ser - 17000 przepisów (strona:483/1134)

Kasza jaglana smażona z jarmużem, jajkiem, awokado i kiełkami i mozzarellą 99

naszego zdrowia. Idealny pomysł na smaczne rozpoczęcie dnia. Składniki (na 2 porcje): 100 gram jarmużu 1/3 szklanki kaszy jaglanej + 2/3 szklanki wody 2- 3 jajka 1/2 awokado 50 gram sera mozzarella garść kiełków szczypiorek szczypta soli i pieprzu szczypta papryki wędzonej 1 łyżka oliwy z oliwek Kaszę płuczemy 2-3 razy na sicie, następnie prażymy na suchej patelni i gotujemy(...)kaszy. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Wbijamy jajka i układamy gdzieniegdzie porwaną mozzarellę, przykrywamy patelnię i smażmy całość 2-3 minuty aż jajka się zetną a ser rozpuści. Jajka doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz kiełkami. Podajemy z kawałkami awokado. Smacznego, Klaudia.   Informuję, iż patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć

Mango Papaja
Łosoś w kozim serze z awokado 120

cieszyły i lekkimi były. O zdrowiu nie wspomnę. Zrobiłam coś a'la włoskie antipasto. Składniki -łosoś atlantycki z z koprem  Suempol -radicchio -papryka czerwona -awokado XXL -ser kozi plastrowany cieniutko -crema z octem balsamicznym z Modeny Dodatkowo chleb/bagietka typu włoskiego. Przygotowanie jest niezwykle szybkie. Rozkładamy plastry sera, na nie kładziemy plaster łososia, pasek papryki, kawałeczek awokado i listek radicchio

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z pomelo i kurczakiem. Na kolację bez chleba. Kolorowo i sycąco. Po prostu pycha 447

sałatce? Skomponowało się bosko po prostu... Składniki: 1/4 pomelo 1/3 piersi z kurczaka 4-5 suszonych pomidorów 2 garście kompozycji sałat świeżych garść prażonych pestek ze słonecznika  ser kozi twardy (w plastrach lub w kawałku) oliwa z oliwek oliwa z przyprawami (z suszonych pomidorów mojej Mamy) - opcjonalnie sos vinegrette.  Przygotowanie: Na ulubiony mix sałat wykładamy: pokrojonego w paski(...)pomidora suszonego, porwane w kawałki pomelo, kurczaka zgrillowanego na patelni, ser kozi (u mnie w plastrach) . Zalewamy 2-3 łyżkami doprawionej oliwy zmieszanej z odrobiną wody (lub octu winnego). Obsypujemy uprażonymi z solą pestkami słonecznika. Czekamy 10-15 minut aż smaki się przegryzą i gotowe. Zapewniam ze sałatka jest boska. Nawet mój Maż - początkowo sceptycznie nastawiony przyznał, że to super

Kuchnia po mojemu
FASZEROWANA DYNIA PIŻMOWA 124

teraz zapraszam. SKŁADNIKI: 1 dynia piżmowa 4 łyżki kaszy kuskus (przygotowanej w/g opakowania) 6  suszonych pomidorów w oliwie 6-7 plasterków bekonu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich ser camembert 1/2 łyżki posiekanych listków selera naciowego sól pieprz A jak to zrobić: Dynię przekroić na pól i wydrążyć pestki. Miąższ ponacinać w kostkę, nie przecinając skóry. Skropić odrobina oleju (zalewa(...)rozgnieść widelcem. Bekon pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni, żeby był chrupiący. Na patelnię dodać miąższ dyni, kuskus,orzechy, pokrojone w paski pomidory, pokrojony w kostki ser i posiekane listki selera (opcjonalnie pietruszki). Całość dobrze wymieszać doprawiając sola i pieprzem. Tak przygotowanym farszem, wypełnić wydrążone skórki dyni i zapiec całość w piekarniku 200 stopni 15 minut (najlepiej

