ser - 17000 przepisów (strona:453/1134)

Pierogi ruskie 172

trzeba żadnych modyfikacji, ponieważ takie smakują najlepiej. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka wody (letniej) Farsz: 1/2 kg ziemniaków 20-30 dag białego sera 1 duża cebula olej sól, pieprz Ponadto: wędzony boczek cebula   Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne(...)Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować i potłuc. Dodać pokruszony (nie mielony) biały ser (powinny być grudki) i usmażoną cebulę. Masę doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu. Pierogi składać na pół i mocno sklejać - dociskając widelcem.   Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę.  Zamieszać i przykryć

Di gotuje
Wytrawne eklery z sałatką 143

prawdziwa pychotka, zamierzam powtarzać w przyszłości.  Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 100g szynki konserwowej w plastrach 100g żółtego sera w plastrach 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 ogórka szklarniowego 1 łyżka majonezu garść kiełków pieprz, sól 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę(...)łyżką, zachowując wąski, podłużny kształt (uwaga - ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Studzimy. 3.  Przygotowujemy farsz: szynkę konserwową i żółty ser drobno kroimy. Ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  4. Eklerki przekrawamy na pół, nakładamy po łyżce farszu, kiełki

Szefowa kuchni
Chlebek czosnkowy - pizza dla zabieganych 590

kolację, to nie zastanawiajcie się zbyt długo.   Składniki: 500 g mąki pszennej 500 g jogurtu naturalnego lub greckiego sól świeży czosnek oliwa z oliwek natka pietruszki Dodatki: mieszanka serów żółtych łosoś wędzony na ciepło Przygotowanie: Zabawę rozpoczynamy od włączenia piekarnika. U mnie była to opcja 180 stopni z termoobiegiem. Następnie mąkę przesiewamy do miski i doprawiamy szczyptą soli. Wlewamy(...)której będzie się piekł. Teraz już reszta zależy od nas i jest całkowicie dobrowolna. Można poprzestać na tym etapie i upiec tylko posmarowanego czosnkową oliwą, albo jak Hońka obsypać serami i wędzonym łososiem. Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia. 10-15 minut w zupełności wystarczy. Jeśli dodajemy surowe składniki (warzywa czy mięso) proponuję zmniejszyć nieco temperaturę i wydłużyć czas pieczenia

Karczma Honorietty
Zapiekanka hawajska 409

Składniki: 1 kg porów (u mnie dwie duże sztuki) 15 dag szynki (w plastrach) 15 dag żółtego sera (w plastrach) puszka ananasów 4 kromki pieczywa tostowego 330 g kremówki 2 jajka tłuszcz do smażenia sól, pieprz gałka muszkatałowa Sposób przygotowania: Pory dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy w piórka. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę. Podsmażamy na tłuszczu do czas aż zmiękną. Wykładamy(...)naczynia żaroodpornego. Śmietanę łączymy z jajkami. Zalewamy warzywa. Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach C. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. To samo robimy z serem. Plastry ananasa przekrawamy na pół. Z chleba robimy tosty i kroimy w kostkę. Wyciągamy zapiekankę z pieca.  Na por wykładamy kolejno szynkę, ananasy i grzanki. Przykrywamy grzankami. Opruszamy solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze

Pobite gary Barbary
Paluchy drożdżowe z sosem pół na pół od Krokusa 190

szklanki ciepłej wody - 1/2 łyżeczki cukru - 1 płaska łyżeczki soli - 1 i 1/2 łyżki oleju  Nadzienie: - 4 łyżki sosu Krokus " pół na pół " chili i pomidory - 10 plastrów sera żółtego - kilka plastrów wędliny, salami, szynka, wędzonka, kabanosy 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut aby zaczęły "pracować". Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz(...)miękkie i elastyczne ciasto, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na prostokąt, przecinamy na połowę. Jedną część smarujemy sosem, następnie układamy na nim ser i wędlinę, drugą część również smarujemy sosem, przykrywamy pierwszą część ciasta i przyciskamy dłonią by ładnie ciasto się skleiło. 3. Przygotowane ciasto kroimy na podłużne pasy, każdy skręcamy i układamy

