 Omlet ze szpinakiem, fetą i oliwkami 204
Omlet ze szpinakiem, fetą i oliwkami 204masła PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i siekamy drobno. Podsmażamy na małej patelni na maśle. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy pieprzem i ziołami - sól nie będzie potrzebna, gdyż słoność nada feta. Ser kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki. Zalewamy szpinak jajkami, osypujemy serem i oliwkami. Smażymy chwilę na średnim ogniu, aż trochę się zetnie, po czym przykrywamy do całkowitego ścięcia. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje PRZEPYSZNA SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM 1155
PRZEPYSZNA SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM 1155roli głównej z selerem naciowym, który uwaga drogie Panie ma zaledwie 13 kcal. Rewelacyjny smak, a jaki zapach mmmmmmmm:-) Składniki: 8 łodyg selera naciowego 250 g sera żółtego twardego np. gouda 200 g suszonej żurawiny 1/2 szklanki włoskich orzechów 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 części pomelo łyżka majonezu 1/3 kubeczka jogurtu naturalnego(...)sól, czarny pieprz Sposób przyrządzenia: Łodygi selera umyć, pokroić w dosyć dużą kostkę. Orzechy sparzyć wrzątkiem, pokroić na drobno. Pomelo obrać z białej skórki, pokroić małe kawałki.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem pokroić, dodać żurawinę, kukurydzę i sos jogurtowo-majonezowy. Doprawić solą i pieprzem
pieprzny smaczek Kotlety z serem! :) 161
Kotlety z serem! :) 161Składniki: -pierś z kurczaka (Ilość piersi zależy od tego ile kotletów chcemy uzyskać. Z 1 pojedynczej małej piersi wychodzą dwa kotlety.) -ser zółty gouda -przyprawa kucharek -mąka -jajko -mleko -bułka tarta -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w poprzek na 2 płaty. Posypujemy z obu stron delikatnie kucharkiem. Na jednej połowie piersi kładziemy ser
Magia jedzenia. Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i serem. 1275
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i serem. 1275Składniki: -2 pojedyncze piersi z kurczaka -pęczek świeżego szpinaku (lub 10 dag. mrożonego) -ser żółty (2 plastry o grubości ok. 3 mm.) -2 łyżki masła -1 ząbek czosnku -1 kostka rosołowa -przyprawy (papryka słodka, czosnek, sól, pieprz) Sposób przygotowania: Szpinak wypłukać, odciąć łodyżki. Liście posiekać (mrożony szpinak po prostu wyłożyć na patelnie), przesmażyć pod przykryciem na maśle z przeciśniętym przez(...)solą. Filety rozciąć wzdłuż na połowy (tak, by otrzymać 4 równe porcje), lekko rozbić, oprószyć pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Dwa filety przykryć kołderką szpinaku, na to położyć ser i kolejną warstwę szpinaku. Przykryć drugą częścią piersi i spiąć wykałaczkami. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, często podlewając
Magia jedzenia. OPONKI SEROWE 176
OPONKI SEROWE 176Składniki na ciasto: 1/2 kg sera półtłustego 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 1/4 litra kwaśnej śmietany cukier waniliowy Dodatkowo: olej lub stopiony smalec do smażenia kieliszek spirytusu cukier puder do posypania Przygotować olej lub smalec do smażenia, wcześniej do zimnego tłuszczu dodać kieliszek spirytusu. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać(...)sodę oczyszczoną, wymieszać. Ser zmielić, dodać do mąki. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Na koniec wlać 1 szklankę śmietany (1/4 litra) i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Posypać mąką stolnicę i deseczki. Urywać ciasto partiami i wałkować na grubość 1-1,5 cm. Wykrawać oponki szklanką, a dziurki kieliszkiem albo zakrętką od butelki. Dziurki powinny być
Moje Słodkie Piekiełko Sałatka Brokułowa z serem Feta 189
Sałatka Brokułowa z serem Feta 189brokuł 1 op sera feta 1 puszka kukurydzy 30 dag szynki 4-5 jajek ugotowanych na twardo SOS: 4 łyżki majonezu pół opakowania małego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Składniki na sos połączyć i wcisnąć czosnek. Brokuł-różyczki sparzyć na aldente:)Jajka pokroić na grube cząstki, szynkę w cienkie paseczki, ser feta w średnią kostkę dodać kukurydzę. Wszystko
Moje Słodkie Piekiełko Brzoskwiniowiec Serowy 196
