przepis na zakwas buraczany KLIK . Zawsze wychodzi, a barszczyk z jego użyciem jest fenomenalny. Ale przejdźmy do przepisu na sałatkę. Potrzebujemy: 2 większe buraki 100 g sera korycińskiego (np. z TEGO przepisu) 2 łyżki pestek dyni 0,5 jabłka oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Buraki gotujemy w skórce do miękkości. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę(...)Jabłko obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę, tak samo ser koryciński. Pestki dyni prażymy na patelni. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem i posypujemy pestkami dyni. My tę sałatkę podaliśmy do kotletów ziemniaczanych , które prezentowaliśmy wam niedawno. Wszystko smakowało idealnie, więc bierzcie się do pracy! :) To znaczy kotlety
Marder&Marder Manufactureszklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej szklanka cukru łyżka kakao łyżeczka barwnika czerwonego w proszku łyżeczka ekstraktu z wanilii Masa serowa: 250 g sera ricotta 250 g sera mascarpone 150 g masła niepełna szklanka cukru pudru Przygotowanie: Suche składniki przesiać i wymieszać razem, poza sodą oczyszczoną. Teraz kolejno dodajemy mokre składniki i miksujemy
Karczma Honoriettyustach. Ma tylko jedna wadę - taki kawałek to ogromna bomba kaloryczna. Ale nie mimo to nie sposób mu się oprzeć. *foremka 25*34 cm Składniki: na sernik: 1 kg sera na sernik 250 g cukru 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka na bezę: 5 białek 200 g cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu(...)łyżeczka octu na krem: 600 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu Przygotować sernik: żółtka utrzeć z cukrem na biało. Nadal ucierając dodawać po trochę sera. Na końcu wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w mleku. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około godziny. Przygotować bezę: białka ubić z cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapyszny pożywny obiad. Tym przepisem będzie delektować się cała rodzina. Składniki: 70 dag fileta z indyka 35 dag świeżego szpinaku 15 dag suszonych pomidorów 4 plastry żółtego sera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z czosnkiem i pomidorami Sól i pieprz do smaku Panierka: Jajka Mąka pszenna Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy parę minut, po czym dodajemy świeży szpinak, przesmażamy całość chwilę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy. Na mięsie rozkładamy po dwa plastry żółtego sera, szpinakowe nadzienie i pokrojone, osączone wcześniej z zalewy suszone pomidory, zawijamy w rulony, panierujemy w mące, rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej, smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem
Wanilia i Kardamonszybkie i łatwe do przygotowania. Warto je przygotować, gdyż znikają z talerza w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: 250g mąki, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru kryształu, 250g sera białego, 1 jajko, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki spirytusu, olej do smażenia, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE : 1. Mąkę przesiewam(...)stolnicę. Dodaję pokruszony ser, cukry, jajko, śmietanę, spirytus, sodę oraz proszek do pieczenia. 2. Zagniatam ciasto, jak na makaron. 3. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Foremką w kształcie kwiatuszka wykrawam w cieście kwiatki. Na środku każdego kwiatka robię kieliszkiem małe kółeczko. 4. Kwiatki smażę na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasijajka 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól nadzienie 2 cebule 150 g pieczarek 150 g żółtego sera 150 g szynki w plastrach 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy a pieczarki kroimy w półplasterki. Na patelni(...)cieście rozprowadzamy nadzienie z pieczarek, cebuli i koncentratu pomidorowego. Plastry szynki drobno kroimy a następnie układamy na pizzy, na końcu pizzę posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 200 st. C i pieczemy około 25-30 minut
Smakowite Danianastępnie w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu jeśli mamy patelnię z nieprzywierającym dnem, a w głębokim tłuszczu jeśli do patelni przywierają smażone rzeczy (ser z panierki się roztapia i może przywierać do dna). Smażymy piersi bezpośrednio po panierowaniu. Gotowy sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy usmażone kotlety i na całości rozrzucamy rozdrobnioną(...)palcach lub pokrojoną na plasterki mozzarellę, a na nią wysypujemy pozostały parmezan. Wstawiamy do piekarnika na około 5 -10 minut aż ser się całkowicie roztopi. Smacznego
Bazując na smakuTaki mini kanapeczki sprawdzą się nie tylko w karnawał :) Składniki: chleb tostowy serek do smarowania (dowolny smak) szynka w plasterkach rzodkiewka ogórki kiszone pomidorki koktajlowe zielone oliwki tary żółty ser keczup sos lub majonez czosnkowy siekana zielona cebulka Sposób wykonania: 1. Kromki chleba cienko posmarować serkiem, kanapki przekroić na pół. 2. Plasterki szynki pokroić w szerokie paski, pomidorki, ogórki kiszone(...)rzodkiewkę i oliwki w plasterki. Warzywa ułożyć na kanapeczkach. 3. Na każdą kanapkę dodać odrobinę keczupu i majonezu lub sosu czosnkowego. Wierzch kanapek posypać tartym żółtym serem i zieloną cebulką. Smacznego
Kuchnia domowa Anitrzeba żadnych modyfikacji, ponieważ takie smakują najlepiej. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka wody (letniej) Farsz: 1/2 kg ziemniaków 20-30 dag białego sera 1 duża cebula olej sól, pieprz Ponadto: wędzony boczek cebula Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne(...)Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować i potłuc. Dodać pokruszony (nie mielony) biały ser (powinny być grudki) i usmażoną cebulę. Masę doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu. Pierogi składać na pół i mocno sklejać - dociskając widelcem. Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć
Di gotujeprawdziwa pychotka, zamierzam powtarzać w przyszłości. Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 100g szynki konserwowej w plastrach 100g żółtego sera w plastrach 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 ogórka szklarniowego 1 łyżka majonezu garść kiełków pieprz, sól 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę(...)łyżką, zachowując wąski, podłużny kształt (uwaga - ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Studzimy. 3. Przygotowujemy farsz: szynkę konserwową i żółty ser drobno kroimy. Ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Eklerki przekrawamy na pół, nakładamy po łyżce farszu, kiełki
Szefowa kuchnikolację, to nie zastanawiajcie się zbyt długo. Składniki: 500 g mąki pszennej 500 g jogurtu naturalnego lub greckiego sól świeży czosnek oliwa z oliwek natka pietruszki Dodatki: mieszanka serów żółtych łosoś wędzony na ciepło Przygotowanie: Zabawę rozpoczynamy od włączenia piekarnika. U mnie była to opcja 180 stopni z termoobiegiem. Następnie mąkę przesiewamy do miski i doprawiamy szczyptą soli. Wlewamy(...)której będzie się piekł. Teraz już reszta zależy od nas i jest całkowicie dobrowolna. Można poprzestać na tym etapie i upiec tylko posmarowanego czosnkową oliwą, albo jak Hońka obsypać serami i wędzonym łososiem. Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia. 10-15 minut w zupełności wystarczy. Jeśli dodajemy surowe składniki (warzywa czy mięso) proponuję zmniejszyć nieco temperaturę i wydłużyć czas pieczenia
Karczma HonoriettySkładniki: 1 kg porów (u mnie dwie duże sztuki) 15 dag szynki (w plastrach) 15 dag żółtego sera (w plastrach) puszka ananasów 4 kromki pieczywa tostowego 330 g kremówki 2 jajka tłuszcz do smażenia sól, pieprz gałka muszkatałowa Sposób przygotowania: Pory dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy w piórka. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę. Podsmażamy na tłuszczu do czas aż zmiękną. Wykładamy(...)naczynia żaroodpornego. Śmietanę łączymy z jajkami. Zalewamy warzywa. Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach C. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. To samo robimy z serem. Plastry ananasa przekrawamy na pół. Z chleba robimy tosty i kroimy w kostkę. Wyciągamy zapiekankę z pieca. Na por wykładamy kolejno szynkę, ananasy i grzanki. Przykrywamy grzankami. Opruszamy solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze
Pobite gary Barbaryszklanki ciepłej wody - 1/2 łyżeczki cukru - 1 płaska łyżeczki soli - 1 i 1/2 łyżki oleju Nadzienie: - 4 łyżki sosu Krokus " pół na pół " chili i pomidory - 10 plastrów sera żółtego - kilka plastrów wędliny, salami, szynka, wędzonka, kabanosy 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut aby zaczęły "pracować". Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz(...)miękkie i elastyczne ciasto, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na prostokąt, przecinamy na połowę. Jedną część smarujemy sosem, następnie układamy na nim ser i wędlinę, drugą część również smarujemy sosem, przykrywamy pierwszą część ciasta i przyciskamy dłonią by ładnie ciasto się skleiło. 3. Przygotowane ciasto kroimy na podłużne pasy, każdy skręcamy i układamy
Apetyczna babeczkaSwój poprzedni serniczek wzbogaciłam o warstwę śmietanową, jest bardziej kaloryczny niestety, ale czasem trzeba trochę pogrzeszyć! SKŁADNIKI: 0,5kg. sera w wiaderku biszkopty okrągłe 1 galaretka wiśniowa 2 galaretki: 1 truskawkowa+1 cytrynowa 250 ml. śmietanki 30% owoce do nałożenia WYKONANIE: galaretkę wiśniową rozpuszczamy w połowie zagotowanej wody określonej w przepisie na opakowaniu, galaretki:truskawkową i cytrynową w 3/4 wody(...)przepisu, biszkopty układamy na dnie formy, do sera dodajemy zimną gęstniejącą galaretkę wiśniową i zalewamy biszkopty, ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy 1/2 gęstniejącej mieszanki galaretek, wlewamy do formy, układamy owoce-wlewamy resztę mieszanki galaretek, wkładamy do lodówki przynajmniej na 3-4godz.(ja tym razem zostawiłam na noc), wyjmujemy na talerz
Kuchnia Beatykukurydzy z puszki 2 łodygi selera 300 gram mięsa lub wędliny wędzonej ( wykorzystane były kawałki wędlin oraz kotlety drobiowe które zalegały w lodówce :) ) 100 gram tartego sera żółtego 0,5 szklanki bulionu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka czerwona mielona słodka, oregano. Wykonanie: Kasz ę wrzucamy do wrzącej wody gotujemy ok 10 -15 minut, tak aby była półtwarda, wyciągamy(...)czosnek przeciskamy przez praskę, odsączmy kukurydzę wszystkie składniki dokładamy do kaszy, następnie przyprawiamy, w misce wszystko ze sobą mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy bulionem na wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 20 -30 minut. Smacznego
kgwjanczewo