Apetyczna babeczka
Sernik na zimno ze śmietaną. 117

Swój poprzedni serniczek wzbogaciłam o warstwę śmietanową, jest bardziej kaloryczny niestety, ale czasem trzeba trochę pogrzeszyć! SKŁADNIKI: 0,5kg. sera w wiaderku biszkopty okrągłe 1 galaretka wiśniowa 2 galaretki: 1 truskawkowa+1 cytrynowa 250 ml. śmietanki 30% owoce do nałożenia WYKONANIE: galaretkę wiśniową rozpuszczamy w połowie zagotowanej wody określonej w przepisie na opakowaniu, galaretki:truskawkową i cytrynową w 3/4 wody(...)przepisu, biszkopty układamy na dnie formy, do sera dodajemy zimną gęstniejącą galaretkę wiśniową i zalewamy biszkopty, ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy 1/2 gęstniejącej mieszanki galaretek, wlewamy do formy, układamy owoce-wlewamy resztę mieszanki galaretek, wkładamy do lodówki przynajmniej na 3-4godz.(ja tym razem zostawiłam na noc), wyjmujemy na talerz

Kuchnia Beaty
Zapiekanka z kaszy perłowej 130

kukurydzy z puszki  2 łodygi selera 300 gram mięsa lub wędliny wędzonej ( wykorzystane były kawałki wędlin oraz kotlety drobiowe które zalegały w lodówce :) ) 100 gram tartego sera żółtego 0,5 szklanki bulionu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka czerwona mielona słodka, oregano. Wykonanie: Kasz ę wrzucamy do wrzącej wody gotujemy ok 10 -15 minut, tak aby była półtwarda, wyciągamy(...)czosnek przeciskamy przez praskę, odsączmy kukurydzę wszystkie składniki dokładamy do kaszy, następnie przyprawiamy, w misce wszystko ze sobą mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy bulionem na wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 20 -30 minut.  Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka królewska 204

się na przyjęciach, możemy przyrządzić ją na kolację. Do sałatki użyłam szynki z wędzarni Biesiada Polska Hańderek . Skła dniki: 300 gram szynki z wędzarni Biesiada Polska Hańderek 200 gram sera żółtego 1 puszka ananasa 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy kawałek pora 5 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Odsączonego z zalewy ananasa kroimy w paski, szynkę(...)ser żółty kroimy w kostkę, pora kroimy w pół paski. Selera konserwowego i kukurydzę odsączamy na sicie z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, przed podaniem sałatkę schładzamy w lodówce. Smacznego

Bajeczna Kuchnia
Peczak z suszonymi pomidorami i bazylia 170

oleju (u mnie 6), pokrojone na paseczki garść posiekanych listków bazylii pestki słonecznika, 2 garści, uprażone na suchej patelni sól, pieprz oliwa (1-2 łyżki) ocet balsamiczny (łyżeczka) ser typu parmezan do posypania Pęczak łączymy z pokrojonymi pomidorami, słonecznikiem, listkami bazylii. Solimy i pieprzymy. Skrapiamy oliwa i octem. Mieszamy. Nakładamy i posypujemy grubo startym serem. Podajemy na zimno

Dzieje kuchennej Wiewióry
Błyskawiczne serowe oponki – bez drożdży, bez proszku do pieczenia 244

Karnawał trwa, więc na dziś mam dla Was serowe oponki. Przepis zainspirowany dwumiesięcznikiem ” Pyszne „. Zmieniłam w nim proporcje oraz użyłam serka ricotta zamiast sera białego. Oponki są leciutkie, miękkie o delikatnym serowym posmaku. Banalnie proste do zrobienia. Oponki można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem i kolorową posypką – takie Stasiowi smakowały najbardziej, mi bez dodatków. Najlepsze są zaraz(...)usmażeniu i wystudzeniu. Z przepisu wyszło mi 16 oponek i tyle samo małych pączuszków. Składniki : 250 g. serka ricotta ( można użyć zwykłego białego sera) 250 g. mąki pszennej 125 g. jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12% 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kieliszek wódki lub spirytusu 2 łyżeczki cukru waniliowego olej do smażenia wałek szklanka

