duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy 2 łyżki musztardy dijon pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: sos Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą(...)którym możemy mocno potrząsać). Do miski wkładamy: paprykę pozbawioną nasion, tniemy na małą kostkę, cebulę siekamy w piórka, mango pozbawiamy pestki i skóry, następnie kroimy w małą kostkę, dodajemy ser pokrojony w kostkę, rukolę i makrelę. Całą sałatkę skrapiamy sosem i mieszamy. Smacznego
Niezły Młynekłyżeczki, owoce 400 gram/puszka, żurawina suszona 1 szklanka, herbatniki 1 opakowanie, galaretka agrestowa 2 opakowania cukier miętowy, żelatynę rozpuścić w1,5 szklanki gorącej wody, wystudzić i wymieszać z połową sera z wiaderka, wymieszać z połową z mixu owoców z puszki odsączonymi z soku, wlać masę do formy silikonowej z kominkiem 20 cm i schować do lodówki, gdy zacznie tężeć poukładać(...)herbatniki na wierzchu lekko wciskając do środka galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlać do reszty sera, wlać sok owocowy z puszki, wsypać żurawinę bez moczenia tylko opłukać i wymieszać masę wlać do formy i schować do lodówki najlepiej na całą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, wymieszać z owocami i zostawić do wystudzenia, deser
W Mojej Kuchni LubięMakaron razowy – 30 dag Cebula – 1/2 kg Mortadela – 30 dag Smalec – 1 łyżka Papryka słodka Sól Pieprz kolorowy Maggi Zioła prowansalskie ser żółty Makaron ugotować , przelać zimną woda , odsączyć. Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę większą, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zmniejszyć ogień, smażyć, dorzucić pokrojoną w paski mortadelę, posypać papryką słodką, solą, pieprzem i mieszać by się(...)przypaliła cebula, jak będzie gotowe posypać ziołami prowansalskimi i wsypać makaron na patelnie, wymieszać i razem chwilę poddusić jeszcze, dodac maggi do smaku.Po wierzchu posypac startym serem. Powyższe danie jest przygotowane z makaronu razowego FIRMY "Makarony Polskie" Jest to makaron razowy z mąki z pełnego przemiału, zawiera cenny dla organizmu błonnik pokarmowy. Produkty zbożowe są podstawą piramidy zdrowego żywienia
Camilla w kuchnipożałuje słów pochwały. Dlatego apel do młodych, bierzcie się do pracy ! Ten sernik jest prosty do upieczenia, życzę powodzenia. I niech się Wam upiecze ! Składniki : 1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego 4 duże jajka 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru ( 250) 50 g kaszy manny lub mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia czekolada mleczna lub gorzka(...)Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę Odzielic zółtka od białek, żółtka dodać do masy z maślanej i ponownie zmiksować Stopniowo dodawać zmielony ser, miksować, dodać kaszę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- miksować Białka ubic na sztywna pianę i dodać delikatnie do całości i wymieszać łyżką drewnianą Foremkę ( 23 cm ) wyłożyć papierem
Proste Potrawyząbków czosnku - 4 łyżki sosu tabasco - 50 ml oliwy - 2 puszki pomidorów w puszce (krojonych) - 3 łyżki sosu worcestershire, - sól, pieprz - papryczki japanelo (jeśli lubisz ostre) - majonez - żółty ser - 1 duży batat (pokrojony na frytki, nieobrany) - 50 ml oliwy - sól, pieprz - jarmuż - oliwa - sól, pieprz MIĘSO POŁĄCZ Z SOSEM TABASCO i odstaw do lodówki na kilka godzin. Cebule zeszklij(...)temperaturze 180 stopni (możesz włożyć blachę do batatów na niższy poziom) OPIECZONE PIECZYWO posmaruj majonezem z dwóch stron (dzięki temu sos nie wsiąknie za szybko). Nałóż mięso, papryczki i ser. Podawaj z frytkami i czipsami z jarmużu. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa LoliCałkowicie ostudzone kroimy na pół i nadziewamy – bitą śmietaną, bezą włoską , kremem budyniowym (przepis na krem TUTAJ ). Równie dobre są w wersji wytrawnej – nadziane przesmażonymi wcześniej pieczarkami i żółtym serem albo z chili con carne, zapieczone i podane na ciepło. Można przechowywać je bez nadzienia w szczelnym pojemniku nie dłużej niż do miesiąca. Zmiękną, ale gdy na chwilę wstawimy(...)jest w Pommes dauphine (puree ziemniaczane zmieszane z ciastem ptysiowym i upieczone w formie malutkich kulek, podawane jako dodatek do mięs z sosami) i Gougère (kulki ciasta ptysiowego z serem Gruyère lub ementalerem). SKŁADNIKI 1 szklanka (250ml) mąki pszennej typ 500, 550 lub 650 1/2 szklanki (125ml) mleka 1/2 szklanki (125ml) wody 100g masła 82% tłuszczu 1 łyżeczka cukru szczypta
Karo in the KitchenPrzepis z cyklu: obierz, pokrój, wrzuć i zapiecz :) Składniki: 15 dag niebieskiego sera pleśniowego 100 gram śmietany 2 marchewki 1 mała cukinia 1 cebula biała sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Marchewkę obrać, drobno pokroić a cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku, dodać rozdrobniony ser pleśniowy. Przełożyć masę
