ser - 17000 przepisów (strona:458/1134)

Oponki serowe II 565

Składniki: 300 g mąki 1 kostka sera białego (250-280 g) 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-5 łyżek śmietany 18% lub jogurtu naturalnego ( w zależności od potrzeb) olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ser rozdrobnić widelcem. 2. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. 3. Ciasto

Kuchnia domowa Ani
Tostowe babeczki 120

zapraszam. Składniki: (na 4 sztuki) 8 kromek chleba tostowego 2 kabanosy drobiowe 3 jajka klasy L sól i pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki startego żółtego sera szczypiorek sos andaluzyjski Folwark Przygotowanie: Z czterech kromek chleba tostowego odkrawamy skórki. Następnie każdą kromkę delikatnie wałkujemy lub ugniatamy ręką. Tak przygotowane kromki układamy w foremkach do babeczek. Po dwie(...)tostowej babeczki. W miseczce rozbełtujemy jajka. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Naszą masę ostrożnie wylewamy na tostowe wnętrz wypełnione kabanosem. Wierzch każdej babeczki posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (środkowy poziom). Pieczemy do ścięcia masy jajecznej. Po wyjęciu z piekarnika czekamy do lekkiego przestudzenia. Po czym delikatnie wyjmujemy tostowe

Słodkie okruszki
Zapiekanka ziemniaczano - porowa 369

zupie ziemniaczano - porowej .  Składniki :  1 kg ziemniaków 2-3 pory 150ml śmietany 150ml mleka listek laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek żółtego sera szczypta ostrej papryki Przygotowanie :  Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i chwilę obgotować w dobrze posolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. W międzyczasie do niedużego garnka wlać śmietanę, mleko, dodać liść(...)Zalać mlekiem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-45 minut. Po tym czasie zdjąć folię, ziemniaki posypać startym żółtym serem i ostrą papryką. Zapiekać przez kolejne 15-20 minut.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Quiche ze szpinakiem i soczewicą 188

ostygnięcia. Farsz: 450 g świeżych liści szpinaku 200 g czerwonej soczewicy 85 g suszonych pomidorów z zalewy 2 duże ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula 50 g tartego żółtego sera typu cheddar, radamer sól, pieprz 2 łyżeczki mielonego kminku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki oleju  3 jajka 200 g jogurtu greckiego naturalnego Cebulę obrać, pokroić(...)dodać do szpinaku. Podgrzewać, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Przyprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Ugotowaną soczewicę dodać do szpinaku, wsypać mielony kminek, dodać starty ser, suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Jajka roztrzepać z jogurtem. Wlać masę jajeczną do farszu, wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Piekarnik rozgrzać do temperatury

maniapieczenia
BURGER DROBIOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I POWIDŁAMI 155

łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz bulionetka warzywna dodatki: bułeczki do hamburgerów z tego przepisu karmelizowana cebulka z tego przepisu  masło orzechowe powidła z czarnej porzeczki  ser cheddar   Na początek przygotuj bułeczki wg podanego przepisu. Następnie cebulkę. Kiedy będziesz wkładać bułeczki do pieca zacznij robić burgery. Mięso mielimy w maszynce razem z cebulą. Dodajemy jajko, bułkę(...)drugiej strony po kilkanaście sekund. Wrzucamy na gotującą się wodę z bulionem. Gotujemy 7 minut i zmniejszamy ogień na mniejszy. Gotujemy jeszcze 30 minut. Każdą bułkę przekrój połóż plaster sera, posmaruj masłem orzechowym, dodaj łyżeczkę powideł, ułóż kotlet a na nim cebulkę i przykryj bułką. Smacznego

KuchcikoweLove
SOS SEROWY DO NACHOSÓW 134

wielką fanką kinematografii, za to jestem wielką fanką nachosów z sosem serowym :) Wiem, wiem niezdrowe, tuczące itd., ale raz na jakiś czas można poszaleć, co nie? SKŁADNIKI: - 100 g sera chedar (starty na duzych oczkach) - łyżka mazeiny - 100 ml mleka - łyżka masła - kilka plasterków jalapeno (poszatkowane) - pół łyżeczki papryki ostrej - ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) NA PATELNI ROZPUŚĆ MASŁO , dodaj(...)skrobię kukurydzianą, smaż przez chwilę. Zdejmij patelnię z ognia i wlej mleko, mieszaj bardzo intensywnie, wstaw na ogień. KIEDY MLEKO Z MAZEINĄ się zagotuje dodaj ser i gotuj, po kilku sekundach chedar powinien się rozpuścić i sos właściwie jest gotowy. DOPRAW SOS PAPRYCZKĄ JALEPENO , ostrą papryką w proszku i czosnkiem. Spróbuj czy niczego nie brakuje (może się zdarzyć

