gotowałam makaron, to też Ballarini. Zresztą codziennie gotuje dla mnie Ballarini, może dzięki temu tak dobrze gotuję? :) Składniki: makaron spaghetti (u mnie tricolore) kilka plastrów szynki parmeńskiej trochę szczypiorku ser gorgonzola (90 g do sosu i 110 g pokrojony w kostkę - no co, lubię ser, ale można dodać mniej niż 110 g lub pominąć) 3 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka
Blondynka Gotujeszklanki mąki pszennej szczypta soli i pieprzu odrobina oleju do natłuszczenia patelni puszka tuńczyka w kawałkach 300 g mrożonego szpinaku 80 g mrożonmego zielonego groszku 120 g sera feta pół czerwonej cebuli łyżka masła klarowanego ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Upieczonego buraka obieramy ze skórki i miksujemy na gładko. Mieszamy z jajkami, mlekiem i wodą gazowaną. Dodajemy(...)patelni smażymy naleśniki (10 sztuk). Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i groszek i dusimy aż rozmrożą się i zmiekną. Dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka oraz rozdrobniony ser feta. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą. Zestawiamy z ognia. Za pomocą małej foremki (np. w kształcie serduszka lub gwiazdki
Mienta blogmięsko,pyszny zraz drobiowy z musztarda i dodatkami. Dziś pyszny obiad był,jutro post wiec smakiem nacieszyć się można :) Składniki: Podwójna pierś duża z kurczaka papryka zielona 1 szt ser żółty 100 g musztarda ziołowa z lubczykiem Develey sól i pieprz biały mielony do smaku Panierka: jajko 2 szt bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka(...)tłuczemy tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem i smarujemy musztardą na całej powierzchni. Paprykę myjemy,osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Paseczek papryki kładziemy z brzegu na pierś i kawałeczek sera pokrojonego w słupki. Pierś zwijamy i spinamy wykałaczkami. Obtaczamy zrazy z piersi w jaju i bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor, dusimy koło
Różowa kuchnialodówce postanowiłam, że nie będzie "tradycyjny" czyli panierowany. Składniki: Dla dwóch osób: 1 duży płat brzuszka z dorsza 2 łyżki chrzanu ostrego 4 łyżki zapiekanej cebulki 100g wędzonego sera sól morska, pieprz kolorowy kilka kropel soku z cytryny 1 gałązka rozmarynu 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Rybkę delikatnie solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny(...)smarujemy chrzanem. Posypujemy prażoną cebulką, a na wierzch ścieramy wędzony ser. Układamy gałązkę rozmarynu oraz ząbki czosnku i zawijamy całość w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 170st C. 25 minut, po czym otwieramy, usuwamy delikatnie nadmiar wody, rozmaryn oraz czosnek i ponownie wkładamy do piekarnika przekręcając pokrętło na tryb górnego grillowania/ opiekania. Po ok 10 minutach rybka jest gotowa
Kuchnia w czekoladziepieczarek około 8 szt 1 papryka słodka -czerwona , najlepiej w typie Ramiro garść kiełków rzodkiewki 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek 400 ml jogurtu greckiego około 150 g żółtego sera do utarcia sól do smaku 1 płaska łyżeczka , mielonej ,ostrej papryki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego Ciecierzycę jeśli mamy surową , moczymy przez noc w wodzie(...)pieczarki z cebulą , paprykę , marchewkę ,cukinię i całość polewamy pomidorami z puszki , które wcześniej mieszamy z solą , papryką ostrą , cukrem oraz kuminem . Na koniec mieszamy jogurt z tartym żółtym serem i przykrywamy nim warzywa . W stawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 45-55 minut , w razie potrzeby przykrywamy wierzch folią , żeby nie przypalić zapiekanki
Ogrodnik w podróżytalerz i podajemy ze świeżym pomidorkiem. Jeśli nie chcesz używać chleba, masę jajeczną możesz wylać na wyłożony do formy szpinak. Takie muffinki możemy dowolnie modyfikować dodając zamiast szpinaku ser feta, suszone pomidory, salami czy żółty ser. To bardzo fajne i efektowne śniadanie jeśli mamy w domu gości
KuchcikoweLoveprzełamana smakiem serka typu feta i podrasowana ostrością czosnkowego sosu. Wszystko to bardzo dobrze ze sobą koresponduje i smakuje :) Składniki: 1 brokuł 20 pomidorków koktajlowych 200 g sera typu feta 6 ząbków czosnku 220 jogurtu typu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki cukru łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, ponieważ warto aby miał(...)parę minut, a następnie hartujemy je przelewając na sitku zimną wodą. Pomidorki koktajlowe, w zależności od wielkości kroimy na pół lub w ćwiartki. Mieszamy razem z brokułem. Następnie dodajemy ser feta. Warto użyć takiego, który jest już pokrojony w kostkę, lub takiego znajdującego się na tacce - który łatwo nam będzie w ładną kostkę pokroić. Przed samym podaniem polewamy sałatkę wcześniej
Taste Therapypodchodzi stopniem trudności pod pracę Kopciuszka ;) Oliwki i pomidory drobno kroimy, zostawiając część z nich do dekoracji. Czosnek obieramy. Fetę kruszymy, zostawiamy na później do dekoracji łyżkę, dwie sera. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Do miski melaksera wrzucamy szpinak (kilka listków warto zostawić do przybrania), ciecierzycę, pokruszoną fetę, czosnek i pastę sezamową lub podprażony na suchej patelni sezam. Wlewamy(...)środku zimy ten hummus to miła odmiana od –jakby nie było –ubogiej oferty polskich sezonowych warzyw i miłe wspomnienie letnich smaków. SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy (270g po odcieku) 130g sera feta 50g młodego szpinaku 10-15 oliwek – wzięłam czarne i zielone 4-5 połówek suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki pasty sezamowej lub łyżka jasnego podprażonego sezamu 2 łyżki
Karo in the Kitchennecie i tak oto powstała rolada. Składniki 1 kg schabu (lepiej żeby był dłuższy niż grubszy) 300 g pieczarek 100 g boczku wędzonego 1 garść startego na drobnych oczkach sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia papryczka chilli 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 100 ml wody Siatka do wędlin, lub sznurek(...)czosnek i papryczkę chilli (jeśli wytopiło nam się sporo tłuszczu to go odlewamy). Całość chwilę podsmażamy i doprawiamy solą pieprzem i obiema paprykami w proszku. Jak farsz przestygnie dodajemy ser żółty i 2 łyżki bułki tartej i całość dokładnie mieszamy. Teraz czas na mięsko więc schaba rozcinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Płat rozkładamy na blacie i rozbijamy tłuczkiem. przyda
Piekielna Kuchnia Patiostatnio porządek w gazetach z przepisami i natknęłam się na serowe ciastka. Nie czekałam długo by je zrobić bo powiem szczerze zaciekawiły mnie. Składniki (9-10 ciastek) 250 g sera białego 300 g maki 100 g cukru pudru 2 jajka (jedno do cista jedno roztrzepane do posmarowania brzegów) 20 g proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 3-4 jabłka(...)łyżeczka soku z cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego cynamon cukier puder do posypania gotowych ciastek Biały ser dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy do niego przesianą mąkę i cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy 1 jajko, proszek do pieczenia i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy tak żeby powstała gładka masa bez grudek. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce
Piekielna Kuchnia Patichleby a przy 2 osobach to kto to zje, więc wole robić tak jak tu z połowy porcji a częściej. Składniki (foremka 26x11 cm) 50 g żółtego sera 50 g salami 40-50 g czerwonej papryki 350 g mąki pszennej 240 g wody 20 g świeżych drożdży 10 g przyprawy do pizzy 1/2 łyżeczki cukru 5 g soli 1 roztrzepane(...)jajko do posmarowania chleba. Ser, salami i paprykę kroimy w kostkę i rozdrabniamy w blenderze. Do robota kuchennego przekłądamy rozdrobnione sładniki, dodajemy przesianą mąkę, wode drożdze pokruszone przyprawę do pizzy, cukier sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie wierzch chleba
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki ciasto francuskie, 1 opak ser żółty, 200g koncentrat pomidorowy, 5 łyżek sól, pieprz, bazylia, oregano jajko, 1 szt Przygotowanie Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach, koncentrat pomidorowy doprawiamy do smaku. Ciasto rozkładamy na blacie, rozsmarowujemy koncentrat, składamy i kroimy tak jak na zdjęciu poniżej. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut
Gotowanie moimi oczamiWszystkim znana sałatka grecka. Oryginalnie podawana jest z plastrem sera na wierzchu. Składniki 3 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 15 sztuk czarnych oliwek 200 g sera feta 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego natka pietruszki pieprz oregano suszone Przygotowanie Pomidory po umyciu i osuszeniu pokroiłem w ósemki, obranego ogórka w pół
R'n'G Kitchenskładniki: 250 g mąki 250 g białego sera 250 g masła 4 jabłka 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo: cukier puder do posypania wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielony ser oraz masło i wszystko siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto. Przekładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki i oprószamy cynamonem. Cisto
Domowy Smak JedzeniaMożna go nadziać wszystkim na co akurat mamy ochotę, w mojej wersji to jedynie cebula, pieczarki i pomidory z puszki, lecz równie dobrze można pominąć pomidory, a dodać żółtego sera, albo pokrojonej wędliny lub mięsa z pieczeni, można dodać więcej warzyw, np. paprykę, cukinię, szpinak, lub sera fety. Jak widzicie kombinacji jest dużo, więc jest czego próbować ;) Dodam jeszcze
Rozpustne gotowanie