ser - 16500 przepisów (strona:467/1100)

Miotełki wiedźmy 243

Miotełki wiedźmy są idealne na dzisiejsze Halloween, radość z nich powinny mieć zwłaszcza dzieci. Wykonanie tej przystawki zajmuje dosłownie chwilę.     Składniki: 1/2 opakowania paluszków junior 2 opakowania sera żółtego w plastrach pęczek cienkiego szczypiorku (siedmiolatka)   Wykonanie: Plaster sera przekroić na pół wzdłuż dłuższej krawędzi. Połowę każdego plastra pociąć na „witki”, Czytaj dalej... Artykuł Miotełki wiedźmy

Pasja Smaku
Sernik z rosą 245

duża blacha Ciasto: * 3o dag mąki mąki * 10 dag cukru * 10 dag margaryny (miękkiej) * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 żółtka (białek zostawiamy) * 1 całe jajko Masa: * 1 kg sera białego 3 razy przemielonego * 1 budyń śmietankowy * szklanka cukru * pół szklanki oleju * 3 szklanki mleka * 2 całe jajka * 4 żółtka (białka zostawiamy) * aromat śmietankowy * można dodać garść rodzynek Pozostałe białka(...)szklanki cukru Do dzieła!!! Z podanych składników gnieciemy ciasto i wykładamy nim spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Zostawiamy. Z sera, mleka, budyniu (po prosu wsypać), cukru, oleju, jajek, żółtek i aromatu robimy masę, czyli wszystko razem miksujemy. Masa jest bardzo rzadka. Wylewamy to do blachy wyłożonej ciastem i pieczemy w temp ok 150/180 stopni aż wierzch się zarumieni. Następnie

sierotka maRysia w kuchni
Risotto cytrynowe 196

okrągłego ryżu 1 cebula 3 łyżki oleju 3/4 litra rosołu (u mnie z kostki) 2 łyżki natki pietruszki 1/2 cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do dzieła!!! Cebulę pokroić w drobniutką kostkę i zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać opłukany ryż i smażyć przez chwilę. Powoli dodać rosół. Gotować pod przykryciem(...)minut często mieszając. Gdy ryż będzie miękki dodać otartą skórkę z połowy cytryny i sok z niej wyciśnięty, masło, pietruszkę i ser. Przyprawić sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Ryba w cebuli na parze z kulkami ryżowymi 144

pieczarek - ok 5 pół cebuli sól, pieprz curry papryka słodka pieprz cayenne - na czubku noża 2 łyżki natki z pietruszki bułka tarta olej łyżeczka masła ok 15 małych kosteczek sera żółtego łyżka parmezanu na rybę 2 filety w kostce z mintaja (może być inna dowolna ryba) pół cebuli szczypta pieprzu cytrynowego 1/4 cytryny sól Do dzieła!!! Ryż gotujemy z curry(...)kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle z pieczarkami. Wszystkie składniki razem mieszamy, formujemy z nich kulki - do środka każdej kulki wkładamy kosteczkę sera żółtego i obtaczamy w bułce. Smażymy na bardzo rozgrzanym oleju do zarumienienia się ze wszystkich stron. Wykładamy na papierowy ręcznik aby wsiąkł nadmiar tłuszczu. Rybę wkładamy do garnka do gotowania na parze (parowaru

sierotka maRysia w kuchni
Małe drożdżowe co nie co… 189

piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni. Aż się zarumienią. Z tego przepisu wychodzi ok 12 pierożków. Smacznego!!! Jeśli posmakują Wam moje pierożki zapraszam do wypróbowaniu innych farszy - można dodać ser biały wymieszany z bakaliami i żółtkiem jajka; dowolne owoce (jagody mmiam!); kaszę gryczaną wymieszaną z serem białym i solą - pole do popisu jest ogromne! WIĘC... KOMBINUJCIE

sierotka maRysia w kuchni
Zupa kalafiorowa delikatnie orientalna 156

kalafiora... bardzo lubię latem spożywać zupy a ta jest naprawdę wyjątkowa. Cheddar idealnie podkreśla smak kalafiora i ta nutka curry i kuminu w tle - pycha! ZUPA KALAFIOROWA Z SEREM CHEDDAR Składnik 100 g sera cheddar litr bulionu z kurczaka pół litra mleka 2 nieduże ziemniaki mała marchewka mała pietruszka średni kalafior 2 łyżeczki curry szczypta kuminu (można pominąć) 1 cebula