Kuchnia bezglutenowa Loli
Papryka faszerowana indykiem i kaszą jęczmienną 130

miejscu :) Prosta i pyszna propozycja, spróbujcie jak wyśmienicie smakuje! Porcja dla 3- 4 osób: * papryka Ramiro- 6 szt. * pierś z indyka / kurczaka- 250 g * kasza jęczmienna- 50 g * tarty ser mozzarella- 70 g (+ ewentualnie do posypania) * kukurydza- 4 czubate łyżki * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * sól, pieprz, słodka papryka, suszona papryka chili- do smaku * olej ryżowy- 1 łyżka * natka(...)papierem do pieczenia i nafaszerować nadzieniem. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 15-20 minut. W razie potrzeby 5 minut przed końcem pieczenia posypać dodatkową porcją sera. Na koniec ozdobić natką pietruszki. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka cytrusowa 112

Sezon cytrusowy w pełni więc przygotowaliśmy z nich sałatkę.  Składniki 4 pomarańcze 1 czerwony grejpfrut limonka 4 mandarynki 200 g sera koziego (roladka) sok z 1 cytryny sól kilka czarnych oliwek bez pestek 8 plasterków szynki serrano oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz mała czerwona cebula   Przygotowanie   Obrałem cebulę, pokroiłem w cienkie piórka, posoliłem i skropiłem sokiem(...)cytryny. Wymieszałem , po czym odstawiłem do zmacerowania. Mandarynki, pomarańcze, grejpfrut i limonkę obrałem ze skórki , pokroiłem na bardzo cienkie plasterki. Ułożyłem na półmisku warstwowo. Ser drobno pokruszyłem , posypałem nim owoce. Na wierzchu ułożyłem przekrojone na pół oliwki, osączoną marynowana cebulę oraz porwane na kawałki plastry szynki. Wszystko skropiłem oliwą z oliwek, oprószyłem świeżo zmielonym pieprzem

R'n'G Kitchen
KURCZAKOWE KULE NADZIEWANE SEREM I BOCZKIEM 589

pomysłu na obiad? Pierś kurczaka to mięso,z którego możemy tworzyć przeróżne i pyszne dania...wystarczą tylko chęci. Składniki:   6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 30 dag startego sera żółtego 20 dag wędzonego boczku 2-3 jajka mąka pszenna,bułka tarta sól,pieprz Filety umyć,wysuszyć i przeciąć wzdłuż (na pół),delikatnie rozbić i doprawić pieprzem.Jeśli wędzony boczek(...)jest słony filetów lepiej nie solić.Boczek pokroić w kostkę,stopić,wystudzić.Dodać starty ser,doprawić do smaku.Na każdy plaster nałożyć farsz,zawinąć i uformować kształt kuli.Panierować w mące,jajku i tartej bułce.Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.Odsączyć na ręczniku papierowym,przełożyć na jakąś brytfankę i wstawić do piekarnika na ok 20 min w 160stC

Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim 165

duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy 2 łyżki musztardy dijon  pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  sos Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą(...)którym możemy mocno potrząsać). Do miski wkładamy: paprykę pozbawioną nasion, tniemy na małą kostkę, cebulę siekamy w piórka, mango pozbawiamy pestki i skóry, następnie kroimy w małą kostkę, dodajemy ser pokrojony w kostkę, rukolę i makrelę. Całą sałatkę skrapiamy sosem i mieszamy.  Smacznego

Niezły Młynek
deser twarogowy z cukrem miętowym,żurawiną,owocami i galaretką... 132

