Sernik bez sera - pyszny, puszysty i delikatny! W ramach treningu przed Wielkanocą w aktualnej edycji Ciasto na Niedzielę pieczemy Świąteczne wypieki . A że sernik już bardzo długo miałam na myśli, postanowiłam w tym słodkim kierunku podążyć :) Tylko jaki rodzaj sernika tu upiec? Tyle mo ż liwości do wyboru! Czy na zimno czy pieczony, na biszkoptach czy na cieście kruchym(...)bakaliami w środku czy polewą na wierzchu, z twarogiem czy kompletnie bez sera. W końcu właśnie tę ostatnią opcję wybrałam na weekendowe wypiekanie i prezentuję sernik z wykorzystaniem jogurtów bałkańskich :) Wychodzi bardzo lekki i delikatny w smaku. Puszysty i sprężysty. Mniej kaloryczna wersja typowego sernika. Składniki na blachę o wymiarach 35x25 cm: 3 duże jogurty bałkańskie - kupuję firmy Maluta
Grunt to przepis!Idealna na przyjęcia Składniki 20 dkg sera żółtego 25 dkg szynki 1 słoik korniszonów 4 jajka 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz Sposób przygotowania … Czytaj dalej Sałatka z szynką i serem
czarrna od kuchniszklanki mleka 1,5 szklanki mąki 4 żółtka 4 białka 2 łyżki masła szczypta soli farsz 75 dag pieczarek 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 20 dag żółtego sera 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich sól, pieprz ponadto tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnuszku. Mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Łączymy ze sobą. Dodajemy(...)masło. Białka ubijamy. Dodajemy do ciasta. smażymy na patelni grube naleśniki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ser ścieramy na tarce. Przekładamy do naczynia. Łączymy z pietruszką, orzechami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśniki. Składamy na pół. Podajemy na ciepło. Można podać polane ketchupem
Pobite gary Barbarynaprawdę uniwersalna, zachęcam do serowego eksperymentowania! Swego czasu, w Krakowie, na warsztatach z Jurkiem Sobieniakiem, przygotowałam rewelacyjną pastę do kanapek, która zachwyciła samego Jurka, była wspaniała, kremowa, ale użyłam sera mascarpone w połączeniu z serkiem kozim, to był prawdziwy rarytas, a gotowaliśmy w samym sercu miasta, tuż przy rynku. Dzisiejszy przepis można wykorzystać jako dodatek do kanapek, ale i jako(...)warzyw. Można posmarować ricottą z warzywami naleśniki, tortille i zawinąć, a następnie pokroić i podać jako przystawkę. Ricotta z rzodkiewką i dymką Składniki: 250 g sera ricotta 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka dymki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ricottę przekładamy do miseczki. Warzywa myjemy i osuszamy. Rzodkiewki kroimy w kostkę, zieloną częśc dymki kroimy
Moja smaczna kuchniatypu dania z piekarnika – zawsze przygotowuję dużą porcję w swoim ogromnym, największym jakie posiadam naczyniu do zapiekania tak, aby obiad wystarczył na kilka dni. I wbrew pozorom zapiekanki bez sera też potrafią być pyszne, rozgrzewające i treściwe. W momencie, kiedy przygotujesz sobie tę poniższą, szybko się o tym przekonasz. O ile nastał kiepski okres przejściowy, kiedy nie mamy zbyt dużo(...)majonez jakieś 5 minut aż uzyskał pożądaną konsystencję). Taki majonez rozłożony na wierzchu zapiekanki po wyjęciu z piekarnika zamienia się w pyszną chrupiącą skorupkę, dzięki której zapomnisz o istnieniu sera. Składniki: 4 średnie pory 1 łyżka wegańskiej margaryny/2 łyżki oleju 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 kg ziemniaków do gotowania (najlepsze będą większych rozmiarów
Roślinna - blog wegańskiWykonanie: Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół a następnie w plasterki. Pomidory dokładnie odcedzić z oleju np. ręcznikiem papierowym i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić ukośnie w cienkie plastry. Ser pokroić w plastry. Olej rozgrzać na patelni lub naczyniu które można włożyć do piekarnika o średnicy 23 cm. Na oleju smażyć cebulę do momentu aż będzie miękka, następnie przełożyć(...)gotować na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż woda odparuje a marchewka będzie miękka. Marchewkę równomiernie rozłożyć na patelni, następnie rozłożyć pomidory z cebulą a następnie ser. Cisto rozwinąć i przyciąć tak, żeby było o 1,5 cm większe niż patelnia. Ciasto wyłożyć na wierzch patelni tak żeby przykryło patelnię. Tartę piec w temperaturze 180 o C przez
Mama GotujePizza z patelni: Składniki: 25 g świeżych drożdży ¾ szklanki mąki pszennej* ¼ szklanki ciepłej wody* 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Dodatkowo opcjonalnie: domowej roboty pikantna salsa paprykowa szynka ser pleśniowy pomidorki koktajlowe *Poj. szklanki 250 ml Przygotowanie: Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, cukier i ciepłą wodę, ucieramy i dodajemy 1 łyżkę oleju. Do misy robota wsypujemy mąkę i sól(...)smażymy na rozgrzanej i suchej patelni po około 3 minuty z każdej strony. Placek zdejmujemy z patelni na deskę, smarujemy sosem i obkładamy ulubionymi dodatkami (u mnie tym razem ser pleśniowy, szynka pokrojona w paseczki i połówki koktajlowych pomidorów). Pizzę ponownie układamy na gorącej patelni i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Smacznego! The post Pizza