sierotka maRysia w kuchni
Bulwiok podkarpacki 169

przepis ;-* Bulwiok podkarpacki Na blachę 30/20 Składniki: Ciasto: 1/2 kostki drożdży 70 dkg mąki pszennej szklanka mleka 50 g masła 2 jajka 1 żółtko sól, cukier Nadzienie: 20 dag sera białego 7 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków 2 cebule (pokrojone w kostkę i usmażone na maśle) ok 10 listków świeżej mięty (drobno posiekane) sól, pieprz Do dzieła!!! Połowę mleka delikatnie podgrzewamy(...)ponownie odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok 20 minut. Ziemniaki gotujemy, studzimy i albo dokładnie ugniatamy tłuczkiem albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy do ziemniaków resztę składników farszu (cebulę, miętę, ser) i dokładnie mieszamy - przyprawiamy według uznania, jednak farsz najlepiej smakuje tradycyjnie przyprawiony, tylko solą i pieprzem. Na środek wyrośniętego ciasta wykładamy farsz - brzegi podnosimy i zawijamy w formie ramki

sierotka maRysia w kuchni
Calzone w wersji mini 192

dodać ulubione zioła Farsz: 25 dag pieczarke 2 papryki 3 duże czerwone cebule (mogą być białe) 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (można zamarynować np.w jogurcie) 1 szklanki sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach pulpa pomidorowa/koncentrat/ostatecznie ketchup sól, pieprz ulubione zioła - u mnie bazylia i ogromna ilość tymianku Do dzieła!!! Składniki na ciasto mieszamy i dobrze zagniatamy(...)pieczarki - chwile smażymy. Następnie dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich usmażonego kurczaka - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego ser żółty - dokładnie mieszamy. Każdy kawałek ciasta smarujemy pulpą pomidorową i układamy na nim ok 1,5 łyżki farszu - dokładnie sklejamy - smarowałam brzegi ciasta woda aby dobrze się skleiły. Nasze pierożki

sierotka maRysia w kuchni
Pasta kanapkowa z pieczonej dynii 155

szczypiorek miód, cynamon na słodko Wykonanie: puree z dyni ( z  tego przepisu) wymieszaj z serkiem i dodatkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podałam z chlebem upieczonym z dodatkiem sera pleśniowego (przepis tutaj ). Było pysznie. Także dodatek ostrego sera pleśniowego lub innego ulubionego zdecydowanie podniesie walory smakowe pasty           SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowana kanapka Caprese 198

mozzarelli pokrojona w grube plastry 4 łyżeczki zielonego pesto 2 łyżeczki oliwy świeży pieprz do smaku opcjonalnie sól Caprese, czyli wypieczona na złoty kolor pyszna kanapka, z idealnie roztopinym serem mozzarella, pomidorem i zielonym pesto. Czy jest coś lepszego na pierwszy posiłek w ciągu dnia?  :) Kromki chleba posmarować grubą warstwą pesto. Dodać pomidor i mozzarellę. Doprawić solą, pieprzem. Skropić(...)oliwą. Kanapkę złożyć. Opiekać w grillownicy lub w piekarniku, w temperaturze 180°C. Grillować do momentu aż chleb się zarumieni i ser dobrze się roztopi. Około 2-3 minuty. Źródło:  kulinarnyprzepisna linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Kasza jaglana z buraczkami ,serem feta i orzechami. 183

moje ulubione połączenie .Nadaje się na obiad jak i na ciepłą kolację. Składniki: dla dwóch osób 3/ 4 szklanki kaszy jaglanej dwa małe buraczki ,upieczone wcześniej w piekarniku ser feta ,około 100 g orzechy ,ulubione 100 g awokado ,jedno małe miks sałat 100 g sól ,pieprz ,oliwa Kaszę płuczemy na sicie ,następnie gotujemy w 1,5 szklanki wrzącej wody(...)garnku 10 minut.Odstawiamy . Buraczki ( upieczone) kroimy w kostkę wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i przesmażamy 3 minuty ,aby były ciepłe , dodajemy kaszę ciepłą ,ser feta i orzechy uprażone na suchej patelni i mieszamy całość .Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sałatę i mieszamy z kaszą . Podajemy na ciepło .Na wierzch dajemy awokado ,skrapiamy oliwą i delikatnie doprawiamy pieprzem.Smacznego