łyżeczki, owoce 400 gram/puszka, żurawina suszona 1 szklanka, herbatniki 1 opakowanie, galaretka agrestowa 2 opakowania cukier miętowy, żelatynę rozpuścić w1,5 szklanki gorącej wody, wystudzić i wymieszać z połową sera z wiaderka, wymieszać z połową z mixu owoców z puszki odsączonymi z soku, wlać masę do formy silikonowej z kominkiem 20 cm i schować do lodówki, gdy zacznie tężeć poukładać(...)herbatniki na wierzchu lekko wciskając do środka galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlać do reszty sera, wlać sok owocowy z puszki, wsypać żurawinę bez moczenia tylko opłukać i wymieszać masę wlać do formy i schować do lodówki najlepiej na całą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, wymieszać z owocami i zostawić do wystudzenia, deser

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron razowy z mortadelą 143

Makaron razowy – 30 dag Cebula – 1/2 kg Mortadela – 30 dag Smalec – 1 łyżka Papryka słodka Sól Pieprz kolorowy Maggi Zioła prowansalskie ser żółty  Makaron ugotować , przelać zimną woda , odsączyć. Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę większą, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zmniejszyć ogień, smażyć, dorzucić pokrojoną w paski mortadelę, posypać papryką słodką, solą, pieprzem  i mieszać by się(...)przypaliła cebula, jak będzie gotowe posypać ziołami prowansalskimi i wsypać makaron na patelnie, wymieszać i razem chwilę poddusić jeszcze, dodac maggi do smaku.Po wierzchu posypac startym serem. Powyższe danie jest przygotowane z makaronu razowego FIRMY "Makarony Polskie" Jest to makaron razowy z mąki z pełnego przemiału, zawiera cenny dla organizmu błonnik pokarmowy. Produkty zbożowe są podstawą piramidy zdrowego żywienia

Camilla w kuchni
Sernik tradycyjny 147

pożałuje słów pochwały. Dlatego apel do młodych, bierzcie się do pracy !  Ten sernik jest prosty do upieczenia, życzę powodzenia. I niech się Wam upiecze ! Składniki : 1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego 4 duże jajka 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru ( 250) 50 g kaszy manny  lub mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia czekolada mleczna lub gorzka(...)Miękkie masło przełożyć do  miski, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę Odzielic zółtka od białek, żółtka dodać do masy z maślanej i ponownie zmiksować Stopniowo dodawać zmielony ser, miksować, dodać kaszę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- miksować Białka ubic na sztywna pianę i dodać delikatnie do całości i wymieszać łyżką drewnianą Foremkę  ( 23 cm ) wyłożyć papierem

Proste Potrawy
JASIO FLEJTUCH - SLOPPY JOE 156

ząbków czosnku - 4 łyżki sosu tabasco - 50 ml oliwy - 2 puszki pomidorów w puszce (krojonych) - 3 łyżki sosu worcestershire, - sól, pieprz - papryczki japanelo (jeśli lubisz ostre) - majonez - żółty ser - 1 duży batat (pokrojony na frytki, nieobrany) - 50 ml oliwy - sól, pieprz - jarmuż  - oliwa - sól, pieprz MIĘSO POŁĄCZ Z SOSEM TABASCO i odstaw do lodówki na kilka godzin. Cebule zeszklij(...)temperaturze 180 stopni (możesz włożyć blachę do batatów na niższy poziom) OPIECZONE PIECZYWO posmaruj majonezem z dwóch stron (dzięki temu sos nie wsiąknie za szybko). Nałóż mięso, papryczki i ser. Podawaj z frytkami i czipsami z jarmużu. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 315

Całkowicie ostudzone kroimy na pół i nadziewamy – bitą śmietaną, bezą włoską , kremem budyniowym (przepis na krem TUTAJ ). Równie dobre są w wersji wytrawnej – nadziane przesmażonymi wcześniej pieczarkami i żółtym serem albo z chili con carne, zapieczone i podane na ciepło. Można przechowywać je bez nadzienia w szczelnym pojemniku nie dłużej niż do miesiąca. Zmiękną, ale gdy na chwilę wstawimy(...)jest w Pommes dauphine (puree ziemniaczane zmieszane z ciastem ptysiowym i upieczone w formie malutkich kulek, podawane jako dodatek do mięs z sosami) i Gougère (kulki ciasta ptysiowego z serem Gruyère lub ementalerem). SKŁADNIKI 1 szklanka (250ml) mąki pszennej typ 500, 550 lub 650 1/2 szklanki (125ml) mleka 1/2 szklanki (125ml) wody 100g masła 82% tłuszczu 1 łyżeczka cukru szczypta

Karo in the Kitchen