ser - 17000 przepisów (strona:436/1134)

Naleśniki z serem i kajmakiem. 227

proste. ;-) Zatem zapraszam! Miłego dnia kochani! Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru   Odrobina oleju do smażenia  kostka sera białego (30 dag) mała puszka masy krówkowej ( u mnie kawowa)   Przygotowanie; Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga(...)Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki jeśli za gęste, dolać mleka. Odstawić na kilka minut. Ser za pomocą miksera wymieszać z masą krówkową. Naleśniki smażyć na rumiano z każdej strony. Następnie smarować je masą i zrolować. Podawać na ciepło. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kluski leniwe inaczej 116

leniwych. Jakoś kojarzą mi się z przedszkolem, chociaż jako takiego dania to nie bardzo pamiętam, aby gościło w przedszkolnym menu. Wyrabiając je trzeba uważać, żeby dobrze wyrobić ciasto i ser dobrze połączył się z kaszą i innymi składnikami. Kształty możemy nadać dowolne – typowych leniwych, klusek śląskich lub zrobić po prostu kuleczki. Przepis zaczerpnięty stąd , jednak zmodyfikowałam ilości. Ponieważ(...)klusek użyć jogurtu i miodu, ale jakoś mi to nie pasuje, więc użyłam masła i bułki tartej. Drukuj Kluski leniwe z kaszą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400 g sera białego półtłustego 200 g kaszy manny 2 jajka 2 czubate łyżki mąki 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka rozpuszczonego masła 2 łyżki płatków owsianych Masło i bułka tarta do polania

Mieszam w Garnku
Sernik kajmakowy z jeżynami 167

pudru 120 g masła, posiekanego 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie (użyłam sernikowego z Piątnicy) puszka masy kajmakowej cukier do smaku 2 białka 3 jajka 1,5 szklanki mrożonych jeżyn Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać(...)lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w temperaturze 180 oC. Do dużej miski wyłożyć ser, jajka i białka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Następnie dodać masę kajmakową, miksując do gładkości. Na końcu dodać 1 budyń z torebki. Dobrze połączyć składniki. Wylać na podpieczony spód

Czerwień i błękit
Tosty z ricottą i truskawkam 139

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś propozycja na kolejne pyszne, słodkie śniadanie :) Składniki: -> 2 kromki chleba tostowego -> ½ opakowania sera ricotta -> 2 truskawki -> 1 jajko -> 1 łyżka mleka -> 1 łyżeczka miodu -> Olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Najlepiej użyć dość twardy chleb. W głębokim talerzu umieszczamy(...)jajko, dodajemy mleko i mieszamy ze sobą. Do ricotty dodajemy łyżeczkę miodu, dokładnie mieszamy.   Obie kromki chleba wykładamy serem a na jednej kładziemy pokrojone truskawki. Składamy w kanapkę. Maczamy z każdej strony w jajku i smażymy na rozgrzanym oleju (mały ogień) około 3-4 minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Do smaku można również polać czekoladą rozpuszczoną

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Sałatka makaronowa z szynką 117

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 200g makaronu (serduszka, pióra itp.) 200g polędwicy sopockiej (dwa grube plastry) 100g sera żółego 1 długi ogórek zielony 8 rzodkiewek 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki majonezu pieprz - opcjonalnie Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, zostawiamy to wystudzenia. Ogórek obieramy, kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy(...)odcinamy końce, kroimy na cztery części. Szynkę i ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, opcjonalnie doprawiamy pieprzem

Gotowanie i blogowanie
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 110

owoce czarnej porzeczki oraz malin. Doskonale zbalansowane, wytrawne, ale lekko słodkawe. Idealne z pieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie dobrze skomponuje się z jagnięciną, czy dziczyzną lub aromatycznymi serami. Pierożki były dość ciężkie i lepiej sprawdziłoby się inne wino, niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota. Ale nie nie byłby to wybór życia. Ostatnim daniem była kaczka(...)aromaty ciemnych owoców: jeżyn, dojrzałych śliwek, świeżych malin i porzeczek w połączeniu z subtelną nutą pieprzową. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, makaronami z pomidorami lub z dojrzałymi serami. Ironstone Reserva Old Vine Zinfandel (99,0 zł) Czerwony, wytrawny, kalifornijski zinfandel. Wielowymiarowy i aromatyczny, a przy tym delikatny. Dominują intensywne, wyraźne aromaty ciemnych owoców- dojrzałych jeżyn, oraz beczkowe: czekolady

królestwo garów
Sałatka z buraczkami i papryką 226

łyżek kukurydza 60 g seler marynowany 140 g papryka marynowana 100 g szynka konserwowa 200 g ananas z puszki pokroić w części  jajka ugotowane na twardo 4 szt ser żółty 200 g Sos: Majonez Kielecki 5 łyżek jogurt naturalny 3 łyżki sok z ananasa 5 łyżek sól i pieprz do smaku Wykonanie: Na sam dół miseczki kładziemy marynowane buraczki(...)pokroiłam tostową szynkę. Odsączyłam ananasa i pokroiłam go w mniejsze części ,położyłam na szynkę. Jaja pokroiłam drobno i położyłam na ananasa. Teraz zalałam drugą częścią sosu i posypałam żółtym serem. Sałatka wyszła wyśmienita pełna harmonii i smaku

