszu na każdy naleśnik, zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju z każdej strony
Gotowanie moimi oczamiSkładniki makaron kolanka, 150g kukurydza, 1/2 puszki jajka, 6 szt śmietana 18%, 3 łyżki ser żółty starty, 60-70g natka pietruszki siekana, 3-4 łyżki sól, pieprz masło, 1 łyżka Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i mieszamy z kukurydzą. Jajka roztrzepujemy wraz ze śmietaną, dodajemy starty ser i pietruszkę. Łączymy masę jajeczną z makaronem
Gotowanie moimi oczamiBardzo szybka i smaczna sałatka, która nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki: 250 g sera żółtego miękkiego 100 g kabanosa peperoni 0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, papryka czerwona Sposób przygotowania : Ser żółty tarkujemy na tarce o grubych oczkach, kabanosa, kroimy w plasterki a korniszony w kostkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką
Darcia w kuchnisałatkę namówiła mnie koleżanka z pracy, dziś się na nią skusiłam i muszę przyznać, że smakuje wyśmienicie. Składniki: 500 g żółtego sera miękkiego słoik 0,9 ogórków korniszonów sól, pieprz, i majonez Sposób przygotowania: Ser żółty i ogórki pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i majonezem. Odstawić na chwilę, żeby się przegryzła
Darcia w kuchni