Tradycyjna KuchniaPyszne placuszki z sosem ze świeżego ogórka! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 ząbek czosnku ½ pęczka natki pietruszki 1 jajko 20 dag żółtego sera gałka muszkatołowa do smaku sól do smaku pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Składniki na sos: ½ kg kefiru (polecam grecki) 1 świeży ogórek 1 pęczek szczypiorku cukier do smaku sól do smaku pieprz do smaku(...)szczypiorek i wymieszać z kefirem. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem do smaku. Wykonanie ciasta: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i staranie utłuc. Pokroić cebulę, ser żółty, czosnek, posiekać natkę pietruszki i wszystko połączyć z ziemniakami. Przyprawić do smaku, wbić jajko, zagnieść ciasto i uformować placuszki. Następnie smażyć placuszki z obu stron na rozgrzanym tłuszczu
Tradycyjna Kuchniaposiekać, następnie dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na pół, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, upiec dwa jednakowe, cienkie, jasne blaty. Ser włożyć do dużego garnka, wstawić na mały ogień. Dodawać kolejno margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz jaja. Budynie rozpuścić w mleku i wlać na gotującą się masę. Chwilę jeszcze gotować, dokładnie(...)powstały grudki. Blaszkę, w której piekliśmy ciasto kruche wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć jeden z blatów. Wylać połowę ciepłej masy serowej. Ułożyć pierniczki, wylać resztę sera. Przykryć drugim kruchym blatem, lekko docisnąć. Wystudzić, następnie umieścić na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem
6niebofaszerowanego bakłażana. Tym razem zupełnie inny sposób przygotowania bakłażana, podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym w TV. Przepyszne danie:) składniki: bakłażan 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie 1/2 krążka sera pleśniowego 125 g serka kanapkowego o ostrym smaku, np chrzanowym lub czosnkowym ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Bakłażan przekroić na pół, miąższ naciąć w krateczkę, uważając, by nie przeciąć skórki(...)uszkodzić skórki. Do miąższu dodać pokrojone w paski pomidory oraz nakładane łyżeczką porcje serka kanapkowego. Wymieszać delikatnie, doprawić do smaku. Farszem napełnić bakłażanowe łódeczki. Na wierzchu ułożyć trójkąciki sera pleśniowego. Ponownie wstawić do piekarnika na ok 30 minut. Podawać ze świeżymi pomidorami i natką pietruszki
6niebozachwyceni. Zaraz po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek, później skórka też mięknie. Do słodkich dodatków się nie nada, ale będzie wyśmienity z wszelkiego rodzaju sałatkami, wędlinami, serami i warzywami. Mnie najbardziej smakował z serem pleśniowym i oliwkami:) składniki: 400 g mieszanki mąk do wypieku chleba (wymieszałam ze sobą różne rodzaje mąki pszennej i żytniej, jakie miałam akurat
6niebopasztetu można dodać inne dowolne składniki, np.: pieczarki, boczek czy salami. 800g cukinii (startej na grubych oczkach tarki) 1 cebula (około 100g) 2 marchewki (około 100g) 20g żółtego sera 3 jajka 1,5-2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki(...)nasiennych). Odstawić na około 30 minut i odsączyć z wytworzonego się soku (lekko odcisnąć). Cukinię połączyć ze startą (na grubych oczkach) marchewką, posiekaną cebulą, czosnkiem i zieleniną. Dodać starty ser, jajka, bułkę tartą, olej i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę i przełożysz do formy (u mnie około 8,5 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Di gotujeśrodku mięciutkie, zewnątrz chrupiące, smaczne i pachnące. Polecam :) Składniki: farsz: 400 g filetu z kurczaka (1 duża pierś), 100 g pasty z suszonych pomidorów z oliwkami, 100 g sera camembert z pieprzem, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, mielona ostra papryka do smaku, ¼ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, ponadto: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 1 jajko. Przygotowanie: Farsz(...)Filet myjemy, oczyszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy. Dodajemy pastę z pomidorów, pokrojony bardzo drobno ser, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Całość bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy. Ciasto rozwijamy i na całą powierzchnię nakładamy farsz. Za pomocą noża do pizzy przekrawamy po długości na dwie równe części, następnie
Moniki SmakołykiSkładniki: 500g mąki pszennej 500g sera białego półtłustego cukier migdałowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1l oleju 1/2 szklanki cukru kryształu Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem i cukrem migdałowym na sztywno, dodać żółtka i ubić na puszystą masę. Następnie dodać pokruszony ser i dokładnie wymieszać. Do powstałej masy serowo-jajecznej dodać mąkę wymieszaną
Prosto i Smacznie z Anetąłyżki oleju 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki pomidorów 2 garści oliwek zielonych 2 garści oliwek czarnych 125 g mozzarelli czyli 1 opakowanie 100 g seta cheddar lub dowolnego innego sera żółtego sól, pieprz Mięso dokładnie mieszamy w misce z sosem teriyaki i harissą i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na patelnie, jak się(...)stopni i pieczemy 35 min, po tym czasie zdejmujemy kapelusze i uciskamy w brytfance a wierzch papryk posypujemy startym cheddarem i wstawiamy jeszcze na 10 min do piekarnika żeby ser się roztopił. Z racji że w farszu nie było ryżu to paprykę podałam z ryżem z tego przepisu
Piekielna Kuchnia Pati