ser - 17000 przepisów (strona:454/1134)

Serowe słone paluszki z kminkiem 121

paluszki. Są bardzo proste do zrobienia. Koniecznie zróbcie z podwójnej porcji, bo bardzo szybko znikają ! Serowe słone paluszki z kminkiem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g tłustego białego sera 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej sól gruboziarnista kminek mleko do posmarowania paluszków Wykonanie: Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego miękkie masło pokrojone w kostkę oraz mąkę

Kulinarne przygody Gatity
Szparagi w sosie serowym 112

tylko ze względu na to ze nie trzeba ich obierać ale są bardziej bogate w smaku niż białe. Szparagi w sosie serowym Składniki: - 500 g szparagów zielonych - 1 op. sera mozzarella żółtego tartego - 100 ml śmietanka 30 % - 100 ml woda  - łyżka mąki do zasmażki - łyżka masła do zasmażki - sól - pieprz - gałka muszkatołowa Przygotowanie: Szparagi myjemy, odcinamy lub odłamujemy twarde(...)końce i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Robimy zasmażkę, dodajemy śmietankę i wodę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy zacznie gęstnieć dodajemy ser, szczyptę gałki, sól, pieprz do smaku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy szparagi. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Sałatka z olejem ze słonecznika 158

Bardzo mi zasmakował i idealnie komponował się z sałatką. Mogę go z czystym sumieniem wszystkim polecić. Sałatka z olejem ze słonecznika  Składniki: - 100 g mieszanki sałat - 100 g sera żółtego edamski - 100 g wędzonej piersi z kurczaka - 1/2 papryki czerwonej - 1 pomidor - 3 łyżeczki kaparów - 2 łyżki pokrojonej cebulki ze szczypiorkiem  Sos - 3 łyżki oleju ze słonecznika(...)jabłkowego - sól - pieprz Przygotowanie: Ocet wlewamy do miseczki, dodajemy przyprawy, mieszamy aż rozpuści się sól, dodajemy olej ze słonecznika i mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Pierś z kurczaka i ser żółty kroimy na 0,5 cm kostkę, przekładamy do miski. Paprykę kroimy w cienkie paski, pomidor w kawałki i przekładamy do miski, dodajemy pokrojony szczypiorek, kapary i mieszankę sałat. Wszystko

Kulinarne życie
Chrupiąca bułka z łososiem 130

jako przystawka, ja po zjedzeniu już bym raczej nie dała rady zjeść obiadu. Chrupiąca bułka z łososiem Składniki: - bagietka lub bułki typu paluch - 100 g wędzonego łososia - 70 g sera żółtego np. Gouda - 2 jajka - mała czerwona cebula - 1/4 pęczka cebulki ze szczypiorkiem - 2 łyżki musztardy sarepskiej - 2-3 łyżki majonezu - pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy(...)kostkę. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach, łososia kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, szczypiorek z cebulką siekamy. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy musztardę i majonez. Przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Bułki rozcinamy z boku, nakładamy w środek przygotowaną masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni, pieczemy ok. 15 minut do zrumienienia.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Zapiekanka makaronowa 116

Coś dla wszystkich miłośników makaronów, pyszna i łatwa zapiekanka. Zapiekanka makaronowa Składniki: - 200 g makaronu kokardki Omnomnom - 100 g szynki - 1 cebula - salami - 200g tartej mozzarelli - ser parmezan - ok. 200 ml przecieru pomidorowego - sól - pieprz - oregano - bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną cebulą(...)Przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i mieszamy z makaronem. Dodajemy podsmażoną szynkę z cebulą i ¾ sera mozzarella. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczyń, w których będziemy zapiekać. Górę posypujemy pozostałą mozzarellą, układamy kilka plasterków salami i posypujemy wierzch parmezanem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 20 minut. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Pesto pietruszkowo bazyliowe 194

składniki użyłam takie, jakie akurat miałam. Pesto pietruszkowo bazyliowe.   Składniki: - pęczek natki pietruszki - trochę liści bazylii - 40g orzeszków pinii - 60g płatków migdałowych - 2 ząbki czosnku - ½ szklanki startego sera Grana Padano - różowa sól himalajska - oliwa (ok. 1/3 szklanki) - sok z limonki (do smaku)   Natkę i bazylię płuczemy, osuszamy i pozbawiamy twardych łodyżek. Orzeszki i płatki migdałowe prażymy na suchej(...)patelni, aby wydobyć aromat. Do blendera przekładamy natkę i bazylię, przestudzone orzeszki i migdały, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę oliwy – miksujemy. Dodajemy starty ser i stopniowo wlewamy oliwę cały czas miksując. Doprawiamy solą i sokiem z limonki. Pesto pietruszkowo bazyliowe jest sosem wyjątkowo aromatycznym, który wspaniale się komponuje jako dodatek do bardzo wielu potraw. Przygotowany w większej ilości przekładamy

mojewypiekiinietylko
Krokiety warzywne 200

marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2-3 łyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka ponadto kulka mozzarelli kawałek sera żółtego obrane mięso gotowane pozostałe z rosołu. Wykonanie: Ziemniaki myjemy gotujemy w mundurkach, następnie studzimy obieramy. Pozostałe warzywa również gotujemy, warto wykorzystać warzywa pozostałe z gotowania rosołu, przez co danie zyskuje(...)mielenia mięsa. Cebulkę drobniutko siekamy podsmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek chwilkę smażymy, dodajemy do masy warzywnej. Dodajemy przyprawy, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Z masy formujemy placuszki, wkładamy ser lub inne dodatki, formujemy z nich krokiety. Krokiety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10 - 15 minut.  Smacznego

kgwjanczewo
Cannelloni pod beszamelem 165

łopatki wieprzowej) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 400g pomidorów (mogą być z puszki lub mały słoiczek przecieru pomidorowego) 10 rurek cannelloni sól, pieprz ser żółty kilka łyżek oliwy lub oleju oregano Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ok. 350ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy lub oleju(...)wcześniej połową sosu beszamelowego. Gotowe cannelloni polewamy resztą beszamelu. Całość zapiekamy w temperaturze około 185 stopni przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do około 150 stopni, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut

Jacob Tastes
Sernik z okienkiem na biszkopcie 151

Sernik z okienkiem na biszkopcie Składniki  Biszkopt : jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 4 łyżki kakao -1 łyżki proszek do pieczenia - szczypta Masa serowa : ser w kostce - 500 g śmietana kremówka 36 % - 450 ml cukier puder - 5 łyżek żelatyna - 4 łyżeczki woda gotowana - 1/4 szkl Dodatkowo : 2 galaretki truskawkowe 3 szkl gotowanej wody Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić(...)wycinać słupki, dociskając foremką przez całą długość galaretki. Masa serowa: Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do kremówki dodawać po trochu rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, ciągle miksując. Ser zmiksować blenderem, dodawać po łyżce do śmietany, dobrze zmiksować. Wyłożyć część masy serowej na dno biszkoptu, ułożyć na masie wycięte  galaretki, wyłożyć resztę masy serowej , do samej góry, odstawić

Kuchnia Danusi
Drożdżówki z serem 129

Graham, jajko i rozpuszczoną łyżeczkę masła. 3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. 4. Ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki, pozostawiając „dołeczek” na ser. 5. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min. 6. Ubijamy żółtko z cukrem pudrem i mieszamy z twarogiem i ziarenkami laski wanilii 6. Na bułeczki nakładamy przygotowany(...)ser i pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 20 min. Bułeczki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zwiększa uczucie sytości, - wapń (pochodzący z mleka i twarogu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów Wartość odżywcza jednej drożdżówki: Porcja waży: ok. 50 g   Energia: 218,0 kcal    Białko: 15,7 g    Tłuszcze

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z brokułami 338

Składniki (na 1 porcję) - 3 liście sałaty lodowej (ok. 120g), - szklanka brokułów (ok. 100g), - plaster sera Feta (ok. 25g), - ząbek czosnku, - 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50g), - 2 łyżki nasion słonecznika (ok. 20g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Sałatę myjemy i rwiemy na drobniejsze kawałki. 2. Brokuły blanszujemy. 3. Ser Feta kroimy w kostkę. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z truskawkami 152

Składniki (na 2 porcje) - 2 garście roszponki (ok. 50g), - 10 truskawek (ok. 100g), - plaster sera Feta (ok. 25g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 10g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Roszponkę myjemy i układamy na talerzu. 2. Kroimy truskawki i ser Feta w kostkę. 3. Sałatkę posypujemy orzechami i polewamy oliwą z oliwek. Sałatka jest bogata w: - błonnik

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sernik z kremem cytrynowym 179

CIASTO: 35 dkg mąki pszennej 25 dkg masła lub margaryny 3 żółtka 10 dkg drobnego cukru łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg sera twarogowego półtłustego trzykrotnie zmielonego lub gotowego wiaderkowego (nie mielić) 6 żółtek 9 białek szklanka drobnego cukru 200 ml śmietany kremówki 30 % 200 ml mleka 3,2 % skórka otarta z jednej(...)papierem do pieczenia. 2. Ciastem wyłożyć formę tworząc kilkucentymetrowy rant. Ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 10 min. W tym czasie przygotować masę serową 3. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, śmietankę, mleko i wszystko miksować przez kilka minut. Dodać mąkę ziemniaczaną i skórkę cytryny. Połączyć. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Przy pomocy łyżki lub szpatułki delikatnie połączyć pianę

Maślane ciasteczko
Oponki serowe II 570

Składniki: 300 g mąki 1 kostka sera białego (250-280 g) 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-5 łyżek śmietany 18% lub jogurtu naturalnego ( w zależności od potrzeb) olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ser rozdrobnić widelcem. 2. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. 3. Ciasto

Kuchnia domowa Ani
Tostowe babeczki 125

zapraszam. Składniki: (na 4 sztuki) 8 kromek chleba tostowego 2 kabanosy drobiowe 3 jajka klasy L sól i pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki startego żółtego sera szczypiorek sos andaluzyjski Folwark Przygotowanie: Z czterech kromek chleba tostowego odkrawamy skórki. Następnie każdą kromkę delikatnie wałkujemy lub ugniatamy ręką. Tak przygotowane kromki układamy w foremkach do babeczek. Po dwie(...)tostowej babeczki. W miseczce rozbełtujemy jajka. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Naszą masę ostrożnie wylewamy na tostowe wnętrz wypełnione kabanosem. Wierzch każdej babeczki posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (środkowy poziom). Pieczemy do ścięcia masy jajecznej. Po wyjęciu z piekarnika czekamy do lekkiego przestudzenia. Po czym delikatnie wyjmujemy tostowe

Słodkie okruszki