Kuchnia w opałach
Zupa z dyni i sera koziego 145

marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1,2 l wrzątku 1 łyżeczka klarowanego masła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 800 g miąższu dyni piżmowej 150 g sera koziego podpuszczkowego imbir mielony 2 łyżeczki koperku 1 szkl drobnego makaronu (np zacierki) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy(...)ziele angielskie. Całość gotujemy około 20 min, kilka minut przed końcem wrzucamy makaron i gotujemy dalej, od czasu do czasu mieszając. Dynię obieramy, usuwamy miąższ i razem z serem kozim ścieramy na drobne wiórki (najmniejsze oczka na tarce). Dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości makaronu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonym imbirem. Podajemy z posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, pieczarkami i papryką. 117

plan ;-) Polecam!       Składniki; ok. 1 kg ziemniaków ok 50 dag szynki 2 cebule 1 papryka 20 dag pieczarek sól, pieprz, tymianek 2 łyżki ketchupu 15 dag sera żółtego 1 szkl. śmietany 36% natka pietruszki   Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, układamy ziemniaki, Na nie układamy pokrojone i obrane pieczarki, następnie paprykę(...)przykrywamy naczynie. Jeśli nie mamy pokrywy robimy to folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na około 1 godz.i pieczemy w temp. 180C. Kilka minut przed koncem posypujemy serem żółtym. Zapiekamy do rozpuszczenia. Przed podaniem posypać natką pietruszki.          Smacznego!   Inspiracja

Radość kipiąca uśmiechem.
Witamy na talerzu. Witaminy i ich właściwości. 184

twojej codziennej diecie. Witamina A Właściwości: reguluje procesy tworzenia nowych komórek,zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej skóry. Dzienne zapotrzebowanie:700-900µg Źródło występowania: tran, pełnotłuste mleko, masło, ser, żółtko jajka, brzoskwinie, marchew, papryka czerwona, szpinak, kapusta, brokuły Witamina B1  Właściwości : bierze udział w przemianie węglowodanów,białek i tłuszczów w energię, wspomaga działanie układu nerwowego Dzienne zapotrzebowanie(...)ryba, ryż brązowy. Witamina B2 Właściwości:bierze udział w przemianie w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię. Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.6 mg Źródło występowania: wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko, sery, grzyby, makrela, łosoś, soja, groch, jogurty i kefiry. Witamina B6 Właściwości:bierze udział w przemianie aminokwasów oraz wytwarzaniu enzymów i hormonów, wspomaga działanie ukł. nerwowego Dzienne zapotrzebowanie

Fit & Healthy Life
Pierogi z kaszą jaglaną i serem. 145

sól .Wyrobić gładkie ciasto ,podsypać pozostałą mąką. Gotowe wyłożyć na blat i rozwałkować jak najcieniej . Farsz do pierogów: 1 szklanka kaszy jaglanej ,ugotować na sypko 300 g białego sera mała cebulka brokuł 100 g sól ,pieprz Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy we wrzątku 5 minut. Kroimy na drobno . Cebulkę zeszklić na patelni na rumiano ,połączyć z kaszą , serem

Ladylaura.
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym 201

puszki tuńczyka w oleju 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% sól pieprz łyżeczka ziół prowansalskich pęczek natki pietruszki łyżka oleju 100 g startego żółtego sera Sposób przygotowania: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju.  Tuńczyk odsączyć z nadmiaru oleju i dodać do cebuli. Wlać śmietanę, dodać(...)sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie i podsmażyć 5 minut. Na końcu dodać pociętą pietruszkę i wymieszać dokładnie. Połączyć z makaronem, posypać żółtym serem i od razu podawać. Smacznego

na moim stole...
Zapiekanka z purée ziemniaczanym. 639

mięsa wieprzowego mielonego 2 kiełbasy śląskie (jak dla mnie zbędne) papryka 2 cebule 2 pomidory ząbek czosnku ziemniaki masło mleko 3 łyżki ketchupu majeranek natka pietruszki sól, pieprz starty ser Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Mięso mielone przesmażamy na patelni bez tłuszczu (wytopi się z mięska), Doprawiamy solą, pieprzem majerankiem i czosnkiem(...)lubi, Kroimy je w cienkie plasterki układamy w naczyniu i posypujemy natką pietruszki. Ugotowane ziemniaki ugniatamy z dodatkiem masła, mleka i pieprzu, na koniec dodajemy ser starty na małych oczkach i intensywnie mieszamy ( dokładniejszych proporcji nie znam ponieważ sama dodawałam do smaku) . Możemy ziemniaki wyłożyć do naczynia łyżką, ja robiłam to za pomocą worka cukierniczego dla lepszego efektu wizualnego ;) Zamknięte