Brzoskwiniowiec Serowy 196doda margaryne) -3 łyżki kakao Wszystkie składniki połączy i zagnieśc, schłodzic na czas przygotowywania masy serowej. MASA SEROWA: -25 dag margaryny -6jaj -1szkl. cukru -1 kg sera (ja użyłam z wiaderka) -1 op. cukru waniliowego -2 op. budyniu waniliowego -owoce brzoskwin 1puszka chyba, że ktoś daje świeże to ok 0,5kg Brzoskiwnie osączyc i pokroic w kosteczkę, margarynę(...)utrze z żółtkami oraz cukrem i cukrem waniliowym. Dodac ser (jeżeli kupiony na kg to wcześniej zmielic), wsypa budynie i dalej ucierac. Na koniec ubic na sztywno pianę z białek. Do masy dodac pokrojone brzoskwinie oraz ubitą pianę-delikatnie wymieszac. Wyjąc ciasto z lodówki i podzielic na 2 części-jedna większa, druga mniejsza. większą częśc ciasta rozwałkowac i przenieśc
Moje Słodkie Piekiełko Sernik Chatka Baby Jagi 214
Sernik Chatka Baby Jagi 214Sernik, który pamiętam z dzieciństwa nazywany u nas chatką Baby Jagi:) SKŁADNIKI: - 39 sztuk heratników petit bure - 60 dag sera 3-krotnie zmielonego - 1 kostka masła - 1 szklanka cukru kryształu - barwnik czerwony - 1 aromat cytrynowy - 1 galaretka truskawkowa bądź wiśniowa - 1 szklanka gorącej wody Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Przelewamy do głębokiego naczynia, może być głęboki talerz. Odstawiamy(...)zastygnięcia. Po zastygnięciu kroimy na 2 cm paski. Następnie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy po łyżce sera i dalej miksujemy. Masę dzielimy na 2 częsci, do jednej dodajemy barwnik a do drugiej aromat cytrynowy. Na desce rozkładamy folię aluminiową i rozkładamy na nie 3 rzędy po 6 herbatników. Herbatniki smaruję masą czerwoną, przykrywam
Moje Słodkie Piekiełko Puszysty Delikatny Sernik 776
Puszysty Delikatny Sernik 776stolnicę dodać resztę składników posiekać nożem i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i zapiec ok 10 min w 180* MASA SEROWA: 1,5 kg zmielonego już sera (zmieliłam dwukrotnie) 10 jajek 2 szklanki cukru kryształu 1 cukier wanilinowy aromat cytrynowy 6 łyżek mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 kostki margaryny lub masła (pamiętać że niektóre(...)mają wagę 200 g a potrzebujemy w sumie tej margaryny 375 g) Żółtka ucieramy z cukrami i margaryną (masłem) na puszystą masę. Dodajemy zmielony ser, obie mąki i aromat. Z białek pozostałych z ciasta kruchego i tych z masy serowej ubijamy na sztywno pianę ze szklanką cukru. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na ciasto i piec
Moje Słodkie Piekiełko Sernik na zimno 236
Sernik na zimno 236Polecam przepyszny i naprawdę łatwy sernik na zimno:) SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku (z lidla) 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru kryształu 0,5 l śmietany 30% można dodatkowo dodać aromat cytrynowy 1 opakowanie biszkoptów 1 galaretka truskawkowa na wierzch ciasta Ser ucieramy z cukrem, obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody (u mnie szklanka ma pojemność 250ml). Studzimy
Moje Słodkie Piekiełko Power Fruits Sernik na zimno z owocami:) 190
Power Fruits Sernik na zimno z owocami:) 190wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniami i proszkiem. Wszystko wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 15-18 min w 170* Biszkopt przekrawamy na pół. SKŁADNIKI na masę serową: 1 kg sera w wiaderku (z lidla) 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru kryształu 0,5 l śmietany 30% można dodatkowo dodać aromat cytrynowy Ser ucieramy z cukrem, obie galaretki rozpuszczamy
Moje Słodkie Piekiełko Cytrynowy sernik na zimno 305
Cytrynowy sernik na zimno 305strasznie zimno i naszło mnie tak na serniczek na zimno;) 1 kg sera w wiaderku 2 galaretki cytrynowe (rozpuszczamy w 3 szklankach wody) 1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy 1 szklanka cukru 0,5 l śmietany 30% lub 36% 1 opakowanie biszkoptów DODATKOWO: 1 lub 2 galaretki na górę rozpuszczona 1 w 1,5 szkl. wody) Ser mieszamy z cukrem
Moje Słodkie Piekiełko NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU 200
NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU 200mięsa wieprzowego np. łopatka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 serek topiony gouda sól pieprz bazylia oregano przyprawa do mięsa mielonego olej ponadto: SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR 150g sera żółtego Sposób przygotowania: ciasto: Mleko wlać do wysokiej miski, wsypać mąkę i miksować na niskich aż do zniknięcia grudek. Wbić całej jajka i nadal miksować. Następnie dodać(...)położyć plaster serka topionego. Dopraw do smaku jeśli jest taka potrzeba i zawijać jak na krokiety. Ułożyć równo w naczyniu żaroodpornym, polać sosem bolońskim. Na koniec posypać startym serem żółtym. Zapiec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR . Jest intensywny w smaku i wyrazisty. Konsystencja gęsta. Wytworzony jest
Prosto i Smacznie z Anetą