Ladylaura.
Sernik waniliowy z jagodami i galaretką 116

Sernik jak zawsze wyszedł przepyszny . Mamy dwa smaki słodki i kwasowy lekko . Przełamanie kontrastu smakowego idealne.   Składniki: ser z wiaderka waniliowy 1 szt jaja 5 szt ksylitol fiński  Kłos Pol 100 g budyń waniliowy 2 szt (80 g )   Dodatkowo: herbatniki 14 szt  jagody 350 g galaretka poziomkowa 2 szt ( 600 ml  wrzątku )    Wykonanie(...)misy wbijamy 5 jaj o temp pokojowej . Miksujemy na największych obrotach , wsypujemy ksylitol , nadal miksujemy . Masa nam się potraja , wychodzi puch. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżką ser z wiaderka , aż do końca. Wsypujemy budyń i nadal miksujemy z 2 minuty. Formę tortową 26 cm wykładam papierem do pieczenia , sam dół.  Herbatnikami wykładam dno tortownicy( jak zostają luki

Różowa kuchnia
Omlet z mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią 146

Omlet, który wyglądem i smakiem przypomina pizzę :) Szybka i pyszna kolacja, śniadanie lub nawet lunch do zabrania na wynos. Oczywiście możecie wzbogacić danie o ulubione dodatki takie jak ser żółty, szynka czy warzywa... ja pozostanę przy wersji alla caprese :) Składniki: 2 jajka 4 plastry mozzarelli pomidorki koktajlowe liście świeżej bazylii sól pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka mąki pełnoziarnistej Rozgrzać patelnię(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Łyżką wmieszać mąkę. Wylać na patelnię i smażyć ok. 10 minut z jednej strony, na omlecie ułożyć plastry sera, połówki pomidorów i posypać przyprawami. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem kolejne 10 minut.   Przełożyć na talerz. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ostrygi dla początkujących- jak i z czym się to je? 176

posiekanymi marynowanymi w nim szalotkami. Jednak to nie jedyny sposób, bo azjatyckie dodatki otwierają przed surowymi ostrygami szeroka game smaków. Można też przygotować ostrygi na ciepło, zapiekane pod serem lub z kruszonką. Są popularną i szybką alternatywą łatwą do przygotowania w domu a jednocześnie bardzo wyrafinowana. Zasadniczym błędem jest blanszowanie ostryg przed zapiekaniem, szczególnie tych młodziutkich. To przez(...)hallo ????... po co je blanszować przed zapieczeniem???? A potem jeszcze zapieczenie przez kilka minut. Ono służy nadaniu efektu brązowej skórki na np. sosie beszamelowym lub stopieniu się dodanego sera lub aby kruszonka stała się krucha. Ostryga nie potrzebuje obróbki cieplnej. Przez zapiekanie traci tylko stan surowości, ale wciąż jest miękka i delikatna. Przez wcześniejsze zblanszowanie a potem jeszcze zapiekanie ostrygi

Sztuka gotowania w/g Samiry
Eger - miasto winem płynące 168

polęwdiczka wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor no ale cóż. Prawdziwą furorę zrobiły pierożki z płynnym, białym serem - rewelacja. Ciasto podobne do greckiego filo, aczkolwiek bardziej zwarte (pewnie dlatego, że pierożki te były smażone na głębokim oleju). Czas na wieczorne wyjście do winnic czyli do Doliny Pięknej Panny. Standardowo(...)samym centrum maista. Tam znajduje się mnóstwo budek, budeczek i innych barów z jedzeniem. Nie trudno spotkać ludzi objadających się właśnie langoszem , smarowanym olejem czosnkowym i posypywany serem, czasami polewany śmietaną. Kolejne miejsce, które zdecydowanie polecam to restauracja przy Hotelu Senator w sercu starówki. Genialne wino, z tego oczywiście rejonu, Demeter oraz kapitalne jedzenie - jak np. zupa chrzanowa z jabłkiem

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania