pracochłonny. Składniki: Około 7-8 naleśników z małą ilością cukru nadzienie 75 dag pieczarek lub innych grzybów 4 cebule oliwa 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki startego sera żółtego (ja dałam o wiele więcej) sól pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Grzyby umyć drobno posiekać razem z cebulą usmażyć na oliwie. Gdy grzyby będą miękkie doprawić solą i pieprzem(...)ostudzić. Do zimnych grzybów dodać jajka, ser i pietruszkę. Przygotować naczynie żaroodporne lub tortownicę w rozmiarze naleśników. Układać naleśniki na przemian z grzybami ostatnią warstwą ma być naleśnik. Zapiec w piekarniku
PychotkaaaSernik bez sera, nikt z próbujących go nie wiedział że w nim nie ma ani grama sera. Każdy prosi o przepis a to dlatego, bo jest mega puszysty i wychodzi bardzo wysoki. Dosłownie uczta dla podniebienia! Robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaaząbki czosnku · mała cebula · 50 g sera feta lub zamiennika · sól & pieprz · odrobina Parmezanu do wykończenia · 300 g makaronu(...)już się dobrze przysmażą, dorzucamy cebulę i zmniejszamy ogień, tak by ją zeszklić. Dodajemy czosnek na kilkanaście sekund, kiedy cebula będzie gotowa, wraz z listkami brukselki , jabłkiem i serem pokruszonym w palcach. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dwie, trzy minuty i gotowe Odcedzamy gotowy makaron, nie przelewamy go wodą (!) i mieszamy na patelni lub w garnku z sosem . Tak przygotowany makaron
Bazując na smakupieczenia. Nierównościami wyłożyć foremki orzeszkowe lub wyrobić, rozwałkować i pociąć na prostokąty. Rurki piec w temp. 200 stopni C przez ok. 20 minut. Orzeszki przez 15 minut. Krem ser mascarpone 3-4 plastry ananasa z puszki 2 łyżki zalewy ananasowej z puszki lub białego rumu łyżka cukru Mascarpone wymieszać z cukrem i zalewą ananasową (lub rumem). Ananasy pokroić(...)małe kawałeczki (ich wielkość zależy od średnicy wylotu szprycy cukierniczej, którą dysponujecie. Dodać kawałki ananasa do sera. Połączyć z masą. Połowę połówek orzeszków wypełnić masą kremową. Przykryć resztą połówek. Podłużne ciastka ozdobić kremem wyciskanym za pomocą rękawa cukierniczego lub torebki foliowej (krem włożyć do torebki w pobliżu jednego z dolnych rogów; odciąć róg i wyciskać krem prze otwór). Ciastka posypać
Weekendy w domu i ogrodzieprzekąska, może nie zdrowa, ale złożona ze składników, które doskonale znamy...dużo lepsza niż chipsy i tym podobne. Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g margaryny 300 g żółtego sera sól łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 2 płaskie łyżeczki kminku szczypta pieprzy cayenne Sposób przygotowania: Margarynę posiekać z mąką. Ser zetrzeć na najmniejszej tarce i dodać do mąki. Dodać wszyskie
na moim stole...litr bulionu z warzyw - 1/2 główki czosnku - chleb na grzanki - pieprz, sól - przyprawa do bruschetty - świeży rozmaryn do ozdobienia - feta pokrojona w kostkę lub mój ulubiony ser kozi ;) Obieramy paprykę - i tu nie będę nic tworzyć ;) Po prostu odsyłam Was do filmu : https://youtu.be/iHlg1CSWNwE jak obrać paprykę ;) Obraną paprykę , oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek(...)bruschetty, pieprzem i solą. Pieczemy do lekkiego zarumienienia :) Następnie blendujemy i dodajemy do bulionu. Dodajemy duuuużo pieprzu i soli - aby zupa nabrała wyrazistości. Na talerzach układamy ser, zalewamy naszym kremem, ozdabiamy rozmarynem Wszystkiego smacznego
dlaSmaQgazety „Moje gotowanie – Cioccolato Gatto”, ale przepis zmodyfikowałam). Składniki: Spód: 100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek 40g masła – roztopionego Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao bez cukru 2,5 łyżki budyniu w proszku bez cukru(...)średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę, wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki
Mała Cukierenkapiersi z kurczaka sól ziołowa olej do smażenia sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 1-2 garście startego żółtego sera Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą ziołową i usmażyć na oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku z dodatkiem soli i cukru, dobrze osączyć(...)szklanki mleka. Sos doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje i nabierze konsystencji gęstej słodkiej śmietanki. Gotowy sos zestawić z ognia, dodać starty ser żółty i wymieszać aby się rozpuścił. Sosem polać przygotowane składniki w naczyniu żaroodpornym. Następnie naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 20 minut
Monia miesza i gotujepolska mortadela trochę się różni od ich extra wurst ale jak znajdzie się łagodną mortadele to się nada SKŁADNIKI: 35 dag mortadeli pół cebuli 2 jajka 10 dag żółtego sera 2 łyżki,oleju 2 łyżki octu 120 ml wody niegazowanej sól pieprz PRZYGOTOWANIE: mortadelę kroimy w jak najcieńsze paseczki,ser ścieramy na tarce,jajka gotujmy na twardo i kroimy
Swojskie jedzonkokapusty pekińskiej mięsko o i obiad gotowy. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 ml śmietany (dałam 30%) 2 łyżki masła 1 szczypta gałki muszkatołowej 100 g żółtego startego sera sól pieprz Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Masło rozpuścić w garnku dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do zapiekania ułożyć plasterki ziemniaków(...)zalać śmietaną. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w 200 stopniach C około 1 godziny. Odkryć folię i sprawdzić widelcem czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak posypać je startym serem i ponownie zapiec w piekarniku około 10-15 minut. ziemniaki gratin
O kuchni z uczuciemskładniki na masę serową: 300 g serka białego 25 g masła 100 g cukru 1/2 opakowania budyniu waniliowego 1 jajko 100 ml mleka wykonanie: Ser mielimy dwa razy. Białko oddzielamy od żółtka. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtko, budyń oraz ser i miksujemy na gładką masę. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy
Domowy Smak Jedzeniacukru pudru 1 op. budyniu smietankowego (ja użyłam waniliowego) 100 g masła (lub margaryny) śliwki cukier puder do posypania Wykonanie: Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ser i zmiksować. Następnie dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) tortownicy o średnicy(...)wykorzystałm tortownicę o śr. 21 cm). Na serze ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pierwsze 15 minut, a następnie temp. obniżyć do 160 stopni i piec jeszcze przez ok. 40 min. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem. Smacznego
MyCookBook.plnikomu nie trzeba tłumaczyć, jak są pyszne (bo każdy to wie), i że smakują zawsze, o każdej porze dnia i nocy :) My najbardziej lubimy naleśniki na słodko z białym serem, polane musem truskawkowym lub dżemem, a Wy? Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 jaja 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 1 łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia(...)Nadzienie: 0,5 kg sera (najlepiej twarogu sernikowego) cukier (do smaku) Wykonanie: Mąkę należy przesiać, a mleko wymieszać z wodą. Jaja miksujemy (lub roztrzepujemy) na puszystą masę, dodajemy do niej mąkę i mleko wymieszane z wodą. Starannie mieszamy całość, aby pozbyć się grudek. Na koniec dodajemy cukier i szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 20 minut, aby „odpoczęło
MyCookBook.plBardzo prosta i smaczna sałatka z minimalną ilością składników :) Do tego soczyście zielona i sycąca. Połączenie brokułów z zielonym groszkiem i roztapiającym się serem w chrupiącej, ziołowej panierce jest naprawdę wyjątkowe. Wypróbujcie! Składniki: 500 g różyczek brokułów 10-15 szt. kuleczek mini-mozarelli pół puszki zielonego groszku lub 100 g groszku mrożonego Panierka: 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej(...)puszki wystarczy tylko dobrze osączyć go z zalewy. W międzyczasie wyjmujemy z zalewy mozarellę. Jajko roztrzepujemy i dodajemy do niego mąkę, zioła prowansalskie oraz pieprz i sól. Każdą kuleczkę sera najpierw dokładnie obtaczamy w masie jajeczno-mącznej, potem w bułce tartej, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej (najlepiej jeśli będzie go tyle, aby kulki mogły się zanurzyć). Smażymy tylko
MyCookBook.plśmietany kremówki (30%) Wykonanie: Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu, zużywając do każdej połowę wymaganej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy ser i ponownie miksujemy. Serową masę rozdzielamy na 3 równe części. Ostudzone galaretki (lekko tężejące) łączymy z serem. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia
MyCookBook.pl