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadał sernikowi piękny różowy kolor i ładny zapach. A sernik wyszedł równiutki i nawet nie opadł:) *foremka 23*23 cm (lub trochę większa) Składniki: 16 okrągłych biszkoptów 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 5 jajek 100 g masła 3/4 szklanki cukru 80 g kisielu truskawkowego Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Miękkie masło utrzeć(...)cukrem a następnie nadal ucierając dodawać żółtka i ser, na końcu kisiel. Białka ubić sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyłożyć ja na biszkopty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasta czytelników” 1/2016). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik krówkowy z czekoladą Składniki: 750g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 150g cukru 3 jajka 300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki) 100g gorzkiej czekolady o zawartości(...)dół. 2. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić). 3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach ( patrz FILM ). 4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową
Mała Cukierenkaząbki czosnku 1 łyżka oleju zioła włoskie oregano sól,pieprz cukier dodatki 1 średni brokuł 350 g piersi z kurczaka zioła włoskie olej do smażenia 250 g mozzarelli starty ser żółty do posypania Przygotować dodatki. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi i usmażyć na odrobinie oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente, wystudzić. Mozzarellę pokroić(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na posmarowanym cieście rozłożyć plastry mozzarelli. Na mozzarelli ułożyć kawałki usmażonego kurczaka oraz różyczki ugotowanego brokuła. Całość posypać startym żółtym serem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec aż ciasto sie zarumieni ok 20 minut, funkcja góra-dół
Monia miesza i gotujeKasza zamiast ziemniaków. Niezwykła kasza, bo słonecznie żółta – kukurydziana. Ugotowana na gęsto, po włosku, z serem i ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się genialnie zarówno z wszelkim mięsem, jak i warzywami. Szybko i zdrowo, kolorowo i na pewno nie nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą(...)dolewamy odrobinę wody regulując tym samym konsystencję. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu – jeśli kupiliście kaszę ekspresową zajmie to około 10, maksymalnie 15 minut. Wrzucamy do ugotowanej kaszy starty ser, pozostałe masło, wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną drobno pietruszkę i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy, czy nie trzeba dosolić, lekko pieprzymy. Przykrywamy pokrywką
Karo in the KitchenZwarty i "ciężki" (chociaż bardziej pasowałoby słowo mięsisty) sernik z rodzynkami. Otoczony grubą warstwą polewy czekoladowej i skrywający miękkie i napęczniałe rodzynki. Składniki: 700g sera śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 200g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 75g rodzynek ( użyłam od Helio ) 200ml wrzątku 200g śmietany 36% 100g czekolady gorzkiej Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut. Napęczniałe(...)odsączamy, układamy na ręczniku papierowym by swobodnie wyschły. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę – około 5 minut. Dodajemy ser oraz budyń, miksujemy na wolnych obrotach przez kolejne kilka minut, do uzyskania jednolitej, gęstej masy serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i łączymy całość za pomocą szpatułki. Do gotowej masy dodajemy wysuszone rodzynki, delikatnie mieszamy
Gotowanie i blogowaniechodź tak za mną. Uspokój się, bo cię zjem! Hum..za późno.. Spód: orzechy włoskie orzeszki ziemne sezam biały syrop daktylowy kilka ciastek typu digestive masło Masa serowa: ser twarogowy 4 jajka duże opakowanie cukru wanilinowego opakowanie budyniu waniliowego Polewa: czekolada mleczna orzechy włoskie mielone kakao Przygotowanie: Spód małej tortownicy (średnica 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Możemy też(...)się masą serową. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy z cukrem wanilinowym (duże opakowanie to 32 g) i dodajemy powoli powoli ser twarogowy. Na końcu mieszamy naszą masę z proszkiem budyniowym. Gotową masę wylewamy na wcześniej upieczony spód i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min. Po czym zmniejszamy
Karczma Honoriettymasło 1 jajko szczypta soli 3 łyżki śmietany 18% farsz: 400g mięsa mielonego 2 cebule 500g pieczarek sól czosnkowa lub czosnek w granulacie sól, pieprz papryka słodka i ostra ser żółty (opcjonalnie) oliwa Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy, aż zrobi się elastyczne. Wałkujemy, wypełniamy formę a nadmiar ciasta odcinamy nożem. Dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy(...)plastry oprószyć solą. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Następnie na podpieczoną tartę wykładamy przygotowany farsz, delikatnie dociskając do dna. Posypujemy startym żółtym serem. układamy cukinie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na niską półkę na około 25-30 min. Gotowe
Tagebuch po polskudomu, będziemy wiedzieć, co tak naprawdę jemy. Warto zatem zrobić to samemu w domu lub poprosić z zmielenie mięsa przy ladzie. Mielone dla urozmaicenia możemy wzbogacić przeróżnymi dodatkami: serem, pieczarkami pomidorami suszonymi, papryką, serami, ale te najlepsze to te bez żadnych udziwnień. Dobre mięso, wg mnie łopatka jest najodpwiedniejsza, a dodatek kawałka wędzonego boczku nada kotletom niebywałego aromatu i smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!