Różowa kuchnia
Naleśnikowe wegańskie canelloni 193

cebule 1 bakłażan 1/2 fenukuła (można pominąć lub zastąpić 2 gałązkami selera naciowego) przyprawy po łyżeczce: soli, pieprzu, papryki, czosnku granulowanego 400 ml soku pomidorowego 50 g wegańskiego sera 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój w drobną 5 mm kostkę. Fasolę odcedź. Przez 5 minut podsmaż cebulę, dodaj bakłażana. Smaż razem około 3 minut. Dodaj paprykę(...)Ciasno ułóż w naczyniu do zapiekania. Do pozostałego farszu dodaj sok pomidorowy i zblenduj całość. Sos będziesz mieć na co najmniej 2 kolejne obiady Całość polej sosem i startym serem. Zapiecz w piekarniku przez max 20 minut w temp. 180 C. Smacznego

greenscarf
Wzmacniająca zupa czosnkowa 146

Czosnek – 1 duża główka 1 – 2 cebulki szalotki Masło – 1 łyżka Rosół – 1 litr Kilka łyżek słodkiej śmietanki Opcjonalnie: serek topiony do zagęszczenia lub tarty ser żółty do posypania Drobny, posiekany szczypiorek Grzanki ziołowe lub czosnkowe Cebulki i czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i szklimy na maśle, na wolnym ogniu. Mieszamy często, aby nie doprowadzić(...)minut. Jeśli decydujemy się na użycie serka topionego można go dodać w tym momencie, aby zdążył całkowicie się rozpuścić. Następnie zupę miksujemy i zabielamy śmietanką. Podajemy z grzankami, posypaną serem i szczypiorkiem. drukuj przepis Smacznego! Obecnie koordynuję na portalach Durszlak.pl oraz Zmiksowani.pl akcję kulinarną „Na przednówku – na wzmocnienie” Ten wpis również dodaję do akcji. Jeśli szukasz innych

Patchwork
Sernik pod pierzynką z pianki 135

żółtek - 1 i 1/2 szklanki mleka letniego - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 kostki miękkiego masła - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1 kg sera twarogowego  - sok z jednej cytryny - 1 laska wanilii lub dwa cukry waniliowe Na piankę - 5 białek - 1/2 szklanki cukru pudru - szczypta soli Masło utrzyj z cukrem  i wanilią na puszystą masę, dodaj po kolei żółtka(...)ciągle ubijając sok z cytryny. Teraz kolej na ser twarogowy, dodawaj po jednej łyżce, następnie budynie i na bardzo wolnych obrotach mleko. Masa jest rzadka i taka powinna być. Wylej ją na formę 20 x 30 cm  wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w 170-175 °C góra - dół. Pod koniec tego czasu ubij na bardzo sztywno białka

Pasje Jolki
Sałatka z pieczoną karkówką 169

człowiek te kawałki w całości :D Składniki: Dla 5 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 500g karkówki 1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w oleju z dodatkiem pestek dyni 1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego 1/2 małej puszki kukurydzy 3 kromki czerstwego pieczywa (na grzanki) 1/2 małego jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła do smażenia grzanek(...)rękawie przez 1 godzinę w 160st C. Ciepłą karkówkę strzępimy na małe kawałki i studzimy. Sałatę lodową siekamy drobno, dodajemy odsączoną kukurydzę, posiekane drobno pomidory suszone, pokrojony w kostkę ser sałatkowy oraz upieczone na maśle grzanki. Dodajemy karkówkę oraz odcedzone z zalewy oliwnej pestki dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą

Kuchnia w czekoladzie
sernik królewski 203

żółtka 2 łyżki cukru pudru 150 g masła 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 5 jajek  120 ml oleju 1 szklanka cukru pudru skórka otarta z pomarańczy Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć(...)wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać ser, olej i skórkę z pomarańczy. Krótko ale dokładnie zmiksować (długie ubijanie spowoduje, że sernik opadnie). Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta ze szpinakiem i gorgonzolą. 129

szpinaku (użyłam świeżego) 2 ząbki czosnku cebula papryka chili sól (opcjonalnie) oliwa Masa jajeczna: 2-3 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego sól (opcjonalnie) ser gorgonzola Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem(...)podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 20 minut. Doprawić solą. Składniki na masę jajeczną dobrze połączyć ze sobą. Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód, wlać masę jajeczną, rozłożyć pokruszony ser gorgonzola. Wierzch posypałam posiekaną papryką chili. Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego

zadanie-gotowanie
Tarta z cukinią i porem. 204

oregano). Spróbujcie:) Składniki: paczka ciasta francuskiego 2 małe cukinie 1 średni por 1 łyżeczka estragonu 1/2 łyżeczki tymianku 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 50 g startego żółtego sera sól i pieprz Wykonanie: Przygotować nadzienie.  Cukinię pokroić na cienkie plasterki, dodać zioła i szczyptę soli. Dusić na średnim ogniu około 15 minut. Pora również pokroić na cienkie plasterki(...)gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg). Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę pora, a  na nią warstwę cukinii. Zalać nadzienie jajkami wymieszanymi ze śmietaną, serem i 1/2 łyżeczki soli. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 - 25 minut. Jeśli brzegi przypiekają się zbyt szybko - przykryć aluminiową folią. Po wyjęciu odczekać około 10 minut przed podaniem

zadanie-gotowanie
Musaka - grecka zapiekanka. 120

Udało się, oto moja musaka :) W zasadzie pozostało już po niej tylko wspomnienie, także mogę przypuszczać, że była smaczna. Następnym razem jednak wierzch posypię większą ilością startego sera, bo według mnie było go za mało.  Myślę, że zapiekankami podobnie jak z tartami, pomysłów i kombinacji może być nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Polecam i już myślę(...)gałką muszkatołową. Pod koniec dodać jajko, energicznie mieszając. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, cukinia, bakłażan, mięso, ziemniaki, cukinia, bakłażan, mięso. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut

zadanie-gotowanie