Pelusiowa Kuchnia
Jesienne grillowanie – sposoby na pyszne dania z dynią 130

dynia 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni 1 łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru do sałatki: Szpinak Baby ½ szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego ½ szklanki prażonych orzechów Pekan 4 pomidory pokrojone w plasterki domowy sos V inaigrette Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do około 200-220 stopni, w międzyczasie nacieramy ruszty oliwą. Dynię kroimy(...)rumiane ale mieć zwartą konsystencje nie mogą być wręcz rozgotowane). Plastry grillowanej dyni kroimy na połowy i usuwamy skórę. Aby zrobić sałatkę na talerzu wykładamy szpinak, układamy plastry dyni, ser, prażone orzechy i pomidory. Całość skrapiamy domowym sosem Vinaigrette. Prosty sos Vinaigrette wymaga nie więcej niż 4 składników. Podstawowe składniki to ocet, sól, pieprz i oliwa z oliwek. Oliwę warto

naRuszcie
Kabanosy z serem w cieście francuskim 191

trudne w wykonaniu ani pracoch łonne. Czego chcieć więcej od przekąski? :-) Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 długich, grubych kabanosów 10 plasterków sera jajko 5 łyżek sezamu 1. Kabanosy kroimy na pół, ciasto francuskie na średniej grubości plastry.  2. Każdy kawałek kabanosa owijamy plastrem sera i oplatamy ciastem francuskim (zaczynając od jednego końca, kończąc

Szefowa kuchni
Sałatka warstwowa 1820

aromatu. Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu 2 łyżki mleka 4 łyżki kukurydzy z puszki 100 g kiełbasy bamberskiej Tradycyjne Jadło kawałek pora 80 g żółtego sera 3-4 rzodkiewki  Przygotowanie: Jajka zetrzeć na drobnych oczkach. Kukurydzę odsączyć z nadmiaru zalewy. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w cienkie paseczki. Ser i rzodkiewki zetrzeć

Ala piecze i gotuje
Pstrąg z szampańskim risotto i patelnia WOLL okiem M&M 179

całego! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio cukinia boczniaki papryka kawałek dyni 1 chilli 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 szklanka szampana około 600 ml bulion warzywny 5 łyżek sera - parmezanu/ grana padano/ lub innego Pstrąg z sosem: pstrąg 2 pomidory bazylia cytryna Przygotowanie: Na patelni wlać oliwę i zeszklić cebulę, po chwili dodać pokrojony czosnek pokrojony w plasterki. Dodać warzywa(...)minuty. Wlać szampana i odparować. Mieszając co jakiś czas. Gotować risotto przez około 15 minut wlewając stopniowo bulion. Pamiętajcie o mieszaniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy ser i odstawiamy pod przykryciem na około 2 minuty. Pstrąga filetujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni po około 2 - 3 minuty z każdej strony zaczynając od skóry. Polewamy

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem 163

łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 300 g półtłustego twarogu 150 g oscypka lub rolady ustrzyckiej lub innego wędzonego żółtego sera 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki kminku (niekoniecznie) masło klarowane lub olej do smażenia Kaszę dobrze opłukać na gęstym sicie i przelać wrzątkiem. W garnku zagotować(...)ogniu pod przykryciem 20 minut (kasza musi wchłonąć całą wodę i być miękka). Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Twaróg rozdrobnić widelcem. Ser zetrzeć na grubej tarce. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną i cebulkę. Wymieszać i dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem.  Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania