lunch na 2 osoby lub dodatek dla 3-4 Składniki: Na sałatkę: v 1 woreczek kaszy jaglanej v 50 g chorizo v ¼ papryki v ¼ opakowania sera typu feta* v garść pieczarek v 1 średni ogórek kiszony v (garść czarnych oliwek) Na dressing: v 2 ząbki czosnku v 1 łyżka soku(...)ćwiartki lub „szóstki” pieczarki (mają być większe, wyczuwalne kawałki). Kiedy nieco odparują, pieczarki delikatnie solimy i pieprzymy. Paprykę kroimy na paski, a następnie w kostkę, podobnie robimy z ogórkiem . Ser również kroimy na kawałeczki wielkości warzyw i wrzucamy z resztą składników do miski, to samo robimy z oliwkami. Następnie przygotowujemy klasyczny, choć nieco bardziej musztardowy vinaigrette . Czosnek siekamy, następnie rozcieramy
Bazując na smakuduża cebula • 2 łyżki sosu Worcester • 2 łyżeczki musztardy z Dijon • 2 łyżki sosu chili • prażona cebulka • 4 plastry sera (najlepiej cheddar) • 4 bułki • pieprz, szczypta suszonego imbiru • sałata, pomidory, cebula • ketchup, majonez, musztarda Mięso przekładamy do miski dodajemy pokrojoną w kosteczkę(...)patelni z każdej strony. Bułki smarujemy majonezem. Na spodzie układamy sałatę, na niej cebulę pokrojoną w półtalarki i pomidora. Następnie wykładamy mięso smarujemy musztardą i kładziemy na nim ser. Na to smarujemy ketchupem. Przykrywamy drugą połówką bułki posmarowaną majonezem. Smacznego
Moje-pitraszenieprzepis na pyszną sałatkę z pieczonych buraków wg szefa Wojtka Lewandowskiego - taką własnie robiliśmy na spotkaniu składniki (na 4 porcje) 2 średniej wielkości buraki 70 g sera gorgonzola Garść obranych orzechów włoskich Sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 4 łyżki oliwy Łyżka miodu, lub do smaku Sól i pieprz przygotowanie Buraki ułożyć na ruszcie(...)cienkie plasterki. Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, startym czosnkiem, dodać oliwę, miód i jeszcze raz dobrze wymieszać - można w słoiku. Sosem polać buraczki, posypać pokruszonym serem i orzechami. Podawać. Pyszne. Smacznego ! wpis powstał we współpracy z Gorenje Polska
Stare Garyporcje. Ogórek obieramy i kroimy na bardzo drobną kosteczkę (ok 3-4mm). Następnie myjemy szczypiorek, osuszamy na papierowym ręczniku i również drobno kroimy. W miseczce rozdrabniamy widelcem ser i dodajemy pokrojony ogórek oraz szczypiorek. Potem siekamy pestki dyni i dodajemy do sera. Wlewamy łyższkę oleju, dodajemy do smaku sól i pieprz i wszystko razem mieszamy. Możemy podawać
Kuchenne Wariacjemąki z orzechów laskowych. Dział piąty to serniki. Nim autor poświęcił krótki wstęp, bo jak pisze to jego ulubione ciasta! Tu znajdziemy kilka informacji, np. o doborze odpowiedniego sera do naszego ciasta, aby uzyskać satysfakcjonujący nas efekt. Przepisy brzmią cudownie i z wielką przyjemnością wypróbujemy choć kilka z nich - zresztą posłuchajcie sami - sernik z koziego sera z miodem i orzechami
Plate of JoySchładzamy w lodówce przez 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg . Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor. Studzimy. Ser miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i roztopioną w kąpieli wodnej, schłodzoną czekoladą. Białka ubijamy w oddzielnej misce. Żółtka dodajemy do masy serowej i miksujemy. Dopiero teraz dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką(...)Latem polecam świeże maliny, super pasują też porzeczki- u mnie domowa, czarna porzeczka w syropie. Jeśli masz ochotę możesz zrobić małe tartaletki, zmniejszamy czas pieczenia spodu i sera o około 6-7 minut. Ja podałam z malinami ze słoika ale można polać czekoladą deserową
KuchcikoweLoverazem z cebulą. Smak gorgonzoli jest lekko zredukowany przez śmietanę. Wspaniale komponuje się z grzybami i makaronem. Składniki 400 g makaronu castellane 200 g mrożonych grzybów 100 g sera gorgonzola 150 g śmietany kremówki 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 500 ml bulionu warzywnego natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy(...)zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu, zalewamy gorącym bulionem i wrzucamy zamrożone grzyby. Gotujemy 15 min, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser, rozpuszczamy. Do całości dodajemy śmietanę, cały czas mieszając by nie powstały grudki, redukujemy sos do ulubionej konsystencji. Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy z powstałym sosem, mieszamy z posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchentych naleśnikowych. Robiłam z różnymi nadzianiemi - a tu zastosowałam farsz z wędzonego dorsza i mozzarelli. Połączenie godne wypróbowania! (1 porcja) 2 makarony typu canalloni 100g wędzonego dorsza 40g sera mozzarella 1 jajko bułka tarta sezam olej Makaron ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Jajko rozmieszać mikserem. Rozdrobnionego dorsza połączyć z pokrojonym w kotkę (drobną) serem oraz połową jajka. Rurki
Di gotujeBułeczki na zakwasie z camembertem, grillowaną gruszką, miodem i rozmarynem (Śniadanie jednoosobowe) Dzisiaj zaprezentuję kolejną śniadaniową inspirację. Zwykłe kanapki z serem i szynką chyba już się wszystkim przejadły, dlatego dzisiaj proponuję coś o znacznie ciekawszym smaku. Składniki: domowa bułeczka na zakwasie 1/4 sera camembert pół grillowanej gruszki łyżeczka miodu gryczanego rozmaryn Kaloryczność: Takie śniadanie liczy sobie 365 kalorii
Moja MichaIdealny słony przysmak do piwa lub wina. Składniki: 3 ½ łyżki masła 4 łyżki mąki 2 jajka 10 dag żółtego sera 12 dag twarogu sól do smaku pieprz do smaku papier do pieczenia Wykonanie: Masło zagotować w ½ szklance wody, dodać mąkę, sól i pieprz do smaku i mieszać na wolnym ogniu aż ciasto odstanie od ścianek naczynia. Następnie zdjąć z ognia(...)przestudzić, wbić jajka i starannie utrzeć. Dodać starty ser i zmielony twaróg. Dokładnie wymieszać składniki. Nakładać łyżką ciasteczka do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić jeszcze ciasteczka przez 10 minut
Tradycyjna Kuchniaszklanki mleka 1/4 szklanki oleju 150 g powideł śliwkowych łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 100 g masła 1 szklanka cukru skórka otarta z pomarańczy 20 pierniczków nadziewanych w czekoladzie na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru(...)wyścielić papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto piernikowe. Przygotować masę serową: Masło stopić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, budynie i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy łyżką. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto piernikowe. Ułożyć pierniczki i zalać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarąk ,będzie elastyczne i miękkie.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 0,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na papierze i rozkładamy na nim sery pokrojone cienko .Na serach gruszkę , a na wierzchu orzechy .Posypać oregano. Pizzę pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut
Ladylaura.trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie mniej więcej pół(...)zmielić (np. blenderem) lub pokruszyć na malutkie kawałki (uwaga, żeby nie był zbyt duże, bo wtedy lizaki będą się rozpadać na kawałki). Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać ser mascarpone, masło, kakao, łyżeczkę cukru waniliowego i rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Wszystko razem zmiksować lub porządnie wymieszać łyżką. Masę zagnieść rękami, by stała się plastyczna i włożyć na 10 minut
Mania WypiekaniaObecnie na obiad często robię risotto, jest proste i pyszne! Dziś polecam buraczkowe risotto z grillowaną wołowiną i kozim serem. Czytaj więcej
Ana Mari's worldczęść ciasta włożyć do zamrażalki. Większą częścią ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 28 cm i piec przez około 30 minut w 160 stopniach, wystudzić. Masa serowa: 1 kg sera białego tłustego, mielonego 8 jajek 2 białka kostka masła 1,5 opakowania budyniu śmietankowego szklanka cukru pudru 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z jednej(...)wyparzonej pomarańczy 2 garści rodzynek Wykonanie: Ser wymieszać wymieszać z miękkim masłem, budyniem, cukrem oraz z jajkami. W osobnej miseczce ubić na sztywno białka. Do masy serowej dodać skórkę pomarańczową, rodzynki i startą skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszać. Na sam koniec do masy serowej delikatnie wmieszać ubite białka. Gotową masę wylać na podpieczony spód na to zetrzeć resztę ciasta
Krakowskie smaki Ani