Niebieski kubek z kawa
Błyskawiczne pączki 174

jako słodycz do kawy. Polecam serdecznie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 400 g serka homogenizowanego (naturalnego bądź waniliowego) lub 300 g sera białego zmielonego 2 łyżki drobnego cukru (jeśli użyjecie serka homogenizowanego) lub 3 łyżki (jeśli użyjecie białego sera zmielonego) szczypta soli kieliszek wódki bądź spirytusu bądź octu około 1 litra oleju cukier

na moim stole...
Sałatka makaronowa z papryką 113

Składniki makaron nitki, 100g papryka czerwona, 1 szt filet z kurczaka, 1 połówka kukurydza, 1/2 puszki brokuł, 3-4 różyczki ser żółty, 100g majonez, 4-5 łyżek jogurt naturalny, 3-4 łyżki czosnek, 2-3 ząbki sól, pieprz olej, do smażenia przyprawa Gyros, 1 łyżka Przygotowanie Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Smażymy na odrobinie oleju(...)złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą Gyros. Studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. Brokuł sparzamy gorącą wodą, dzielimy na mniejsze cząstki. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy sosem majonezowym, doprawiamy solą i pieprzem

Gotowanie moimi oczami
Włoskie pączki z ricotty – baci di ricotta 187

stać w kolejce po (często chemiczne) pączki, gdy możemy je zrobić sami i do tego tak szybko! U mnie zniknęły zaraz po podaniu. Włoskie pączki z ricotty: 250 g sera ricotta 3/4 szklanki mąki tortowej (90 g) 2 ekologiczne jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka amaretto (można zastąpić(...)fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ricottę miksujemy z jajkami oraz amaretto. W miseczce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sodę, cynamon i cukier puder, mieszamy łyżką. Dodajemy do sera i jajek – miksujemy do połączenia składników. W garnku lub w wysokiej patelni rozgrzewamy olej na wysokość ok. 3-4 cm. Za pomocą dwóch łyżeczek wkładamy na mocno rozgrzany tłuszcz

Poezja smaku
Żabie oczko 115

posmakiem polecamy te ciasteczka, proste, szybkie uatrakcyjniające czyste zupy, rosoły, mogą zachwycić niejednego gościa, spróbujcie! prawda, że ślicznie wyglądają?!... Składniki: 30 dag mąki pszennej 1 kostka masła 25 dag sera żółtego tartego 2 żółtka 10 oliwek nadziewanych papryką po szczypcie bazylii i oregano  Wykonanie: Do miski wsypujemy ser, dodajemy mąkę, masło, żółtka oraz przyprawy, wyrabiamy dokładnie ciasto. Wyrobione ciasto

kgwjanczewo
PIZZA (PIERÓG) 197

łyżeczka cukru szczypta soli zioła prowansalskie bazylia oregano farsz: 5-6 plastrów szynki oliwki  kukurydza konserwowa pomidory z puszki (sos zostawiamy do posmarowania ciasta) zioła prowansalskie  200g sera żółtego Sos Kielecki czosnkowy firmy WSP SPOŁEM Ketchup extra Kielecki łagodny firmy WSP SPOŁEM Sposób wykonania: Świeże drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, zalać 1/2 szklanki mleka, wsypać 1 łyżkę(...)części. Każdą część rozwałkować na kształt koła.  Wierzch ciasta smarujemy sosem z pomidorów i na połówce ciasta układamy pomidory, posypujemy ziołami, kładziemy szynkę, oliwki, kukurydzę i posypujemy startym serem żółtym. Zlepiamy ciasto na kształt pieroga. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy ziołami. Pieczemy w 200 stopniach C przez 15-20 minut. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą